HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Bili smo na premijeri novih Renaultovih lakih gospodarskih vozila; Kangoo Van, Express Van, Trafic Combi i SpaceClass

01.07.2021 u 10:49

Bionic
Reading

Hrvatska premijera za automobilske novinare održana je u sjajnom novom Školskom centru Renault Nissan Adriatic u Mirnoj Peči, koji je jedinstven u Sloveniji i široj regiji

Renault je potkraj ožujka ove godine predstavio nove modele lakih gospodarskih vozila: Kangoo, Express, Trafic Combi i SpaceClass.

Riječ je prije svega o obnovljenoj i proširenoj paleti modela u segmentu malih kombija Kangoo i Express, kao i dva modela u segmentu srednjih kombija Trafic i SpaceClass. To je isto tako bila i najava budućnosti s novim modelima s električnim pogonom, ali i pogonom na vodikove gorivne ćelije, kao i poslovnim rješenjima za svoje korisnike.

Hrvatska premijera za automobilske novinare održana je u sjajnom novom Školskom centru Renault Nissan Adriatic u Mirnoj Peči u Sloveniji. Sam Centar je jedinstven u Sloveniji i široj regiji, a smješten je uz samu autocestu Zagreb-Ljubljana, a površina objekta je 3160 m² i u njemu se provode obuke za prodavače, savjetnike i servisere vozila Renault, Nissan i Dacia.

Mi smo imali priliku isprobati furgone Kangoo Van i Express Van, od kojih svaki ima svoju namjenu i ciljanu skupinu potencijalnih korisnika. Uz ova dva nova modela iz segmenta malih kombija isprobali smo i dvije nove izvedbe srednje velikog kombija Trafic za prijevoz putnika. Novi Renault Trafic dostupan je u izvedbama Combi, za prijevoz više putnika, ili SpaceClass, za prijevoz VIP klijenata.

Novi Express Van

Novi Renault Express praktičan je i učinkovit furgon namijenjen mladim poduzetnicima i vlasnicima malih flota koji traže pristupačno vozilo prilagođeno njihovim osnovnim potrebama. Renault Express se odlikuje prepoznatljivim Renaultovim dizajnom u kojem se prepliću robusnost i suvremenost. Dojam kvalitete i udobnosti u obnovljenoj unutrašnjosti dodatno je naglašen ojačanim sjedalima.

Lukovi blatobrana, prednja vrata i klizna bočna vrata sada imaju fluidne linije zbog kojih djeluju još uglađenije. Pravokutan dizajn vrata olakšava pristup u unutrašnjost vozila.

Robusne, vodoravne ručice vrata neprimjetno se stapaju s ostalim elementima dizajna. Pojedini elementi dizajna ujedno su i funkcionalni. Primjerice, bočne zaštitne letvice, 15-colni naplatci i kvalitetni poklopci kotača srednje veličine. Vanjski retrovizori jamče odličnu vidljivost. Poklopac motora dorađen je kako bi se poboljšala aerodinamičnost i smanjila potrošnja goriva.

Novi Renault Express Van Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Novi Renault Express Van ima najbolje dimenzije u klasi: 1,91 m korisne duljine (uz punu pregradu) u vozilu duljine 4393 mm te klizna bočna vrata s otvorom širine 716 mm. Širina vozila je 1775 mm ( s retrovizorima 2079 mm), visina 1811 do 1893 mm, a međuosovinski razmak je 2812 mm. Utovarna duljina može se povećati na 2,36 m uklanjanjem suvozačeva sjedala i okretanjem preklopive pregrade.

Najveća nosivost je 611 kg za dizelsku inačicu, a novi Renault Express Van ima i rekordan kapacitet prostora za odlaganje u prednjem dijelu (gotovo 48 litara) i najveći utovarni kapacitet od 3,7 m³. Opremljen je stražnjim vratima koja se otvaraju u omjeru 2:3 – 1:3 za širi pristup. Za još veći kapacitet, kupcima je uz nadoplatu dostupna standardna kuka za vuču.

Novi Renault Express Van opremljen je onim najosnovnijim. Siguran i jednostavan utovar omogućuje šest okretnih kukica za pričvršćivanje na podu, četiri na bočnim stranicama (uz nadoplatu) i visoko pozicionirana svjetla snage do 18 W (LED uz nadoplatu). Ključ s tri gumba (sklopivi ili obični) omogućuje zasebno otključavanje teretnog prostora i kabine. Gumeni tepih za utovar, pretinci u kliznim vratima, protuklizna drvena zaštita poda i drvene bočne obloge također su dostupni uz nadoplatu.

