test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Mercedes-Benz S-klasu: Svjetski luksuzni automobil godine 2021. apsolutno je savršenstvo

29.04.2021 u 10:48

Bionic
Reading

Ako ste ljubitelj limuzina, nova S-klasa je model automobila koji će vas fascinirati u klasičnom poimanju luksuzne limuzine, ali vam nudi i posebno dojmljiv sportski izričaj podignut na višu razinu

Mercedes-Benz predstavio je novu S-klasu početkom rujna prošle godine, a radi se o potpuno novoj, sedmoj generaciji ovog sinonima za luksuz i izvrsnost kad je riječ o automobilima. Prilika da isprobate ovu legendarnu seriju automobila već je sama po sebi nešto posebno, a kada se to poklopi s prošlotjednom objavom da je upravo Mercedes-Benz S-klasa proglašena svjetskim luksuznim automobilom godine 2021., onda sve to dobiva posve novu dimenziju.

Na testu smo imali model S 350 d 4MATIC limuzina, a riječ je o izvedbi sa šesterocilindričnim 3-litrenim rednim dizelskim motorom snage 286 KS, s automatskim 9-brzinskim mjenjačem 9G-TRONIC i pogonom na sva četiri kotača.

Mercedes-Benz S 350 d 4MATIC Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

I kako njemački proizvođač kaže, S-klasa je središnji dio marke i predstavlja fascinaciju Mercedes-Benza u kojoj legendarna inženjerska stručnost i nasljeđe izrade susreću progresivne digitalne inovacije. Ukratko, nova S-klasa kombinira umjetnu inteligenciju s iskustvom stečenim u 135 godina automobilskog inženjerstva.

Povijest S-klase

Prije otprilike 70 godina Mercedes-Benz postavio je temelje za ovu seriju modela modelom 220. Od lansiranja na tržište 1951. godine prodano je više od četiri milijuna primjeraka. Mercedes-Benz S-klasa, prije poznata kao Sonderklasse (njemački za 'posebnu klasu', skraćeno 'S-Klasse'), serija je luksuznih limuzina i oklopljenih limuzina pune veličine.

Ovaj je model oduvijek uvodio mnoge inovacije 'trokrake zvijezde', uključujući pogonske tehnologije, značajke interijera i sigurnosne sustave (poput prvih zatezača sigurnosnih pojaseva). S-klasa je rangirana kao najprodavanija luksuzna limuzina na svijetu. Iako se kolokvijalno koristi desetljećima, oznaka S-klasa službeno je predstavljena 1972. godine serijom W116 (1972.-1980.).

No treba reći da su ovom modelu izravno prethodili modeli: tip 220, W 187 (od 1951. do 1954.), pa W180 (i kasnije W128) od 1954. zvan Ponton, model W111 (kasnije W112) 1959. zvan Fintail (Repaš ili Heckflosse na njemačkom) te model W108 (kasnije W109) 1965. godine s oznakama modela 250S, 250SE, 280S, 280SE, 300SE.

Druga generacija S-klase, oznake W126/C126, proizvodila se u periodu od 1980. do 1991. Nakon toga su uslijedile treća, oznake W140/C140 (1991.–1998.), četvrta W220 (1999.–2005.), peta W221 (2006.–2013.), šesta W222/C217/A217 (2014.–2020.) te najnovija, sedma generacija oznake W223 (2020.–).

Nomenklatura modela

Velika revizija sheme nomenklature 1993. godine preimenovala je S-klasu s prefiksom 'S' koji ima tri broja za zapreminu motora u centilitrama, bez sufiksa za vrstu goriva ili duljinu međuosovinskog razmaka. Dodatni podaci ponekad su se postavljali na desnu stranu prtljažnika, označavajući dizelsku verziju (TURBODIESEL ili kasniji CDI), hibridnu verziju (HYBRID), verziju s pogonom na sve kotače (4MATIC), AMG i MAYBACH. Druga revizija u 2015. dopušta sufikse poput d (dizel), e (plug-in hibrid) i h (blagi hibrid) nekoliko godina prije nego što je 'h' odbačen. Za 2018. godinu oznaka modela te oznake AMG i MAYBACH prebacile su svoj položaj ulijevo.

