uoči premijere

[FOTO/VIDEO] Škoda pokazala nove skice Fabije; šira je i dulja, a izgleda opako dobro

26.04.2021 u 15:08

Bionic
Reading

Škoda nastavlja s predstavljanjem četvrte generacije Fabije, a prva skica prikazuje evoluciju dizajna koja je jednako istaknuta kao i razlika između prve i druge generacije.

Nova Škoda Fabia svijetu će biti predstavljena u svibnju. Kao što pokazuje nedavno objavljena skica njegove vanjštine, o čemu smo pisali u Autozoni, cjelokupni izgled popularnog kompaktnog automobila puno je emotivniji i sadrži tipični kristalni dizajn Škode. Platforma MQB-A0 na kojoj se temelji novi Fabia omogućuje joj da bude šira za 48 milimetara i duža za 110 milimetara. Bez obzira na to, model četvrte generacije očito ostaje kompaktan automobil.

Izražajni izgled Fabije pojačan je tradicionalnim kristalnim dizajnom Škode. Ključne značajke su kombinacija izraženih rubova i izdašnih volumena te izrazit kontrast između oštrih linija tijela i konveksnih površina. Sa strane vrata nalazi se linija nadahnuta češkom zastavom i njezinim prepoznatljivim trokutastim presjekom.

Isklesana prednja svjetla s LED tehnologijom sada su nadopunjena dvodijelnim stražnjim svjetlima. Silueta prozora elegantno je istaknuta kromiranim obrisom; a široki stražnji difuzor poboljšava sportski i dinamičan izgled automobila. Na novoj Fabiji kupci će opet moći odabrati kombinaciju boja krova.

Škoda Fabia, na posljednjim testiranjima u Zell am Seeu Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Čini se da će međugeneracijski pomak u dizajnu biti jednako označen kao i promjena između prve i druge generacije Fabije, na primjer.

Jedinstveni krov druge generacije

'Drugu generaciju Fabije vidim kao svojevrsnu odskočnu dasku u smislu tadašnjeg dizajnerskog jezika. U usporedbi sa današnjim automobilima Škode, raniji modeli bili su puno zaobljeniji i mekši, a ne tako kristalni i isklesani. Ali druga generacija imala je oštrije linije zadržavajući zaobljeniju površinsku arhitekturu', kaže Jiří Hadaščok, trenutno koordinator vanjskog dizajna u Škodi. Hadaščok je radio kao modelar kada je Fabija druge generacije bila u pripremi, a kasnije je postao autor liftinga ove generacije.

Također se sjeća kako je došlo do ove promjene dizajna. Kada je Škoda predstavila koncept obiteljskog modela Roomster, njegov je dizajn naišao na oduševljen prijem. Iako prvotno nije planirano, češki proizvođač automobila odlučio je da će u dizajnerskom smislu druga generacija Fabije biti slična Roomsteru koji se razvijao. Štoviše, ova je odluka bila u skladu s izvornom idejom da naglasi važne vrijednosti Škode u drugoj generaciji Fabije: prvenstveno praktičnost automobila, s naglaskom na prostoru za putnike u automobilu i njihovu prtljagu.

Ovaj zahtjev i utjecaj Roomster modela značili su da je druga generacija Fabije dobila više tijelo, što je rezultiralo prostranijom unutrašnjošću i prozračnim osjećajem u automobilu. Naravno, dizajneri i konstruktori morali su se boriti s ograničenjima platforme koja se koristila u to vrijeme, što je spriječilo širenje osovinske šine. Iz tog su razloga dizajneri došli na ideju novog koncepta krova. Izraziti stupovi karoserije stvorili su veće optičko odvajanje između krova i ostatka automobila, tako da je krov mogao imati kontrastnu shemu boja. 'To je Fabiji dalo moderniji, suvremeniji izgled', kaže Hadaščok.

Tu su značajku tada iskoristili dizajneri sportske verzije Monte Carlo. Ova je verzija debitirala s drugom generacijom Fabije. 'Krov bismo mogli učiniti crnim, kao i stupove A i B, a ovaj dizajn je učinio da se automobil osjeća niže', kaže Daniel Petr, autor dizajna ove verzije. Dodaje da je automobil imao i druge detalje dovršene u crnoj boji te još jednu prepoznatljivu značajku u obliku crnih rubova branika. 'To je specijalnost verzije Monte Carlo druge generacije Fabije - nismo koristili ovaj dizajn u drugim automobilima Škode', objašnjava Daniel Petr. Inače, četvrta generacija Fabije također će ponuditi inovativan dizajn krova.

  • +13
Škoda Fabia, uoči premijere 4. generacije Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Prema Hadaščoku, rezultat svih ovih dizajnerskih inovacija bio je vrlo bezvremenski automobil. 'Uspjeli smo Fabiji dati određene stilske značajke koje su i danas moderne i zanimljive', kaže Peter Wouda, autor dizajna. Također hvali čistoću i jednostavnost oblika automobila. 'Fabija druge generacije u crnoj ili tamnoplavoj boji sa srebrnim ili bijelim krovom i danas mi okreće glavu', kaže Hadaščok dajući nam do znanja koje su mu bile omiljene kombinacije.

Suptilni lifting lica

Reli automobil Fabia S2000 koji je zasnovan na drugoj generaciji Fabije također još uvijek okreće glavu. Njegov dizajn ponovno je djelo Daniela Petra. 'Najveći izazov kod reli automobila bio je taj što smo morali održavati sva vrata funkcionalnima. Nismo mogli imati verziju s troja vrata jer nije napravljena Fabija s troja vrata', ističe Daniel Petr. Automobil je pratio uspješnu prvu generaciju Fabije WRC i podigao tim Škoda Motorsport na vrh svoje kategorije međunarodnih reli utrka.

Nepotrebno je reći da je karavanska (Combi) verzija bila dio masovne serije. A Scoutje svojim avanturističkijim dizajnom tijela bio zanimljiva inovacija. Scout se na tržištu pojavio 2009. godine, dvije godine nakon lansiranja druge generacije modela. Sljedeća godina donijela je facelift koji je unio uglavnom suptilne, ali vrlo važne promjene. 'Jedna od prvih stvari na koje sam se usredotočio bila su svjetla', kaže Jiří Hadaščok, čiji je dizajn odabran za masovnu proizvodnju. Promjenu je omogućio uglavnom napredak u tehnologiji prednjih svjetala.

Dizajn Hadaščoka zapravo je bio sreća. 'U to sam vrijeme radio na pola modela od plastelina s modelarom Richardom Whitmoreom. Nismo imali dovoljno vremena za pripremu druge polovice simetrično - u to doba nismo imali mogućnosti skeniranja i rezanja simetričnih modela koje imamo danas. Tako me Richard pitao ne bismo li trebali nešto 'skicirati' u sam plastelin. Rekao je da će to biti brže', prepričava Hadaščok.

Zahvaljujući ovom pristupu, dizajneri su ispunili rok za predstavljanje svog modela, pri čemu je svaka polovica (lijeva i desna) imala malo drugačiji dizajn. 'Odbojnici su bili različiti, na primjer, posebno pri dnu, kao i rešetka hladnjaka i nekoliko drugih detalja', kaže Hadaščok. Na njegovo iznenađenje i iznenađenje cijelog menadžerskog tima, odabrana je za masovnu proizvodnju strana skicirana 'na brzinu'. 'To je bilo mnogo privlačnije', osmjehuje se Hadaščok.