Novi Renault Express opremljen je multimedijskim sustavom EASY LINK i sustavima za pomoć u vožnji kao što su sustav za pomoć pri vožnji unatrag, nadzor mrtvog kuta, prednji i stražnji parkirni senzori i, dakako, širokokutni retrovizor.

Novi Express u putničkoj i gospodarskoj proizvodit će se u Renaultovoj tvornici u Tangeru u Maroku, s tim da će novi Renault Express u gospodarskoj izvedbi biti dostupan na europskim i međunarodnim tržištima, a u putničkoj samo na međunarodnim tržištima izvan Europe.

Novi Renault Express Van bit će dostupan na hrvatskom tržištu s 1,5-litrenim dizelskim motorima Blue dCi 75 (55 kW i 220 Nm) i 95 (70 kW i 240 Nm) male potrošnje goriva. Ti su motori kombinirani sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Početne vrijednosti potrošnje u mješovitom ciklusu vožnje prema WLTP-u za dizelske motore su 5,1 l/100 km (133 g CO₂/km).

U ponudu je uključen i 1,5-litreni dizelski motor Blue dCi 75 s oznakom Ecoleader čija se maksimalna brzina može ograničiti na 100 km/h za nižu potrošnju, neovisno o stilu vožnje (ušteda od 0,5 l/100 km i 12 g CO2/km u mješovitom ciklusu vožnje prema WLTP-u).

Povrh toga je na upravljačkoj ploči moguće aktivirati način rada Eco kako bi se potrošnja goriva smanjila za 12 posto. Pokazivač promjene stupnja prijenosa obavještava vozača kada je najbolje vrijeme da promijeni brzinu i tako smanjuje potrošnju goriva za 5 posto.

Na nekim tržištima u Europi se još može naći i verzija s 1,3-litrenim benzinskim motorom TCe 100 FAP (75 kW i 200 Nm), uz početne vrijednosti potrošnje u mješovitom ciklusu vožnje prema WLTP-u od 6,7 l/100 km (152 g CO₂/km).

Valja napomenuti da je motore potrebno servisirati nakon svakih 30.000 kilometara ili dvije godine (do ispunjenja jednog od dvaju uvjeta i ovisno o stilu vožnje). Moguće je i produljeno jamstvo od 4 godine ili 150.000 km.

Što se cijena Renault Expressa tiče one kreću od modela Furgon Blue dCi ECOLEADER po 100.100 kn (bez PDV-a), odnosno 125.125 kn (uključeni PDV i PPMV). Model Furgon Blue dCi 95 kreće po cijeni od 104.600 kn (bez PDV-a), odnosno 130.750 kn (uključeni PDV i PPMV).

  • +145
Premijera novih Renaultovih lakih gospodarskih vozila; Kangoo Van, Express Van, Trafic Combi i SpaceClass Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Novi Kangoo Van

Novi Renault Kangoo, inovativni furgon atletskog i dinamičnog izgleda prvenstveno je namijenjen flotama, obrtnicima i trgovcima koji traže profesionalno vozilo izrađeno po mjeri i opremljeno najnovijom tehnologijom.

Novi Kangoo ističe se mišićavim dizajnom. Prednji kraj potpuno je osvježen okomitom prednjom maskom s kromiranim umetcima između prednje maske i odbojnika. Tu su, dakako, i prepoznatljiva LED svjetla u obliku slova C. Naglašen dojam dinamičnosti i okretnosti u skladu je s ostatkom Renaultove ponude LGV-ova (Alaskan, Master, Trafic).

Isklesanim bokovima i snažnim ramenima novi Kangoo prkosi tradicionalnom četvrtastom dizajnu kombija. Vodoravne linije i zaobljena, nakošena stražnja vrata pritom ga čine uglađenim i dinamičnim. Zaštita donjeg bočnog dijela dostupna je uz nadoplatu. Stražnji kraj posve novog Kangooa ima uravnoteženije proporcije zbog kojih djeluje stabilnije. Trag kotača proširen je kako bi se povećao teretni prostor, dok uglađene linije i LED stražnja svjetla unose dašak suvremenosti.

