HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Stigla je potpuno nova Mercedes-Benz C-klasa; Poznati svi detalji vrhunske 'male' S-klase

19.06.2021 u 15:36

Bionic
Reading

Nova C-klasa limuzina s benzinskim motorom C 180 kreće od 330.896 kn, C 220 d s dizelskim motorom kreće od 366.959 kn, dok karavanski modeli s benzinskim motorom C 200 kreću od 371.074 kn te dizelski C 220 d od 416.967 kn sa svim davanjima

Mercedes je predstavio na hrvatskom tržištu model od kojeg se, ne samo kod nas, očekuje da će polučiti izvrsne prodajne rezultate. Naravno, riječ je o najnovijoj petoj generaciji C-klase (oznaka W206 limuzina / S206 karavan).

Njegova svjetska premijera bila je krajem veljače ove godine, a već smo tada rekli da je ovo veliki dan za Mercedes-Benz. Poznato je da je u posljednjem desetljeću C-klasa bila najprodavaniji Mercedes-Benz model, jer je od predstavljanja prošle generacije 2014. godine (limuzina W205, karavan S205, coupé C205 te cabriolet A205), prodano je preko 2,5 milijuna samo modela limuzina i karavan. Isto tako, zanimljivo je da su dva od svaka tri automobila C-klase koji se prodaju u Njemačkoj karavanska varijanta. Mi smo na svojem testu prošlog ljeta imali osvježenu, facelift verziju prethodne generacije, i to model Mercedes-Benz C 200 d limuzinu.

Kao prva klasična serija modela iz Mercedes-Benza, nova C-klasa elektrificirana je zahvaljujući priključnim hibridima (plug-in) i blagim hibridima s 48-voltnom tehnologijom i integriranim pokretačem/generatorom. Zahvaljujući visoko učinkovitom sustavu baterija, postiže električni domet od oko 100 kilometara (WLTP) kao plug-in hibrid (PIH), što je do danas bez presedana u ovoj kategoriji, ako znamo da je prosječni domet ovakvog pogona 50-tak kilometara.

Treba reći i da nova C-klasa, prema proizvođaču, također postavlja standarde s obzirom na održivost. A budući da je C-klasa jedna od najvećih serija modela tvrtke, ova sustavna elektrifikacija ima odgovarajuće snažan učinak na ugljični otisak same tvrtke. Ostala tehnička poboljšanja uključuju opcijske značajke poput digitalnih svjetala i upravljanja stražnjom osovinom. Modeli limuzina i karavan stigli su na hrvatsko ovog mjeseca.

Na pitanje što tipični kupac cijeni kod C-klase, odgovor je da kupci vole ovaj model jer je uvijek bio u samom vrhu u smislu komfora, sigurnosti i tehnologije kao i ponudi prostora i modernom dizajnu. Nije stoga niti pretjerano reći da je C-klasa zapravo 'mala S-klasa', jer je veći model, perjanica Mercedes-Benza S-klasa koji smo nedavno imali na testu ishodište mnogih rješenja za manje modele ovog uglednog njemačkog proizvođača premium automobila.

Mercedes-Benz C-klasa - limuzina Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Nadalje, tipični kupac C-klase u EU prema analizama je prosječne starosti 49 godina, iako se kod nas ta granica pomiče 4-5 godina naviše iz objektivnih ekonomskih razloga. Isto tako, to su poslovni ljudi koji ulaze u premium segment, ali i vlasnici prethodnog modela te uspješni, odlučni ljudi, širokih vidika.

C-klasa je prilikom predstavljanja ponudila modele s benzinskim M 254 motorom: C 180, C 200, C 200 4MATIC, C 300, C 300 4MATIC). Za one koji više vole dizelski pogonski sklop s dizelskim OM 654 M motorom, prvim dizelskim s ISG tehnologijom (s integriranim pokretačem/generatorom), zasad su u ponudi modeli: C 220 d i C 300 d.

Mercedes-Benz C-klasa - karavan Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Zanimljivo je i to da je Mercedes-Benz za hrvatsko tržište složio konfiguraciju, koja nadograđuje standardnu, serijsku opremu. Tako se hrvtaski kupci, bez puno razmišljanja mogu pouzdati u Avantgarde eksterijer i interijer, s THERMATIC automatskim klima uređajem, preklopivim naslonima stražnjih sjedala, USB paketom, središnjim zaslonom s 30,2 cm (11,9“) dijagonalom, spremnikom goriva 66l, te velur prostirkama. Naravno, svi hrvatski kupci mogu i sami konfigurirati svoj model prema vlastitim željama i mogućnostima.

