nove tehnologije

Volvo i autonomna vožnja; auti nove generacije koristit će tehnologiju Luminar LiDAR

07.05.2020 u 10:28

Bionic
Reading

Volvo se udružio s tehnološkom tvrtkom Luminar kako bi omogućio da njihova vodeća tehnologija LiDAR i tehnologija percepcije budu ugrađene u nove generacije Volva

Volvo Cars je objavio kako će od 2022. godine njihovi automobili biti opremljeni najnaprednijom tehnologijom za sigurnu autonomnu vožnju. Švedski proizvođač poznat je po brojnim inovacijama koje su podigle sigurnost automobila na višu razinu. Sjetimo se samo godine 1959. kada su uveli sigurnosne pojaseve u tri točke u serijsku proizvodnju ugradivši ih u svoj model PV544. Od tada, procjenjuje se da je spašeno više od milijun života uslijed odricanja Volva od svojih patentnih prava kako bi svi imali koristi od ovog sigurnosnog rješenja.

Ovoga puta se Volvo udružio s vodećom tehnološkom tvrtkom Luminar, kako bi omogućio da njihova vodeća LiDAR tehnologija i tehnologija percepcije bude ugrađena u nove generacije Volvo automobila. Ovo partnerstvo će rezultirati Volvovom prvom u potpunosti tehnologijom za samostalnu (autonomnu) vožnju autocestama i otvoriti put budućim razvojima aktivne sigurnosti.

SPA 2 modularna arhitektura vozila sljedeće generacije Volva bit će dostupna kao hardverski spremna za autonomni pogon od početka proizvodnje 2022. godine, a Luminar LiDAR integriran u krov vozila.

Automobili koji se temelje na SPA 2 platformi bit će ažurirani softverom putem zraka i ako se kupci odluče za to, aktivirat će se značajka Highway Pilot koja omogućuje potpuno autonomnu vožnju autocestom nakon što se potvrdi da je sigurna za pojedinačne geografske lokacije.

'Autonomni pogon može biti jedna od tehnologija koja bi mogla spasiti najviše života u povijesti ako se uvede odgovorno i sigurno', rekao je Henrik Green, šef tehnološke službe u Volvo Carsu. 'Omogućavanje našim budućim automobilima vid koji im je potreban za donošenje sigurnih odluka važan je korak u tom smjeru.'

Uz značajku Highway Pilot, Volvo Cars i Luminar također istražuju ulogu LiDAR-a u poboljšanju budućih naprednih sustava pomoći vozaču (ADAS), s potencijalom za opremanje svih budućih automobila temeljenih na SPA 2 platformi sa LiDAR senzorom kao standardom. Luminarova tehnologija temelji se na LiDAR senzorima visokih performansi, koji emitiraju milijune zraka laserske svjetlosti da precizno otkriju gdje se objekti nalaze skenirajući okruženje u 3D tehnologiji, stvarajući kartu u stvarnom vremenu bez internetske povezanosti.

ŠTO JE LiDAR?

LiDAR (akronim od engl. Light Detection and Ranging: svjetlosno zamjećivanje i klasifikacija) je optički mjerni instrument koji odašilje laserske zrake koje se odbijaju od vrlo sitnih čestica raspršenih u Zemljinoj atmosferi (aerosola, oblačnih kapljica i drugo) i potom registriraju u optičkom prijamniku (obično teleskopu). Ima široku primjenu u mjernim instrumentima za mjerenje podnice i unutarnje strukture oblaka, otkrivanje turbulencije u bezoblačnome zraku, u istraživanju mikrofizike oblaka te onečišćenja zraka. Dopplerovski lidar mjeri brzinu čestica oblaka ili aerosola. Drugi naziv za lidar je optički radar (eng. light radar) i laserski radar.(izvor: hr.wikipedia.org)

LiDAR je ključan u stvaranju automobila koji se mogu sigurno kretati u autonomnom načinu rada, pružajući im pouzdan vid i percepciju koju kamere i radar sami ne mogu pružiti. LiDAR je idealna osnova za sigurno odlučivanje u složenim okruženjima pri velikim brzinama.

Kako bi se omogućila značajka Highway Pilot, Luminar će svoju tehnologiju percepcije kombinirati sa softverom za autonomni pogon i kamerama, radarima i sigurnosnim sustavima za funkcije poput upravljanja, kočenja i snage baterije instaliranih na nadolazećim Volvo automobilima opremljenim za samostalnu vožnju. Sve zajedno, to Volvo korisnicima koji to žele omogućuje pristup sigurnoj, potpuno samostalnoj vožnji za upotrebu na autocestama.

'Uskoro će vaš Volvo moći samostalno voziti autocestama kada automobil utvrdi da je to sigurno', rekao je Henrik Green. 'Tada vaš Volvo preuzima odgovornost za vožnju i možete se opustiti, skinuti pogled s ceste i dignuti ruke s upravljača. S vremenom će se ažuriranjima putem zraka proširiti područja u kojima se automobil može voziti. Za nas je sigurno uvođenje autonomije postupno uvođenje.'

Kao dio najave, Volvo Cars i Luminar produbljuju suradnju kako bi zajednički osigurali snažnu industrijalizaciju i validaciju Luminarove LiDAR tehnologije za serijsku proizvodnju. Volvo Cars također je potpisao sporazum kako bi možda povećao manjinski udio u Luminaru.

Za Luminar sa sjedištem u Silikonskoj dolini, u Kaliforniji, partnerstvo s tvrtkom Volvo Cars predstavlja prvu isporuku njihove tehnologije u serijsku proizvodnju. Ovo je ključni korak za postizanje ekonomije razmjera koja je potrebna za približavanje tehnologije široj automobilskoj industriji.

'Volvo je prepoznat kao pionir automobilske sigurnosti, te je potaknuo standardizaciju u cijeloj industriji za najnaprednije tehnologije koje spašavaju život', rekao je Austin Russell, osnivač i izvršni direktor tvrtke Luminar. 'Sljedeće razdoblje sigurnosti leži u autonomnoj vožnji i Volvo je još jednom preuzeo vodeću ulogu u velikim industrijskim prekretnicama. Riješili smo ključne izazove troškova, performansi i sigurnosnu ocjenu kako bismo omogućili serijsku proizvodnju, a Volvo s tim što tehnologiju stavlja na raspolaganje svijetu.'