test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Mercedes-Benz GLA 200 d; svestrani kompaktni SUV kao ulaznica u odabrano GL društvo

Mercedes-Benz GLA 200 d

Mercedes-Benz GLA 200 d

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Iako je kompaktne dužine od nešto više od 4,4 metra, GLA nudi podjednako udobnost u vožnji, ali i prostranost unutar kabine

Na jednotjednom testu imali smo ulazni crossover/SUV model njemačkog premium proizvođača Mercedes-Benza, model GLA 200 d. Mercedes-Benz je početkom prosinca 2019. godine predstavio drugu generaciju svog kompaktnog SUV-a, model GLA. Sam model je još kao konceptni automobil predstavljen 2013. na sajmu automobila u Šangaju, a nešto kasnije iste godine proizvodna je verzija bila predstavljena na IAA u Frankfurtu. Na tržištu se prva generacija modela GLA pojavila 2014. godine, a u proizvodnji je ista bila do kraja 2019. godine.

GLA je temeljen na kompaktnom modelu A-klase i pozicioniran ispod praktičnijeg modela GLB koji nudi čak osam sjedala. I dok je zamisao Mercedes-Benza s modelom GLA bila da dizajnira model za nadmetanje s BMW-om X1 i Audijem Q3, GLB je zamišljen kao glavni suparnik konkurentskih modela BMW X2 i Audi Q2. Novi GLA se proizvodi u tvornici u Rastattu (Njemačka), za lokalno tržište, a u Pekingu (Kina) za azijska tržišta.

Mercedes-Benz GLA 200 d

Mercedes-Benz GLA 200 d

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Naziv modela 'GLA' osmišljen je u skladu s revidiranom Mercedes-Benzovom nomenklaturom za SUV modele. To je službeno najavljeno u studenom 2014. kako bi se započelo s predstavljanjem u 2015. Međutim, naziv GLA-klase već je bio u skladu s novom strukturom imenovanja modela od svog debija. Prema ovoj shemi, SUV-ovi koriste bazno ime 'GL', nakon čega slijedi pozicioniranje modela u hijerarhiji Mercedes-Benza. Slovo 'G' označava Geländewagen (njemački za terenska vozila) i aludira na dugovječni model G-Wagen. Nakon toga slijedi slovo 'L' koje djeluje kao poveznica sa slovom 'A', pa je tako GLA SUV ekvivalent A-klasi.

Vanjski dizajn

Izvana GLA ima snažne ukupne proporcije s kratkim prevjesima sprijeda i straga. Prednji dio teče preko A-stupa u vizualno kompaktnu kabinu. Izbočene uzdužne konture na poklopcu motora, zajedno s kotačima od 17 do 20 cola (u našem slučaju 19 cola), koji su izvučeni u ravninu s vanjskim rubom karoserije, pojačavaju njegov samopouzdan izgled. Tipična za GLA su snažna ramena karoserije i bočni prozori nalik na kupe izvedbu vozila. Ovaj oblikovani bočni profil daje automobilu njegov dinamično elegantan štih i nudi zanimljivu igru svjetla i sjena. U usporedbi s prethodnom generacijom GLA, druga je generacija

Kao i u slučaju ostalih Mercedes-Benz SUV modela, rešetka hladnjaka ima prepoznatljive otvore zajedno s jednim rešetkom i središnjom zvijezdom. U zaštitnom stilu marke, unutarnja strana prednjih svjetala dovršena je na visokoj razini kvalitete, detalja i preciznosti.

Mercedes-Benz GLA: dvije generacije - lijevo 2. generacija, desno prva

Mercedes-Benz GLA: dvije generacije - lijevo 2. generacija, desno prva

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Mercedes-Benz/Z.M.

Bočni i stražnji pogled karakteriziraju mišićava ramena vozila. Vrata se protežu preko pragova, čime se s jedne strane poboljšava jednostavnost pristupa, a istodobno se štite okviri vrata (a time i hlače putnika) čistim i poboljšava zaštita od udara u slučaju bočnog sudara. Sveobuhvatna zaštitna obloga dodaje strukturu ukupnim omjerima i naglašava terenski karakter vozila, kao i simulirani terenski štitnik za podvozje sprijeda i straga.

Mercedes-Benz GLA: dvije generacije - lijevo 2. generacija, desno prva

Mercedes-Benz GLA: dvije generacije - lijevo 2. generacija, desno prva

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Mercedes-Benz/Z.M.