Vanjski dizajn

Nova C-klasa čini se svojim dinamičnim omjerima kao da je u pokretu čak i kada je u mirovanju, zahvaljujući kombinaciji kratkog prednjeg prevjesa, dugog međuosovinskog razmaka i stražnjeg prevjesa. Sportski poklopac motora s tzv. 'power domes' kupolama naglašava ovaj nagon za kretanjem prema naprijed. Vjetrobransko staklo i putnička ćelija pomaknuti su straga zbog ovih klasičnih proporcija poznatih u industriji kao 'dizajn kabine pomaknute unatrag' (cab-backward design).

Gledajući sa strane, složeno oblikovane površine stvaraju jedinstvene svjetlosne efekte. Suprotno tome, dizajneri su crte sveli na minimum, što još više naglašava takozvanu liniju modne piste (catwalk) ili liniju ramena. U modelu karavan, progresivna linija krova u kombinaciji s nagnutim stražnjim staklom dodaje sportski dodir bez funkcionalnih kompromisa. Ostale značajke koje daju sportski, vrhunski izgled uključuju širok trag kotača i ujednačene kotače od 17 do 19 cola u modernom dizajnu. Mi smo tako na hrvatskoj premijeri isprobali model C 200 s atraktivnim srebrno- crnim 18-colnim AMG kotačima, s gumama dimenzija 245/40R18.

Rešetka hladnjaka koja je karakteristična za ovu marku obilježava prednju stranu. Svi modeli imaju središnju zvijezdu, a dizajn i karakter maske hladnjaka razlikuju se u detaljima. Osnovni model ima središnju zvijezdu i rešetke. U liniji Avantgarde nalaze se dodatni ukrasni elementi u rešetkama, dok su rešetka hladnjaka i prednja pregača kromirani. Prepoznatljiva značajka AMG linije je dijamantna rešetka sa zvjezdanim dizajnom u kromu.

Digitalno svjetlo: izuzetno moćno s opcijskim funkcijama projiciranja

Nova C-klasa standardno je opremljena LED prednjim svjetlima visokih performansi. DIGITAL LIGHT sustav poznat iz nove S-klase dostupan je kao opcija. Ova revolucionarna tehnologija prednjih svjetala omogućuje nove funkcije, na pr. projekcija vodilica ili simbola upozorenja na cestu ispred.

DIGITAL LIGHT ima svjetlosni modul s tri izuzetno snažne LED diode u svakoj prednjoj svjetiljci, čije svjetlo lomi i usmjerava 1,3 milijuna mikro zrcala. Rezolucija je dakle više od 2,6 milijuna piksela po vozilu.

Ovom dinamikom i preciznošću ovaj inteligentni sustav stvara gotovo beskrajne mogućnosti za raspodjelu svjetlosti visoke rezolucije koja se optimalno prilagođava okolnim uvjetima. Međutim, odlučujući faktor nije samo tehnologija prednjeg svjetla, već digitalna inteligencija koja stoji iza njega. Ugrađene kamere i senzorski sustavi otkrivaju ostale sudionike u prometu, snažna računala u milisekundama procjenjuju podatke i digitalne navigacijske karte i daju farovima naredbe za optimalno prilagođavanje raspodjele svjetlosti u svim situacijama. Rezultat: optimalna vizija za vozača bez zasljepljivanja ostalih sudionika u prometu, kao i inovativne funkcije s dodatnom sigurnošću.

Treba reći da DIGITAL LIGHT ne nastoji rušiti svjetske rekorde u daljini, već želi postići izvrsnu vidljivost i maksimalan sjaj bez zasljepljenja u svakom trenutku kroz inovativan sveukupni koncept. Inovativne funkcije za podršku vozaču i omogućavanje komunikacije s ostalim sudionicima u prometu značajno poboljšavaju sigurnost u noćnoj vožnji.

Dizajn stražnjeg dijela tipičan je za Mercedes-Benz limuzinu. Kvalitetni dizajn stražnjih svjetala fascinira nepogrešivim dnevnim i noćnim izgledom. U limuzini stražna svjetla po prvi puta imaju dvodijelni dizajn u C-klasi, sa svjetlosnim funkcijama podijeljenim između bočnog zida i svjetala poklopca prtljažnika. Njihov precizno konfiguriran interijer također detaljno prikazuje standard posebno visoke kvalitete. Opcijska ili posebna linija stražnjeg odbojnika atraktivno zaokružuje stražnji pogled. Tri su nova završna sloja dodana u raspon boja nove C-klase: spektralno plava, visokotehnološka srebrna i opalit bijela.