Novi Kangoo doživio je poboljšanja u pogledu vanjskog dizajna, o čemu svjedoče elegantna završna obrada, profinjeni detalji i kromirani umetci na maski hladnjaka. Brisači vjetrobranskog stakla i mlaznice skriveni su iza poklopca motora, dok je radar sustava za pomoć u vožnji ugrađen u prednji odbojnik. Radijska antena kraća je za 300 mm, a opcijski su dostupne ručice vrata u boji karoserije i 16-colni metalni naplatci koji naglašavaju suvremen izgled vozila.

Novi Kangoo nudi sedam boja karoserije, i je bogatiji za dvije nove boje: crvena Carmin i plava Cavansite. Dostupan je i u običnoj bijeloj boji Mineral, sivoj Urban te metalik bojama siva Oyster, siva Highland i biserno crna. Dakako, moguće je dogovoriti posebne boje u skladu s bojama flote.

Obnovljenu unutrašnjost krasi vodoravna armaturna ploča s brojnim pretincima za pohranu. Nova obujmljujuća sjedala ojačana su čvršćom pjenom i tkaninom koji vožnju čine udobnijom. Uz nadoplatu može biti opremljen i još izdržljivijim presvlakama koje su otpornije na trošenje izazvano čestim ulascima i izlascima putnika iz vozila. Suvozačevo sjedalo preklopivo je u ravnu podnicu. Zahvaljujući dvama prstenima za privezivanje stvoren je dodatan prostor za sigurno pričvršćivanje tereta.

Novi Kangoo opremljen je multimedijskim sustavom Renault EASY LINK i novim sustavima za pomoć u vožnji, uključujući digitalni unutarnji retrovizor sa stalnim prikazom. Taj novi poboljšani sustav jamči savršenu vidljivost stražnjeg dijela ceste, što je osobito praktično za vozila s ugrađenom pregradnom stijenom. Od novih značajki izdvajaju se i sustav za obuzdavanje njihanja prikolice, elektronički nadzor stabilnosti pri kočenju i aktivni sustav kočenja u nuždi.

Renault Kangoo bit će dostupan u najrazličitijim veličinama i s bogatom ponudom motora. Kupci će moći birati između dvije dužine, ručnog ili automatskog mjenjača te dizelskog, benzinskog ili električnog motora.

Produljena izvedba novog Kangooa obara rekorde u klasi svojim iznimno širokim kliznim bočnim vratima (864 mm) i utovarnom duljinom od 3548 mm, a može se pohvaliti i utovarnim kapacitetom od 4,2 do 4,9 m³. Utovarni kapacitet serijske inačice kreće se od 3,3 do 3,9 m³. Vrata teretnog prostora mogu se otvoriti u omjeru 1/3 : 2/3 i pod kutom od 90 do 180°, što olakšava pristup unutrašnjosti kada iza vozila nema dovoljno prostora.

Novi Kangoo, elegantan i prostran kombi s pet pravih sjedala, osvježenim se izgledom, naglašenom udobnošću, bogatom opremom i novim sustavima za pomoć u vožnji savršeno prilagođava dinamičnim potrebama obitelji i timova. Zadržava sve značajke prilagodljivosti koje posebno cijene profesionalni kupci (upravna tijela, lokalne vlasti i razne udruge).

Inovativnim sustavom za lakši pristup Easy Side Access i prilagodbu teretnog prostora Easy Inside Gallery, novi Kangoo iz temelja mijenja način utovara i pristupa teretu.

Easy Side Access

Posebno korisna u gradskim središtima, ova inovacija olakšava pristup teretnom prostoru i na uskim parkirnim mjestima. Uklanjanjem središnjeg nosača na novom Renaultu Kangoo stvoren je najširi bočni otvor na tržištu od 1416 mm (dva puta veći u odnosu na prethodni model).

Easy Inside Gallery

Uvlačiva pregrada u unutrašnjosti još je jedna inovacija koja omogućuje prijevoz dugih i velikih predmeta iznad razine podnice, čime se oslobađa prostor na tlu.

Sustavi pomoći u vožnji

Dvanaest najnovijih sustava za pomoć u vožnji ne samo da pojednostavnjuju vožnju, već pružaju dodatnu sigurnost i preciznu ispomoć tijekom radnog dana. U bliskoj budućnosti uključivat će i niz tehnologija za autonomnu vožnju.