Prednja svjetla sada su postavljena odvojeno u odbojnik, a ne kao na prethodnom modelu dijelomično u prednji blatobran. Naš testni model je imao izvrsna LED High Performance prednja svjetla. Stražnja dvodjelna svjetla su sada modernija te kao i na prošloj generaciji jednim dijelom na stražnjim vratima. No, sada je cjelokupni stražnji kraj nešto viši i stražnja vrata su okomitije odrezana što omogućuje šire otvaranje prtljažnika i olakšavaju utovar. Čini nam se vizulano, ali i dimenzionalno da je nova generacija GLA sada više SUV-ovska.

Mercedes-Benz GLA 200 d

Mercedes-Benz GLA 200 d

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Najnoviji GLA pruža više unutarnjeg prostora od prve generacije za prijevoz osoba i njihove prtljage. Prema dimenzijama, novi je GLA dug 4410 mm (- 14 mm u odnosu na prethodnu generaciju), širok 1834 mm (+ 30 mm), visok 1611 mm (+ 104 mm), odnosno 1616 mm s krovnim šinama, dok mu je međuosovinski razmak 2729 mm (+ 30 mm) i nudi više prostora za glavu sprijeda i više prostora za noge straga. Naša testna verzija je imala gume Bridgestone Turanza T005 dimenzija 235/50R19, a naplatci su bili AMG s pet krakova.

Mercedes-Benz GLA 200 d

Mercedes-Benz GLA 200 d

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutrašnjost kabine

Iako je izvana kraći od prethodnika, novi GLA nudi prostraniji interijer. To posebno pogoduje prostoru za noge putnika straga i prtljažniku. Položaj sjedenja i za vozača i za suvozača viši je i uspravniji nego u prethodnom modelu, a time i tipičniji za SUV. Vozač i suvozač sjede za 97 mm više nego prije. U usporedbi s A-klasom razlika je 140 mm, a s B-klasom 52 mm. Sveobuhvatna vidljivost također je poboljšana u usporedbi s prethodnim modelom, dijelom zahvaljujući i optimiziranim presjecima krovnih stupova, koji pogled prema van zaklanjaju manje. Sjedala su istodobno udobna i sportska, a izvedena su u visokokvalitetnim materijalima, kombinacijom ARTICO koža/DINAMICA crna mikro vlakna. Naš je model imao i doplatna prednja sjedala s lumbalnom potporom, kao i standardni paket komfornih sjedala (sjedala podesiva po visini i sa 60 mm dužom potporom za bedra). Unutrašnjost krova presvucena je crnom tkaninom. Naš model imao opcijski AMG Line paket, koji uključuje; dvostruki držač za čaše, spušteno komforno podvozje, aluminijske polirane krovne šine, AMG Styling, dekorativne elemente struktura karbonskih vlakana, višenamjenski sportski upravljač presvučen Nappa kožom, AMG tepihe. Uz sve to, naš je model imao i vrhunski audio sustav snage 225 W. I naravno da je ukupan dojam time podignut na još višu razinu.

Mercedes-Benz GLA 200 d

Mercedes-Benz GLA 200 d

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Korisnost ovog modela je bila jedno od glavnih usmjerenja tijekom razvoja. Naslon stražnjih sjedala je preklopni u omjeru 40:20:40. Po želji se stražnja sjedala mogu pomicati unaprijed i unatrag za 14 centimetara, a naslon sjedala dovesti u uspravniji položaj kako bi se napravilo mjesta za predmete poput glomaznih kutija. Unatoč tome, i u tom slučaju se straga udobno mogu smjestiti jedan ili dva putnika, jer jastuk sjedala u ovoj varijanti podijelejn u omjeru 40:60.

Podnožje prtljažnika s podesivom visinom, koje je standardno, nudi znatne varijacije. Kada se nasloni stražnjih sjedala preklope, a teretni pod je u gornjem položaju, može se stvoriti gotovo ravno utovarno područje koje se proteže do prednjih sjedala. Za vrlo glomazne predmete, pod za teret se može staviti u donji položaj, poprečni nosač iza stražnjih sjedala može se ukloniti i stražnja sjedala s opcijskim podešavanjem prednjih i stražnjih dijelova mogu se pomaknuti prema naprijed. Kao što je vidljivo i na slici, ispod same podnice se ne nalazi rezervni kotač, već nešto priručnog alata, aparat za gašenje vatre, kompresor za pumpanje guma, pribor za punjenje probušene gume posebnom smjesom, vučna alka te subwoofer audio sustava.