  • +84
Mercedes-Benz C-klasa – hrvatska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Pavlović

Koncept dimenzija i praktične značajke: više prostora sprijeda i straga

S duljinom od 4751 mm i širinom od 1820 mm, modeli limuzina i karavan znatno su veći od svojih prethodnika. Međuosovinski razmak povećan je za 25 mm na 2865 mm. I prednji i stražnji putnici imaju koristi od povećanih vanjskih dimenzija. Dobar koeficijent otpora prethodnih modela (limuzina: Cd 0,24, karavan: Cd 0,27) sačuvan je unatoč većim vanjskim dimenzijama.

Prostor za prtljagu modela limuzina veći je za 30 litara nego prije, s kapacitetom od 490 do 1510 litara. Ostala praktična poboljšanja: Visina prtljažnog prostora ispod uvlačivog poklopca, kao i duljina prtljažnog prostora, povećani su u odnosu na prethodni model. Prag za utovar je nešto niži.

Naslon stražnjih sjedala modela karavane ima preklopni preklop 40:20:40. Upravljanje se vrši pomoću dva gumba na lijevoj i desnoj strani naslona stražnjih sjedala. Opcijski paket komfora za prtljažni prostor uključuje električno preklapanje. Upravlja se prekidačima na lijevoj i desnoj bočnoj strani prtljažnika.

Dizajn interijera

Prethodni je model već bio sjajan iskorak u smislu privlačnosti visoke vrijednosti u unutrašnjosti, a nova C-klasa ide još dalje s obzirom na moderni luksuz. Interijer usvaja ono najbolje od nove S-klase, dodajući sportski dodir.

Armaturna ploča podijeljena je na gornji i donji odjeljak: na odjeljak nalik krilu s novim, spljoštenim okruglim otvorima koji podsjećaju na 'gondole' zrakoplovnih motora i na raskošno prostranstvo obloge. Potonji teče od središnje konzole do nadzorne ploče bez ometanja. Fokus na vozača dodaje sportski izgled: nadzorna ploča i središnji zaslon malo su nagnuti prema vozaču za šest stupnjeva.

Područje vozača ima LCD zaslon visoke rezolucije. Samostojeća je i čini se da pluta ispred profila krila i prostranstva obloge. To izdvaja zaslon vozača od tradicionalnih kokpita s klasičnim okruglim brojčanicima. Kupci mogu birati između verzije 10,25 inča (26,0 cm) ili 12,3 inča (31,2 cm).

Promjena paradigme u digitalizaciju također je očita na središnjem zaslonu: funkcijama vozila može se upravljati pomoću visokokvalitetnog zaslona osjetljivog na dodir. Portretna orijentacija posebno je korisna za navigaciju. Čini se da zaslon osjetljiv na dodir lebdi iznad prostora obloge. Poput nadzorne ploče, zaslon je malo nagnut prema vozaču. Središnji zaslon standardno ima dijagonalu zaslona od 9,5 inča (24,1 cm). Opcija je dostupna veća verzija dimenzija 11,9 inča ili 30,2 cm.

Kvalitetni kromirani umetak dijeli središnju konzolu na stražnji, obloženi dio naslona za ruke i prednji dio u sjajnoj 'jet black' crnoj boji. Naizgled slobodno plutajući središnji zaslon glatko se i neprimjetno diže s ove trodimenzionalne površine.

Moderan, vrlo smanjen dizajn ploča vrata uokviruje oba kraja kontrolne ploče. Središnja ploča vrata s integriranim naslonom za ruke evoluira iz okomite površine u vodoravnu orijentaciju. Odražavajući dizajn središnje konzole, prednji dio ima oblik metalnog visokotehnološkog elementa. Može se koristiti kao ručka za hvatanje ili zatvaranje, a sadrži i kontrole električnog podizača prozora. Još jedan vrhunac je plutajući upravljački sklop u koji su integrirani otvori za otvaranje vrata i kontrole podešavanja sjedala.

Posebni dizajn opcijskih Avantgarde ili sportskih sjedala nove C-klase koristi slojeve i omotane površine kako bi stvorio vizualni dojam lakoće. Nasloni za glavu potpuno su novog dizajna i pričvršćeni su na naslon zapečaćenim dijelom obloge ispod kojeg se nalazi mehanizam za podešavanje.

