AUTONOMNA VOZILA

[FOTO/VIDEO] Robotaksi usluge su bliska budućnost: Koliki je potencijal ovog načina mobilnosti?

04.11.2022 u 15:14

Bionic
Reading

Brojne globalne kompanije uključile su se u razvoj rješenja na području autonomne mobilnosti na zahtjev, uključujući i divove poput Alphabeta, Amazona, GM-a i ostalih. Nas naravno zanima i da li Hrvatska ima nešto za reći na ovom polju

Uvijek je zanimljiva tema kako će izgledati transport ljudi u budućnosti. Hoćemo li i dalje sami voziti ili će nas voziti neka autonomna vozila bez vozača, u kojima ćemo mi biti samo putnici. Postavlja se i pitanje, pogotovo za one koji žive u velikim gradovima, hoće li im biti isplativo uopće imati svoje vozilo ili će biti jednostavnije naručiti vožnju ili samovozeće vozilo koje će nas prevesti na naše odredište?

Bilo kako bilo, čini se da budućnost možda i nije tako daleka, ali kako će doista ona izgledati? Odgovor na ovo pitanje moći će nam dati vrlo rijetki na svijetu, pa pogledajmo kako stvari stoje.

Što su to robotaksiji?

Robotaxi je, prema Fortune Business Insights, koncept samovozeće/autonomne vožnje taksijem bez ljudske intervencije i kojim se upravlja putem usluga dijeljenja vožnje. Zajednička autonomna mobilnost ima komponente kao što su LiDAR, RADAR, senzore visoke gustoće i razne druge softverske algoritme za pravilno funkcioniranje.

Nadalje, autonomni tip taksija povezan je s unutarnjim i vanjskim V2X okruženjem putem jakih internetskih veza kako bi dobili ažuriranja u stvarnom vremenu i smanjili smrtne slučajeve. Osim toga, velike tvrtke koriste ovu tehnologiju za proizvodnju autonomnih taksija u zemljama u razvoju, što će potaknuti rast tržišta u nadolazećim godinama.

Očekuje se da će sve veća implementacija naprednih sustava pomoći vozaču (ADAS) u autonomnom vozilu potaknuti rast tržišta tijekom predviđenog razdoblja. Napredni ultrazvučni senzori, kamere i softver naširoko se koriste u sustavima mapiranja prepreka na cesti. To pomaže u poboljšanju primjenjivosti ADAS-a u svim segmentima vozila.

Zbog sve veće zabrinutosti za sigurnost putnika, vlade zemalja u razvoju nametnule su stroge sigurnosne propise proizvođačima automobila za razvoj vozila opremljenih ADAS funkcijama. Prema izvješću o sigurnosti na cestama koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija 2018., globalni broj poginulih u prometu dosegnuo je 1,35 milijuna.

Na primjer, u rujnu 2018. Ministarstvo Unije u Indiji objavilo je da je indijska vlada usredotočena na to da cestovni prijevoz učini sigurnijim implementacijom ADAS značajki u svim segmentima vozila do 2022. Prema Ministarstvu, elektronička kontrola stabilnosti i sustavi za detekciju mrtvog kuta će biti obvezna u svim segmentima vozila do 2022.

Sve veća potražnja za energetski učinkovitim vozilima u korist rasta

Sve veće prihvaćanje vozila s učinkovitom potrošnjom goriva i bez emisija glavni je trend koji se može vidjeti na globalnom tržištu. Sve veće nametanje strožih emisijskih normi omogućilo je proizvođačima da razviju vozila na gorivne ćelije i električna vozila. Robotaxi je potpuno autonoman i stoga mu je potreban učinkovit i napredan sustav goriva za pokretanje vozila. Očekuje se da će sve veća upotreba takvih vozila smanjiti gužve na cestama što će dovesti do bolje kvalitete zraka i smanjenih emisija.