Vanjski dizajn, dimenzije i aerodinamika

Ako ste ljubitelj limuzina, nova S-klasa je model automobila koji će vas fascinirati u klasičnom poimanju luksuzne limuzine, ali vam nudi i posebno dojmljiv sportski izričaj podignut na višu razinu. S kratkim prednjim prevjesom, dugim međuosovinskim razmakom i uravnoteženim stražnjim prevjesom, S-klasa je zamišljena kao klasična limuzina sa savršenim omjerima. Širok trag kotača i kotači montirani u ravnini s modernim dizajnom daju vozilu mišićav izgled. Takozvane 'karakterne' linije znatno su smanjene uz bokove. Pametno oblikovane površine isklesanog izgleda stvaraju posebne svjetlosne efekte. Prednji dio impresionira visokom rešetkom hladnjaka.

Evo najvažnijih dimenzija u ovisnosti o međuosovinskom razmaku, a treba napomenuti da S-klasa dolazi u dvije izvedbe – kratkoj (u našem slučaju) i dugoj, pa se sljedeći podaci odnose na pojedinu verziju: duljina od 5179 do 5289 mm (+54 i +34 mm u odnosu na prethodni model S-klase), širina 1954/1921 mm ovisi o tipu kvake (+55/+22 mm), odnosno 2130 mm s otvorenim retrovizorima, visina 1503 mm (+10 i +12 mm), međuosovinski razmak 3106 mm (+71 mm) i 3216 mm (+51 mm), volumen prtljažnika 550 litara (+20 litara u obje verzije).

Težina modela S 350 d 4MATIC je 2090 kg, što podrazumijeva masu motornog vozila u voznom stanju s napunjenim spremnikom za gorivo na najmanje 90 posto njegovog kapaciteta, plus masa vozača (zakonom procijenjena na paušalnu težinu od 75 kg), tekućinama, standardnom opremom prema uputama proizvođača i, ako je dostupan, rezervnim kotačem i alatom.

Naš je testni model S 350 d 4MATIC bio opremljen lakometalnim AMG naplatcima veličine 21 col s 20 krakova (sprijeda 9 J x 21 ET 34, straga 10 J x 21 ET 48), sa zimskim gumama Pirelli Sottozero3 dimenzija 255/35R21 sprijeda i 285/30R21 straga.

Prednja svjetla karakteriziraju prednji dio automobila. Imaju dnevnu svjetlosnu signalizaciju u tri točke, tipičnu za S-klasu, ali ovo je ravnije i u cjelini nešto manje rješenje. Ručke na vratima (u izboru) potpuno su novo razvijene. Električno se izvlače kad se vozač približi ili se dodirne vanjska površina kvake na vratima. Pristup bez ključa omogućuje sustav KEYLESS-GO.

Dinamičan izgled automobila nastavlja se straga. Zahvaljujući precizno dizajniranim, vrlo detaljnim unutarnjim značajkama i određenim animiranim funkcijama, stražnja svjetla doprinose dojmu visoke kvalitete. Čine novu S-klasu nepogrešivom i u dnevnom i u noćnom izdanju.

Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Prethodna opcija MULTIBEAM LED sada je standardno svjetlo za S-klasu. Uz varijabilno upravljanje kratkim i dugim svjetlima, nudi prilagodljiv pomoćnik za duga svjetla Plus. U LED svjetlu MULTIBEAM modul izvora svjetlosti s 84 LED diode u trodijelnom rasporedu stvara mrežu u obliku matrice. Ovim rasporedom ne samo da se raspodjela svjetlosti duge, već i kratke svjetlosti provodi na slobodno podesiv i tehnički precizan način. S MULTIBEAM LED-om, različitim se svjetlosnim funkcijama može upravljati neovisno jednoj o drugoj.

Opcijski sustav DIGITAL LIGHT prvi put ulazi u serijsku proizvodnju u Mercedes-Benzu. To omogućuje potpuno nove funkcije pomoći: upozorenje na prepoznate radove na cesti projiciranjem simbola bagera na površinu ceste, usmjeravanje dugih svjetala na pješake otkrivene na cesti kao upozorenje, projiciranje simbola upozorenja na površinu ceste ističe semafore, znakove zaustavljanja ili znakove zabrane ulaska, pomoć na uskim cestovnim trakovima (izvođenje radova na cesti) projiciranjem smjernica na površinu ceste.

