4xe je novi 4x4

[FOTO/VIDEO] Jeep otkrio planove: Četiri potpuno električna SUV-a u Sjevernoj Americi i Europi do 2025.

09.09.2022 u 08:36

Bionic
Reading

Otkrivene prve slike dva potpuno nova električna SUV-a: Jeep Recon i Jeep Wagoneer. Istovremeno je potvrđeno da će potpuno novi, potpuno električni Jeep Avenger biti lansiran u Europi početkom 2023.

Marka Jeep je objavila opsežan plan za svoju sljedeću generaciju potpuno električnih 4xe vozila kao dio održive transformacije kako bi postala vodeća marka elektrificiranih SUV vozila u svijetu.

Plan, koji je premijerno prikazan na YouTube kanalu marke, poziva na uvođenje četiri potpuno električna SUV vozila u Sjevernoj Americi i Europi do kraja 2025. Kao dio tekućeg opsežnog plana proizvoda, 50 posto prodaje marke Jeep u SAD-u biti će potpuno električni do 2030., dok će 100 posto europske prodaje do tada biti potpuno električni. Plan u potpunosti podržava ciljeve neto nulte emisije ugljika koje je postavio Stellantis tijekom dugoročnog strateškog plana Dare Forward 2030.

Jeep 4xe Day: Freedom Is Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Jeep je pokazao prve slike dva potpuno električna SUV-a – potpuno novi Jeep Recon i potpuno novi Wagoneer, kodnog naziva Wagoneer S – koji će stići u Sjevernu Ameriku i druge regije diljem svijeta, istovremeno potvrđujući da će potpuno novi, potpuno električni Jeep Avenger biti lansiran u Europi početkom sljedeće godine.

Elektrificirani portfelj marke Jeep u Sjevernoj Americi

Nadovezujući se na uspjeh Jeep Wrangler 4xe, najprodavanijeg plug-in hibridnog vozila (PHEV) u SAD-u, i nedavno predstavljenog Grand Cherokee 4xe, marka razvija sveobuhvatnu paletu elektrificiranih proizvoda posebno razvijenu kako bi poboljšala legendarnu marku sposobnost i širenje svog dosega u Sjevernoj Americi.

Ovaj plan elektrifikacije također će proširiti portfelj Wagoneera. Marka će ponuditi potpuno novi, potpuno električni Wagoneer u premium segmentu SUV vozila srednje veličine. U segmentu velikih SUV vozila, modeli Wagoneer isporučivat će pogonske sklopove koji ciljaju na procijenjenih 800 km (500 milja) kombiniranog dosega.

Do 2030. marka Jeep će ponuditi cijeli niz novih baterijsko-električnih vozila (BEV), uspostavljajući vodstvo u SUV industriji u smislu broja modela, sudjelovanja u segmentu i količine prodaje. Kao rezultat toga, 50 posto prodaje marke u SAD-u bit će potpuno električna vozila.

Potpuno novi Jeep Recon

Jedan od prvih potpuno novih električnih SUV-ova koji će se lansirati u Sjevernoj Americi je Jeep Recon. Ovo potpuno novo vozilo namijenjeno je onima koji vole istraživati ​​ekstremne avanture u gotovo tišini s robusnim, potpuno električnim paketom vozila.

Jeep Recon dizajniran je od samog početka da bude 100 posto Jeep 4x4 i 100 posto nulte emisije. Ovaj SUV nudit će se isključivo kao BEV, a obogatit će off-roading avanture sa: Pravom sposobnosti vožnje na terenu sa sustavom upravljanja trakcijom Jeep Selec-Terrain, tehnologijom osovine e-locker, zaštitom ispod karoserije, kukama za vuču i agresivnim terenskim gumama; Autentičnom Jeep slobodom na otvorenom s električnim krovom na jedan dodir, uklonjivim vratima i staklom; Sustavom Uconnect najnovije generacije, uključujući detaljne vodiče za najistaknutije terenske staze.