Štedljivi motori

Novi Kangoo dostupan je s 1,5-litrenim dizelskim motorom Blue dCi 75, 95 i 115 KS kombinirani sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Motori su opremljeni sustavom Stop&Start i ispunjuju zahtjeve norme Euro 6D Full. Početne vrijednosti potrošnje u mješovitom ciklusu vožnje prema WLTP-u: 5,2 l / 100 km (odnosno 134 g CO₂/km i 127 g za motore s oznakom Ecoleader) za dizelske motore.

Motor s oznakom Ecoleader je dizelski motor 1.5 Blue dCi 95 čija je najveća brzina ograničena na 110 km/h kako bi se smanjila potrošnja goriva neovisno o stilu vožnje. Početne vrijednosti potrošnje u mješovitom ciklusu vožnje iznose 4,9 l / 100 km.

Povrh toga je na upravljačkoj ploči moguće aktivirati način rada Eco kako bi se potrošnja goriva smanjila za 12 posto. Pokazivač promjene stupnja prijenosa obavještava vozača kada je najbolje vrijeme da promijeni brzinu i tako smanjuje potrošnju goriva za 5 posto.

Valja napomenuti kako je motore potrebno servisirati nakon svakih 30.000 kilometara ili dvije godine (do ispunjenja jednog od dvaju uvjeta i ovisno o stilu vožnje).

Novi Kangoo E-TECH Electric stiže na tržište polovicom 2022.

Od predstavljanja 2011., Kangoo Z.E. vodeći je električni kombi u Europi. Da je riječ o štedljivom i ekološki prihvatljivom rješenju svjedoči više od 50.000 primjeraka tog modela na europskim prometnicama. Kako bi još više učvrstio vodeću poziciju na tržištu, novi Kangoo bit će predstavljen i u inačici E-TECH polovicom 2022.

Bit će opremljen posve električnim motorom snage 75 kW, razvijati okretni moment do 245 Nm i imati šest načina rada. Način rada Eco (55 kW) za optimalan doseg i standardni način rada (75 kW) za bolje performanse i veću maksimalnu brzinu.

Bit će dostupan u dvije duljine (standardna i produljena izvedba), a zahvaljujući litij-ionskoj bateriji kapaciteta 44 kWh ostvarivat će doseg od 265 km* (ovisno o ciklusu vožnje prema WLTP-u, stilu vožnje, nagibu ceste i vanjskoj temperaturi).

Vozači će ga moći napuniti do punog kapaciteta za:

  • 2 h na javnoj punionici (punjač Cameleon snage 22 kW)
  • 4,5 h na punionici snage 11 kW (trofazna punionica jakosti 16 A)
  • 7 h na kućnoj punionici Wallbox (jednofazni punjač snage 7,4 kW)
  • 19 h na ojačanoj utičnici
  • 26 h na kućnoj utičnici.

Kangoo E-TECH Electric moći će se napuniti do 80 % u samo 42 min na brzom punjaču snage 75 kW, što znači da se doseg može povećati za 150 km u samo 30 minuta.

Novi Kangoo E-TECH Electric nudit će nit povezanih usluga za električna vozila: programiranje punjenja i grijanja putničkog prostora, pretraživanje raspoloživih punionica u vožnji i izračun preostalog dosega.

*Homologacija u tijeku

Novi Kangoo u putničkoj i teretnoj izvedbi proizvodit će se u Renaultovoj tvornici Maubeuge u Francuskoj, odakle će se plasirati na europsko i međunarodno tržište.

Renault Trafic Combi i novi SpaceClass

Novi Trafic Combi prije svega je namijenjen vozačima koji se profesionalno bave prijevozom putnika (tvrtke ili zajednice) i velikim obiteljima. Ispunjuje njihove potrebe za većom količinom prostora i modularnošću, bez kompromisa u pogledu udobnosti i broja sjedala.

Novi SpaceClass ispunjuje očekivanja najzahtjevnijih vozača i putnika koji traže prilagodljivost, prostranost i ekskluzivnu udobnost. Vozači koji se bave prijevozom važnih osoba i ostalih putnika odabrat će inačicu Signature koja nudi prostor poslovne klase. Kupcima koji žele pobjeći od svakodnevice namijenjena je inačica Escapade.