Za C-klasu dostupna je nadzorna ploča presvučena umjetnom kožom s pojasevima u obliku nappa kože izgledajući kao dodatna oprema, standardna oprema za AMG Line. Paleta dostupnih obloga prikazuje inovativne površine. To uključuje nove interpretacije furnira s otvorenim porama u smeđim tonovima i crni furnir s otvorenim poreom od drva koji sadrži fine uloške od pravog aluminija koji slijede konture armaturne ploče.

Zaslon vozača i zaslon medija nude cjelovito, estetsko iskustvo. Izgled zaslona može se individualizirati s tri stila prikaza (Diskretni, Sportski, Klasični) i tri načina (Navigacija, Pomoć, Usluga). Primjerice, u 'Sporty' prevladava crvena boja, a središnji brojač okretaja ima dinamičan dizajn. Ako je odabrana bilo koja linija, nova C-klasa standardno je opremljena ambijentalnom rasvjetom koja sadrži optička vlakna.

MBUX sustav

Poput nove S-klase, i nova je C-klasa opremljena drugom generacijom MBUX-a (Mercedes-Benz User Experience). Unutrašnjost vozila postaje još digitalnija i inteligentnija, jer su i hardver i softver napravili velike korake: Sjajne slike na LCD zaslonima olakšavaju upravljanje funkcijama vozila i udobnosti.

Zaslon vozača i zaslon medija nude cjelovito, estetsko iskustvo. Podaci su predstavljeni na jasno strukturiran način. Mercedes-Benz je za S-klasu razvio novu estetiku zaslona koja se sada sustavno koristi kao osnova za druge modele. Izgled zaslona može se individualizirati s tri stila prikaza (Diskretni, Sportski, Klasični) i tri načina (Navigacija, Pomoć, Usluga).

Navigacija preko cijelog zaslona prihvaćena je iz S-klase i pruža vozaču najbolje moguće smjernice na putovanju. Glasovni asistent 'Hej Mercedes' postaje interaktivniji i sposobniji za učenje aktiviranjem mrežnih usluga u aplikaciji Mercedes me. Štoviše, određene radnje mogu se izvesti čak i bez aktivacijske ključne riječi 'Hej Mercedes'. To uključuje telefonski poziv. 'Hej Mercedes' također objašnjava funkcije vozila i, na primjer, može vam pomoći kada vas pitaju kako povezati pametni telefon putem Bluetootha ili gdje se može naći komplet prve pomoći. 'Hej Mercedes' također može prepoznati putnike u vozilu po glasu.

Prošireni video dostupan je kao dodatna oprema. Kamera registrira okolinu ispred vozila. Pokretne slike prikazuju se na središnjem zaslonu. Uz to, na video sliku se postavljaju virtualni objekti, podaci i markeri. Tu spadaju, na pr. prometni znakovi, strelice sa strelicama, preporuke za promjenu trake i kućni brojevi. To može znatno olakšati plovidbu, posebno u urbanim područjima.

Head-up zaslon u boji može se naručiti kao dodatna oprema. Vozač tako u vožnji noću vidi virtualnu sliku veličine 9 x 3 inča (približno 23 x 8 cm) koja pluta iznad poklopca motora na udaljenosti od oko 4,5 m.

Skener otiska prsta nalazi se u ergonomskom položaju ispod središnjeg zaslona. To omogućuje korisnicima da se brzo, povoljno i sigurno prijave na MBUX. Razlog tome je što su zaštićene osobne postavke i podaci poput favorita, najnovijih odredišta, predviđanja zasnovanih na ponašanju, unosa poslovnog kalendara ili e-pošte. Procesi plaćanja putem usluge Mercedes me također su rezervirani za ovjerene korisnike.

Čim postane dostupno novo ažuriranje Mercedes-Benza, u MBUX-u se pojavljuje poruka. Ažuriranje se preuzima i instalira u pozadini. Tada se korisnik mora izričito složiti s ponovnim aktiviranjem. Na taj način vozilo je uvijek ažurno. Značajke koje još nisu niti izmišljene mogu se instalirati pomoću OTA ažuriranja u već prodana vozila. Za prijenos podataka, Mercedes-Benz se oslanja na tehnologiju mobilnih komunikacija i komunikacijski modul ugrađen u vozilo zbog visokog sigurnosnog standarda.

