fia wrc 2022

[FOTO/VIDEO] Potpuno novi Hyundai i20 N Rally1 ima svoju premijeru na reliju Monte Carlo

20.01.2022 u 08:18

Bionic
Reading

Prvo poglavlje novog izazova u FIA Svjetskom reli prvenstvu za 2022. (WRC) počinje ovog vikenda (20.-23. siječnja), a Hyundai Motorsport se usredotočuje na početak nove ere WRC Rally1 hibrida

Hyundai Motorsport ulazi u potpuno novu eru FIA Svjetskog prvenstva u reliju (WRC) sa svojim izazivačem Hyundaijem i20 N Rally1 i postavom od četiri posade koja namjerava donijeti više uspjeha timu 2022. godine. Glavni cilj momčadi sa sjedištem u njemačkom Alzenauu je borba za naslov 2022. godine među proizvođačima, ali će podržati svoje posade da također budu u borbi za naslov među posadama.

Kao dvostruki prvaci među proizvođačima (2019. i 2020.), Hyundai je ponovno potvrdio svoju predanost WRC-u u potpunosti prihvaćajući nove propise o hibridima Rally1 ovog sporta, koji stupaju na snagu na prvoj utrci Rallye Monte-Carlo (20.-23. siječnja).

Hyundai i20 N Rally1 Izvor: Promo fotografije / Autor: FIA World Rally Championship

Hyundai i20 N Rally1 s hibridnom tehnologijom

Tim je neumorno radio na razvoju svog novog natjecateljskog automobila za svoju devetu sezonu na vrhuncu međunarodnog relija, provodeći intenzivan program testiranja i razvoja. Temeljena na cestovnom automobilu Hyundai i20 N, verzija WRC dodatno će učvrstiti vezu između motosporta i Hyundaijeve tehnologije proizvodnje automobila, budući da tim cilja na više pobjeda i naslova prvaka 2022. godine.

Cijelo će prvenstvo biti hrabar korak u nepoznato s uvođenjem WRC-ove hibridne tehnologije. Hyundai Motorsport testira svoj novi Rally1 automobil još od svibnja prošle godine, provodeći vozilo kroz svoje korake na različitim podlogama diljem Europe.

Novi tehnički propisi Rally1 uspostavljeni su kako bi pokazali posvećenost WRC-a održivoj budućnosti, kao i poboljšanja sigurnosti i jednakosti među natjecateljima. Hibridna tehnologija je prvi put uvedena u WRC, što zahtijeva novi pristup razvoju reli automobila, zajedno sa 100 posto održivim gorivom.

Hyundai i20 N Rally1 proizvod je novih propisa – kombinirajući tradicionalni 1,6-litreni motor s unutarnjim izgaranjem snage 380 KS sa zajedničkom plug-in hibridnom jedinicom – i širinu iskustva koje je tim stekao tijekom osam natjecateljskih sezona u WRC-u.

  • +11
Hyundai i20 N Rally1 za sezonu FIA WRC 2022 - početak hibridne ere Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai Motorsport

Rallye Monte-Carlo (20.-23. siječnja)

Uz etablirane posade Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe i Ott Tänak/Martin Järveoja na prvoj utrci natjecat će se i najmlađa posada Hyundai Motorsporta u povijesti momčadi: 20-godišnji Šveđanin Oliver Solberg i njegov 27-godišnji suvozač Elliott Edmondson. Sve tri posade intenzivno su radile s novim trkaćim automobilom Hyundai Motorsporta uoči natjecanja u pokušaju da se popnu na vrh poretka tijekom četverodnevnog relija.

Rallye Monte-Carlo Izvor: Promo fotografije / Autor: FIA World Rally Championship

Zbog svojih podmuklih i stalno promjenjivih uvjeta – koji mogu sadržavati mješavinu asfalta, snijega i leda u jednoj etapi – Rallye Monte-Carlo jedan je od najizazovnijih i nepredvidivih događaja u WRC kalendaru. Izdanje relija 2022. sadržavat će novi servisni park u Monaku umjesto Gapa, koji je bio baza događaja od 2014. Također postoje promjene u upravljanju posadama na etapama, s gotovo 95 posto rute izmijenjeno u odnosu na itinerer za 2021.

Nakon trodnevnog pregleda, Rallye Monte-Carlo počet će u četvrtak, 20. siječnja ceremonijom otvaranja na kultnom Casino Squareu prije nego što će posade pod okriljem mraka krenuti na dvije etape. Petak će gurnuti potpuno nove Rally1 automobile do krajnjih granica, s dnevnim planom vožnje koji se sastoji od šest etapa bez podnevne usluge. Umjesto toga, postojat će samo jedna prilika za zamjenu guma u sendviču između gotovo 100 kilometara planinskih etapa. U subotu je još pet zahtjevnih testova na natjecateljskoj udaljenosti od 92,46 kilometara. Poput petka, posljednji dan natjecanja nema servisa, jer se posade hvataju u koštac s još četiri etape u Alpama kako bi odredile konačne pozicije.

Nova sigurnosna pravila za hibridne Rally1 automobile

Dok su natjecatelji već imali koristi od obuke o e-sigurnosti usmjerenoj na uvođenje električne energije u natjecateljske automobile, svjetla reflektora bit će usmjerena na educiranje fanova uoči svake od 13 utrka kampanje 2022. FIA, nositelj komercijalnih prava WRC promoter i pojedinačni organizatori događaja udružit će snage kako bi objavili sigurnosne poruke na društvenim medijima, na web stranicama i u tradicionalnim medijima uoči i tijekom natjecanja.