Novi Trafic Combi i SpaceClass ističu se novim vodoravno položenim poklopcem motora i okomitom prednjom maskom kojima duguju robusniji izgled. Istovremeno su novi odbojnici i Full LED svjetla koja imitiraju Renaultov prepoznatljiv svjetlosni potpis u obliku slova C, i koja su spojena kromiranom linijom, dizajn učinili profinjenijim i izražajnijim. Novi Trafic Combi i SpaceClass opremljeni su električno sklopivim retrovizorima, novim 17-colnim naplatcima (dijamantne obrade u izvedbi SpaceClass) i elegantnijim poklopcima kotača. Dostupni su u sedam boja, uključujući i novu karmin crvenu boju koja dizajnu daje upečatljiviji izgled. Novi Trafic Combi i SpaceClass spremni su se prilagoditi najrazličitijim željama kupaca.

Potpuno nova armaturna ploča istaknuta vodoravnom linijom koja se proteže u obloge vrata ostavlja dojam veće prostranosti. Unutrašnjost ima nove pretince za odlaganje. Nova ručica mjenjača i okvir komandi klima-uređaja ukrašeni su kromom za veći sklad u unutrašnjosti. Nove boje i materijali dodatno obogaćuju mogućnosti prilagođavanja željama kupaca. Novi SpaceClass izdvaja se ekskluzivnom armaturnom pločom sive boje Meteor koja podiže razinu elegancije.

Novi Trafic Combi i SpaceClass imaju teretni obujam do 1,8 m³ i odlikuju se nenadmašnom modularnošću za do 9 putnika.

Renault Trafic opremljen je multimedijskim sustavom s navigacijom Renault EASY LINK. Sustavom se upravlja preko 8-inčnog zaslona, a kompatibilan je sa sustavima Android Auto i Apple CarPlay te opremljen bežičnim punjačem pametnih telefona, što vam omogućuje da ostanete povezani cijeli dan.

Novi Trafic Combi i SpaceClass omogućuju jednostavniji pristup pretincima za odlaganje koji sada ukupno broje 86 litara, a nova ladica Easy Life nudi više od 6 litara obujma prostora za pohranu, nadohvat ruke.

Da biste mogli potpuno uživati u bezbrižnosti i sigurnosti, novi Trafic Combi i SpaceClass opremljeni su novom generacijom sustava za pomoć u vožnji. Oni uključuju adaptivni tempomat za održavanje odabrane brzine, aktivni sustav kočenja u nuždi koji upozorava vozača ili koči umjesto njega te sustav upozorenja na izlazak iz traka koji upozorava vozača ako je nehotice prešao preko pune ili isprekidane crte. Nova značajka je i nadzor mrtvog kuta koja olakšava prestrojavanje. Novi prednji zračni jastuk prikladan za dva putnika također povećava sigurnost.

Dizelski motori, automatski mjenjač EDC

Novi Trafic Combi i SpaceClass pokreću tri dizelska motora: novi motor dCi 150 (s ručnim ili automatskim mjenjačem EDC), koji je sada 5 KS snažniji, novi dCi 110 (s ručnim mjenjačem) i motor dCi 170 (s automatskim mjenjačem EDC). Bogatija paleta novog Trafica Combi i SpaceClass bolje se prilagođava različitim potrebama različitih kupaca.

6-stupanjski automatski mjenjač s dvije spojke EDC, dostupan sa 150 KS i 170 KS snažnim motorima povećava udobnost i odzivnost brzim i preciznim promjenama stupnjeva prijenosa. Motori su opremljeni sustavom Stop & Start i ispunjuju zahtjeve norme Euro 6D Full. Novi Trafic Combi i novi SpaceClass se proizvode u Renaultovoj tvornici u Sandouvilleu u Francuskoj.

Što se cijena tiče model Trafic Passenger (L1-5m) kreće s modelom Zen dCi 110 po cijeni od 216.900 (uključeni PDV i PPMV). SpaceClass dCi 150 EDC kreće po cijeni od 301.900 kn (uključeni PDV i PPMV).

Dulje verzije Trafic Passengera (L2-5,4 m) kreću s modelom Grand Zen dCi 110 po cijeni od 225.900 (uključeni PDV i PPMV). Grand SpaceClass dCi 150 EDC kreće po cijeni od 310.900 kn (uključeni PDV i PPMV).