Još jedan način da osigurate ažurno i poboljšano korisničko iskustvo je rezerviranje novih funkcija u Mercedes me Storeu, npr. usluge strujanja glazbe ili ured u automobilu. Usluge pretplate također se mogu obnoviti ili novo dodati izravno na mreži putem Mercedes me trgovine.

Poboljšanja u mnogim detaljima

Opcijska masažna funkcija prednjih sjedala proširena je tako da pokriva cijelo područje leđa: osam komora u naslonu osiguravaju poboljšani učinak dubokog tkiva. Vibracijska masaža moguća je i na vozačevoj strani, s četiri motora ugrađena u jastuk sjedala. Grijanje sjedala straga prvi je put dostupno u modelima limuzina i karavan.

Pritiskom na gumb ili glasovnom naredbom, holistički pristup 'Fit & Healthy' ENERGIZING Comfort pruža opipljivo iskustvo.

Paket AIR-BALANCE pruža individualni miris u unutrašnjosti - u skladu s osobnim željama i raspoloženjem. Zahvaljujući osvježavajućoj jonizaciji i filtriranju vanjskog i unutarnjeg zraka, također pomaže osigurati poboljšanu kvalitetu zraka i veći osjećaj dobrobiti.

Pogonski sklopovi nove C-klase

Zahvaljujući sustavnoj elektrifikaciji i inteligentnom smanjenju veličine, nova C-klasa postavlja nove standarde u učinkovitosti. Paleta motora ima samo četverocilindrične jedinice iz trenutne modularne obitelji motora FAME (obitelj modularnih motora) Mercedes-Benz. Sukladno tome, raspon motora igra glavnu ulogu u fleksibilnosti međunarodne proizvodne mreže, s elektrifikacijom zasnovanom na potrebama.

Uz turbo punjenje, i dizelski i benzinski motori sada imaju integrirani pokretački generator (ISG) za inteligentnu pomoć pri malim brzinama motora kao blagi hibrid druge generacije. To osigurava izvanrednu isporuku energije. ISG koristi ugrađeni električni sustav od 48 volti koji osigurava funkcije kao što su klizanje, pojačavanje ili oporaba energije i omogućava značajne uštede goriva. Kao rezultat toga, motori također započinju vrlo brzo i ugodno, tako da je funkcija start / stop vozaču gotovo jednako neprimjetna kao i prijelaz s klizanja s isključenim motorom na snažno ubrzanje pod snagom motora. U praznom hodu, inteligentna interakcija između ISG-a i motora s izgaranjem osigurava izvanredno glatko funkcioniranje.

Prvi dizel s integriranim pokretačem/generatorom

Predvodnik mjera za poboljšanje učinkovitosti je novi OM 654 M s integriranim pokretačem/generatorom druge generacije (ISG). Ima 48-voltni djelomični električni sustav. Funkcija povrata energije i sposobnost 'klizanja' s isključenim motorom čine motor još učinkovitijim. Uz elektrifikaciju, koja također uključuje upotrebu električnog kompresora rashladnog sredstva za klimatizacijski sustav, najvažnije su preinake koje čine snagu do 195 kW (265,2 KS) plus dodatnih 15 kW (20,4 KS) iz sustava EQ Boost.

Nova radilica povećava hod na 94,3 mm, a radni obujam na 1992 cm³ (prethodno: 92,3 i 1950). Tlak ubrizgavanja povećava se na 2700 bara (prethodno 2500). Posebno je brzo vrijeme odziva i ujednačena isporuka snage zahvaljujući dva turbopunjača hlađena vodom, a oba sada imaju promjenjivu geometriju turbine. Kanal za hlađenje ispunjenim natrijem u svakom od čeličnih klipova. To pomaže pri raspršivanju vršnih temperatura u šupljini izgaranja klipova.

Što se tiče obrade ispušnih plinova, ovaj najsnažniji četverocilindrični dizelski motor također ide korak dalje. Njegove komponente uključuju: usko sprezani katalitički pretvarač za skladištenje NOx za redukciju dušikovih oksida; DPF (dizelski filtar za čestice s posebnim premazom za smanjenje i količine dušikovih oksida); SCR katalitički pretvarač (selektivna katalitička redukcija s odmjerenom ubrizganom količinom AdBlue®) i dodatni SCR katalitički pretvarač u donjem dijelu vozila, s odvojeno ubrizganom ubrizganom količinom AdBlue®

