SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Ford i M-Sport otkrivaju WRC prototip Puma Rally1; Hibridni pogonski sklop sljedeće generacije za FIA Svjetsko prvenstvo u reliju 2022.

08.07.2021 u 15:37

Bionic
Reading

Puma Rally1 ima plug-in hibridni pogonski sklop i na natjecanjima će od sljedeće godine koristiti 100-postotno održivo gorivo bez fosila

M-Sport Fordov svjetski reli tim (WRT) danas je prvi put otkrio prototip novog reli automobila Puma Rally1 koji će pomoći u usponu nove uzbudljive ere elektrificiranog natjecanja na FIA Svjetskom reli prvenstvu (WRC) od 2022. godine.

Svoj javni globalni debi ovaj će novi rally bolid imati na Goodwood Festivalu brzine, u Engleskoj, ovoga vikenda. M-Sport Ford Puma Rally1 ima plug-in hibridni pogonski sklop sljedeće generacije koji neprimjetno kombinira performanse pobjedničkog, turbobenzinskog 1,6-litrenog benzinskog motora EcoBoost sa sofisticiranim elektromotorom snage 100 kW (136 KS) i baterijom od 3,9 kWh.

Ford Puma Rally1 WRC prototip za FIA svjetsko prvenstvo u reliju 2022. Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford Europe

Novi WRC izazivač odražava elektrificiranu, zabavnu privlačnost cestovnog kompaktnog SUV-a Ford Puma. Kao i Fordovu predanost ulaganju u elektrifikaciju. Tvrtka je ranije ove godine najavila da će 100 posto asortimana putničkih vozila u Europi do sredine 2026. godine biti potpuno električni ili plug-in hibridni s mogućnošću nula emisija; prelazak na potpuno električnu paletu modela se očekuje do 2030. godine.

Elektrificirajuće performanse prototipa Puma Rally1 bit će prikazane od 8. do 10. srpnja na poznatom usponu na brdu Goodwood, kojim će upravljati vozač M-Sport Ford WRT Adrien Fourmaux i testni vozač M-Sport Ford Matthew Wilson, prije nego što će se koristiti kao razvojni automobil uoči sezone 2022.

'Ford je 100 posto predan elektrificiranoj budućnosti, a bijela konkurencija odgovorna je za mnoge inovacije koje se danas pojavljuju u našim cestovnim automobilima', rekao je Mark Rushbrook, globalni direktor, Ford Performance-a. 'M-Sport Ford Puma Rally1 stavit će hibridnu snagu na ultimativni test i dokazati da je tehnologija sposobna pružiti uzbudljive performanse.'

  • +7
Ford Puma Rally1 WRC prototip za FIA svjetsko prvenstvo u reliju 2022. Izvor: Promo fotografije / Autor: Drew Gibson

M-Sport Ford je početkom ove godine najavio posvećenost novom trogodišnjem sporazumu kojim se hibridna tehnologija uvodi u najviši rang globalnog reli sporta. Sofisticirani novi plug-in hibridni pogonski sklop pružit će performanse na natjecateljskoj razini, kao i mogućnost vožnje kroz gradove i servisne parkove između etapa koristeći čisto električnu snagu.

Hibridni sustav Puma Rally1 radi na sličnim principima kao cestovni automobil Puma EcoBoost Hybrid. Pogonski sklop 'hvata' energiju koja se normalno gubi tijekom kočenja i kretanja i pohranjuje je u bateriju koja može pokretati elektromotor kako bi povećala učinkovitost goriva cestovnog automobila ili povećala performanse, a u slučaju Puma Rally1 modela čak 100 kW za višestruko pojačavanje do tri sekunde tijekom natjecateljske vožnje.

Poput plug-in hibridne tehnologije koja je dostupna Fordovim kupcima u vozilima, uključujući Kugu Plug-In Hybrid, i baterija se može puniti vanjskim izvorom napajanja na servisnim mjestima između faza, a punjenje traje približno 25 minuta. Težak 95 kg, hibridni sustav hladi se tekućinom i zrakom i smješten je u kućište balističke čvrstoće kako bi se oduprlo utjecaju krhotina i G sila u slučaju nesreće.

Uz to, natjecatelji FIA WRC Rally1 upotrebljavat će gorivo bez fosila od sezone 2022., miješajući sintetičke i biorazgradive elemente kako bi proizveli gorivo koje je 100 posto održivo.

'Nova era WRC automobila jedan je od najvećih tehnoloških napretka u WRC-u do danas. Uvođenje hibrida znači da će automobili biti snažniji nego ikad, dok će istovremeno izravno odražavati pogonske sklopove svoje cestovne braće', rekao je Malcolm Wilson OBE, direktor, M-Sporta. 'Prelazak na Pumu vrlo je uzbudljiv s imenom koje već ima rally naslijeđe, automobil izgleda fantastično i jedva čekam da ga vidim na startnoj liniji slavnog relija Monte Carlo početkom 2022. godine.'

'Lansiranje ovog novog automobila u Goodwoodu također je vrlo posebno, jer je to jedan od najznačajnijih događaja u kalendaru Motorsporta. Ja i cijeli M-Sport radujemo se nastavku vrlo uspješnog partnerstva s Fordom kako bismo postigli rezultate i održali Ford na čelu tijekom ove nove i vrlo uzbudljive ere', rekao je Wilson.

Ford je kontinuirani partner s M-Sportom od 1997. godine, osvojivši sedam FIA-inih svjetskih prvenstva u reliju i više od 1500 pobjeda u etapama. Novi Puma Rally1 zamijenit će M-Sport Ford Fiestu WRC, koji je osvojio tri naslova svjetskog prvaka u reliju od svog predstavljanja 2017. godine.

Nudeći moćne, reaktivne performanse i optimiziranu potrošnju goriva koristeći 48-voltnu tehnologiju blago hibridnog pogonskog sklopa, Ford Puma uveo je Fordovu hvaljenu dinamiku zabave u vožnji i dizajn koji privlači pozornost u segment kompaktnih SUV-ova.