Robotaxi

[FOTO/VIDEO] Nissan LEAF u projektu ServCity; Autonomna mobilnost u složenim urbanim okruženjima

21.02.2023 u 16:09

Bionic
Reading

Projekt konzorcija koji podupire vlada Ujedinjenog Kraljevstva razvija autonomno vozilo koje komunicira s gradskom infrastrukturom kako bi se poboljšala svijest o situaciji vozila u urbanom okruženju

ServCity, projekt konzorcija koji podupire Nissan i podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, došao je do svoje završnice nakon tri godine istraživanja i autonomno prijeđenih više od 1000 kilometara. Ovaj je prokekt implementirao naprednu tehnologiju autonomne vožnje u složenim urbanim sredinama u Londonu, integriranu s gradskom infrastrukturom. Projekt je također istraživao kako bi gradovi u budućnosti mogli pružiti uslugu u stilu 'Robotaxi" za dobrobit gradskih stanovnika i putnika.

Izgrađeno na potpuno električnom Nissan LEAF-u, ServCity povezano i autonomno vozilo (CAV ili connected and autonomous vehicle) uspješno je završilo sve izazovnije testove validacije na cestama Londona, povezano s Smart Mobility Living Lab (SMLL) u Greenwichu.

Nissan LEAF za ServCity projekt autonomne mobilnosti Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

ServCity je uspio iskoristiti sve mogućnosti SMLL-a koji je koristio svoju mrežu senzora uz cestu i paket za obradu podataka za stvaranje futurističkog kooperativnog infrastrukturnog okruženja, šaljući nove izvore podataka CAV-u kako bi poboljšao njegovu svijest o situaciji. Infrastruktura može detektirati objekt koji nije unutar linije ili vidokruga vozila (npr. iza ugla ili u daljini) i obavijestiti vozilo tako da može manevrirati kako bi se osigurao nesmetan tijek prometa, kao što je promjena trake.

Vidljiva korist za društvo

Ovaj projekt, kao i svi prethodni razvojni projekti CAV-a koje financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, važno je sredstvo davanja povjerenja ljudima da su CAV-ovi sigurni za uvođenje na cestama Ujedinjenog Kraljevstva, kao i da imaju vidljivu korist za društvo. U tu svrhu, završnica projekta sastoji se od niza demonstracija zainteresiranim stranama gdje gosti mogu iz prve ruke iskusiti napredne tehnologije autonomne vožnje integrirane s infrastrukturom spremnom za CAV na ulicama Greenwicha.

David Moss, viši potpredsjednik, regionalno istraživanje i razvoj za Nissan AMIEO (Afrika, Bliski istok, Indija, Europa i Oceanija) je rekao: 'Iznimno smo ponosni što smo dio projekta ServCity i naš potpuno električni Nissan LEAF se pokazao kao idealno testno vozilo. Kroz našu dugoročnu viziju Nissan Ambition 2030, predani smo podržavanju većeg pristupa sigurnoj i uzbudljivoj mobilnosti. Unapređenje naše sposobnosti autonomne vožnje i stručnosti ključni su za ovaj napor, a istraživački projekti kao što je ServCity su od vitalnog značaja za razvoj tehnologije.

'Kroz našu bazu za istraživanje i razvoj svjetske klase u Cranfieldu u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nissan kontinuirano uvodi inovacije kako bi uveo vrhunske, namjenski usmjerene tehnologije koje će koristiti našim kupcima. Postignuća ServCityja pridonose našim naporima da uvedemo budućnost u kojoj se nadamo da ćemo vidjeti nulu smrtnih slučajeva na cesti, dok kupcima pruža dodatnu udobnost i praktičnost koje proizlaze iz naprednih tehnologija autonomne vožnje.'

  • +49
Nissan LEAF u projektu ServCity Izvor: Promo fotografije / Autor: David Shepherd

Šest partnera u projektu ServCity

Ovaj projekt zajednički financiraju vlada Ujedinjenog Kraljevstva i partneri u konzorciju, vladin fond za inteligentnu mobilnost vrijedan 100 milijuna funti (113 milijuna eura) kojim upravlja Centar za povezana i autonomna vozila (CCAV), a pruža ga britanska agencija za inovacije Innovate UK.

Tijekom tri godine, šest partnera – Nissan, Connected Places Catapult, TRL, Hitachi Europe, Sveučilište u Nottinghamu i SBD Automotive – surađivalo je na razvoju nacrta koji će voditi proizvođače originalne opreme, pružatelje usluga prijevoza i gradske planere da postanu 'spremni za CAV' u gradovima Ujedinjenog Kraljevstva.

Tehnologija autonomne vožnje ključni je stup unutar Nissan Ambition 2030, dugoročne vizije u kojoj će tvrtka nastojati stvoriti čišći, sigurniji i inkluzivniji svijet.

Nissan LEAF za ServCity projekt autonomne mobilnosti Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Robert Bateman, upravitelj Nissanovog tehničkog centra Europe i Nissanov voditelj projekta za ServCity je rekao: 'Ne samo da je Nissan osigurao potpuno električni Nissan LEAF kao testno vozilo, naša talentirana grupa inženjera je također pridonijela istraživanju i razvoju vrhunskih tehnologija autonomne vožnje za korištenje unutar projekta. To je omogućilo razvoj testnog vozila koje je u stanju autonomno kretati prometnim ulicama Londona zajedno s drugim sudionicima u prometu – i nepokretnim i pokretnim – dok je povezano s gradskom infrastrukturom.'

'S više od 115 uključenih ljudi i gotovo 16.000 radnih dana u konzorciju tijekom trajanja projekta, ServCity predstavlja važan korak prema budućem razvoju autonomne mobilnosti.'

Ministar prometa Ujedinjenog Kraljevstva Jesse Norman je rekao: 'Vlada je uložila 7 milijuna funti (7,93 milijuna eura) u ovaj projekt kako bi bila na čelu inovacija. Od tada se ServCity pokazao ključnim za odgovore na praktična pitanja o tome kako integrirati samovozeća vozila u gradove za javno dobro.'