Mercedes-Benz GLA 200 d

Mercedes-Benz GLA 200 d

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Ne treba niti reći da već samim ulaskom u kabinu doista imate dojam da ste ušli u jedan premium automobil. Armaturna ploča sastoji se od osnovnog volumena koji sadrži optičke 'izreze' u prostoru za vozača i suvozača. Izrezom na strani vozača dominira samostojeći zaslon koji je dostupan u tri varijante: s dva 7-inčna zaslona (17,78 cm), s jednim 7 i jednim 10,25-inčnim zaslonom (26 cm) i , u širokozaslonskoj verziji, s dva 10,25-inčna zaslona. Naša testna verzija je imala upravo ovaj posljednji, koji je vrhunske izvedbe i funkcionalnosti. Na strani suvozača, izrezano područje je završeno elementom obloge.

Okrugli izlazi za ventilaciju, njih pet, odlikuju se visokokvalitetnim izgledom turbine s pedantno dizajniranim lopaticama za vođenje zraka. Središnja ploča vrata neprimjetno se prelijeva u naslon za ruke. Hvataljka i pomoćna ručka imaju cjevasti profil i položene su vodoravno poput ograde.

Mercedes-Benz GLA 200 d

Mercedes-Benz GLA 200 d

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Standardno je uključen intuitivno upravljani info-zabavni sustav MBUX (Mercedes-Benz User Experience), o kojem smo pisali podosta, jer to je jedan od segmenata u kojem bi Mercedes-Benz mogao ostvarivati ekstra zaradu. Može se aktivirati glasovnom kontrolom, pomoću ključne riječi 'Hej Mercedes'. Mi smo imali i komunikacijski modul (LTE) za upotrebu 'Mercedes Me Connect' te HDD navigaciju, višegodišnje ažuriranje navigacijskih mapa za COMAND sustav. MBUX se može pojedinačno konfigurirati uz pomoć niza opcija. Moćno računalo, sjajni zasloni i grafika, prilagodljiva prezentacija, head-up zaslon u boji, navigacija s proširenom stvarnošću i softver za učenje ključne su prednosti sustava. U našem modelu je i opcijski MBUX 'povećana stvarnost', kao i opcijski sustav povezivanja pametnih telefona, i standardni Apple CarPlay™ - mogućnost povezivanja pametnih telefona s iOS operativnim sustavom te Android Auto - mogućnost povezivanja pametnih telefona s Android operativnim sustavom.

Mercedes-Benz GLA 200 d

Mercedes-Benz GLA 200 d

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sustavi pomoći u vožnji

GLA ima sustave pomoći u vožnji s kooperativnom podrškom vozaču. Najnovije funkcije Paketa pomoći u vožnji (Driving Assistance Package) uključuju funkciju skretanja, funkciju trake za nuždu, funkciju upozorenja na izlazak i upozorenje kada su pješaci otkriveni u području pješačkih prijelaza sa 'zebrom'.

Paket pomoći u vožnji (dodatna oprema koja se razlikuje ovisno o zemlji i razini opreme) uključuje: Aktivnu pomoć na daljinu DISTRONIC (s funkcijama: kočenje stacionarnih vozila, produženo, automatsko kretanje unatrag u kombinaciji s aktivnom asistencijom pri parkiranju i navigacijom, aktivacije 'klizanja' (gliding) u načinu ECO pogona), Aktivnu pomoć u upravljanju (s funkcijama: Aktivna pomoć u zaustavljanju u nuždi - s automatskim otključavanjem i pozivom u hitnim slučajevima Mercedes-Benzovom centru za hitne slučajeve kad se vozilo zaustavi (ovisno o zemlji), Funkcija traka za nuždu na autocesti pri brzinama manjim ispod 60 km/h), Aktivno pomaganje ograničenja brzine s reakcijom na promjenu ograničenja brzine u suradnji s pomoćnikom prometnih znakova, prilagođavanje brzine na temelju rute prije zavoja, kružnih tokova, naplatnih kućica, T-raskrižja i prije priključenja/izlaska s autocesta, brzih cesta - zajedno s navigacijom u prometu uživo , također smanjenje brzine pri približavanju kraju stražnjeg dijela), Evasive Steering Assist pomoć pri upravljanju za izbjegavanje, Aktivnu pomoć u zadržavanju traka, Aktivnu pomoć za mrtve kuteve (Blind Spot Assist), Aktivnu pomoć pri kočenju s manevrom okretanja i funkcijom unakrsnog prometa, PRE-SAFE® PLUS (Može otkriti potencijalni udar straga. Ako opasnost od sudara i dalje traje, sustav također može čvrsto pritisnuti kočnice stacionarnog vozila, smanjujući rizik od ozljeda udaraca uslijed smanjenja trzaja prema naprijed uzrokovanih udarcem straga.