Prema analizi BCG-a (Boston Consulting Group, Inc.), projekcije pokazuju da će tržište robotaksija dosegnuti vrijednost od 108 milijardi dolara do 2029., uz prosječnu godišnju stopu rasta od 80,8 posto. Autonomna vožnja izazvala je značajan interes i ulaganja u istraživanje i razvoj, a samo u Kaliforniji su autonomna vozila sa sigurnosnim vozačima u testiranjima prešla preko 6,5 milijuna kilometara

Brojne globalne kompanije uključile su se u razvoj rješenja na području autonomne mobilnosti na zahtjev, uključujući i divove poput Alphabeta, Amazona, GM-a i ostalih. Samo u SAD-u postoji preko 1400 autonomnih automobila koje testira 80-ak kompanija. Nas naravno zanima i da li Hrvatska ima nešto za reći na ovom polju?

  • +8
Robotaksi usluge Izvor: Promo fotografije / Autor: zoox

Pregled svjetskih tvrtki koje se ozbiljno bave novim načinima mobilnosti:

1. Project 3 Mobility

Hrvatski startup Project 3 Mobility iz Zagreba je tvrtka koja je usko povezana s Matom Rimcem, a koju osim Rimca podržavaju i investitori Hyundai i Infinum, razvija novi sustav mobilnosti koji će u potpunosti promijeniti način funkcioniranja i korištenja prijevoza na širim urbanim područjima. P3 radi na razvoju tri komponente: autonomnom električnom vozilu, specijaliziranoj infrastrukturi i platformi za upravljanje kompletnom uslugom.

U samo godinu dana tim narastao s nešto više od 70 na gotovo 200 ljudi, a svoju će prvu uslugu lansirat u Zagrebu u 4. kvartalu 2024. Uz Zagreb, tvrtka planira pružati usluge u više od 100 gradova diljem svijeta. P3 ima zasad dogovorene sporazume s pet gradova te je u pregovorima s dodatnih 35 gradova diljem svijeta. Ipak, P3 naglašava kako će krenuti sa svojim uslugama u Velikoj Britaniji u 3. kvartalu 2025., a u Njemačkoj u 4. kvartalu 2025.

Marko Pejković je Izvršni direktor Project 3 Mobilityja, Paul Thomas je glavni inženjer tvrtke, Giovanni Duc, dizajner vozila, Margareta Vidiš, voditeljica razvoja usluga, Franka Anić, dizajnerica aplikacija, Danilo Bunčić, direktor infrastrukture i Luka Šonjić, iOS developer.

Pejković je potvrdio da će do kraja 2024. u Zagrebu imati pilot robotaxi službu s autonomnim vozilima na cestama. Istovremeno, korisnici će moći naručiti svoju vožnju putem njihove aplikacije, uz vrhunsku uslugu koja uključuje vozila i infrastrukturu na raspolaganju. Njihov izvršni direktor također je objasnio da je razvoj autonomne vožnje u urbanom okruženju vrlo složen, zbog čega je tvrtka odlučila surađivati s globalnom tvrtkom na njegovoj implementaciji u vozila P3.

Sustav Project 3 Mobility bit će napravljen za široki krug korisnika, ali će imati i neke zanimljive značajke. Primjerice, korisnik će moći povezati svoj kalendar s aplikacijom, tako da ga robotaxi čeka svako jutro ispred zgrade u točno određeno vrijeme. Također, moći će daljinski podešavati sjedala, klimu i mnoge druge stvari u automobilu. Koristi za gradove od takvog projekta su brojne, a istraživanja pokazuju da 9500 robotaksija u gradu veličine Milana može osloboditi 30 posto parkirališnih mjesta.

2. Cruise

Startup sa sjedištem u San Franciscu (SAD) osnovan je 2013., a 2016. ih je kupio General Motors, navodno (iako nikad potvrđeno) za oko 500 milijuna dolara. Tvrtka danas zapošljava preko 3000 zaposlenika i zadužena je za GM-ov autonomni tehnološki razvoj, kao i njegovu komercijalizaciju.

Usluga naručivanja je već dostupna u San Franciscu, Austinu i Phoenixu, dok je Kyle Vogt, CEO Cruisea, postavio cilj na milijardu dolara prihoda do 2025. godine.

