PRIJE PREMIJERE

[FOTO/VIDEO] Ovo je nova Mercedes-Benz C-klasa All-Terrain: Multitalent s upečatljivim izgledom i svestranim mogućnostima

18.08.2021 u 08:55

Bionic
Reading

4MATIC pogon na sve kotače pruža više prianjanja i stabilnosti u vožnji, čak i na teškim podlogama, standardan je za All-Terrain model. Do 45 posto snage motora prenosi se na prednju osovinu, a do 55 posto na stražnju

Za one koji smatraju da je konvencionalni karavan manje prikladan za terensku vožnju, a SUV previsok, Mercedes-Benz sada nudi svestranu alternativu u segmentu C-klase; C-klasu All-Terrain. Nakon predstavljanja uspješnog All-Terrain koncepta s E-klasom u proljeće 2017., C-klasa se sada također lansira kao drugi multitalent s upečatljivim izgledom i svestranim mogućnostima.

S otprilike 40 milimetara većim razmakom od tla u odnosu na konvencionalan karavan C-klase, 4MATIC pogonom na sve kotače kao standardom i dva načina vožnje izvan ceste, C-klasa All-Terrain olakšava vožnju na lakom terenu, poput poput neasfaltiranih zemljanih cesta sa svojim većim kotačima. Off-road dizajn uključuje prepoznatljivu rešetku hladnjaka, posebne odbojnike, estetsku zaštitnu masku sprijeda i straga te obloge lukova kotača u tamno sivoj mat boji. Osim toga, crossover model sadrži mnoge značajke tek nedavno predstavljene nove C-klase. To uključuje učinkovite četverocilindrične motore s 48-voltnom tehnologijom, prilagodljivi i intuitivni infotainment sustav MBUX (Mercedes-Benz User Experience) i najnoviju generaciju sustava pomoći u vožnji. Digital Light svjetla (dodatna oprema) uključuje posebno terensko svjetlo. C-klasa All-Terrain svoju će svjetsku premijeru proslaviti na Međunarodnom sajmu automobila IAA Mobility 2021 u Münchenu u rujnu, a do prodajnih salona u Europi će stići kasnije ove godine.

Mercedes-Benz C-klasa All-Terrain Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

U usporedbi s konvencionalnim karavanima C-klase, All-Terrain ima blago povećane dimenzije. Duži je četiri milimetra i ukupno mjeri 4755 milimetara. Zbog obloga lukova kotača, širina se povećava za 21 milimetar na 1841 milimetar. Povećana visina od tla od oko 40 milimetara također je povećala visinu vozila na 1494 milimetara. Standardna veličina guma je 225/55R17 na kotačima dimenzija 7,5 J x 17 H2 ET 44,5, dok su gume 245/45R18 na kotačima 8 J x 18 H2 ET 41 i 245/40R19 na 8 J x 19 H2 ET 41 mm dostupne kao opcije.

Kapacitet i varijabilnost prtljažnog prostora ostaju isti: sportski stražnji dio ima volumen od 490 do 1510 litara. Naslon stražnjih sjedala karavanskog modela je preklopiv u omjeru 40:20:40. Easy-Pack vrata prtljažnika uključena u standardnu ​​opremu mogu se prikladno otvoriti ili zatvoriti pritiskom na gumb, pomoću gumba na ključu za paljenje, prekidača na vratima vozača ili otpuštanja ručke na vratima prtljažnika.

Upečatljiv izgled: značajke dizajna koje naglašavaju terenski izgled

Rešetka hladnjaka s jednom vodoravnom letvicom s kromiranim elementima ukrasa i ugrađenom središnjom zvijezdom karakterizira prednji dio. Okomito poravnate šipke na rešetki hladnjaka naglašavaju percipiranu vrijednost svojom crnom obradom visokog sjaja. Prepoznatljivi prednji odbojnik dijelom je izrađen od tamnosive, zrnate plastike, što naglašava robustan karakter ovog modela. Ispod se nalazi simulirana zaštitna podloga u kromu visokog sjaja.