Ovaj globalni SUV bit će predstavljen javnosti sljedeće godine, a proizvodnja će započeti 2024. u Sjevernoj Americi. Kupci u SAD-u moći će rezervirati novi Jeep Recon BEV SUV početkom 2023. Jeep Recon će se prodavati na glavnim tržištima diljem svijeta, uključujući Europu.

  • +9
Jeep otkrio planove do 2025. Izvor: Promo fotografije / Autor: Stellantis

Potpuno novi, potpuno električni Wagoneer

Obitelj Wagoneer također će rasti s potpuno novim SUV-om. Kodnog imena Wagoneer S, ovo potpuno električno vozilo nastavit će širiti prisutnost marke u premium SUV segmentu nudeći 'jedinstven, elegantan, aerodinamičan dizajn i 4x4 mogućnosti kao standard, s upravljanjem svim terenima, naprednom tehnologijom usmjerenom na marku Jeep i impresivne performanse'.

Ovaj novi, potpuno električni, globalni SUV nudit će se isključivo kao BEV, s dosegom od 640 km (400 milja) s jednim punjenjem, 600 KS i vremenom ubrzanja od 0-96 km/h (0-60 milja/h) od oko 3,5 s. S vanjskim dizajnom obilježenim prepoznatljivom rešetkom s LED osvjetljenjem, ovaj SUV pokreće aerodinamička učinkovitost, u kombinaciji s uspravnim kultnim Wagoneerovim bočnim pogledom.

Potpuno novi Wagoneer BEV također će biti prikazan javnosti sljedeće godine, a proizvodnja će započeti 2024. u Sjevernoj Americi. Kupci u SAD-u moći će rezervirati ovaj potpuno električni Wagoneer model početkom 2023. Prodavat će se na glavnim tržištima diljem svijeta, uključujući Europu.

Potpuno novi Jeep Avenger, prvi potpuno električni Jeep SUV, stiže u Europu 2023.

U Europi je marka Jeep već napravila veliki pomak ponudom samo elektrificiranih SUV vozila u zemljama kao što su Njemačka i Francuska. Do kraja ove godine, 100 posto Jeep SUV portfelja bit će elektrificirano na gotovo svim europskim tržištima.

Danas otkriveni plan temelji se na ovom zamahu 4xe, razvijajući portfelj sposobnih, potpuno električnih vozila dizajniranih i dimenzioniranih za Europu. Marka će predstaviti četiri vozila s nultom emisijom u Europi do 2025., s ponudom u glavnim segmentima. Kao rezultat ovog napada na proizvode, sva Jeep vozila u prodaji u regiji bit će 100 posto električna do 2030. godine.

Prvi model ove proizvodne ofenzive je potpuno novi, potpuno električni Jeep Avenger, kompaktni SUV koji je predstavljen tijekom dugoročnog strateškog plana Stellantis Dare Forward ranije ove godine. Potpuno novi Jeep Avenger, koji će biti predstavljen u Europi i na drugim tržištima, poput Japana i Južne Koreje, bit će pozicioniran pod Jeep Renegade i proizvodit će se u visokoučinkovitoj tvornici u Tychyju u Poljskoj.

S ciljanim električnim dometom od 400 kilometara, ovaj novi SUV ponudit će impresivan razmak od tla, prijelomne i prilazne kutove za svoj segment, dok će isporučiti modernu i tehnološki naprednu unutrašnjost, s puno prostora za ljude i teret.

Jeep Avenger će debitirati tijekom novinarskog dana Pariškog sajma automobila, 17. listopada, s otvaranjem rezervacija za kupce istog dana. Potpuno novi Jeep Avenger stići će u prodajne salone početkom 2023. godine.

4xe je novi 4x4

Marka Jeep nastavlja širiti svoj portfelj 4xe diljem svijeta, poboljšavajući svoje legendarne 4x4 sposobnosti korištenjem elektrifikacije i tehnologije. Iako su detalji trenutnog plana usredotočeni na Sjevernu Ameriku i Europu, posebni planovi za druge regije bit će objavljeni kasnije.