Četverocilindrični benzinski motor također s drugom generacijom ISG-a

Četverocilindrični benzinski motor M 254 s pokrtačem/generatorom druge generacije, obujma 1496 cm³, s dodatnom snagom do 15 kW (20,4 KS) i okretnim momentom više od 200 Nm također ima svoju premijeru u C-klasi. Zahvaljujući rekuperaciji energije i mogućnosti 'klizanja' s isključenim motorom, benzinski motor je vrlo učinkovit. U M 254, Mercedes-Benz prvi je put kombinirao sve inovacije modularne obitelji motora od četvero i šestocilindričnih benzinskih i dizelskih agregata u jedan motor. Uključuju presvlaku cilindra NANOSLIDE®, honiranje cilindara CONICSHAPE® i sustav za naknadnu obradu ispušnih plinova smješten izravno na motoru.

Potpuno nova značajka je segmentni punjač s protočnim priključkom, napredak twin-scroll tehnologije za još trenutniji odziv prisilnog indukcijskog sustava. Potpuno novorazvijeni segment turbopunjača rezultat je suradnje između proizvođača Mercedes-Benz turbopunjača i Mercedes-AMG Petronas tima Formule 1. Prijenos tehnologije u serijsku proizvodnju postavlja nove standarde s obzirom na snagu u kombinaciji s maksimalnom učinkovitošću. Kratka razdoblja, snaga C 300 (kombinirana potrošnja goriva: 7,0-6,6 l / 100 km, kombinirana emisija CO₂: 159-150 g / km) može se dodatno povećati za prekomjerno pojačanje do 20 kW (27,2 KS).

Mjenjač: Automatski je sada standardno dostupan

Mjenjač 9G-TRONIC dalje je razvijen za prilagodbu ISG-a, a ugrađen je u sve modele C-klase. Elektromotor, energetska elektronika i hladnjak mjenjača sada su se premjestili u mjenjač ili na njega. Eliminirani su prethodno potrebni vodovi, što nudi prednosti s obzirom na prostor za ugradnju i težinu. Uz to je povećana učinkovitost prijenosa. Između ostalog, optimizirano međusobno djelovanje s električnom pomoćnom uljnom pumpom smanjuje brzinu isporuke mehaničke pumpe za 30 posto u usporedbi s prethodnikom - dobro za učinkovitost. Nadalje, koristi novu generaciju potpuno integrirane kontrole prijenosa s višejezgrenim procesorom i novom tehnologijom dizajna i povezivanja. Pored toga povećana računalna snaga, broj električnih sučelja drastično je smanjen, a težina kontrola prijenosa smanjena je za 30 posto u usporedbi s prethodnikom.

Sustav pogona 4MATIC kod modela s pogonom na sve kotače je napredan. Novi pogon prednje osovine omogućuje prijenos viših razina okretnog momenta uz idealnu raspodjelu osovinskog opterećenja za dinamiku vožnje. Štoviše, ovo ima značajnu prednost u težini u odnosu na odgovarajuću komponentu u prethodnoj seriji - doprinos smanjenju CO₂. Tehničari su također uspjeli smanjiti gubitke trenja u novom razmještaju. Osim toga, on također ima zatvoreni krug ulja i ne zahtijeva dodatne mjere hlađenja.

Priključni hibrid (plug-in) s električnim dometom od oko 100 kilometara (WLTP)

Četvrta generacija plug-in hibrida očekuje se nešto kasnije, a treba reći da elektrifikacija čini velik korak naprijed dok se koriste isti osnovni motori. S električnom snagom od 95 kW (129 KS) i potpuno električnim dometom od oko 100 kilometara (WLTP), plug-in hibridna C klasa u mnogim će slučajevima raditi i u potpuno električnom načinu rada - i tijekom mnogih dana bez upotrebe motor sa izgaranjem uopće. Ovo je dvolitrena inačica ultramodernog četverocilindričnog motora M 254. Kompletni paket nije samo vrlo učinkovit, već i izrazito sportski. Slijede i dizel plug-in hibridni modeli limuzina i karavan.

Novi visokonaponski sustav kompaktniji je i snažniji, dok je broj visokonaponskih sučelja znatno smanjen. Integracija energetske elektronike u kućište mjenjača smanjuje potreban prostor za ugradnju, a istovremeno pojednostavljuje postupke montaže u proizvodnom pogonu. Povećanje napona sustava također povećava izlaz, bez potrebe za većim presjecima kabela.