Ova varijanta C-klase ima obloge lukova kotača u mat tamno sivoj boji na prednjem blatobranu i na stražnjoj bočnoj stjenci. Specifični ukrasi bočnih pragova specifični za model vizualno se razlikuju od obojenih površina karoserije u ovoj boji i završnoj obradi. Dodatna kromirana traka integrirana je u obloge bočnih elemenata. Ekskluzivni dizajn kotača u veličinama od 17 do 19 cola dostupni su za C-klasu All-Terrain. Straga, novi višedjelni odbojnik, kromirana zaštita pragova za utovar specifična za model i estetska zaštita podvozja naglašavaju jedinstvenost ovog vozila.

Kako se modeli All-Terrain temelje na opremi Avantgarde, obrubi boka, bočni prozori i krovne šine izrađeni su od poliranog aluminija. Obloge na B stupovima i rešetke na stražnjim bočnim prozorima su u crnoj boji visokog sjaja. Ako su opremljene Night Package noćnim paketom, daljnje značajke (npr. E-linija, struk, vanjski retrovizori) i elementi ukrasa sprijeda i straga (simulirana zaštita podvozja sprijeda i straga, kao i zaštita za utovar tereta) su u visokoj sjajno crna.

Unutrašnjost Avantgarde također je standard za All-Terrain. Uz crnu, macchiato bež / crnu i sienna smeđu / crnu, postoje tri koncepta boja za odabir. Ploča s instrumentima sadrži srebrnu kromiranu kopču i mat dijamantni element presvlake od svile (dostupne su i druge završne obrade). Raskošno područje ukrašavanja teče bez prekida sa središnje konzole u ploču s instrumentima.

Ploča s instrumentima blago je nagnuta prema vozaču za šest stupnjeva. LCD zaslon visoke rezolucije u vozačevom prostoru stoji slobodno i čini se da lebdi ispred profila blatobrana i ukrasne ploče s umetcima. Zaslon vozača tako se izdvaja od tradicionalnih kokpita svojim klasičnim okruglim instrumentima. Kupci mogu birati između verzija od 10,25 inča (26,0 cm) i 12,3 inča (31,2 cm). Novi 'Offroad' kontekst osmišljen je za All-Terrain model. Moguće je eksperimentirati sa specifičnim sadržajima poput nagiba, pada i kuta upravljanja. Prikazuju se i geokoordinate i kompas.

Sjedala s grafikom specifičnom za Avantgarde pravi su vrhunac. Nude puno udobnosti i bočne podrške. Višenamjenski sportski upravljač od crne kože sa srebrnim poklopcem vizualno je privlačan i dobro leži u ruci. Enterijer Avantgarde također uključuje ambijentalno osvjetljenje.

Za zahtjevnije zadatke: udobni ovjes s otprilike 40 mm većim razmakom od tla

All-Terrain ima otprilike 40 milimetara veći razmak od tla od konvencionalnog karavana C-klase, a kotači su većeg promjera: to čini All-Terrain pogodnim za loše ceste. Prednji ovjes s četiri karike ima nešto veće zglobove upravljača. Ogib s više karika montiran na nosač stražnje osovine ugrađen je straga.

Za uravnoteženu udobnost u vožnji i visoku stabilnost u vožnji, udobni ovjes sa pasivnim sustavom prigušenja standardni je za ovu varijantu modela: učinak prigušenja prilagođen je površini ceste, ovisno o amplitudi. U tom se slučaju udobnost vožnje poboljšava smanjenjem efekta prigušivanja, a kada su udarci jači, potpuno prigušivanje osigurava veću stabilnost.

Pitanje karaktera: DYNAMIC SELECT s off-road načinima rada

Uz ECO, COMFORT, SPORT i INDIVIDUALNO, All-Terrain ima dva dodatna načina DYNAMIC SELECT za vožnju po cesti: OFFROAD je dizajniran za lagani teren, poput zemljanih cesta, šljunka ili pijeska; OFFROAD+ s DSR-om (Regulacija brzine nizbrdo) preporučuje se za nešto teže i strmije terene. DYNAMIC SELECT prilagođava karakteristike motora, mjenjača, upravljača, ESP® i 4MATIC. Vozač se može prebacivati između načina vožnje dodirom na ploči s prekidačima ispod središnjeg zaslona.

