Super Bowl LVII

[FOTO/VIDEO] Proizvođači automobila najavili svoje reklame za ovogodišnje finale NFL-a: Pogledajte ih unaprijed!

11.02.2023 u 13:29

Bionic
Reading

Ove godine, barem prema najavama, nema nekih od velikih svjetskih proizvođača automobila. Tako za ovogodišnji Super Bowl LVII nisu prijavljeni BMW, Hyundai, Nissan i Toyota, dok su neki, poput Jeepa još uvijek tajnoviti oko svog pojavljivanja

Samo jedan dan nas dijeli od ovogodišnjeg spektakla, barem kad je riječ o Sjedinjenim Američkim Državama. Naravno, riječ je finalnoj utakmici NFL prvenstva, najomiljenijeg sporta u SAD-u - američkog nogometa. Koliko je ovo značajan događaj za TV gledatelje govore i podaci o gledanosti u direktnom prijenosu samo ove utakmice. Tako je prošlogodišnji 56. po redu, Super Bowl 2022. (LVI) imao više od 100,2 milijuna gledatelja, prema podacima Nielsena s NBC-a i Telemunda.

Zašto ne EV? GM i Netflix Izvor: Promo fotografije / Autor: General Motors

Obzirom na tako veliku gledanost nije niti čudno da su TV reklame prilično spektakularne, a cijena emitiranja u eteru tijekom utakmice spota od 30 sekundi iznosi, navodno, 7 milijuna dolara. Nas u Autozoni naravno zanimaju one reklame koje podrazumijevaju reklamiranje automobila, pa smo za vas pripremili one video spotove koji su se već pojavili i prije samog finala.

Izostanak nekih velikih automobilskih oglašivača i Jeepova intrigantna najava

Treba reći da ove godine, barem prema najavama, nema nekih od velikih svjetskih proizvođača automobila, a koji su se redovito pojavljivali za vrijeme ovog globalnog događaja. Tako za ovogodišnji Super Bowl LVII nisu prijavljeni BMW, Hyundai, Nissan i Toyota, dok su neki, poput Jeepa još uvijek tajnoviti oko svog pojavljivanja.

Legendarni Jeep još nije u javnost pustio svoju evetualnu reklamu, ali je na Jeepovom YouTube kanalu 7. veljače osvanuo intrigantni video teaser na kojem se vidi nekoliko plamenaca na audiciji za video reklamu. Iako ovoj krasnoj ptici, koja se veže uz tople krajeve, nije mjesto u snijegom okovanu prirodu na filmskoj klapi se može pročitati ime projekta 'Jeep 4xe Big Game'.

Jeep 4xe “Parking Spot" Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Je li riječ o ovoj reklami nije jasno, ali plamenci čini se nisu dobili ulogu u spotu u kojem se vide par u snijegu zametenih vozila (Jeep Grand Cherokee 4xe i Jeep Wrangler 4xe). Bilo kako bilo, planirano emitiranje ovogodišnje Jeepove Super Bowl dvominutne reklame je predviđeno za prvo poluvrijeme finalne utakmice u nedjelju 12. veljače.

Ipak, neki proizvođači automobila će i ove godine nastupiti, pa će svakako pokušati najviše izvući i uloženih sredstava u ovom projektu. Zasad su bez skrivanja najavljeni GM i Kia, dok Stellantis grupa, u koju spada i gore spomenuti Jeep, ima i teaser fotografiju svoje reklame za još jednu svoju marku – Ram. Riječ je o njihovom električnom pick-up modelu Ram 1500 REV, koji bi trebao imati i dodatni motor s unutarnjim izgaranjem koji bi trebao poslužiti kao generator za punjenje električnom energijom njegove baterije. Napominjemo da je ovaj model, predstavljen na ovogodišnjem CESU-u Las Vegasu, zasad samo koncept.

Prema priopćenju za javnost Stellantisa, reklama od 60 sekundi za Ram pripremljena za ovogodišnji Super Bowl emitirat će se početkom četvrte četvrtine utakmice.

Why not an EV? | “Mask” (Squid Game) Izvor: Promo fotografije / Autor: General Motors

GM: 'Zašto ne EV?'

Veliki General Motors, simbol američke automobilske industrije, je zapravo pripremio cijelu seriju spotova pod nazivom ' Zašto ne EV?'. Zajedničko svim najnovijim GM spotovima je glumac Will Ferrell, koji se pojavljuje u glavnim ulogama. Osim toga, General Motors se udružio s Netflixom u dvostrukoj promociji za vozila i uslugu video streaminga.

Why not an EV? | “Perfect” (Queer Eye) Izvor: Promo fotografije / Autor: General Motors

GM-spotovi se referiraju na popularne Netflixove serije poput: Squid Games, Bridgerton, Army of the Dead,...

Why not an EV? | “Directions” (AOTD) Izvor: Promo fotografije / Autor: General Motors

U spotovima se pojavljuju sljedeća električna vozila GM-a, kao što su to: GMC Hummer EV, GMC Sierra EV, Chevrolet Blazer EV, Chevrolet Silverado EV i Cadillac Lyriq.

Kia: 'Blinky Dad'

Rekli smo već, korejski proizvođač Kia se vraća sa svojom 14. Super Bowl reklamom pod nazivom 'Blinky Dad', u kojem uz nama malo poznate glumce, glavnu ulogu ima SUV Kia Telluride. Reklama za Super Bowl, kreirana od strane Kijine kreativne agencije David&Goliath popraćena uzbudljivom i kultnom 'Gonna Fly Now' glazbenom temom iz filma 'Rocky'. U reklami se radi o mladom roditeljskom paru i njihovoj bebi kako se prijavljuju u planinsko odmaralište.

Binky Dad | The 2023 Kia Telluride X-Pro All-Terrain AWD SUV Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA America

Beba naravno samo što nije zaplakala, majka kopa po svojoj torbi i, nakon što nije pronašla ono što traži, okreće se suprugu i pita: 'Sjetio si se Binkyja, zar ne?'. On ju pogleda s čuđenjem i odmah odjuri preko hotelskog predvorja do stajališta gdje zgrabi ključ svoje Kia Telluride X-Pro i uzvikuje: 'Zaboravio sam Binkyja!'. Slučajna prolaznica snima akciju i objavljuje 'O, Bože, zaboravio je Binkyja!' zajedno s #binkydad. I tako počinju avanture Binky Dad-a i njegovog SUV-a Kia Telluride za 2023.

U prvoj inicijativi takve vrste za reklamu za Super Bowl, Kia je odabrala TikTok za dijeljenje tri alternativna završetka 'Binky Dad' koji će biti dostupni isključivo na platformi za zabavu. Russell Wager, potpredsjednik marketinga Kia America, je rekao: 'Kia uvijek traži nešto novo i zanimljivo s našim Super Bowl inicijativama i htjeli smo proširiti spot izvan samo :60 sekundi emitiranja tijekom utakmice kako bi priča o Binky Dad-u i njegovom Tellurideu bila živa i uzbudljiva'.

Dodatna sredstva kampanje uključuju, :30, :15 i :06-sekundno skraćenje spota od :60 sekundi, kao i proširenja za digitalne i društvene medije. Sami završeci ove simpatične video reklame u ovome trenutku nisu još dostupni na TikToku.