Visoka energetska gustoća hibridne vučne glave postiže se korištenjem trajno pobuđenog sinkronog motora s unutarnjim rotorom. Vršni moment od 440 Nm elektromotora dostupan je od samog početka, što rezultira velikom okretnošću pri kretanju, zajedno s dinamičnim voznim performansama. Puna električna snaga dostupna je do 140 km/h, a tada je tiho ograničena.

Vlastitu visokonaponsku (VN) bateriju razvio je Mercedes-Benz AG. Dio je obitelji baterija četvrte generacije i predstavlja logičan razvoj prethodne generacije. Sastoji se od 96 stanica u takozvanoj konfiguraciji vrećice. Ukupni kapacitet baterije je 25,4 kWh, što dovodi do značajnog povećanja električnog dometa na oko 100 kilometara. Kako bi se uzela u obzir velika gustoća energije, HV baterija ima unutarnji sustav hlađenja. Sustav upravljanja toplinom stoga može kontrolirati radnu temperaturu bez obzira na klimatsku kontrolu u unutrašnjosti vozila. Uz kontinuirani rad u vrućim i hladnim predjelima, ovo također omogućuje brzo punjenje istosmjernom strujom. Čak i kad se baterija potpuno isprazni, može se potpuno napuniti za oko 30 minuta s opcijskim DC punjačem od 55 kW. Standardni punjač od 11 kW (ovisno o tržištu) dostupan je za trofazno punjenje na Wallboxu spojenom na domaću izmjeničnu mrežu.

Pozicioniranje baterije u vozilu donosi svakodnevne prednosti u usporedbi s prethodnim modelom: u prtljažniku više nema stepenice i sada je moguć lakši utovar. Ovo se poboljšanje posebno primjećuje u modelu limuzina: duljina poda prtljažnika povećana je za 63 mm na 1043 mm. Visoki sanduci ili kutije boca mogu se bez problema staviti ispod kaseta uvlačivog poklopca prtljage i pregradne mreže, jer je visina prtljažnika povećana za 150 mm na 732 mm. U usporedbi s prethodnim modelom, kapacitet prtljage povećan je za 45 litara na 360 litara, dok sa preklopljenim stražnjim sjedalima, model limuzina može primiti čak 1375 litara (40 l više). Zračni ovjes i kontrola razine straga standardni su za modele limuzina i karavan.

Vozačko iskustvo: znatno električnije

Sve u svemu, iskustvo vožnje je znatno električnije. S obzirom na povećanje električnog dometa na oko 100 kilometara, vozači će većinu svakodnevnih putovanja moći voziti samo električnom energijom. Funkcija povrata energije omogućuje povrat kinetičke energije tijekom usporavanja ili vožnje nizbrdo, što je postupak koji je sada poboljšan u interakciji s hidrauličnom kočnicom. Izlaz za oporabu energije sada je preko 100 kW. Inteligentna strategija rada zasnovana na ruti aktivira način vožnje s električnom energijom tamo gdje je to najprikladnije za rutu. Uzima u obzir čimbenike kao što su navigacijski podaci, topografija, ograničenja brzine i uvjeti prometa za cijelu planiranu rutu. Vozač koji želi utjecati na brzinu povrata energije to može učiniti izravno u tri stupnja pod nadzorom preklopnih sklopki iza upravljača. To je moguće u svim načinima vožnje, osim u SPORTU. Na primjer, u načinu vožnje D, vozač može iskusiti 'osjećaj jedne pedale': kada vozač makne nogu s papučice gasa, vozilo usporava, čisto električnim putem, do te mjere da hidraulična nožna kočnica često nije potreban.

Ključne komponente novog, dinamički konfiguriranog ovjesa su nova osovina s četiri veze sprijeda (four-link) i osovina s više veza (multi-link) na stražnjoj strani postavljena na podokvir. Novi ovjes daje osnovu za visoku razinu ovjesa, udobnost u vožnji i buku, okretno upravljanje i zabavu u vožnji. Nova C-klasa opcionalno je dostupna i s kontinuirano podesivim prigušivanjem i sportskim ovjesom. Zračni ovjes straga standardni je za modele limuzina i karavan plug-in hibrida.

Unapređenje sustava pomoći: tri primjera

Na svim vrstama cesta - autocestama, seoskim cestama ili u gradu - Active Distance Assist DISTRONIC može automatski održavati unaprijed zadanu udaljenost od vozila ispred. Jedna je nova značajka odgovor na stacionarna vozila na cesti brzinom do 100 km/h (prethodno: 60 km/h).

