VIRTUALNI GAMING AUTOMOBIL

[FOTO/VIDEO] Ovo je Jaguar Vision Gran Turismo Roadster, treći potpuno električni virtualni gaming sportski automobil

10.03.2022 u 12:50

Bionic
Reading

Jednosjed s otvorenim kokpitom pokreću tri električna motora ukupne izlazne snage od više od 1020 KS (750 kW) i trenutni, maksimalni okretni moment od 1200 Nm. Ubrzanje od 0-96,6 km/h je za manje od dvije sekunde, a maksimalna brzina veća od 322 km/h

Jaguar je predstavio svoj treći potpuno električni virtualni gaming sportski automobil – Jaguar Vision Gran Turismo Roadster. Nakon uspjeha originalnog Jaguar Vision Gran Turismo Coupéa i ekstremnog bolida za utrke u izdržljivosti Vision Gran Turismo SV, Jaguarov najnoviji potpuno električni virtualni trkaći automobil pridružuje se stratnoj mreži za lansiranje Gran Turismo 7 – najnovije i najimpresivnije verzije na svijetu poznate trkaće igre.

Kao priznanje za Jaguarovu trilogiju automobila u seriji Vision GT, Jaguarov dizajnerski tim razvio je novu livreju po mjeri za svaki od njih. Posebno razvijene crne i sive boje i suptilna grafika naglašavaju inherentno dramatičan, lijep dizajn automobila – i jedinstveni su za livreje automobila u igri.

Jaguar Vision Gran Turismo Roadster je potpuno električni jednosjed koji kombinira u utrkama dokazani pogonski sklop iz Coupéa sa zategnutim, isklesanim oblikom inspiriranim kultnim, bezvremenskim Jaguarom D-type.

Evo što je rekao Oliver Cattell-Ford, dizajner ektserijera: 'Kao dizajneru automobila, biti dio tima koji je isporučio tri virtualna automobila za seriju Gran Turismo bio je projekt iz snova. Od otkrivanja Vision GT Coupéa 2019. i Vision GT SV 2020., željeli smo odabrati savršen način da predstavimo punu liniju tri automobila zajedno kada smo otkrili Roadster – Gran Turismo 7 je savršen način da učini to.

Vizualni efekt je dramatičan i ne bi izgledao neumjesno ni na jednoj stazi diljem svijeta, od ulica noćnog Tokija do kalifornijske trkaće staze Laguna Seca.'

Roadster je dizajniran da igračima donese čisto, visceralno iskustvo (intenzivna emocionalna reakcija, koja izvire iz dubine unutrašnjosti osobe) vožnje sportskog automobila Jaguar s otvorenim kokpitom kojeg pokreću tri električna motora koji generiraju ukupnu izlaznu snagu od više od 1020 KS (750 kW) i trenutni, maksimalni okretni moment od 1200 Nm. Ubrzanje od 0-96,6 km/h za manje od dvije sekunde i maksimalna brzina veća od 322 km/h, zajedno s izvanrednom vožnjom, upravljivošću i agilnošću, pružit će uistinu nezaboravnu vožnju.

Jaguar Vision Gran Turismo SV Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar Land Rover

Vanjski izgled

Tekuće površine, dramatične linije i savršene proporcije prva dva automobila Jaguar Gran Turismo Vision odmah su prepoznatljivi, ali umjesto nadstrešnice koja se može postaviti, Roadster ima zakretni aero zaslon izravno ispred vozača.

Iza se krije moderna interpretacija peraje koja je sinonim za D-type koji je tri puta osvojio Le Mans, aerodinamički optimiziran korištenjem najnovijih računalnih alata za dinamiku fluida kako bi se mogao razmjestiti pri brzini radi poboljšane stabilnosti uz minimalni otpor.

Peraja također sadrži jedan od prekrasnih detalja koji se mogu pronaći u cijelom Roadsteru, oblik Union Jacka urezan – korištenjem uzorka monograma Jaguara – u samo peraje, i suptilno osvijetljen LED diodama. Tema se nastavlja ručno izrađenim kožnim remenima na prednjim branicima i kultnim okruglim svjetlima u prednjoj maski.

Unutrašnjost, konstrukcija i baterija

Dramatična unutrašnjost Jaguara Vision Gran Turismo Roadstera usmjerena na vozača kombinira lagane, luksuzne materijale i završne obrade sa zapanjujuće zamršenim detaljima. Gledajući u graciozno dugu haubu s neusporedivom svestranom vidljivošću svojstvenom zabtrkaće automobile s otvorenim kokpitom, igrači će biti potpuno uronjeni u akciju.

Lagana, čvrsta monokok karoserija Roadstera stručno je i pomno izrađena od kompozita od ugljičnih vlakana i naprednih aluminijskih legura. Vrhunski paket litij-ionskih baterija pakiran je što je moguće niže u strukturi, pridonoseći niskom težištu, niskom središtu kotrljanja i raspodjeli težine skoro 50:50 koji su temeljni za izvanrednu vožnju automobila dinamika.

Jaguar Vision Gran Turismo Coupé Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar Land Rover

Snaga iz baterije se dovodi do tri lagana, snažna i kompaktna motora, razvijena korištenjem iskustva iz Formule E Jaguar Racinga. S jednim motorom na prednjoj i dva na stražnjoj osovini, ogromna ukupna snaga i elektrizirajući trenutni okretni moment. Igrači će to sami iskusiti kada ubrzaju daleko od startne linije na svom putu do maksimalne brzine.

Iskustvo dodatno poboljšavaju nove značajke koje je Polyphony Digital razvio za Gran Turismo 7 koji je dostupan za PS4™ i PS5™ konzole od 4. ožujka.

Jaguar Vision Gran Turismo SV

Kao i novi Roadster, igrači sada mogu po prvi put voziti Jaguar Vision Gran Turismo SV. Premijerno prikazan u prosincu 2020. i uvijek namijenjen za puštanje u Gran Turismo 7, to je potpuno električni virtualni trkaći automobil za utrke u izdržljivosti koji je dizajnirao Jaguar, a projektirao Jaguar SV kako bi pružio ekstremne performanse, prianjanje i stabilnost pri velikim brzinama. Pokreću ga četiri elektromotora koje je razvila tvrtka Jaguar Racing za isporuku 1903 KS (1400 kW), GT SV može ubrzati od 0-96,6 km/h za samo 1,65 sekundi i postići najveću brzinu od 410 km/h.

Jaguar Vision Gran Turismo Roadster, Vision Gran Turismo Coupé i Vision Gran Turismo SV bit će dostupni igračima u Gran Turismo 7.