stvarnosti ili fikcija?

[FOTO/VIDEO] Mercedes-Benz pokazao Project SMNR, virtualni izložbeni automobil za obožavatelje League of Legends

05.11.2022 u 11:30

Bionic
Reading

Bezgranične mogućnosti dizajna u virtualnom prostoru omogućile su dizajn skulpturalnog coupéa s dvoja sjedala, kojeg karakterizira njegova poluprozirna materijalnost, a svaki igrač i njegov avatar, nazvan 'Summoner', predstavljeni su česticom energije u vozilu

Mercedes‑Benz kombinira dvije stvari u Projectu SMNR: strast za League of Legends Esports i izvanrednu stručnost u dizajnu. Rezultat je jedinstveni virtualni showcar – stvoren u zajedničkom procesu stvaranja s Riot Gamesom, razvojnim programerom globalne igre League of Legends.

Inspirirani dinamičnim svijetom League of Legends, dizajneri Mercedesa stvorili su vozilo koje redefinira granicu između stvarnosti i fikcije u procesu bez presedana. 'Prvi put uspjeli smo pomaknuti granice materijalnosti i fizike i dati na volju svojoj kreativnosti. Zbog virtualnog prostora, nema ograničenja za ono što možemo stvoriti', kaže Gorden Wagener, glavni direktor dizajna Mercedes‑Benz Group AG-a. 'Ovo nastojanje da kontinuirano razvijamo svoj dizajn i da si stalno postavljamo izazove na nov način očituje se u Projectu SMNR. Svojoj kreativnosti dajemo prostor za neočekivano.’

Jezik oblika i eksterijer: iznimna estetika susreće se s dinamikom i snagom

Project SMNR utjelovljuje Mercedes‑Benzovu filozofiju dizajna senzualne čistoće. Izložbeno vozilo spaja ljepotu s nesvakidašnjim na jedinstven način. Zbog isključivo virtualnog okruženja, dizajn je oslobođen proizvodnih ograničenja i zakona fizike. Posljedično korištenje potpuno novih materijala, poznatih kao 'metamaterijali', pomiče granice onoga što je moguće. Na primjer, vozilo s dvoja sjedala ima dinamičnu siluetu sa središnjim vozačevim kokpitom i povećanim razmakom od tla.

Kotači u konvencionalnom smislu zamijenjeni su energetskim poljima i fluidno su integrirani u cjelokupni dizajn vozila. Fleksibilna energetska polja omogućuju potpuno otapanje osovina i njihovo odsustvo staviti u fokus. Osim toga, žbice idu prema unutra i naglašavaju skulpturalni tunel osovine.

U kombinaciji s primjetno kratkim stražnjim dijelom, to naglašava moćan i energičan izgled izložbenog automobila. Na mjestima gdje bi se očekivale potporne strukture ili čvrsta materijalnost, dizajn iznenađuje bioluminiscentnim energetskim česticama i tekućim strukturama. Dizajn vozila inspiriran je svijetom igara općenito, a posebno LoL Esports. Temelji se na dva jedinstvena elementa: 'Energetskoj jezgri' i 'Zonirajućim molekulama'.

Energetska jezgra: potporni element cjelokupnog dizajna

Kao čvrsta jezgra, 'Energetic Core' definira karakter vozila i dominira dinamičnim dizajnerskim jezikom Projecta SMNR. To je središnji element dizajna i podupire ne samo kotače, koji se sastoje od energetskih polja, već i središnje smještenu putničku ćeliju.

  • +16
Mercedes-Benz Project SMNR Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

'Zonirajuće molekule': čestice koje slobodno teku kao izvor energije vozila

'Zonirajuće molekule' su poluprozirni sloj molekula koje se trajno prilagođavaju okolini. 'Molekule za zoniranje' u vozilu tako mogu Projectu SMNR dati bilo koji zamislivi oblik i prilagoditi se čvrstoj energetskoj jezgri, kao središnjem elementu dizajna, u bilo kojem trenutku.

Poluprozirni sloj ne samo da omogućuje pogled na unutrašnjost izložbenog automobila, već stvara i potpuno novi dojam dizajnerskog jezika i vanjskog izgleda. Oznaka 'Zoning Molecules' neizravno dolazi iz igre 'League of Legends'. 'Zona' je područje koje kontrolira tim - zoniranje je odgovarajući glagol i opisuje ovladavanje određenim područjem. Bioluminiscentni elementi su ono što oživljava Project SMNR dopuštajući fluidne promjene oblika i kretanja.

To je zato što svaka energetska čestica predstavlja igrača i njegov avatar, koji se u League of Legends zove 'Summoner'. Posljedično, pojedinačne čestice nisu samo dio dizajna, već i izvor energije za vozilo. Igrači, obožavatelji i njihovi Summoneri su ti koji pokreću ritmički pulsirajuće srce projekta SMNR i tako osvjetljavaju različita područja vozila.

Tijekom ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva svi obožavatelji mogu iskusiti ovaj izvanredan pristup u Mercedes‑EQ House-u unutar Riot Games Fan Villagea u San Franciscu. Project SMNR prikazan je na impresivan i interaktivan način putem instalacije s više zaslona koja prikazuje automobil iz različitih perspektiva s oštrim detaljima. Konačno, Project SMNR ima prvo potpuno trodimenzionalno korisničko sučelje u virtualnom prostoru, predstavljajući okolinu u hologramu u stvarnom vremenu. U tu svrhu Mercedes‑Benz predstavlja svoj dizajnerski film za Project SMNR.

Mercedes-Benz Project SMNR x League of Legends Esports Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz

Pozadina LoL Esports Worlds 2022

Nakon šest tjedana grupne i nokaut faze, vrhunac League of Legends Worlds dolazi danas, 5. studenog – finale u Chase Centeru u San Franciscu. Osim trofeja Svjetskog prvenstva, pobjednički će tim također dobiti legendarni šampionski prsten koji je dizajnirao Mercedes‑Benz s trajnim dijamantom u sredini prstena.

Osim toga, Mercedes‑Benz će biti središnji dio Riot Games Fan Villagea u San Franciscu s Mercedes‑EQ kućom. Na površini od 250 četvornih metara, marka sa zvijezdom neće samo pružiti ekskluzivan uvid u svijet Mercedes‑Benza. Ali također će predstaviti SUV Mercedes‑EQS uz virtualni izložbeni automobil i Championship Ring. Ovo je korišteno kao nosač trofeja tijekom Svjetskog prvenstva i prevozilo je Summoner's Cup iz New Yorka u San Francisco preko Atlante. U vozilu na licu mjesta, posjetitelji se mogu diviti integraciji dizajnerskih elemenata u League of Legends pogledu u MBUX digitalni infotainment sustav.

Predanost Mercedes-Benz x Riot Games

Ekskluzivno partnerstvo između Mercedes-Benza i globalnih League of Legends Esports događaja Riot Games postoji od 2020. godine. Fokus svih aktivnosti ekskluzivne obveze oba partnera je daljnji razvoj globalne esport kulture i jačanje svjetske LoL zajednice.