Mercedes-Benz GLA ovjes

Mercedes-Benz GLA ovjes

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Čak i u čisto indikativnoj verziji i pri malim brzinama, Blind Spot Assist je u stanju upozoriti na vozila, uključujući bicikle, u opasnom području. U mirovanju i prije nego što vozač izađe, u vanjskom zrcalu može dati vizualno upozorenje da vozilo ili biciklista prolazi u kritičnom području. Ako u ovom trenutku vozač koristi kvaku na vratima, oglašava se dodatno zvučno upozorenje i ambijentalno osvjetljenje na vratima (ako je navedeno) treperi crveno. Sudionik u prolazu u to vrijeme mora se kretati brzinom većom od 7 km/h. Funkcija upozoravanja na izlaz Blind Spot Assist dostupna je kad vozilo miruje i do tri minute nakon isključivanja kontakta. U pokretu, Active Blind Spot Assist, koji je dio Paketa pomoći u vožnji, također može aktivno reagirati na vozila u mrtvom kutu i na kritičnim područjima aktivnim kočenjem. I da, ovim navedenim sustavima pomoći se zapravo i nema što posebno dodati.

Mercedes-Benz GLA 200 d

Mercedes-Benz GLA 200 d

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Dizelski motor OM 654q

Novi GLA se oslanja na četverocilindrične benzinske i dizelske motore koji su u potpunosti modernizirani za novo izdanje serije kompaktnih modela. U usporedbi s prethodnom generacijom, odlikuje ih značajno povećan specifični učinak te poboljšana učinkovitost i emisije. U pripremi je i model bez emisije štetnih plinova s plug-in hibridnim pogonskim sustavom treće generacije.

Dizelske verzije novog GLA pokreće premium dvolitreni motor OM 654q prilagođen za poprečnu ugradnju. S unutarnje strane OM 654q nudi tehnološke vrhunce koji poboljšavaju učinkovitost, poput čeličnih klipova sa stepeničastim zdjelicama u aluminijskom bloku. Obloge cilindra presvučene su daljnjim poboljšanim postupkom NANOSLIDE®.

Kompaktni motor omogućuje da se sve komponente sustava za naknadnu obradu ispušnih plinova instaliraju izravno na sam motor gdje je temperatura ispušnih plinova viša, što čini učinkovitiju naknadnu obradu. Dvolitreni dizelski motor zadovoljava RDE (stvarne emisije u vožnji) faze 2 i certificiran je na Euro 6d.

8G-DCT mjenjač s dvostrukom spojkom

8G-DCT mjenjač s dvostrukom spojkom

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Zahvaljujući gotovo izoliranoj konfiguraciji motora, sustav kontrole emisije ima male gubitke topline i idealne uvjete rada. Poduzete mjere uključuju: recirkulacija ispušnih plinova visokog i niskog tlaka, uključujući hlađenje, katalitički pretvarač oksidacije dizela (DOC) kako bi se izbjegla emisija ugljičnog monoksida (CO) i neizgorjelih ugljikovodika (HC), filtar za čestice s SCR katalitičkom funkcijom (sDPF), SCR katalitički pretvarač (selektivna katalitička redukcija) za redukciju dušikovih oksida. U tu se svrhu amonijak u obliku nosača AdBlue® dodaje ispušnim plinovima prije ulaska u sDPF, dodatni pretvarač selektivne katalitičke redukcije (SCR) s katalizatorom klizanja amonijaka (ASC) u ispušnom traktu.

Motor je dostupan u dvije izlazne klase sa 150 KS (110 kW) za model oznake GLA 200 d i 194 KS (140 kW) za model oznake 220 d. Obje verzije motora imaju pogon na prednje kotače , ali i mogućnost pogona na sve kotače 4MATIC. U obe verzije snaga na kotrače se prenosi izvrsnim 8G-DCT mjenjač s dvostrukom spojkom. Prijenosni omjeri bliži su međusobno zbog dodatnog raspona stupnjeva prijenosa, što omogućuje poboljšanu lakoću prebacivanja i proširuje mogućnost upotrebe motora u najboljoj mogućoj radnoj točki. Istodobno, osmi stupanj prijenosa ima duži omjer, a pri konstantnim brzinama na autocesti, na primjer, smanjuje se broj okretaja, što je dobro za učinkovitost i udobnost buke.

