ZA SIGURNIJI PROMET

[FOTO/VIDEO] Novi eliminator udarnih rupa; JCB predstavio stroj Hydradig PotholePro

12.01.2021 u 09:43

Bionic
Reading

Čuveni britanski proizvođač radnih strojeva i mehanizacije JCB je lansirao novu verziju svog stroja za popravak rupa, koji se ovoga puta temelji na njegovom utovarivaču na kotačima Hydradig, a ne na rovokopaču 3CX

Sigurno ste kao vozač barem jednom u svom vozačkom vijeku naletjeli svojim vozilom na neku od brojnih udarnih rupa na prometnicama, naročito nakon zimskog perioda, dok službe za održavanje prometnica još nisu pokrpali one najveće. Vjerojatno ste odmah protrnuli od straha zbog udarca, koji nikako nije dobro sjeo vašim amortizerima, geometriji kotača ili u najmanju ruku gumama i felgama. O sigurnosti u prometu da i ne pričamo!

Općenito uzevši, osim problema s udarnim rupama nastalih zbog klimatskih utjecaja i mehaničkih oštećenja, drugi problem koji živcira mnoge od vozača su i nebrojeni, strateški loše pozicionirani poklopci šahtova koji su naravno vrlo rijetko u istoj razini s prometnicom. Tako su i oni zapravo udarne rupe na prometnicama. Uzmite jedan od najočitijih primjera za ovaj drugi slučaj, ako ništa drugo onda kao primjer s vjerojatno najviše šahtova po metru prometnice u svijetu: Ulica dr. Ivana Poščića u Voloskom pokraj Opatije, koja spaja Novu cestu i Ulicu Ivana Matetića Ronjgova. Prava je to 'Avenija šahtova', a što je još gore - jako je strma. No, ne brinite, nismo mi najgori na svijetu. Ima i gorih!

Britanski AA (Automobile Association) je nedavno izvijestio kako je potrebno izvršiti popravak udarnih rupa u vrijednosti od 11 milijardi funti (12,2 milijarde eura) širom Velike Britanije.

Predsjednik organizacije Edmund King OBE je rekao: 'Cjelokupna šteta nastala na automobilima zbog udarnih rupa već oduzima dah. Međutim, kako se sve više ljudi bavi biciklizmom zbog izbjegavanja javnog prijevoza u pandemiji i ako su e-skuteri legalizirani, razvrstavanje naših loših cestovnih površina postaje važnije nego ikad. JCB je preuzeo inicijativu da riješi ove probleme, a mi smo uzbuđeni što je novi PotholePro izašao na ulice.' O čemu je zapravo riječ?

Čuveni britanski proizvođač radnih strojeva i mehanizacije JCB (naziv nastao od početnih inicijala imena njegova osnivača Josepha Cyrila Bamforda) je lansirao novu verziju svog stroja za popravak rupa, koji se ovoga puta temelji na njegovom utovarivaču na kotačima Hydradig, a ne na rovokopaču 3CX. Sam proizvođač kaže da novi JCB Pothole Pro, kao i prije šest godina njihov stroj Pothole Master, pružaju isplativo rješenje za trajno popravljanje udarnih rupa na kolniku. Ono što je isto tako sjajno, ovaj stroj uspješno rješava i saniranje asfalta oko poklopaca šahtova.

JCB predstavio novi stroj Hydradig PotholePro Izvor: Promo fotografije / Autor: JCBmachines

'JCB Pothole Pro mogao bi napraviti revoluciju na način na koji se rupe iskorjenjuju', rekao je glavni direktor za inovacije Tim Burnhope. 'Nema više ‘mend and make do’ popravljanja', rekao je.

  • +6
JCB predstavio novi stroj Hydradig PotholePro Izvor: Promo fotografije / Autor: JCB

Novi stroj još nije u proizvodnji, ali proizvođač razgovara s trgovcima kako bi procijenili i stvorili potražnju. Baš kao i stari JCB Pothole Master iz 2014., Pothole Pro ima alate za rezanje, obrezivanje i čišćenje jednim strojem. Tada preostaje još samo dodavanje asfalta i zbijanje (zasebnim strojem).

No dok je Pothole Master, zasnovan na rovokopaču, imao blanjalicu straga, a rotirajuću četku i kantu sprijeda, svestraniji Hydradig bazni uređaj čini Pothole Pro drugom vrstom stroja. Alat za blanjanje pričvršćen je na podvozje s kotačima, dok su četka i kanta učvršćeni na gornji dio koji rotira za 360 stupnjeva.

JCB je rekao da su testovi s dobavljačima i lokalnim vlastima pokazali da PotholePro može izvršiti popravak rupe za manje od osam minuta. Tarmac, tvrtka za održavanje prometnica, koja je testirala novi stroj u Stoke-on-Trentu, rekla je da su uspjeli popraviti 63 četvorna metra dnevno, u usporedbi s uobičajenom produktivnošću od 20-25 četvornih metara dnevno. JCB je rekao da je stroj u 20 dana izvršio 51 posao popravka ceste, što bi trebalo timu do šest operativaca za 63 dana da se normalno završi.

Pothole Pro se temelji na JCB Hydradig stroju

Stroj, koji ima maksimalnu brzinu kretanja od 40 km/h, dizajniran je za rezanje na maksimalnu dubinu od 170 mm (rupe imaju prosječnu dubinu od 40 mm), prije nego što se alat za obrezivanje koristi za izravnavanje rubova oštećenog područja. Nakon čišćenja i čišćenja rupe, stroj kreće dalje, drugi tim asfaltira i sabija popravljeno područje.

JCB PotholePro opremljen je modificiranom Simex blanjalicom, s integriranim sustavom za suzbijanje prašine, postavljenom na stražnju spojnicu upravljača. Planer je širok 600 mm, s podešavanjem bočnog pomaka do 1,3 m. To omogućuje rukovaocu da izravna cijelu kolovoznu traku s ivičnjaka, bez premještanja stroja. Hidraulička kontrola nagiba i dubine osigurava dosljednu dubinu za veće rupe.

Dvodijelna grana stroja opremljena je JCB 'Multi-alatom', postavljenim na X12 Steelwrist nagibnom rotatoru. 'Multi-alat' sastoji se od dva priključka, hidrauličnog sjekača i mašine za čišćenje. Alat za rezanje od 600 mm eliminira potrebu za podnim pilama ili hidrauličnim razbijačima, pružajući kvadratni, čisti rez na mjestu popravka. Potom rukovatelj okreće 'glavu' kako bi u upotrebu uključio stroj za čišćenje metra širine 1,2 metra, kako bi očistio područje rupe, eliminirajući zahtjev za posebnim kamionom za čišćenje. Materijal koji podigne stroj za čišćenje/žlica može se izravno utovariti u pomoćni kamion radi uklanjanja s mjesta.