U svakoj prednjoj svjetiljci DIGITAL LIGHT ima svjetlosni modul s tri izuzetno snažne LED diode sa svjetlom koje se lomi i usmjerava od 1,3 milijuna mikrozrcala. Razlučivost je prema tome veća od 2,6 milijuna piksela po vozilu i stvara vrlo preciznu raspodjelu svjetlosti. Highbeam Assist omogućuje preko 100 puta precizniju svjetlost od 84 piksela kada isključuje nadolazeći promet ili prometne znakove iz snopa svjetlosti. Gradacije svjetla/sjene i raspodjela svjetlosti svih ostalih prilagodljivih svjetlosnih funkcija također se ostvaruju sa znatno većom preciznošću, optimizirajući osvjetljenje, npr. svjetla za maglu, svjetla za autoceste ili gradska svjetla.

Aerodinamika: Opsežne simulacije protoka zraka u ranoj fazi razvoja

S koeficijentom otpora zraka od 0,22, S-klasa jedan je od najaerodinamičnijih automobila na svijetu, posebno u segmentu luksuznih limuzina. Iako se frontalno područje (A) nove S-klase malo povećalo, na 2,5 kvadratnih metara, koeficijent otpora je još više smanjen u usporedbi s prethodnim modelom. Aerodinamične mjere koje utječu na tijelo, donji dio i odvojive dijelove omogućuju dobro 'pokazivanje' u zračnom tunelu i u stvarnom radu. Opsežne simulacije protoka zraka već su provedene pomoću računalnih klastera visokih performansi tijekom rane faze razvoja.

S-klasa je također postigla poboljšanja u aeroakustici. Prethodna generacija već se istaknula vrlo visokom razinom udobnosti što se tiče unutarnje buke. Novi model je još tiši. Visoka krutost karoserije daje osnovu za smanjenje buke i vibracija, a to je poboljšano finim podešavanjem. Naprimjer, otvori za kabelske uvodnice u vatrozidu imaju dvostruke brtve. Da bi se postigao zvuk motora koji se u unutrašnjosti smatra profinjenim i neupadljivim, izolacija vatrozida proširena je na bočna područja A-stupova i na pod. Mercedes-Benz također prvi put koristi akustičnu pjenu u određenim dijelovima karoserije.

Dizajn unutrašnjosti i sigurnosni sustavi

Ah, što reći o unutrašnjosti kabine nove S-klase, a da ne zvuči pretenciozno? Ovo je definitivno najluksuznije opremljen automobil koji smo imali priliku testirati. Iako su njegove najnovije tehnologije prilično složene, na njih se lako naučiti, no trebat će vam neko vrijeme da iskoristite sve njihove funkcionalne prednosti i blagodati.

Moderni luksuz postiže sljedeću razinu u unutrašnjosti S-klase. Dizajneri su stvorili ugodan ambijent s dnevnim karakterom obilježenim elegancijom, visokom kvalitetom i lakoćom. Nadzorna ploča s novom arhitekturom, modernim dizajnom površine i ergonomskim rasporedom zaslona poseban je naglasak. Ali aspekt dobrog osjećaja ide još dublje - visokom kvalitetom vožnje i niskom razinom buke, kao i širokim rasponom programa ENERGIZING Comfort, S-klasa brine o dobrobiti svojih putnika. Oni također ostaju 'u formi' zahvaljujući učinkovitom sustavu za filtriranje zraka, koji novonastalu sposobnost signalizira novim nazivom ENERGIZING Air Control.

Zahvaljujući LED tehnologiji, nova S-klasa također je napravila iskorak u svojoj unutarnjoj rasvjeti: Mercedes-Benz je prvi put realizirao interaktivnu unutarnju rasvjetu. Aktivna ambijentalna rasvjeta (opcija) sada je integrirana u sustave pomoći u vožnji i vizualno je pojačana upozorenjima. To također omogućuje odgovarajuće povratne informacije za sustave udobnosti, što se odnosi na sustav upravljanja klimom ili glasovni asistent 'Hej Mercedes'.

Nova Mercedes-Benz S-klasa postala je inteligentnija u mnogim područjima, a iskustvo vožnje podignuto je na sljedeću razinu. Digitalnim inovacijama poput MBUX-a (Mercedes-Benz User Experience), o čemu smo pisali u posebnom članku uoči izlaska nove S-klase, pridružuju se i inovacije koje povećavaju užitak u vožnji, a čine je još sigurnijom - među njima su upravljanje stražnjom osovinom s velikim kutom zakretanja i sigurnosne inovacije poput stražnjeg zračnog jastuka.

