uoči premijere

[FOTO/VIDEO] Renault pokazao Kangoo E-Tech Electric: Potpuno električna verzija za obitelji i vozilo za profesionalce

13.10.2022 u 14:35

Bionic
Reading

Električni motor od 90 kW (120 KS) u kombinaciji s baterijom od 45 kWh daje mu domet od 285 km (WLTP), a dolazi sa svim praktičnim značajkama, sigurnosnom i udobnom opremom, baš kao i kao verzija s motorom s unutarnjim izgaranjem

Renault je pokazao kako će izgledati njihov potpuno novi Kangoo E-Tech Electric, s potpuno električnim pogonom po prvi puta u njegovoj povijesti. 25 godina nakon ulaska u ludospace doba (ludospace je segment vozila za aktivnosti u slobodno vrijeme) s nenadmašnim, praktičnim dizajnom – uključujući klizna bočna vrata po prvi put u povijesti – Renault Kangoo ostao je vjeran svojim genima, pionirski i uključen u svoje vrijeme.

Kangoo je također uspješna priča: Renault ih je prodao 4,4 milijuna u 50 zemalja diljem planeta. To je najbolje od oba svijeta: automobil za obitelji s elegantnim dizajnom i obiljem prostora u unutrašnjosti, i vozilo za profesionalce s velikodušno velikim prtljažnikom i čvrstom konstrukcijom.

Potpuno novi Kangoo E-Tech Electric bit će predstavljen na Pariškom salonu automobila (Mondial de l'Auto) 17. listopada. Kupci ga mogu naručiti od studenog, a isporuke će stići početkom 2023.

Renault pokazao Kangoo E-Tech Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Kangoo kakvog svi poznajemo, s električnim pogonom

Potpuno novi Kangoo E-Tech Electric dolazi sa svim praktičnim značajkama, sigurnosnom i udobnom opremom, baš kao i kao verzija s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Novi Kangoo E-Tech Electric ima udoban drugi red i više prostranosti od bilo kojeg drugog vozila u svojoj kategoriji: tri odgovarajuća mjesta na kojima se udobno mogu smjestiti tri odrasle osobe i zračna mlaznica koja pruža optimalnu udobnost svim putnicima na stražnjoj strani.

Tu je i više od 49 l prostora za pohranu uključujući Easy Life ladicu. Ima prostrani prtljažnik od 850 l, najbolji u svojoj kategoriji, i mogućnost proširenja na 2500 l s kliznom klupom u drugom redu (ekskluzivno za potpuno novi Kangoo E-Tech Electric).

Novi Kangoo E-Tech Electric ima inovativne krovne nosače, koji se mogu namjestiti bez upotrebe alata, tako da vam nikad ne ponestane prostora i možete nositi praktički sve. Ima i 14 sustava pomoći u vožnji, uključujući automatizaciju razine 2, za dodatnu sigurnost.

Izvana, Kangoo i dalje ima vodoravni rebrasti poklopac motora i upečatljivo okomitu prednju stranu, s rešetkom koja se nalazi iza loga u kojem se nalazi utičnica za punjenje.

Kao i kod verzije s motorom s unutarnjim izgaranjem, unutrašnjost uključuje novu kontrolnu ploču (s tamnim završnim premazom brušenog drva u nekim verzijama). Kokpit je udoban, a vozačevo sjedalo ergonomičnije. Jedina promjena je unutarnja nadzorna ploča, koja prikazuje informacije o E-Techu.

Veliki domet na struju

Nova litij-ionska baterija ima 45 kWh potpuno iskoristivog kapaciteta, a sastoji se od 8 samostalnih i lako popravljivih modula. Potpuno novi Kangoo E-Tech Electric može voziti do 285 km (WLTP ciklus), što je dovoljno za većinu svakodnevnih zahtjeva i smanjuje troškove vlasništva i korištenja na nove niske razine.

Baterije dolaze s jamstvom od 8 godina ili 160.000 km. Prije toga, Renault će ih zamijeniti besplatno ako njihov kapacitet padne ispod 70 posto nominalnog kapaciteta (SoH).

Potpuno novi Kangoo E-Tech Electric dolazi s električnim motorom od 90 kW (120 KS) koji isporučuje 245 Nm trenutno dostupnog momenta za glatku vožnju i bezbrižnost u svim okolnostima. Eco način rada koji ograničava maksimalnu brzinu vozila (110 km/h) i snagu (56 kW/76 KS) optimizira njegov domet.