'Ključna poruka je da navijači traže zeleno svjetlo za nove Rally1 automobile', rekao je direktor sigurnosti FIA-e Tim Malyon. 'Svi Rally1 automobili sada imaju hibridne električne pogone. Uz to dolaze nove mjere opreza za navijače u slučaju sudara ili druge vrste nezgoda zbog visokonaponske električne struje koju automobili generiraju.

Trajno svjetleća zelena svjetla na vjetrobranskom staklu i oba bočna stakla znače da je sigurno dodirnuti vozilo koje miruje. Trepćuće crveno svjetlo popraćeno alarmom, ili ako se svjetlo uopće ne vidi, znači da se navijači moraju držati podalje.'

Svi vrhunski Rally1 automobili koje su izradili i razvili Hyundai Motorsport, M-Sport Ford World Rally Team i Toyota Gazoo Racing imat će grafiku 'HY' na oba vrata umjesto natjecateljskog broja. Tekst 'HY', koji označava automobil s hibridnim pogonom, bit će u bijeloj boji na crvenoj pozadini.

Natjecateljski broj automobila ostat će na bočnim prozorima kako bi gledatelji mogli lako identificirati posadu. Nulti automobil, koji vozi specijalne faze ispred natjecatelja kako bi potvrdio da su gledatelji smješteni na sigurnim pozicijama, također će pomoći u širenju sigurnosnih smjernica. Bit će opremljen crno-zelenom pločom vrata s porukom 'zeleno svjetlo = sigurno pristupiti' na jednoj strani. Na drugoj strani ploče prikazat će se tekst 'HY' na istom mjestu kao na natjecateljskim Rally1 automobilima.

Svi Rally1 automobili moraju biti opremljeni s dva para rukavica klase 0 koje mogu izdržati 1000 volti koje mogu biti lako dostupne vozaču i suvozaču kada napuštaju automobil. To će omogućiti oba člana posade da pruže vrijednu pomoć u slučaju problema s visokim naponom koji utječe na njihov ili natjecateljski automobil. Moraju se koristiti ako su crvena svjetla upozorenja prikazana na automobilu kada se nudi pomoć.

Opći sigurnosni savjeti također će biti pojačani na društvenim mrežama i putem plakata na ulazima u glavne navijačke zone, pozivajući gledatelje da se 'druže s masom'.

Pripreme Hyundaija Motorsporta za 90. izdanje Rallye Monte-Carlo počele su početkom prosinca, a njegove posade testiraju Hyundai20 N Rally1 u zimskim uvjetima u francuskim Alpama. Tim je prošlog tjedna proveo svoj posljednji test prije događaja u području Gapa, dajući vozačima i inženjerima priliku da fino podese postavke automobila prije nego što krenu na startnu liniju za otvaranje sezone.

WRC ove godine donosi tehnički najnaprednije automobile, kojima upravljaju najbolje posade, na najteže svjetske pozornice: sezona 2022. će podići stvari na sljedeću razinu. Nadalje, iz korporativne perspektive, važno je da Hyundai bude povezan s tehnologijom relevantnom za cestovne automobile; prelazak WRC-a na hibridni objedinjuje motorsport i cestovne automobilske aktivnosti marke. Hyundai je uvjeren da ima paket za borbu za treći naslov među proizvođačima i da podrže svoje posade da također budu u borbi za titulama vozača/suvozača.

Dvije stalne posade Hyundai Motorsporta

Neuville će ove sezone nastojati povećati svoj pobjednički skor, a Belgijac dosad ima 15 WRC pobjeda i ulazi u svoju devetu godinu s Hyundai Motorsportom. U njegovoj prvoj sezoni 2021. sa suvozačem Wydaegheom, dvojac je brzo uspostavio snažno partnerstvo koje je donijelo dvije pobjede i ukupno sedam postolja. U svojoj trećoj kampanji s momčadi iz Alzenaua, Estonci će biti jedini svjetski prvaci koji će se natjecati na svim utrkama sezone 2022. Posada je imala dobre rezultate u prve dvije godine s timom, osvojivši dvije pobjede i osam podija u 2020. i 2021.

Treći Hyundai i20 N Rally1 tijekom cijele sezone dijelit će švedska zvijezda u usponu Oliver Solberg, koji je ušao u tim proizvođača nakon što je pokazao uzbudljiv tempo u odabranim rundama prošle sezone, i iskusni Španjolac Dani Sordo.

Solberg će voziti sa suvozačem Elliottom Edmondsonom, dok Sordo započinje svoju devetu sezonu kao vozač Hyundai Motorsporta 2022. zajedno s Cándidom Carrerom.

Posade će se upustiti u borbu s kalendarom od 13 utrka koji pokriva uobičajenu mješavinu terena za WRC – zemljana podloga, asfalt, snijeg i led. Reli Novi Zeland i Rally Japan će imati svoj zakašnjeli debi, budući da su bili prisiljeni odustati od relija u posljednje dvije sezone zbog pandemije Covid-19.

Što se naše domaće utrke WRC Croatia Rally tiče (21.-24. travnja, treća po redu utrka u kalendaru za sezonu 2022.), još uvijek se čeka konačna potvrda, ali smo uvjereni da spektakl kakav smo vidjeli na prošlogodišnjem izdanju neće izostati niti ove godine.