Kao nova funkcija ,PRE-SAFE® impulse Side, aktivni ovjes E-ACTIVE BODY CONTROL može podići karoseriju vozila (s obje strane) neposredno prije nadolazećeg bočnog udara. Nakon sustavnog daljnjeg razvoja sustavi pomoći u vožnji daljnji su korak prema autonomnoj vožnji. Naprimjer, zahvaljujući poboljšanim ekološkim senzorima, parkirni sustavi pružaju vozaču još bolju potporu pri manevriranju pri maloj brzini. Integracija u MBUX znači da je razina vizualizacije sada ušla u potpuno novu dimenziju.

MBUX: Nova dimenzija u personalizaciji i interakciji

Nijedna inovacija posljednjih godina nije tako radikalno promijenila rad Mercedes-Benza kao MBUX. Druga generacija ovog sustava sposobnog za učenje sada je predstavljena u novoj S-klasi. Unutrašnjost vozila još je digitalnija i inteligentnija jer su i hardver i softver napravili velike korake: sjajni zasloni (do pet velikih zaslona), dijelom s OLED tehnologijom, olakšavaju upravljanje vozilom i funkcije udobnosti. Mogućnosti personalizacije i intuitivnog rada postale su daleko šire.

To se sigurno odnosi na stražnji dio, ali i na vozača: primjerice, novi 3D digitalni zaslon iza volana (31,2 cm dijagonale; rezolucija 2400x2x900 piksela) upravljačkog programa prvi put omogućuje prostorni prikaz pritiskom na tipku. Postiže se pravi trodimenzionalni efekt bez potrebe za nošenjem 3D naočala. Naš je testni model imao OLED središnji zaslon visoke rezolucije veličine 12,8" (32,5 cm) i serijsku Dash cam - kameru u vjetrobranu koja snima u rezoluciji 1280/720 piksela.

Dva head-up zaslona (HUD) dostupna su na zahtjev. Veći HUD pruža sadržaj proširene stvarnosti (AR), a upravo smo ovaj sustav imali u našem testnom modelu. Naprimjer, prilikom navigacije animirane strelice za skretanje ('riblje kosti') virtualno su i precizno projicirane na cestovnu traku. Za funkcije pomoći prikazuju se informacije npr. Active Distance Assista. Slika se pojavljuje gotovo na udaljenosti od 10 metara, a područje prikaza odgovara monitoru dijagonale 77 inča (195,6 cm).

Glasovni asistent 'Hej Mercedes' aktivacijom mrežnih usluga u aplikaciji 'Mercedes me' omogućuje još više učenja i dijaloga. Osim toga, određene se radnje mogu izvesti čak i bez aktivacijske ključnih riječi 'Hej Mercedes'. To uključuje prihvaćanje telefonskog poziva. 'Hej Mercedes' sada također objašnjava funkcije vozila i odgovara na opća pitanja. U S-klasi glasovnim asistentom također se može upravljati iz stražnjeg reda.

Koristeći kamere na gornjoj upravljačkoj ploči i algoritme učenja, MBUX Interior Assist prepoznaje i predviđa želje i namjere putnika. To čini tumačenjem smjera glave, pokreta ruku i govora tijela, a odgovara odgovarajućim funkcijama vozila. Osim što poboljšava praktičnost upravljanja, MBUX Interior Assist poboljšava sigurnost. Čak i prije nego što putovanje započne, vozača obavještava je li kamera otkrila dječje sjedalo na suvozačevom sjedalu, ali sigurnosni pojas, naprimjer, nije vezan. Putnici straga imaju na korištenje MBUX tablet za upravljanje određenim funkcijama, smješten straga u središnjem naslonu za ruke.

S funkcijom MBUX Smart Home, S-klasa sada postaje i kontrolni centar za dom, jer su domovi mnogih ljudi sve inteligentniji: mobilna inteligencija osigurava maksimalnu praktičnost iz daljine. WLAN i senzori čine dom sposobnim za komunikaciju: temperatura i osvjetljenje, rolete i električni uređaji mogu se daljinski nadzirati i kontrolirati. Detektori pokreta i kontakti na prozoru informiraju korisnika o dobrodošlim ili neželjenim posjetiteljima.

Željeni sklad između digitalnog i analognog luksuza rezultira revolucionarnim dizajnom interijera, uključujući asocijacije na arhitekturu interijera i elemente dizajna jahti. Čini se da isklesani izgled nadzorne ploče, središnje konzole i naslona za ruke lebdi iznad prostranog unutarnjeg krajolika. Sustavno smanjenje broja kontrola naglašava minimalistički izgled interijera. Fina podjela između gornjeg dijela nadzorne ploče i velikog elementa obloge strukturira područje i stvara vodoravnu širinu.

