UOČI PREMIJERE

[FOTO/VIDEO] Lamborghini LB744 dolazi s 13 dinamičkih postavki za apsolutno iskustvo vožnje

21.03.2023 u 12:24

Bionic
Reading

Automobil ima do sada neviđen raspored: 6,5-litreni atmosferski V12 motor u sredini, tri električna motora, od kojih su dva smještena na prednjoj e-osovini i jedan integriran u novi 8-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom, prvi put iza i poprečno motora s unutarnjim izgaranjem

Samo nekoliko dana prije premijere prvog V12 HPEV (High Performance Electrified Vehicle) hibridnog super sportskog automobila, Lamborghini daje uvid u dinamiku vožnje automobila. Novi automobil, projektnog naziva LB744, dizajniran je i razvijen za pružanje apsolutnog uzbuđenja i kontrole u svim situacijama i svim uvjetima prianjanja, pružajući vozaču razinu samopouzdanja i povezanosti s automobilom kakvu dosad nije iskusio.

Lamborghini LB744 dolazi s 13 dinamičkih postavki za apsolutno iskustvo vožnje Izvor: Promo fotografije / Autor: Lamborghini

Inovacije koje LB744 stavljaju na vrh svoje kategorije uključuju arhitekturu i ravnotežu automobila; vrhunski pristup podvozju i aerodinamičkom dizajnu; i novi hibridni pogonski sklop koji omogućuje maksimalno povećanje podrške elektromotora i uvođenje novih načina vožnje, uključujući 4WD s nultom emisijom, za ukupno 13 različitih doživljaja vožnje.

Pogonski sklop

Automobil ima do sada neviđen raspored: 6,5-litreni atmosferski V12 motor u sredini, tri električna motora, od kojih su dva smještena na prednjoj e-osovini i jedan integriran u novi 8-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom, uređen za prvi put iza motora s unutarnjim izgaranjem i poprečno na V12. Tunel, prostor tradicionalno rezerviran za mjenjač još od ere modela Countach, sada je mjesto nove litij-ionske baterije visoke specifične snage koja pokreće elektromotore.

Nova arhitektura omogućuje optimalnu raspodjelu težine (44 posto sprijeda i 56 posto straga), približavajući ih središtu gravitacije i optimizirajući duljinu međuosovinskog razmaka, što rezultira savršenom ravnotežom koja LB744 čini iznimno agilnim i učinkovit i na cesti i u zavojima staze. Ova sposobnost je također poboljšana povećanom krutošću stabilizatora (+11 posto sprijeda i +50 posto straga) i smanjenim omjerom upravljanja (-10 posto u usporedbi s Aventador Ultimae): pristup već uspješno testiran na Huracán STO. Mogućnosti LB744 upotpunjene su sustavom upravljanja na sva četiri kotača, koji značajno pridonosi osjećaju automobila koji je agilan, osjetljiv i kompaktan, ali u isto vrijeme stabilan i precizan, te posebno razvijenim gumama Bridgestone Potenza Sport s više veliki prednji otisak (+4 posto u usporedbi s Aventadorom).

Sustav Lamborghini Dinamica Veicolo 2.0

Zahvaljujući e-osovini, s modelom LB744 Lamborghini prvi put u svojoj povijesti uvodi vektoriranje električnog momenta i inaugurira sustav Lamborghini Dinamica Veicolo 2.0. Električno vektoriranje zakretnog momenta povećava agilnost automobila u uskim zavojima, kao i njegovu stabilnost u zavojima pri velikim brzinama, optimalno raspoređujući zakretni moment na svaki kotač i radeći u sinergiji sa sustavom upravljanja na četiri kotača. Osim toga, za razliku od konvencionalnih sustava, novo vektoriranje zakretnog momenta intervenira na kočnicama samo kada je to nužno, kako bi se povećala učinkovitost i osigurao prirodniji stil vožnje, kao i još višu razinu performansi. Prilikom kočenja, e-osovina i stražnji električni motor pridonose usporavanju, smanjujući opterećenje kočnica tijekom punjenja baterije.

Lamborghini LB744: 3 Driving Modes Izvor: Promo fotografije / Autor: Lamborghini

Ultra-lagana integralna struktura od karbonskih vlakana

Podvozje također daje značajan doprinos dinamici vozila. LB744 je prvi Lamborghini koji je opremljen novim 'monofusolageom' inspiriranim zrakoplovstvom, ultra-laganom integralnom strukturom od karbonskih vlakana (težine 10 posto manje od podvozja Aventadora) koja kombinira visoke performanse u apsorpciji energije s povećanom torzijskom krutošću (+25 posto u usporedbi s Aventadorom), čineći LB744 iznimno stabilnim i doprinoseći općem osjećaju kompaktnosti i odziva automobila.

Aktivna aerodinamika igra ključnu ulogu, postižući nove razine učinkovitosti i potisne sile: +61 posto odnosno +66 posto, u situacijama visokog opterećenja u usporedbi s Aventador Ultimae, posebno zahvaljujući prednjem spliteru i dizajnu krova koji usmjerava protok zraka prema visokoučinkovito stražnje krilo. Aerodinamika radi u sinergiji s poluaktivnim ovjesom s vilicom, kojim upravlja Lamborghini Vertical Control sustav dizajniran posebno za LB744, koji elektronički upravlja vertikalnom razmjenom sile kao što su nagli prijenosi opterećenja tijekom vožnje na stazi, prilagođavajući ovjes i ponašanje stražnjeg krila u stvarnom vremenu vrijeme.

