test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Hyundai i20 N: Ozbiljno zabavan automobil kreiran za istinske ljubitelje sportske vožnje

15.11.2021 u 08:35

Bionic
Reading

Hyundai i20 N pokreće nova generacija 1,6-litrenog turbo GDi flat power motora s 204 KS i 275 Nm okretnog momenta, uparenog sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, za ubrzanje od 0 do 100 km/h od 6,7 s i krajnju brzinu od 230 km/h

U današnje doba gotovo svakodnevno na tržište izlaze mnogobrojni novi modeli automobila i svaki od njih ima neku svoju svrhu ili ciljanu publiku. Većina ih tu svoju primarnu zadaću i ostvari, neki s manje, a neki s više uspjeha. No nema toliko puno novih modela koji se doista mogu pohvaliti time da svojim pojavljivanjem ostavljaju i ono nešto više od samo traga iza sebe, ali prošli tjedan smo vozili automobil koji će svakako ostaviti prilično dubok trag, posebno na istinske ljubitelje i znalce sigurne sportske vožnje. Naime na svom uobičajenom testu smo imali Hyundai i20 N. Za uvod ćemo reći samo da ovaj testni model pokreće nova generacija 1,6-litrenog turbo GDi flat power motora s 204 KS i 275 Nm okretnog momenta, uparenog sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.

O kakvom je zapravo automobilu riječ može se najbolje sažeti u onome što sam proizvođač, korejski Hyundai, kaže za i20 N: ovo je automobil inspiriran reli automobilom i20 WRC. I doista, on je nešto najbliže onome što podrazumijevamo pod vrhunskim trkaćim automobilom, barem kad je riječ o velikoserijskom 'civilnom' cestovnom vozilu za svakodnevnu uporabu.

Hyundai i20 N Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

I ako smo mislili da je Hyundaijeva N marka samo prilično zanimljiv komercijalni mamac za wannabe znalce sportske vožnje, onda smo se grdno prevarili. Hyundai i20 N je uistinu sportski automobil koji ima u sebi ono nešto.

U redu, možda na posebnu N marku korejskog proizvođača dosad mnogi od nas i nisu toliko obraćali pažnju, no nakon osam dana provedenih u i20 N-u spoznaje se prilično mijenjaju i dobivaju svoje smisleno obličje.

Hyundaijevi N modeli visokih performansi

Marka N cijenjenog korejskog proizvođača automobila stara je tek osam godina, no od te 2013. godinestekla je vatrene sljedbenike svojom pobjedničkom kombinacijom svakodnevnih sportskih automobila i brzim porastom broja utrka relija i utrka kupaca. Zajedno sa svojom Motorsport divizijom, N brend je zabilježio pobjede na više utrka, uključujući Svjetsko prvenstvo u reliju (FIA World Rally Championship), TCR International Series, Pirelli World Challenge i Nürburgring 24-satnu utrku izdržljivosti.

Treba reći to da je svaki N model visokih performansi, uključujući modele i30 N, i30 Fastback N, Veloster N, Santa Fe N Performance, i20 N i Kona N, dizajniran od strane strastvenih stručnjaka i projektiran u Hyundai Motor Namyang R&D centru. Tijekom razvoja, oni idu na Nürburgring u Njemačkoj, jednu od najzahtjevnijih svjetskih trkaćih staza, kako bi prošli rigorozno testiranje i validaciju. Kroz ovaj mukotrpan proces, N tehnologija je rafinirana i rođena. Ako ste se pitali otkuda ova slovna oznaka N, treba reći da je ona došla od početnih slova gore spomenutih Namyanga i Nürburgringa.

  • +69
Hyundai i20 N Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Već prvi pogled na vanjski izgled i20 N vam govori da je ovo automobil ne samo vizualno dizajniran kako bi se razlikovao od standardnog, osnovnog modela i20 iz kojeg je nastao, već da su dodani elementi njegove karoserije napravljeni u svrhu moćnih voznih karakteristika. Njegov izgled je naglašava njegovu prirodu visokih performansi kombinirajući elemente Hyundaijevog rally nasljeđa s najnovijim dizajnerskim identitetom tvrtke Sensuous Sportiness, koji stvara emocionalnu privlačnost za vozače. Sportskom i dinamičnom stilu svog osnovnog modela i20 dodaje aerodinamično funkcionalne oblike.