  • +100
Mercedes-Benz S 350 d 4MATIC Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Uz do pet zaslona, istaknuta su velika područja ukrasa na nadzornoj ploči i straga (u varijanti Comfort Seat). Oni kruže oko putnika i sustavni su daljnji razvoj efekta omotavanja. Posebno atraktivna inačica obloge je drveni furnir s otvorenim porama, s umetcima od pravog aluminija koji slijede konture. Novi dizajnerski elementi uključuju ravne središnje otvore s četiri kvadrata s vodoravnim nocelima. Dva tanka, okomita bočna otvora na svakoj strani zaokružuju krajeve armaturne ploče.

Zaslon vozača i medijski zaslon nude sveobuhvatno estetsko iskustvo. Izgled zaslona može se individualizirati izborom između četiri stila prikaza (diskretno, sportsko, ekskluzivno, klasično) i tri načina (navigacija, pomoć, usluga).

Sjedala: Obilje visoke tehnologije za izvanrednu udobnost na velikim udaljenostima

Sjedala doslovno pozivaju putnike da sjednu i opuste se. Tekuća, trodimenzionalna tema dizajna slojeva daje dojam lakoće, a različita završna obrada daje im različite karaktere. Naprimjer, uzdužni cjevovodi od lugano kože pružaju im plemenit, avangardni izgled dok je progresivni dijamantni uzorak nape klasičniji i izražajniji. Naš je model imao sjedala od crne nape.

Primjerice, naš je testni model sprijeda imao paket ENERGIZING, koji uključuje klimatizirana prednja sjedala, Active Multicontour - funkciju masaže te zračne komore pomoću kojih je moguće odbrati idealan položaj sjedenja. Tu je i paket ENERGIZING straga, koji podrazumijeva klimatizirana stražnja sjedala. Sustav grijanja za vrat i ramena smješten u stražnjim naslonima za glavu te stražnja sjedala Multicontour - sjedala s funkcijom masaže i sa zračnim komorama u sjedalima - omogućuju idealan položaj sjedenja.

Do 19 motora na prednjim sjedalima omogućuje udobno sjedenje - broj koji ukazuje na složenost tehnologije ugrađene u sjedala. Ipak, udobnost nije dovoljna: sjedala također igraju glavnu ulogu u pogledu sigurnosti. I naravno, što se tiče luksuznog blagostanja: sva sjedala dostupna za S-klasu nose pečat odobrenja kampanje 'Zdravo sjedenje'.

Deset programa masaže dostupno je u novoj S-klasi. Oni koriste vibracijske motore i mogu pojačati učinak opuštajuće masaže toplinom po principu vrućeg kamena. U tu se svrhu grijanje sjedala kombinira sa zračnim komorama na napuhavanje u aktivnim višekonturnim sjedalima. Zračne komore su sada bliže površini sjedala, stoga ih je još lakše kontrolirati i osjetiti.

Pet inačica stražnjih sjedala omogućuje konfiguraciju stražnjeg dijela S-klase kao radnog ili odmorišta. Nova je značajka dodatni jastuk za naslon za glavu koji se može grijati, a dostupan je za dva električno podesiva stražnja sjedala. Poboljšani su i opseg podešavanja i kut suvozačevog sjedala u konfiguraciji vozača i naslonjača iza njega.

ENERGIZING Comfort programi: Udobno putovanje dok ostajete u formi

Pritiskom na gumb ili glasovnom naredbom, holistički pristup 'Fit & Healthy' ENERGIZING Comfort pruža opipljivo iskustvo različitih sustava udobnosti u S-klasi i sadrži programe koji ih spajaju u svjetove iskustva. Istodobno, sustav stvara prikladnu atmosferu u unutrašnjosti - naprimjer, okrepljujuću u slučaju monotonih dionica ceste ili opuštajuću u slučaju povišene razine stresa. ENERGIZING COACH (trener) čak predlaže odgovarajući program vitalizacije ili wellness na temelju podataka o vozilu i putovanju. Također uzima u obzir podatke o kvaliteti spavanja i razini stresa u svoj inteligentni algoritam ako vozač ima odgovarajuću nosivu opremu.