  • +21
Mercedes-Benz C-klasa All-Terrain Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Širok utjecaj: Digital Light uključujući i terensko svjetlo

C-klasa standardno ima LED prednja svjetla visokih performansi. Sustav DIGITAL LIGHT poznat iz nove S-klase može se odabrati kao dodatna oprema. Za All-Terrain uključuje posebno terensko svjetlo. Prilikom vožnje po lakom terenu, široko osvjetljenje osigurava da vozač može uočiti prepreke ranije, čak i u zavojima. Čim se aktivira način vožnje izvan ceste, uključuje se svjetlo za vožnju izvan ceste. Funkcija je aktivna do 50 km/h i automatski se isključuje iznad ovog praga.

DIGITAL LIGHT ima svjetlosni modul s tri iznimno snažne LED diode u svakom prednjem svjetlu, čije svjetlo se lomi i usmjerava s 1,3 milijuna mikro-ogledala. Rezolucija je stoga veća od 2,6 milijuna piksela po vozilu.

S ovom dinamičkom sposobnošću i preciznošću, ovaj sustav stvara gotovo neograničene mogućnosti za distribuciju svjetla visoke razlučivosti koja se izvanredno prilagođava lokalnim uvjetima. Međutim, odlučujući faktor nije samo tehnologija prednjih svjetala, već digitalna inteligencija koja stoji iza njih. Ugrađena kamera i sustavi senzora otkrivaju druge sudionike u prometu. Moćna računala procjenjuju podatke, kao i digitalne karte u milisekundama, i daju prednjim svjetlima upute za prilagodbu raspodjele svjetla u svim situacijama.

Ova revolucionarna tehnologija rasvjete može se proširiti uključivanjem funkcija projekcije. Opcionalno dostupne tvornice ili na mreži u trgovini Mercedes-Benz, ove dodatne značajke omogućene su bežičnom (OTA) tehnologijom. Ovaj sustav može učiniti vožnju sigurnijom projiciranjem vodilica, simbola i animacija na cestu. Na primjer, DIGITAL LIGHT projicira dvije vodilje pri nailasku na radove na cesti. Oni približno određuju širinu vozila. Vozaču se stoga daje još bolje navođenje na suženom kolniku. Inteligentna tehnologija ističe pješake u opasnoj zoni funkcijom reflektora i pojašnjava njihov položaj pomoću projiciranih točaka smjera. Vozači koji putuju suprotno propisanom smjeru na skliskim cestama ili jednosmjernim ulicama upozoravaju se simbolom. Isti simbol upozorenja pojavljuje se prije pokretanja crvenih svjetala ili znakova zaustavljanja.

Spajanje: rad prikolice s pametnim pomoćnicima

Sa standardnim pogonom na sve kotače i vučnom snagom do 1800 kilograma, All-Terrain opremljen je za rad s prikolicom. Djelomično električna vučna kuka prikolice s okretnom kugličnom glavom i stabilizacijom prikolice ESP® dostupna je kao dodatna oprema. Gumb u prtljažniku otključava prikolicu. Tada se može rasklopiti. Kontrolna lampica se gasi kada je ispravno uključena.

Pri brzinama od 65 km/h ili većim, ESP® stabilizacija prikolice može automatski intervenirati u kritičnim situacijama. Kad se otkriju nepoželjne oscilacije, one se prigušuju uz pomoć izmjeničnih intervencija kočenja na pojedinim kotačima. To je obično dovoljno za smanjenje opasnih oscilacija. Ako je potrebno, sustav također smanjuje brzinu vozila: to se postiže smanjenjem okretnog momenta motora i kočenjem vozila na sva četiri kotača.

Pomoćnik za manevriranje prikolicom dostupan je zajedno s ovom opcijskom dodatkom i s parkirnim paketom s kamerom od 360 °. Olakšava manevriranje prikolicom, čak i neiskusnima. Pomoćnik za manevriranje prikolice automatski regulira kut upravljanja vučnog vozila do brzine od 5 km/h i do nagiba od 15 posto.

Sustav se aktivira u stanju mirovanja odabirom stupnja za vožnju unatrag i pritiskom na tipku za parkiranje lijevo od dodirne podloge na središnjoj konzoli.