Aktivna pomoć u upravljanju pomaže vozaču da ostane u traci pri brzinama do 210 km / h. Nove značajke uključuju dodatno prepoznavanje traka s kamerom od 360°, formiranje hitnog koridora, posebno pri malim brzinama, značajno poboljšanu dostupnost i performanse u zavojima na seoskim cestama i poboljšano centriranje traka na autocestama.

Uz konvencionalno postavljena ograničenja brzine, Traffic Sign Assist prepoznaje znakove na gornjim portalima i na radovima na cesti. Procjenom svih ugrađenih senzora prepoznaju se čak i uvjetne upute (npr. 'Kad je mokro'). Novost su znak za zaustavljanje i funkcije upozorenja na crveno svjetlo (kao dio Paketa pomoći u vožnji).

Inteligentni parkirni sustavi podržavaju vozača pri manevriranju

Zahvaljujući poboljšanim surround senzorima, parkirni sustavi pružaju vozaču još bolju potporu pri manevriranju pri maloj brzini. Rad je brži i intuitivniji zahvaljujući integraciji u MBUX. Opcionalno upravljanje stražnjom osovinom integrirano je u pomoćnike za parkiranje, a izračun putanja prilagođen je u skladu s tim. Funkcije kočenja u nuždi također služe za zaštitu ostalih sudionika u prometu.

Osim stabilizacije prilikom vožnje unatrag, opcijski pomoćni upravljač prikolicom za model karavan (Estate) sada po prvi puta može upravljati slobodno odabranim manevrima u zavoju do 90°. To omogućuje precizno i ​​sigurno pozicioniranje prikolice.

Malo se modela prodaje na toliko tržišta kao C-klasa, koja je trenutno dostupna u preko 100 zemalja. Stoga se tijekom razvoja ispituje oko 1000 varijanti stupnja opterećenja, jer sve inačice motora i karoserije, desni i lijevi volan, hibridi ili modeli 4MATIC zadovoljavaju iste zahtjeve. Uz to postoje posebni predmeti opreme koji udovoljavaju određenim kriterijima ocjene - na primjer, europska vozila imaju središnji zračni jastuk. Tijekom jakog bočnog udara postavlja se između vozača i suvozačevog sjedala, smanjujući rizik od kontakta njihovih glava. Integriran je u naslon vozačevog sjedala u sredini vozila.

Zajedno s poznatim konceptima zaštite PRE-SAFE® za frontalni i stražnji sudar, PRE-SAFE® impulsna strana (dostupna zajedno s paketom pomoći u vožnji Plus) tvori neku vrstu virtualne zgužvane zone koja se proteže oko vozila. Kako je u bočnom udaru dostupna samo ograničena zona gužvanja, PRE-SAFE® Impulse Side (dostupnost ovisno o odabranoj opremi) može odmaknuti pogođenog vozača ili suvozača od opasnosti čak i prije sudara čim sustav otkrije da bočni sudar je neposredan. U tu svrhu zračne komore u bočnim podupiračima naslona prednjeg sjedala napuhuju se u dijelovima sekunde.

Sve u svemu, sigurnosni koncept C-klase temelji se na inteligentno dizajniranoj karoseriji s posebno krutom putničkom ćelijom i strukturama sudara koje se deformiraju na specifičan način djelujući zajedno sa sigurnosnim pojasevima i sustavima zračnih jastuka. U nesreći se mogu aktivirati sustavi kao što su zatezači pojaseva i zračni jastuci kako bi zaštitili putnike prema situaciji. Uz pomoć brojnih numeričkih simulacija, struktura vozila konfigurirana je tako da osigura posebno dobru zaštitu putnika u slučaju sudara. U svim aspektima konfiguracije vozila koji su relevantni u nesreći, pravni su zahtjevi dodatno ojačani internim zahtjevima za ispitivanje i kriterijima ispitivanja izvedenim iz nalaza iz stvarnih scenarija nesreća.

Za kraj treba reći da je po pitanju cijena nova C-klasa pozicionirana na hrvatskom tržištu na sljedeći način: ulazni model limuzine s benzinskim motorom je C 180 po osnovnoj cijeni od 330.896 kn sa svim davanjima. Ulazni model limuzine s dizelskim motorom je C 220 d kreće po osnovnoj cijeni od 366.959 kn sa svim davanjima (uključeni PPMV i PDV). Karavanski modeli kreću po cijeni za benzinski model C 200 od 371.074 kn, dok dizelski karavanski model C 220 d kreće po osnovnoj cijeni od 416.967 kn (uključeni PPMV i PDV).