Mercedes-Benz je iz temelja poboljšao kontrolu udobnosti ENERGIZING u novoj S-klasi inovacijama poput masaže zasnovane na vibracijskim motorima u jastuku sjedala i rezonantnim prijenosom integriranog vrhunskog 4D sustava surround zvuka 51.4 Burmester®. To čini bas tonove osjetljivim. Izravna reprodukcija zvučne rezonancije na sjedalima dodaje još jedan nivo trodimenzionalnom iskustvu slušanja - 4D zvuk nadahnut akustičnom masažom. Opaženi intenzitet zvuka može se individualno prilagoditi za svako sjedalo. Glazba postaje još emotivnija zahvaljujući ovoj osjetljivoj komponenti. U ovu svrhu u naslon svakog sjedala integrirana su dva pobuđivača. Možda će vas zanimati, samo ovaj surround sustav stoji 51.486 kn.

Automatizirani sustavi za vožnju i pomoć u vožnji: Još veća podrška vozaču

Kućni ured uskoro će biti mobilan - uključujući ljude za volanom. Barem ako upravljaju vozilom s 'trokrakom zvijezdom', jer Mercedes-Benz želi postići tehničku realizaciju i siguran rad vožnje S-klasom u uvjetno automatiziranom načinu rada i udovoljiti strogim zakonskim zahtjevima za ono što je poznato kao sustav razine 3. Očekuje se da će od druge polovice 2021. godine S-klasa moći voziti u uvjetno automatiziranom načinu rada s novim DRIVE PILOT-om u situacijama kada je gustoća prometa velika ili u kolonama na prikladnim dionicama autocesta u Njemačkoj. Skidanjem pritiska s vozača, to im omogućuje poduzimanje sekundarnih aktivnosti, poput pregledavanja interneta ili rješavanja e-pošte u uredu u automobilu.

U novoj S-klasi Mercedes-Benz dolazi još jedan veliki korak bliže svojoj viziji vožnje bez nesreća. Vozača podržavaju brojni novi ili prošireni sustavi za pomoć u vožnji. Time ima smanjeno radno opterećenje u svakodnevnim situacijama i sposoban je voziti udobno i sigurno. Kada opasnost prijeti, sustavi pomoći sposobni su odgovoriti na nadolazeće sudare kako to situacija zahtijeva. Princip rada sustava vidljiv je pomoću novog koncepta zaslona na vozačevom zaslonu.

Zahvaljujući poboljšanim ekološkim senzorima, parkirni sustavi pružaju vozaču još bolju potporu u manevriranju pri maloj brzini. Rad je brži i intuitivniji zahvaljujući integraciji u MBUX. Opcionalno upravljanje stražnjom osovinom integrirano je u pomoćnike za parkiranje, a izračun putanja prilagođen je u skladu s tim. Funkcije kočenja u nuždi služe i za zaštitu ostalih sudionika u prometu.

Vozač može parkirati i izvesti automobil putem pametnog telefona uz pomoć daljinskog parkiranja. Rad je znatno pojednostavljen. Ako je navedeno s predinstalacijom za INTELIGENTNI PARK PILOT, S-klasa je pripremljena za automatsko parkiranje vozila (AVP, SAE razina 4). S potrebnom opcijskom opremom i odgovarajućom uslugom Connect (ovisno o zemlji), nova S-klasa ima ugrađenu tehnologiju za ulazak i izlazak s višeetažnih parkirališta opremljenih AVP infrastrukturom u visoko automatiziranom načinu rada i bez vozača, pod uvjetom da nacionalno zakonodavstvo dopušta takav rad.

Zaštita karoserije i od nezgoda: Novi čeoni zračni jastuci za putnike straga

Inteligentan dizajn karoserije i inovacije u sigurnosnim sustavima potvrđuju vodeću ulogu S-klase kada je u pitanju pasivna sigurnost. Nova aluminijska hibridna karoserija s udjelom aluminija većim od 50 posto udovoljava brojnim zahtjevima: visoka razina sigurnosti od sudara, manja težina i vrlo kruta karoserija osiguravaju izvanredne karakteristike upravljanja popraćene izvrsnom udobnošću i zaštitom buke i vibracija.

Mercedes-Benz je u eksperimentalnom sigurnosnom vozilu ESF 2019. predstavio ideje na kojima rade stručnjaci za sigurnost tvrtke. Među više od 20 inovacija bilo je gotovo serijsko razvijanje poput stražnjeg zračnog jastuka, koji je sada dostupan kao dodatna oprema u S-klasi. Čeoni zračni jastuk za stražnje sjedalo postavlja se posebno nježno zahvaljujući svojoj inovativnoj konstrukciji koja koristi cjevastu strukturu. Tijekom jakih frontalnih sudara, stražnji zračni jastuk može znatno smanjiti opterećenje što djeluje na glave i vrat sigurnosnog pojasa koji nose putnici na vanjskim stražnjim sjedalima.