Vozač može birati između tri načina regenerativnog kočenja:

  • Jedrenje (B1 na zaslonu): ograničena regeneracija, za vožnju autocestama i brzim cestama
  • Drive (B2): zadana regeneracija za korištenje u raznim situacijama; učinak kada podignete nogu s papučice gasa sličan je onom u vozilu s motorom s unutarnjim izgaranjem
  • Kočenje (B3): maksimalna regeneracija za korištenje u prometnim gužvama ili na planinskim cestama
  • +16
Renault Kangoo E-Tech Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Istini za volju, Kangoo E-Tech Electric čak je malo ispred svog brata s motorom s unutarnjim izgaranjem. Konvencionalni hidraulički kočioni sustav dolazi s ARBS-om (Adaptivni regenerativni kočioni sustav), koji maksimalno povećava regeneraciju energije.

Različite kombinacije načina vuče i kočenja vozaču pružaju 6 opcija za optimizaciju pogodnosti i dometa u skladu s načinom na koji koriste vozilo i uvjetima vožnje. Informacije o odabranom načinu vožnje, upravljanju električnom energijom i sustavima pomoći u vožnji prikazuju se na potpuno digitalnom zaslonu u boji od 10 inča koji se može u potpunosti prilagoditi (dostupan kao opcija).

Kako bi osigurao najveći domet tijekom cijele godine, potpuno novi Kangoo E-Tech Electric ima dvozonski klima uređaj koji pokreće dizalica topline. Crpka grije zrak zimi i hladi ga ljeti, koristeći isti princip kao reverzibilni klima uređaji. Sustav grijanja prikuplja kalorije vani i prenosi ih unutra, dok sustav hlađenja uklanja kalorije iz putničkog prostora i ispušta ih izvan njega.

Učinkovitost dizalice topline je optimalna između -15°C i +15°C. Osim prvoklasne toplinske udobnosti, održava domet vozila – dodajući do 30 km više WLTP dometa. Na kraju, potpuno novi Kangoo E-Tech Electric može doći s grijanim vjetrobranskim staklom, upravljačem i sjedalima. Ove opcije pružaju još veću udobnost koristeći samo neznatnu količinu energije iz baterije.

Punjenje strujom

Potpuno novi Kangoo E-Tech Electric dolazi s izborom od 2 ugrađena sustava za punjenje baterija: Trofazni AC punjač od 11 kW za korištenje u kućanstvu; AC brzi punjač od 22 kW koji vam omogućuje da prijeđete s 5 na 80 posto u 2h30 i 80 kW DC punjač koji vam omogućuje oporavak od 170 km za oko 30 minuta.

Ovaj potpuni izbor sustava punjenja osmišljen je kako bi zadovoljio potrebe svih potpuno novih korisnika Kangoo E-Tech Electrica. Kutija za pohranu, sklopiva i vrlo praktična, prima različite kabele (kabel za punjenje mode 3 i opcijski flexicharger koji omogućuje spajanje na kućnu ili greenup utičnicu) u prtljažniku.

Priključena na javno mjesto za punjenje od 11 kW, baterija potpuno novog Kangoo E-Tech Electric napunit će se s 15 na 80 posto u 2 sata i 40 minuta; na zidnoj kutiji od 7,4 kW, to će učiniti s 15 na 100 posto za manje od 6 sati.

U kombinaciji s punjačem od 22 kW, baterija ima sustav hlađenja tekućinom i sustav otpornog grijanja koji održavaju temperaturu na pravoj razini kako bi se izbjegao utjecaj na domet i skratilo vrijeme punjenja.

Specifične usluge i tri verzije

Na kraju, putem aplikacije za pametne telefone MyRenault ili multimedijskog sustava Renault Easy Link, potpuno novi Kangoo E-Tech Electric dolazi sa specifičnim uslugama uključujući: Planirano punjenje baterije i daljinsko praćenje statusa baterije; Planirano predgrijavanje ili predhlađenje putničkog prostora; Lokator punjenja za vašu rutu; Odredišta do kojih možete doći s preostalom napunjenošću baterije.

Potpuno novi Renault Kangoo E-Tech Electric dostupan je u tri verzije, izgrađene prema točnim željama i potrebama kupaca: Authentic (s osnovnom opremom koju vlasti trebaju ili za kupce koji žele vozilo koje mogu koristiti na poslu i nakon posla), Equilibre (za zajednice koje žele ponuditi ekološki prihvatljivu prijevoznu uslugu koju putnici smatraju ugodnom i koja štedi novac) i Techno (za obitelji ili samozaposlene profesionalce koji žele svu udobnost i sigurnost koju mogu dobiti, plus prepoznatljiv dizajn).