Pomoćnikom za manevriranje prikolice može se intuitivno upravljati pomoću MBUX-a: pomoću središnjeg zaslona ili dodirne podloge na središnjoj konzoli, vozač samo treba naznačiti željeni manevar. Na taj način može izabrati kut artikulacije pod kojim se kombinacija mijenja. Ovo prvi put omogućuje slobodne odabire u zavojima do 90 °. Upravljač se tada automatski vodi tako da se kut održava. Vozač se također može odlučiti za funkciju 'povuci ravno' kada prikolica slijedi pravi smjer i nastavit će vožnju unatrag ravno naprijed. Proces manevriranja može se pratiti iz različitih perspektiva kamere. Dinamičke linije vodilice pokazuju putanju, širinu vozila i udaljenost od prepoznatih objekata.

Najnovija generacija 4MATIC-a

Više prianjanja i stabilnosti u vožnji, čak i na teškim podlogama, pruža 4MATIC pogon na sve kotače, koji je standardan za All-Terrain model. Do 45 posto snage motora prenosi se na prednju osovinu, a do 55 posto na stražnju osovinu. Želja za još većom učinkovitošću i deveterostupanjskim automatskim mjenjačem zahtijevali su daljnji razvoj pogonskog sustava 4MATIC.

Novi pogon na prednju osovinu omogućuje prijenos viših razina okretnog momenta uz idealnu raspodjelu osovinskog opterećenja za dinamiku vožnje. Štoviše, ovo ima značajnu težinsku prednost u odnosu na odgovarajuću komponentu u prethodnoj seriji - doprinos smanjenju CO₂. Tehničari su također uspjeli smanjiti gubitke trenja u novom prijenosnom kućištu. Također ima zatvoreni krug ulja i ne trebaju dodatne mjere hlađenja.

Elektrificirani motori

All-Terrain je dostupan s benzinskim ili dizelskim motorom. U benzinskom modelu koristi se novi četverocilindrični benzinski motor (M 254) s integriranim pokretačem-generatorom druge generacije (ISG) druge generacije. Za kratko vrijeme, snaga motora s unutarnjim izgaranjem može se električno povećati do 15 kW.

Zahvaljujući oporavku i mogućnosti 'gliding' ili klizanja s isključenim motorom, benzinski motor je vrlo učinkovit. U M 254 Mercedes-Benz je po prvi put u jednom motoru spojio sve inovacije modularne obitelji motora četvero- i šesterocilindričnih benzinskih i dizelskih agregata. Uključuju premaz cilindra NANOSLIDE®, brušenje cilindara CONICSHAPE® (brušenje trube) i sustav naknadne obrade ispušnih plinova postavljen izravno na motor. Nova značajka je segmentirani punjač sa povezanim protokom, daljnji razvoj tehnologije Twin Scroll, za još neposredniji odziv punjenja.

Čak i dizelska varijanta ima blagi hibridni pogon. Njegov četverocilindrični motor (OM 654 M) dolazi s integriranim pokretačem-generatorom druge generacije i električnim sustavom od 48 volti. Dizel se također može oporaviti i kliziti s isključenim motorom. Elektrifikacija dopušta uporabu električnog kompresora rashladnog sredstva za sustav klimatizacije.

Daljnje prednosti nove generacije C-klase

Putnici sprijeda i straga imaju koristi od umjereno povećanih vanjskih dimenzija nove generacije modela. U usporedbi s prethodnikom, širina lakta povećana je za 22 mm za vozača i suvozača i za 15 mm za stražnje putnike. Straga ima 11 mm više prostora za glavu. Povećani stražnji prostor za koljena do 35 mm čini putovanje na stražnjim sjedalima još ugodnijim.

Što se tiče digitalnosti i visoke kvalitete, C-klasa učinila je još jedan veliki korak naprijed u unutrašnjosti. Unutrašnjost sada ima istaknute detalje kao što su prikaz i radni koncept usvojeni iz nove S-klase, sa sportskim tumačenjem. To je naglašeno rasporedom orijentiranim prema vozaču: ploča s instrumentima i središnji zaslon blago su nagnuti prema vozaču za šest stupnjeva.

