FIA WRC 2023

[FOTO/VIDEO] Hyundai predstavio novi WRC automobil za 2023.: Hyundai i20 N Rally1 Hybrid za povratak na vrh

10.01.2023 u 15:14

Bionic
Reading

U osvježenoj postavi vozača Thierry Neuville i Esapekka Lappi natjecat će se u svakoj utrci prvenstva, dok će Dani Sordo i Craig Breen dijeliti treći automobil

Hyundai Motorsport je objavio kako je spreman čvrsto odgovoriti na izazov FIA Svjetskog prvenstva u reliju (WRC) 2023. jer nastoji graditi na snažnom završetku prethodne sezone s trkaćim automobilom Hyundai i20 N Rally1 Hybrid. Hyundai Motorsport je spreman za ulazak u svoju desetu godinu u FIA Svjetskom prvenstvu u reliju, sa svojim ciljevima čvrsto usmjerenim na naslove proizvođača i vozača 2023.

Hyundai je u potpunosti prihvatio hibridne propise koje je uveo WRC 2022. Tijekom godine tim je neumorno razvijao i poboljšavao paket Hyundai i20 N Rally1 Hybrid. Kao rezultat ovog predanog rada, tim je skupio najveći broj pobjeda u WRC kampanji do danas i bio je proizvođač s najvećim rezultatom u drugoj polovici sezone.

Hyundai i20 N Rally1 Hybrid Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai Motorsport

Koristeći ovo kao odskočnu dasku i s novom postavom vozača, Hyundai Shell Mobis World Rally Team ima za cilj postići daljnje uspjehe u WRC-u dok tvrtka ulazi u godinu svoje desete obljetnice.

Sean Kim, predsjednik Hyundai Motorsporta je ovom prilikom izjavio: 'Prošla godina bila je jedna od najizazovnijih za nas kao momčad, ali možda i jedna od najisplativijih. Rad s novim skupom tehničkih propisa i izrada našeg prvog hibridnog automobila nije bio lak podvig. Iako smo imali težak početak sezone, digli smo se, pregrupirali i nastavili gurati; kao rezultat toga, bili smo najuspješniji tim u drugoj polovici godine i završili smo na nevjerojatnom vrhuncu. Sada je ploča možda obrisana, ali 2023. vidimo kao nastavak poglavlja koje smo započeli 2022. Imamo natjecateljski paket u Hyundaiju i20 N Rally1 Hybrid, postavu posada željnih borbe za naslove, i vrijedan tim iza scene spreman prenijeti zamah iz jedne sezone u drugu.'

U punoj WRC kampanji s Hyundai i20 N Rally1 Hybrid 2023. bit će Belgijci vozač Thierry Neuville i suvozač Martijn Wydaeghe te Finci vozač Esapekka Lappi i suvozač Janne Ferm. Posade će se natjecati s brojevima #11 i #4.

Neuville je dio Hyundai Motorsporta od samog početka, a sada ulazi u treću godinu sa suvozačem Wydaegheom uz sebe. Njih dvojica su se pojavili kao dosljedni natjecatelji, ovojivši četiri pobjede i 12 postolja u dvije sezone zajedno. Lappi i Ferm će debitirati u Hyundai Motorsportu na Rallye Monte-Carlo kasnije ovog mjeseca; finska posada impresionirala je na svojim nastupima 2022., osvojivši tri pobjednička postolja na različitim podlogama.

  • +4
Hyundai i20 N Rally1 Hybrid 2023 FIA WRC Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Treći Hyundai i20 N Rally1 Hybrid dijelit će Španjolci Dani Sordo i Cándido Carrera (#6) te Irci Craig Breen i James Fulton (#42). Sordo i Carrera pokazali su se kao pouzdani par u 2022., postigavši tri pobjednička postolja u pet nastupa. Breen se vraća u tim nakon sezone izbivanja, spreman brzo ući u brzinu s Hyundai i20 N Rally1 Hybrid zajedno s novim stalnim suvozačem Fultonom.

WRC kalendar u sezoni 2023. sadrži 13 utrka na različitim terenima. Rally Japan će se održati nakon uspješnog debija 2022., u kojem je Hyundai Motorsport završio godinu u velikom stilu s izvrsnim rezultatom 1-2, dok se utrke u Meksiku i Čileu vraćaju po prvi put od početka globalne pandemije. Na potpuno novom reliju Srednje Europe posade će se boriti s tri zemlje u jednom događaju - prvom takve vrste za WRC.