Prednjim dijelom dominira prednji branik s većim usisom zraka za turbo motor. Široka rešetka hladnjaka s logotipom N ima jedinstveni uzorak inspiriran 'kockastom' zastavom koja označava kraj utrke, naglašavajući sposobnost i20 N na trkaćoj stazi. Da to nije samo popis lijepih želja vidjeti ćemo nešto kasnije u tekstu kada dodjemo do njegovih motornih performansi.

Ispod rešetke, prednji spojler sa usisnikom zraka s crvenom Tomato Red trakom dodatno poboljšava dizajn modela orijentiranog na performanse. Crvena boja se proteže i na novi bočni donji rub, preko praga do stražnjeg kraja, naglašavajući širinu samog vozila. Nadalje, jedinstveni bočni pragovi pojačavaju vezu između prednjeg i stražnjeg dijela automobila.

Straga, prepoznatljiv krovni spojler inspiriran WRC automobilima pojačava potisnu silu i naglašava aerodinamičku prirodu modela i20 N omogućujući zabavnu vožnju na svim podlogama, a pomaže i u održavanju stabilnosti čak i pri velikim brzinama. Stražnji branik s ugrađenim elementima poput difuzora i trokutasto stražnje svjetlo za maglu odražavaju ikonski oblik svjetla koji se nalazi na i30 N i i30 Fastback N. Jedan veliki ovalni završetak uspušnog sustava sa stražnje desne strane obilato naglašava potencijal visokih performansi njegovog motora.

Ostale značajke dizajna uključuju prednja LED prednja svjetla, dok zatamnjena stražnja svjetla podsjećaju na crni dijamant. Sportske karakteristike potpuno novog i20 N dodatno su naglašene njegovim prilagođenim 18-colnim aluminijskim naplatcima sa sivim mat završnim slojem i kočionim čeljustima s oznakom N. Inače, naš je testni model imao dimenzije felgi 7,5Jx18 s izvrsnim zimskim gumama GoodYear UltraGrip Performance+ dimenzija 215/40R18. Bez obzira na njihov lamelirani profil namijenjen prvenstveno za mokre i hladne uvjete čak i po suhim uvjetima ovaj naročito sportski automobil lijepo leži na cesti.

Hyundaijevi inženjeri su ponovno podesili i poboljšali šasiju, ovjes, kočnice i upravljanje standardnog i20 kako bi pružili agilniju vožnju i upravljanje, tako da je potpuno novi i20 N sposoban nositi se doslovno i s uzbuđenjima trkaće staze. Šasija je ojačana na 12 različitih točaka kako bi se osiguralo lakše rukovanje i upotrebljivost na bilo kojoj cesti i u svim vremenskim uvjetima. To uključuje redizajniran pokrov i dodatni nosač.

Ovjes ima ojačane prednje kupole i zglobove s prilagođenom geometrijom. To uključuje povećani nagib za bolje prianjanje i pet točaka za pričvršćivanje kotača, kao i novu šipku protiv prevrtanja, nove opruge i amortizere za maksimalnu zabavu u vožnji. Potpuno nova osovina N Power Sense sprijeda (MacPherson ovjes) u kombinaciji s osovinom s dvostrukom spregnutom torzijskom gredom (CTBA) na stražnjoj strani osigurava veću krutost za poboljšanu vožnju i performanse upravljanja.

Istovremeno, kočnice visokih performansi imaju povećan prednji disk promjera 320 mm (28T) , koji je 40 mm veći od običnog i20, za povećanu otpornost na gubitak učinkovitosti i dosljedniji osjećaj papučice kočnice. Straga, disk kočnice ima promjer od 262 mm (10T).