Mercedes-Benz C-klasa All-Terrain Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

U MBUX-u druge generacije (Mercedes-Benz korisničko iskustvo), hardver i softver napravili su veliki iskorak: briljantne slike na LCD ekranima olakšavaju upravljanje vozilima i funkcijama udobnosti. Vozač i središnji zaslon pružaju estetski doživljaj. Izgled zaslona može se individualizirati s ukupno tri stila prikaza (klasični, sportski, diskretni), kao i nekoliko načina.

U 'klasičnom' stilu, vozača dočekuje poznati izgled zaslona. Dobro provjereni koncept s dvije cijevi pruža informacije o vozaču sa sadržajem koji se izmjenjuje između dva okrugla zaslona. 'Sportskim' dominira crvena boja, s dinamički dizajniranim središnjim brojačem okretaja. U 'diskretnom' stilu sadržaj se svodi na ono bitno. Osim toga, oba zaslona mogu se prilagoditi sedam tema boja ambijentalnog osvjetljenja. Rezultat je impresivno iskustvo boja u unutrašnjosti.

U usporedbi s prethodnom serijom modela C-klase, najnovija generacija Paketa pomoći u vožnji ima dodatne i napredne funkcije. Time se smanjuje opterećenje vozača u svakodnevnim situacijama, za udobniju i sigurniju vožnju. U slučaju opasnosti, sustavi mu mogu pomoći da na najprikladniji način reagira na predstojeći sudar. Novi koncept prikaza na zaslonu vozača pokazuje kako sustavi rade.

Sigurnosni koncept C-klase temelji se na inteligentno dizajniranoj karoseriji s posebno krutim putničkim prostorom i posebno dizajniranim strukturama vozila. Osim toga, postoji interakcija sa sustavima za držanje: U slučaju ozbiljne nesreće, na primjer, mogu se aktivirati zatezači pojaseva i zračni jastuci za zaštitu putnika. Uz pomoć brojnih numeričkih simulacija i stvarnih testova sudara, konstrukcija vozila dizajnirana je tako da pruža najbolju moguću zaštitu putnicima u slučaju nesreće. Osim zakonskih zahtjeva, dizajn vozila također je uzeo u obzir zahtjeve internih ispitivanja i kriterije za pasivnu sigurnost proizašle iz stvarnih nesreća.

Poboljšana udobnost masaže

Opcijska funkcija masaže prednjih sjedala proširena je tako da pokriva cijelo područje leđa: osam komora u naslonu osigurava poboljšani učinak dubokog tkiva deep-tissue. Moguća je vibracijska masaža sa vozačeve strane. U tu svrhu u jastuk su integrirana četiri odgovarajuća motora. Po prvi put, grijanje sjedala dostupno je za stražnje dijelove.

Jednim pritiskom na gumb ili glasovnom naredbom, holistički pristup 'Fit & Healthy' ENERGIZING Comfort pruža opipljiv doživljaj različitih sustava udobnosti u S-klasi i sadrži programe koji ih grupiraju u svjetove iskustva. Istodobno, sustav stvara odgovarajuću atmosferu u unutrašnjosti - na primjer, okrepljuje u slučaju umora ili opušta u slučaju povišene razine stresa. ENERGIZING COACH predlaže odgovarajući fitnes ili wellness program na temelju podataka o vozilu i putovanju. Također utječe na kvalitetu sna i razinu stresa u inteligentni algoritam ako vozač ima prikladnu nosivu opremu.

Paket AIR-BALANCE pruža individualni miris u unutrašnjosti-u skladu s osobnim preferencijama i raspoloženjem. Zahvaljujući osvježavajućoj ionizaciji i pročišćavajućoj filtraciji vanjskog i unutarnjeg zraka, također doprinosi poboljšanoj kvaliteti zraka na brodu i povećanom osjećaju dobrobiti.

Ažuriranja bežičnim putem (OTA) mogu se koristiti za ažuriranje različitih softverskih komponenti. Čim novo Mercedes-Benzovo ažuriranje bude dostupno, poruka se pojavljuje u MBUX-u. Ažuriranje se preuzima i instalira u pozadini. Korisnik tada mora izričito ponovno pristati na njegovu aktivaciju. Za prijenos podataka, Mercedes-Benz se oslanja na tehnologiju mobilne komunikacije i komunikacijski modul ugrađen u vozilo zbog visokog sigurnosnog standarda.