Tijekom jakog bočnog udara, ovisno o smjeru udara, jačini udarca i zauzetosti prednjeg sjedala, novi središnji zračni jastuk postavlja se između vozača i suvozačevog sjedala, smanjujući rizik od kontakta njihovih glava. Integriran je u naslon vozačevog sjedala u sredini vozila.

Motori: Više elektrifikacije, veća učinkovitost

Šesterocilindrični redni benzinski i dizelski motori u različitim izlaznim klasama prve su inačice motora za novu S-klasu. Paleta modela na lansiranju S-klase obuhvaća modele S 450 4MATIC, S 500 4MATIC, S 350 d, S 350 d 4MATIC, S 400 d 4MATIC. Njihova snaga je u rasponu od 367 KS (270 kW) do 435 KS (320 kW) za benzinske modele, a kod dizelskih modela od 286 KS (210 kW) do 330 KS (243 kW). Svi modeli imaju automatski 9-brzinski 9G-TRONIC te svi, osim modela S 350 d, imaju pogon na sve kotače 4MATIC. Isto tako, ubrzanja od 0 do 100 km/h kreću se od 4,9 do 6,4 sekunde, a svima je krajnja brzina ograničena na 250 km/h.

Naš testni model S 350 d 4MATIC koristi šesterocilindrični dizelski motor (OM 656). Radi se o rednom, uzdužno postavljenom turbodizelskom motoru obujma 2925 cm³, snage 286 KS (210 kW), najvećeg okretnog momenta predivnih 600 Nm pri 1200-3200 okr./min. Naš je testni model imao, kao što je već spomenuto, automatski 9-brzinski 9G-TRONIC te pogon na sve kotače 4MATIC.

Njegovo ubrzanje od 0 do 100 km/h je 6,2 sekunde, a krajnja brzina elektronički ograničena na 250 km/h. Proizvođač navodi kombiniranu potrošnju goriva od 6,6 do 8,0 l/100 km (WLTP), kao i kombiniranu emisiju CO₂ 172 do 211 g/km (WLTP).

Ovaj je motor već bio poznat iz prethodne S-klase od sredine 2017. godine, a razvijen je da zadovolji trenutne i buduće zahtjeve za emisijom. Temelj je integrirani tehnološki pristup koji se sastoji od stupnjevitog procesa izgaranja, dinamičke višesmjerne recirkulacije ispušnih plinova i naknadne obrade ispušnih plinova u blizini motora. Zahvaljujući izoliranom rasporedu blizu motora, obrada ispušnih plinova ima male gubitke topline i povoljne radne uvjete. Dvostupanjsko turbopunjenje ispušnih plinova i promjenjiva regulacija ventila CAMTRONIC daljnje su značajke ovog vrhunskog motora premium dizelske obitelji. Konstrukciju karakterizira kombinacija aluminijskog kućišta i čeličnog klipa, kao i premaz za trkaće staze NANOSLIDE®.

Naknadna obrada ispušnih plinova

Naknadna obrada ispušnih plinova je proširena. Komponente uključuju:

  • kombinaciju triju putova za recirkulaciju ispušnih plinova (EGR). Sastoji se od visokotlačne EGR staze, niskotlačne EGR staze i promjenjive regulacije ispušnih ventila (CAMTRONIC) za povratni tok vrućih ispušnih plinova u komoru za sagorijevanje pod malim opterećenjima motora ili kada je temperatura ispušnih plinova niska.
  • usko sprezani katalitički pretvarač NOX za smanjenje dušikovih oksida
  • DPF (dizelski filtar za čestice s posebnim premazom koji također smanjuje dušikove okside)
  • SCR katalitički pretvarač (selektivna katalitička redukcija; ubrizgana dozirana količina AdBlue®)
  • dodatni SCR katalitički pretvarač u donjem dijelu vozila.

Plug-in hibrid s potpuno električnim dometom od oko 100 kilometara uslijedit će ove godine. Preciznije, Mercedes-Benz najavljuje za ovu godinu i benzinske motore M176 V8 motor (S 580 snage 503 KS + 22 KS (370 kW + 16 kW), kao i M279, a riječ je o V12 motoru za model S 680 Maybach snage 612 KS (450 kW), kao i plug-in hibridni motor M256 (redni šesterocilindrični benzinski motor + el. motor) za model S 580e snage 367 KS + 143 KS (270 + 105 kW).

