samo 12 primjeraka

[FOTO/VIDEO] Škoda Motorsport slavi 120 godina aktivnosti: Škoda Fabia Rally2 evo Edition 120

16.03.2021 u 00:56

Bionic
Reading

Preinake ovog ograničenog izdanja poboljšavaju ukupne performanse i karakteristike motora, ali i povećavaju maksimalnu izlaznu snagu za 2 kW do 214 kW (291 KS), ovisno o kvaliteti goriva

U čast svoje 120. godišnjice u utrkama, Škoda Motorsport je kreirao ograničenu seriju modela Škoda Fabia Rally2 evo Edition 120. Samo dvanaest jedinica ove posebne verzije uspješnog reli automobila će bit dostupno. Škoda Fabia Rally2 evo Edition 120 nudi većinu tehničkih nadogradnji predstavljenih za 2021. godinu Škoda Fabia Rally2 evo, nadopunjenih dodatnom opremom, posebnom bojom i ekskluzivnim dodacima. Otvorene su narudžbe za Škoda Fabia Rally2 evo Edition 120.

2021. godine Škoda slavi svoj 120. rođendan u automobilskom sportu. Tijekom desetljeća tvrtka sa sjedištem u Mladá Boleslavu prešla je s utrka na velike daljine motociklima do uspona na brda, kružnih utrka i mitinga na četiri kotača. Usput je Škoda privukla veliku pozornost dominirajući u kategoriji WRC2 / WRC2 Pro na FIA-inom svjetskom prvenstvu u reliju.

U čast 120 godina trkačke tradicije marke, Škoda Motorsport predstavlja ograničeno izdanje svog uspješnog reli automobila namijenjenog klijentima. Škoda Fabia Rally2 evo Edition 120 prodavat će se samo u dvanaest primjeraka.

Škoda Fabia Rally2 evo na reliju Monte Carlo 2021. Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda Motorsport

Svaki od njih neće obuhvaćati samo većinu tehničkih nadogradnji Škoda Fabia Rally2 evo 2021. godine, već ima i niz dodatnih značajki. Uz standardnu ​​opremu najnovijeg modela, Škoda Fabia Rally2 evo Edition 120 uključuje set zeleno obojenih magnezijevih kotača i set dodatnih LED svjetala plus LED svjetla za skretanje.

Dodatni puni paket dodatne interne opreme temeljen na iskustvu tvorničkih posada dio je standardne konfiguracije. To uključuje vreće ili mreže za pohranu osobnih stvari, alata, rezervnih dijelova ili dodatne opreme. Dodatna oprema za poboljšanje udobnosti poput devinih vrećica za pitku vodu, boca za tekućine u automobilu, remena, držača i puno potpuniji paket dodataka. Ograničena oprema također donosi jedinstveni zaslon dobrodošlice Edition 120 za oba monitora u kokpitu, posebnu automobilsku zastavu plus pločicu s identifikacijskim brojem proizvodnje. Potvrda o autentičnosti, korisni Škoda artikli poput ruksaka i ekskluzivni model automobila Škoda Fabia Rally2 evo (mjerilo 1:18) s identičnim izgledom zaokružuju posebnu ponudu.

Motorsport legende na snijegu i ledu

Ova su tri vozača ostavila traga u povijesti motorsporta, a još nisu gotovi. Hans-Joachim Stuck legenda je Formule 1 i obje serije Le Mans i DTM, dok su Jan Kopecký i Andreas Mikkelsen dugogodišnje zvijezde međunarodnih reli natjecanja. No, kako to obično biva, pomalo su zatvoreni u sebe i lakonski, pa je naterati ih da govore o svojim dojmovima o automobilu iz njih bio težak posao.

Pogledajte zanimljivu demonstraciju vožnje na snijegu i ledu ova tri vozača u modelima: Škoda 130 RS (1975.), Škoda Fabia Rally2 evo i Škoda Fabia RE-X1 ((električni pogon 500 kW (670 KS) i 880 Nm)).

Škodine vozačke legende na snijegu i ledu Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda Motorsport

'Ograničena serija Škoda Fabia Rally2 evo Edition 120 sveobuhvatna je verzija nadograđenog automobila 2021. godine. S paketom poboljšanih dijelova, on ne nudi samo dalje razvijenu verziju našeg automobila koji je pobjedio u prvenstvu. Sa svojim ekskluzivnim značajkama, ograničeno izdanje 120 ujedno je i istinski kolekcionarski automobil', kaže Michal Hrabánek, voditelj Škoda Motorsport.

  • +15
Škoda Motorsport slavi 120 godina aktivnosti Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda Motorsport

Škoda Fabia Rally2 evo Edition 120 sadrži sve neobavezne sadržaje općeg paketa nadogradnje za 2021. godinu. Ta se ažuriranja odnose na poboljšani motor, gdje je cilj tehničara bio poboljšati izmjenu i pripremu plinske smjese u komori za izgaranje. To je ostvareno novo dizajniranim i učinkovitijim međuhladnjakom, optimiziranim ispušnim razdjelnikom, novim vremenom regulacije ventila, kao i novom postavkom elektroničkog mapiranja. Te preinake poboljšavaju ukupne performanse i karakteristike motora, kao i povećavaju maksimalnu izlaznu snagu za dva kW do 214 kW (291 KS), ovisno o kvaliteti goriva. Novo kalibrirani amortizeri pružaju još bolje prianjanje i stabilnost automobila na svim vrstama podloga, pružajući vozaču više povjerenja u automobil.

Pored još boljih performansi, poboljšana pouzdanost bila je glavna tema za nadogradnje Škoda Fabia Rally2 evo 2021. godine. Jači podokvir stražnje osovine smanjuje rizik od oštećenja na neravnim cestama. Za šljunčanu verziju Škoda Fabia Rally2 evo bit će uključen poseban rashladni uređaj za stražnje kočnice, izvorno homologiran samo za upotrebu asfalta. Motor Škoda Fabia Rally2 evo u specifikaciji 2021. godine - a time i Škoda Fabia Rally2 evo Edition 120 - opremljen je redizajniranim sustavom podmazivanja s poboljšanom funkcijom u dinamičkim načinima rada.

Izmjene uključuju novo dizajnirano usisno cjedilo i optimiziranu geometriju pregradnih ploča u koritu za ulje kako bi se poboljšalo napajanje turbopunjača uljem i njegova pouzdanost. Još jedan rezultat ovih promjena je smanjena razina ulja. Novo raspoređeni gumbi na upravljaču, do osam za različite funkcije, kao i redizajnirani nosač dizalice dodatno poboljšavaju udobnost posade. Svi dijelovi za nadogradnju najnovije verzije Škoda Fabia Rally2 evo već su homologirani.

Kupci limitiranog Škoda Fabia Rally2 evo Edition 120 mogu dodati više opcija. Uključuju dulji set brzina, što mjenjač čini prikladnijim za mitinge s visokom prosječnom brzinom povećanjem najveće brzine na 202 km/h. Posebno za površine s malim prianjanjem, Škoda Motorsport nudi i treći set diferencijala (48/70), koji se mogu koristiti i na šljunčanim i asfaltnim etapama.