Potpuno novi i20 N nudi izravno i precizno upravljanje za sigurnu, sportsku vožnju kroz smanjeni omjer upravljanja od 12,0 (i20: 12,4) i posebno podešen sustav servo upravljača na upravljačkom stupu (column-mounted motor driven power steering system ili C-MDPS).

Što se vanjskih dimenzija i20 N tiče one su sljedeće: duljina 4075 mm (standardni i20 je dug 4040 mm, a i20 N Line 4075 mm), širina 1775 mm, visina 1440 mm (standardni i20 je visok 1450 mm, a i20 N Line 1455 mm), međuosovinski razmak 2580 mm. Prednji prevjes mu je 880 mm (standardni i20 te i20 N Line imaju 810 mm), dok mu je stražnji prevjes 735 mm (standardni i20 te i20 N Line imaju 650 mm).

Uzmemo li u obzir da je i20N izrazito sportskih karakteristika onda podatak o tome da je njegova visina od podloge 130 mm, odnosno 10 mm niža od i20 i i20 N Line ne čudi. Težina našeg testnog i20 N je između 1190 i 1220 kg. Što se prtljažnika tiče njegov je volumen 352 l, a kad se spuste nasloni stražnjeg reda sjedala onda raste do 1165 l. Usporedimo li to sa standardnim i20 i i20 N Line, onda vidimo da nema nikakve razlike od našeg testnog modela. Naslon stražnje klupe je preklopiv i djeljiv u omjeru 60:40.

Unutrašnjost

Ulaskom u kabinu i20 N primjetna je orjentiranost na sportski doživljaj vožnje, no ništa nije ekstremno ogoljeno i mnogo detalja je ostavljeno iz standardnog i20. Zapravo se u kabini vodilo računa da je ovo prije svega sportski automobil za svakodnevnu upotrebu, pa putnici unutar kabine imaju sav potreban komfor. I20 N s druge strane ima mnoštvo naprednih i visokotehnoloških premium značajki specifičnih za N marku.

To uključuje namjenska, lijepo profilirana sportska sjedala s integriranim naslonom za glavu koji su jedinstveni za potpuno novi i20 N, kao i N kolo volana, N ručicu mjenjača te sportske N metalne papučice. Kolo upravljača i ručica mjenjača, koji odlično leže u rukama, presvučeni su kvalitetnom kožom, a na volanu je 'radni' segment s obje strane presvučen izvrsnom perforiranom kožom. Sjedala su presvučena kombinacijom koža-tkanina sa Performance blue plavim prošivima. Dojma smo i da se otišlo u ekstremnijem smjeru po pitanju uređenja, nitko ne bi mogao korejskom proizvođaču ništa zamjeriti. Dojam sportke vožnje bi time bio još impresivniji.

Crna unutrašnjost ima Performance Blue akcente u cijelom i potpuno crnu oblogu stropa. Mjesta straga ima za troje odraslih putnika, no ne treba zaboraviti da je ipak riječ o automobilu B- segmenta.

i20 N ima potpuno digitalnu 10,25-inčnu instrumentnu ploča, a digitalni klaster i AVN zaslon uključuju značajke kao što su varijabilna LED crvena zona, koja varira ovisno o temperaturi motornog ulja, i indikator vremena prijenosa, koji pokazuje vozaču najbolje vrijeme za promjenu stupnjeva prijenosa.

Novi i20 N dolazi, kao u našem slučaju, s opcijskim 10,25-inčnim LCD navigacijskim sustavom osjetljivim na dodir s namjenskim N sadržajem, Apple CarPlay i Android Auto. Dostupan je i s najnovijom verzijom Bluelinka, Hyundaijevih najsuvremenijih povezanih usluga za automobile.

Ovo nudi širok raspon usluga Connected Car-a kao što su Hyundai LIVE Services, Connected Routing i Last Mile Navigation, kao i daljinske značajke putem aplikacije za pametne telefone Bluelink. Treba reći i da Bluelink dolazi s besplatnom petogodišnjom pretplatom.