Za 2022. je najavljen izlazak AMG motora M177, a riječ je o V8 motoru + el. motor za model S 63e snage 612 KS + 204 KS (450 + 150 kW). Najavljen je i model S 400e s motorom M256 (redni šesterocilindrični benzinski motor + el. motor) snage 272 kS + 143 KS (200 + 105 kW).

Sustavi ovjesa: Upravljiviji i dinamičniji sa zakretanjem stražnje osovine

Inovativni sustavi ovjesa osiguravaju impresivno putničko iskustvo u novoj S-klasi. Upravljanje stražnjom osovinom (opcija) s kutom upravljanja do 10° poboljšava upravljivost u urbanim sredinama do razine kompaktnog automobila. Krug okretanja smanjen je do dva metra.

Opcijski, potpuno aktivni ovjes E-ACTIVE BODY CONTROL na 48 V nudi jedinstvenu sintezu udobnosti i okretnosti, plus dodatnu zaštitu u slučaju bočnog sudara. Zračni ovjes AIRMATIC s kontinuirano podesivim prigušivanjem ADS + je standardna oprema. Usko povezivanje svih ovjesa i upravljačkih sustava osigurava maksimalnu stabilnost i sigurnost. Mercedes-Benz je svojim mjerama u fazi prije nesreće dodao novu funkciju PRE-SAFE® impulsne strane: kada prijeti bočni udarac, E-ACTIVE CONTROL BODY CONTROL može podići karoseriju do 80 milimetara u roku od nekoliko desetinki sekunde. To smanjuje opterećenja na konstrukcijama vrata, jer prag vrata može apsorbirati više energije zahvaljujući svom višem položaju. Kao rezultat toga, deformacija putničke ćelije i opterećenja koja djeluju na putnike mogu se smanjiti. Radarski senzori koriste se za prepoznavanje potencijalnog bočnog sudara.

Održivost: ekološki kompatibilan razvoj

U S-klasi koristi se više od 98 kg komponenata izrađenih od materijala koji štede resurse. Broj komponenata koje sadrže reciklate sada je 120 - dvostruko, pa i više nego u prethodnom modelu. Još oko 40 kg izrađeno je od obnovljivih sirovina. Proces ekološki kompatibilnog razvoja s određenim ciljevima čvrsto je ugrađen u cjelokupan proces razvoja. Ekološki aspekti već su uzeti u obzir u konceptualnoj fazi.

Za podne obloge sada se koristi nova, reciklirana nit. Ova nit marke Econyl® sastoji se od regeneriranog najlona. Proizvodi se preradom najlonskog otpada namijenjenog odlagalištu otpada, na primjer starih ribljih mreža i ostataka tkanina iz mlinova i tepiha. Oni se sakupljaju i pretvaraju u novu nit koja ima ista svojstva kao i najlon iz novih sirovina. Postupak recikliranja koji se koristi za proizvodnju konca štedi CO₂ u usporedbi s novom proizvodnjom. Također omogućuje Mercedes-Benzu da zadrži materijale u opticaju.

Za kraj, treba reći da smo naš testni model osim u gradskoj vožnji isprobali na dužoj relaciji. Točnije, krenuli smo prema tristotinjak kilometara udaljenom Rovinju, a da bi sve bilo još zanimljivije, na putu prema Istri nas je kroz Gorski kotar ulovila prava snježna oluja. Iako smo imali posve opravdani strah od prilično velikih gaznih površina naših guma, pogon na sva četiri kotača 4MATIC odradio je sjajan posao, jer se zapravo niti pri višim brzinama nismo osjećali nesigurno ili nestabilno.

Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Da bi scena za snimanje fotografija i videomaterijala za ovaj sjajan automobil bila savršena, zamolili smo ljubazno osoblje prekrasnog Grand Hotel Parka da nam dozvoli pristup prostoru ACI marine ispod samog hotelskog kompleksa. Rezultat, naravno, možete pogledati u ovom tekstu.

Što se cijena tiče, Mercedes-Benz S-klasa limuzina (kratka izvedba) kreće s modelom S 350 d po cijeni od 934.615 kn dok naš testni model S 350 d 4MATIC s pogonom na sva četiri kotača stoji od 975.355 kn. Uz dodatnu, vrlo izdašnu opremu, naš testni model stoji 1.489.501 kn sa svim davanjima. U ovu cijenu je uključeno produženo jamstvo (DriveOn 2+ 2/100.000 km).