Waymo One usluga prijevoza putnika Izvor: Promo fotografije / Autor: Waymo

3. Waymo

Waymo je započeo kao Googleov projekt razvoja samovozećih automobila 2009. godine, a danas su njihova vozila dostupna za narudžbu prijevoza u Phoenixu.

Tvrtka je prošle godine prikupila 2,5 milijarde američkih dolara investicija, a vrijednost se procjenjuje na preko 30 milijardi.

Osim usluge Waymo One koja je namijenjena prijevozu putnika, tvrtka nudi uslugu Waymo Via za prijevoz robe. Nedavno je sklopljeno i partnerstvo s Uberom na projektu Uber Freight u sklopu kojih će se razvijati mreža autonomnih kamiona.

4. zoox

Startup je 2020. godine za 1,3 milijarde američkih dolara akvizirao Amazon, a trenutno su u fazi pribavljanja dozvole za lansiranje robotaksi usluge u Kaliforniji. Tvrtka danas zapošljava preko 1250 zaposlenika, uz otkriveni dizajn svog robotaksija čijem razvoju pristupaju na jedinstveni način.

zoox je akvizirao Amazon Izvor: Promo fotografije / Autor: zoox

5. Motional

Riječ je o tvrtki koja je nastala kao zajednički pothvat Hyundaija i Aptiva-e. U kolovozu su lansirali pilot robotaksi uslugu u Las Vegasu u partnerstvu s Lyftom, a 2023. se na području Las Vegasa očekuje lansiranje pune usluge.

Uslugu testiraju od 2018. godine i od tada su obavili preko 100.000 vožnji s putnicima. Trenutno su vožnje u Vegasu besplatne, bez potrebe za prijavom na listu čekanja ili potpisivanje NDA-a (Non-Disclosure Agreement). To je ugovor o tajnosti (ili ugovor o povjerljivosti) između dviju strana koje obećavaju da će određene informacije čuvati povjerljivima. Povjerljive informacije često su osjetljive, tehničke, komercijalne ili vrijedne prirode (npr. poslovne tajne ili vlasničke informacije).

Osim Lyfta, nedavno je i Uber potpisao 10-godišnje partnerstvo s Motionalom, čija će autonomna vozila prevoziti i putnike i dostave za Uber i Uber Eats, a početak mogućnosti naručivanja vožnji se očekuje kasnije ove godine.

6. Baidu Apollo Go

U kolovozu je Baiduova tvrtka za razvoj robotaksi usluge Apollo Go pribavila sve potrebne dozvole za lansiranje usluge u Chongqingu i Wuhanu u Kini. Prije je tvrtka pribavila i dozvolu za testiranje usluge u Pekingu, glavnom gradu Kine.

Apollo Go je nedavno predstavio autonomno električno vozilo nove generacije, Apollo RT6, a usluga je premašila milijun vožnji.

7. Didi Chuxing Technology

Didi je počeo s pilot uslugom u Šangaju u lipnju, uz najavu pilota usluge i u Pekingu i Shenzhenu ove godine.

8. Pony.ai

Tvrtka je prije nekoliko tjedana objavila partnerstvo s najvećim kineskim proizvođačem automobila SAIC-om kako bi zajedno unaprijedili autonomiju 4. stupnja. Pony.ai svoja vozila trenutno testira na više lokacija u Silicijskoj dolini, Irvineu, Pekingu, Šangaju, Guangzhou i Shenzhenu.

Do danas su njihova vozila prešla više od 9,3 milijuna kilometara autonomnog testiranja i rada diljem svijeta.

Za kraj ovog pregleda, treba reći da ima još projekata koje nismo spomenuli u ovom tekstu, poput činjenice da Volkswagen gospodarska vozila i Argo AI razvijaju autonomno vozilo i sustav za samostalnu vožnju, dok je MOIA partner za uslugu autonomne mobilnosti. Volkswagenov ID.Buzz AD kreće od 2025.

Svakako ćemo nastaviti pratiti što se događa na ovom polju autonomne mobilnosti, jer budućnost doista može biti vrlo uzbudljiva.