Novi i20 N ima Performance Driving Data System za praćenje i poboljšanje vozačevih vještina na stazi. Ova značajka sprema i prikazuje podatke o vožnji, uključujući informacije o snazi motora u konjskim snagama, okretnom momentu, turbo pojačanju. Kako smo rekli prethodno, i20 N je izrazito sportski automobil, koji može pokazati sve svoje performanse i na kružnoj stazi za one koji žele uživati pritišćući automobil do krajnih granica, pa vozač ima poseban mjerač vremena kruga i ubrzanja.

Nadalje, testni i20 N je opremljen izvrsnim Bose premium sound sustavom s 8 zvučnika, no prvih stotinjak klometara nismo gotovo uopće niti aktivirali ovaj audio sustav, jer je zvuk N-a prilično impresivan, pa bi njegovo ometanje čak i s dobrom glazbom bilo svojevrsno bespotrebno svetogrđe.

Pogonski sklop i20 N

Potpuno novi i20 N pokreće 1,6-litreni T-GDI motor s turbopunjačem i ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa (6MT), za pogon na prednja dva kotača. Ovaj motor je prvi u novoj generaciji GAMMA II koji se nalazi u europskom Hyundai modelu, a isporučuje maksimalnu snagu od 204 KS (150 kW) i maksimalni okretni moment od 275 Nm za konačnu isporuku snage. S 1190 kg težine baš kao i20 Coupe WRC, omjer snage i težine jedan je od najboljih u klasi. i20 N postiže prilično impresivnu maksimalnu brzinu od 230 km/h, a od 0-100 km/h može ubrzati za samo 6,7 sekundi. Kombinirana potrošnja goriva je 6,9 l/100 km, a kombinirana emisija CO₂ 158 g/km (sve po WLTP).

Motor nudi ravnomjernu snagu, što osigurava visoku reakciju i poboljšano ubrzanje za još više zabave na cesti ili na trkaćoj stazi. Flat power snaga osigurava veći moment i snagu pri nižim okretajima, čime se i u stvarnosti više koristi potencijal motora u svakodnevnim situacijama vožnje. Potpuno novi i20 N zadržava maksimalni okretni moment između 1750 i 4500 okr./min., a postiže maksimalnu snagu između 5500 i 6000 okr./min. To poboljšava ubrzanje u rasponu srednjih i velikih brzina i pruža dosljedne visoke performanse u različitim uvjetima vožnje. Ovo je posebno vidljivo kada krenete u pretjecanje sporijih automobila ispred vas, što je impresivna karakteristika za svakog ljubitelja agresivnije, angažiranije sportske vožnje.

Potpuno novi motor i20 N ima ekskluzivni turbo sustav koji se hladi intercoolerom i cirkulacijom vode u motoru. Visokotlačni vod za ubrizgavanje goriva od 350 bara osigurava raspršivanje goriva, brži odziv motora, kao i učinkovitiju pripremu smjese.

Motor 1.6 T-GDi koristi novu Hyundaijevu tehnologiju kontinuirano promjenjivog trajanja ventila (CVVD) kako bi dodatno optimizirao potrošnju goriva. CVVD regulira trajanje otvaranja i zatvaranja ventila u skladu s uvjetima vožnje, postižući povećanje performansi i tri posto poboljšanja uštede goriva.

Nadalje, ručni 6MT mjenjač je dorađen i ojačan posebno za potpuno novi i20 N kako bi se nosio s višim brojem okretaja, okretnim momentom i kontrolom pokretanja kako bi svojim vozačima pružio dinamično duboko iskustvo vožnje. Novi i20 N također može biti opremljen N Corner Carving Diferencijalom, mehaničkim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem (m‑LSD) koji koristi mehanički kontrolirani torzijski zupčanik za kontrolu prijenosa snage na prednje kotače. Isti pruža optimalno trakciju i poboljšava prianjanje u svakom zavoju za sportskiju i agilniju vožnju.

Uzbudljiva sportska vožnja

Prije svega treba reći da i20 N nije automobil za one koji ga neće barem na trenutak izazvati i probati posegnuti za njegovim krajnjim granicama, a one su daleko, daleko udaljenije od uobičajenog poimanja sportskog automobila. Naravno, to je stoga jer je i20 N opremljen brojnim namjenskim funkcijama za sportsko zabavno iskustvo vožnje.