Mercedes-Benz GLA 200 d

Mercedes-Benz GLA 200 d

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Kod našeg modela GLA 200 d, radi se o četverocilindričnom turbodizelskom motoru obujma 1951 cm³, snage 150 KS i najvećeg okretnog momenta od 320 Nm pri 1400 do 3200 okr./min. Njegovo ubrzanje od 0 do 100 km/h je lijepih 8,6 sekundi, a maksimalna brzina 208 km/h. U našem modelu je i standardni DYNAMIC SELECT izbornik za odabir različitih programa i načina vožnje; Eco, Comfort, Sport, Individual. Proizvođač navodi prosječnu potrošnju goriva od 4,6 do 4,8 l/100 km (NEDC), kao i prosječnu emisiju CO₂ od 126-121 g/km (NEDC).

Mercedes-Benz GLA ovjes

Mercedes-Benz GLA ovjes

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Standardno GLA ima komforni ovjes s čeličnim oprugama, a sve inačice imaju stražnji multi-link ovjes. Ovjes s prilagodljivim sustavom prigušivanja (opcija) omogućuje vozaču da odabere željene karakteristike prigušenja. Na zahtjev GLA dolazi opremljen trajno dostupnim sustavom pogona na sve kotače 4MATIC s potpuno promjenjivom raspodjelom okretnog momenta.

GLA ima MacPherson prednji ovjes. Kotači se vode pomoću upravljačkih krakova ispod svakog središta kotača, MacPhersonovih nosača i dvije klipnjače. Nosač je iskovan od aluminija. To smanjuje neopružene mase. Zglobovi upravljača izrađeni su od lijevanog aluminija. Svi GLA modeli imaju sofisticirani stražnji ovjes s četiri spone. Tri poprečne spone i jedna vučna poluga na svakom stražnjem kotaču konfigurirane su za maksimalnu stabilnost vožnje, kvalitetu vožnje i uzdužnu/bočnu dinamiku. Stražnja osovina je postavljena na podokvir izoliran od školjke tijela gumenim čahurama, tako da se manje vibracija prenosi s ovjesa na tijelo.

Mercedes-Benz GLA 200 d

Mercedes-Benz GLA 200 d

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Opći dojam o testnom Mercedes-Benzu GLA 200 d je izvrstan, naravno ovdje nije riječ o nekom off-road terencu, već vrlo praktičnom i svestranom crossover/SUV automobilu. GLA se izvrsno ponaša u gradu, gdje svojom robusnom konstrukcijom i primjerenim ovjesom, unatoč dimenzijama guma 235/50R19 s relativno niskim bočnim presjekom, jako dobro savladava neravnine na prometnicama. Iako je kompaktne dužine od nešto više od 4,4 metra GLA nudi podjednako i udobnost u vožnji, ali i prostranost unutar kabine. Motor snage 150 KS je jako dobro pogođen, nije da ga se ne čuje u vožnji pri višem broju okretaja, ali su njegove performanse prilično zadovoljavajuće. Vanjskim izgledom GLA je vizualno jako dojmljiv i rekli bismo da prilično oplemenjuje A-klasu iz koje je izveden. Njegova unutrašnjost je doista lijepo uređena, a materijali su kvalitetni, uostalom, baš kako i priliči njemačkom premium proizvođaču s 'trokrakom' zvijezdom. Dojma smo da bi se GLA kao model mogao jako dugo držati u vrhu ljestvica popularnosti ovakvih modernih urbanih crossover/SUV modela. Ta popularnost će se svakako odraziti i na rabljene modele GLA čini se i u dužem vremenskom razdoblju. Naravno da bi jači model 220 d s 4MATIC pogonom na sva četiri kotača bila idealna nadogradnja našem testnom modelu 200 d s pogonom na prednjim kotačima, ali i ovako će se teško moći naći zamjerka cijelom konceptu ovog automobila.

Što se cijena tiče, Mercedes-Benz GLA 200 s benzinskim motorom snage 163 KS i 7G-DCT automatskim mjenjačem kreće od 254.040 kn, a dizelski model GLA 200 d snage 150 KS i 8G-DCT automatskim mjenjačem reće od 263.340 kn sa svim davanjima. Naš testni model GLA 200 d s AMG Line paketom i dodatnom opremom stoji 361.919 kn sa svim davanjima.

  • +38
  • +35

Mercedes-Benz GLA 200 d

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!