  • +4
Lamborghini LB744 Izvor: Promo fotografije / Autor: Lamborghini

Karbonske kočnice

Kako bi odgovorili na situacije s najvišim performansama, kočioni sustav i sustav hlađenja kočnica također su redizajnirani. Automobil ima najnoviju generaciju CCB Plus (Carbon Ceramic Brakes Plus). Prednje čeljusti s deset klipova umjesto šest, kombinirane su s diskovima 410x38 mm (umjesto prijašnjih 400x38 mm Aventadora Ultimae); straga su čeljusti s 4 klipa i diskovi 390x32 mm (umjesto prijašnjih 380x38 mm). Diskovi su prekriveni tarnim slojem za bolje performanse, upravljanje toplinom i akustičnu udobnost pri kočenju.

Aerodinamika pridonosi učinkovitosti sustava, budući da su par deflektora prednjeg ovjesa i rešetka unutar lukova kotača dizajnirani da poboljšaju ne samo hlađenje prednjih kočnica – traka izvlači zrak iz prednjeg difuzora i usmjerava ga do kočnice - ali oblikovani su tako da smanjuju otpor unutar kotača, ograničavajući svaki fenomen kompresije, dok povećavaju opterećenje sprijeda. Osim toga, dva NACA kanala smještena ispred stražnjih kotača skupljaju protok iz podvozja i usmjeravaju ga na kanal za hlađenje stražnje kočnice.

Lamborghini LB744: Electric Mode animacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Lamborghini

Tri nova načina vožnje

Uz hibridni sustav debitiraju tri nova namjenska načina vožnje: Recharge, Hybrid i Performance, koji će se kombinirati s načinima rada Città (grad), Strada (cesta), Sport i Corsa (utrka), koji se mogu odabrati putem dva rotora smještena na redizajniranom upravljaču, za ukupno 13 dinamičkih postavki koje ističu različite osobnosti i potencijal LB744 ovisno o situaciji i vrsti ceste ili staze na kojoj se vozi.

Città je, na primjer, način vožnje dizajniran za svakodnevnu vožnju u urbanim središtima, također s nultom emisijom; ako je potrebno napuniti litij-ionsku bateriju koja napaja elektromotore, a nema dostupnih stanica za punjenje, V12 intervenira kako bi je u potpunosti napunio (Recharge mode) u samo nekoliko minuta. To omogućuje, na primjer, pristup povijesnim gradskim središtima s ograničenjima emisije u električnom načinu rada. Sustav ovjesa, kontrola proklizavanja i mjenjač pružaju maksimalnu udobnost, baš kao što smanjeni aerodinamički otpor čini Città najštedljivijim načinom rada s maksimalnom snagom ograničenom na 180 KS.

Način rada Strada savršeno je prilagođen dinamičnoj svakodnevnoj vožnji i dugim putovanjima, kombinirajući povećanu udobnost s povišenim sportskim duhom, izražavajući do 886 KS snage. V12 je uvijek aktivan, također osigurava konstantno stanje punjenja baterije koje je optimizirano i gurnuto do maksimuma u načinu punjenja. Prednja e-osovina podržava vektoriranje okretnog momenta, a aktivna aerodinamika radi na pružanju maksimalne stabilnosti pri velikim brzinama, primjerice na autocesti.

Lamborghini LB744: Corsa Performance animacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Lamborghini

Odabirom sportskog načina rada mijenja se osobnost LB744, a ponašanje automobila je postavljeno tako da nudi uzbudljivo iskustvo vožnje uz zabavu za vožnju i brzu orijentaciju u svakom od tri načina rada koji se mogu kombinirati: Recharge, Hybrid i Performance. Motor s unutarnjim izgaranjem, potpomognut hibridnim sustavom, aktivan je u sve tri situacije, isporučujući maksimalnih 907 KS snage uz zvuk V12 izražen u njegovim najuvjerljivijim tonovima. Mjenjač reagira s maksimalnim odzivom, dok ovjes i aerodinamika povećavaju agilnost automobila i užitak vožnje u zavojima.

Vrhunac dinamike i izlazne snage, u smislu performansi i zvuka, postignut je u Corsi, načinu vožnje osmišljenom da istakne dinamičke sposobnosti LB744 na stazi. U načinu rada Performance, pogonski sklop izražava vrhunac svog potencijala isporučujući 1015 KS, a kontrola hibridnog sustava je kalibrirana da izvuče maksimum iz e-osovine u smislu vektoriranja okretnog momenta i pogona na sve kotače, za ultrasportska, ali pristupačna vožnja. U načinu rada Corsa Recharge moguće je dati prioritet bateriji, maksimizirajući njezino punjenje. Za iskusne vozače također je moguće onemogućiti ESC kako bi iskusili maksimalnu dostupnu snagu bez aktivnih kontrola i osjetili uzbuđenje pokretanja iz mjesta pri punoj snazi zahvaljujući funkciji 'launch control' koja se može aktivirati pritiskom na tipku koja se nalazi u središtu lijevog rotora.