N Grin Control System nudi kupcima visoku razinu prilagodbe, s pet različitih načina vožnje: Normal, Eco, Sport, N i N Custom. Načini vožnje prilagođavaju parametre motora, elektroničku kontrolu stabilnosti (ESC), zvuk ispušnih plinova i upravljanje kako bi ih optimizirali za različite uvjete vožnje. U N prilagođenom načinu rada, vozači mogu birati između postavki Normal, Eco, Sport i Sport+ za svaku od spomenutih komponenti kako bi odgovarale preferencijama vožnje i uvjetima na cesti putem 'pauk dijagrama' na AVN zaslonu. Štoviše, namjenske N tipke na kolu upravljača fleksibilno omogućuju mapiranje bilo koje vrste unaprijed postavljenih postavki prema individualnim potrebama. Za još sportskiji užitak vožnje, elektroničkom kontrolom stabilnosti (ESC) može se upravljati u tri stupnja: uključeno, sportsko i potpuno isključeno. Ovo je područje kojem bi svakako trebalo posvetiti puno više pažnje i prije prvih odvoženih kilometara, jer je prava šteta sjesti za volan i20 N-a, a da se prethodno vozač nije upoznao s njegovim brojnim mogućnostima podešavanja.

Poput i30 N, potpuno novi i20 N može se pohvaliti nizom voznih značajki visokih performansi. Rev Matching sinkronizira motor s izlaznom osovinom i ima svoj vlastiti gumb za aktivaciju na kolu upravljača. To omogućuje glađe ili sportskije prebacivanje u nižu brzinu, ovisno o načinu vožnje. Uz Launch Control, motor i kontrola proklizavanja optimizirani su za brzo ubrzanje od starta iz mjesta, baš kao da ste profesionalni vozač utrka. Ovom dijelu najbolje svjedoči priloženi video prilog, čisto da se spozna o kakvom je automobilu riječ.

Hyundai i20 N: postavke vožnje Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Ostale značajke inspirirane motorsportom uključuju električni generator zvuka, varijabilnu kontrolu prigušivača za savršen zvuk ispušnih plinova, kao i kalibraciju kočenja lijevom nogom, indikator istrošenosti kočionih pločica (PWI) i namjenske 215/40 R18 Pirelli P-Zero gume ultra-visokih performansi s oznakom 'HN' (znači 'Hyundai N'). Mi ih nismo, nažalost, imali priliku isporbati jer je naš testni model netom prije našeg testa dobio zimske gume.

Sveobuhvatan sigurnosni paket

Da bi vozači bili sigurni u ovaj automobil visokih performansi treba reći da je i20 N opremljen značajkama Hyundai SmartSense Advanced Drivers Assistance System-a i usklađen je s najvišim europskim sigurnosnim standardima. To uključuje značajke kao što su: Upozorenje na prednji sudar (FCW); Pomoć pri izbjegavanju sudara ispred FCA) (gradska vožnja/vangradska vožnja/pješaci/ biciklisti); Upozorenje o napuštanju trake (LDW); Pomoć pri održavanju trake (LKA); Upozorenje na sudar u mrtvom kutu (BCW); Inteligentna pomoć za ograničenje brzine (ISLA); Sustav upozorenja vozača uklj. Upozorenje o odlasku vodećeg vozila (LVDA) (DAW+); Pomoć za duga svjetla (HBA); Pomoć pri praćenju trake (LFA); Stražnje upozorenje na sudar u križnom prometu (RCCW); Monitor straga s navođenjem za parkiranje (RVM); HAC (Hill Assist Control) - sustav pomoći pri kretanju uzbrdo; Rear Seat alert (sa ili bez senzora) - sustav upozorenja na prisutnost putnika u stražnjem dijelu vozila. Bolje i ne može.

Za kraj, cijena i20 N sa svom dodatnom opremom je 220.027 kn (PDV i PPMV uključeni).