SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Mazda predstavila potpuno novi MX-50, lijepi crossover SUV za izlazak u prirodu

16.11.2021 u 11:43

Bionic
Reading

CX-50 će zasad biti dostupan s Mazdinim učinkovitim pogonskim agregatima, atmosferskim motorom Skyactiv-G 2.5 ili motorom Skyactiv-G 2.5 Turbo, a u nadolazećim godinama će se također nuditi s elektrificiranim pogonskim sklopovima, uključujući tradicionalni hibridni model

Mazda North American Operations je održala virtualnu svjetsku premijeru prve Mazde CX-50. Potpuno novi model, CX-50 je prvo Mazdino vozilo koje će se proizvoditi u novoj tvornici Mazda Toyota Manufacturing (MTM) u Huntsvilleu, u Alabami u SAD-u, a proizvodnja počinje u siječnju 2022.

Kako smo nedavno pisali u Autozoni, Mazda je objavila planove za proširenje svoje ponude SUV modela od 2022. nadalje. Dva nova modela iz grupe velikih proizvoda, Mazda CX-60 i Mazda CX-80, bit će predstavljeni na europskom tržištu u sljedeće dvije godine. Istovremeno, novi modeli širih karoserija CX-70 i CX-90, te CX-50 iz grupe malih platformi, bit će predstavljeni u SAD-u i na nekim drugim izvaneuropskim tržištima.

Mazda CX-50 Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda USA

'Ovo novo Mazdino vozilo je razvijeno za Sjevernu Ameriku, posebno za podršku aktivnom i otvorenom načinu života korisnika u ovoj regiji,' rekao je Jeff Guyton, predsjednik i izvršni direktor Mazda North American Operations-a. 'CX-50 potiče ljude da urone u prirodu bez kompromisa u pogledu vrhunskog dizajna i izvanrednih performansi na cesti po kojima je Mazda poznata.'

Kao novi model u Mazdinoj liniji, CX-50 zadržava ključne atribute koji se očekuju od svih njihovih vozila, uključujući vrhunsku dinamiku vožnje i lijepi dizajn. Osim toga, Mazda je proširila sposobnost ovog vozila kako bi omogućila vozačima da se upuste dalje u prirodu i razne terene.

Mi-Drive

Japanski proizvođač kaže kako njihov prvi CX-50 'naglašava Mazdin zaštitni znak prirodnog iskustva u vožnji kako bi pomogao u stvaranju većeg samopouzdanja na cesti i izvan nje'. Unaprijeđujući ovo iskustvo, bit će standardno opremljen najnovijom tehnologijom pogona na sve kotače (AWD) i-Activ i novim Mazdinim Intelligent Drive Select sustavom, ili Mi-Drive.

Novi načini vožnje mogu se odabrati pomoću prekidača Mi-Drive i pomoći će ovom crossover SUV-u u prirodnoj vožnji u raznim uvjetima, kao što su uzbudljivi off-road tereni ili pružanje pouzdanih mogućnosti vuče. Pri lansiranju, CX-50 će biti dostupan s Mazdinim učinkovitim pogonskim agregatima, atmosferskim motorom Skyactiv-G 2.5 ili motorom Skyactiv-G 2.5 Turbo i uparen s automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa. U nadolazećim godinama, CX-50 će se također nuditi s elektrificiranim pogonskim sklopovima, uključujući tradicionalni hibridni model. Detalji njihovog elektrificiranog pogona će biti poznati nešto kasnije.

  • +14
Mazda MX-50 Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Mazdin Kodo dizajn

CX-50 stvara novi stilski izraz u Mazdinoj liniji koji spaja upečatljivi Kodo dizajn marke s prisutnošću na otvorenom koja s poštovanjem stupa u interakciju s okolinom. Elegantna, dugačka silueta i širok stav pomažu da se vozilu daju dinamične proporcije koje uravnotežuju elemente dizajna koji su usmjereni prema vanjskoj robusnosti.

Kao što se i očekivalo, unutrašnjost CX-50 je dobro izrađena i ima izgled usredotočen na vozača. Kombinirani materijali za sjedenje i detalji inspirirani tehničkom, modernom vanjskom opremom pomažu u stvaranju atmosfere dobrodošlice kako za avanturiste tako i za one koji tek počinju svoje putovanje u aktivan životni stil. Novi panoramski krov, prvi za Mazdu, pomaže putnicima da se osjećaju povezanije s prirodom. CX-50 će također predstaviti nove opcije boja, kao što su vanjska boja Zircon Sand i dostupna boja unutrašnjosti terakota.

Funkcionalan dizajn

Kako bi dodatno podržao prisutnost CX-50 u vanjskom prostoru, njegov dizajn nije samo lijep, već je i funkcionalan. Dok unutrašnjost pruža udobnost svim putnicima, prtljažni prostor je promišljeno dizajniran kako bi pomogao i omogućio aktivnosti na otvorenom. Visina i duljina vozila idealne su za jednostavan utovar i pričvršćivanje uobičajene vanjske opreme. Dodatno, krovne šine visoke čvrstoće i ojačani B-stupovi i dovratnici doprinose osiguranju opreme na krovu. Ovo potpuno novo vozilo pomoći će potaknuti Mazdine klijente da istražuju prirodu bez kompromisa u pogledu različitog dizajna ili dinamične vožnje.