Dva unikatna primjerka

[FOTO] Lamborghini se pozdravlja s V12 erom s dva bisera: Invencible coupé i Auténtica roadster kao uvod u hibridno doba

07.02.2023 u 09:04

Bionic
Reading

Ova dva modela su posljednji automobili koje je proizveo Lamborghini opremljeni 12-cilindričnim 6,5-litrenim motorom postavljenim uzdužno straga (Longitudinale Posteriore: 'LP') snage 780 KS i maksimalnim okretnim momentom od 720 Nm

Samo nekoliko tjedana prije premijere Lamborghinijevog prvog hibridnog super sportskog automobila, ova se talijanska tvrtka oprošta sa svojim poznatim atmosferskim V12 motorom, i to s dva unikatna automobila: coupéom Invencible i roadsterom Auténtica.

Ova dva jedinstvena, jednokratna automobila koji ističu DNK marke i predstavljaju sam vrhunac Lamborghinijevog ekskluzivnog naglaska na personalizaciji, uključivanjem kupca od samog početka u stvaranje modela koji su doista po mjeri.

'Motor V12 jedan je od stupova naše povijesti i uspjeha naše marke', rekao je Stephan Winkelmann, predsjednik i izvršni direktor Automobili Lamborghini. 'Dok idemo prema prihvaćanju nove ere hibridizacije u središtu naše strategije Cor Tauri, ovo je Lamborghinijev način slavljenja atmosferskog V12 s dva jedinstvena vozila koja savršeno predstavljaju naš koncept izvrsnosti u personalizaciji.'

Invencible i Auténtica posljednji su automobili koje je proizveo Lamborghini opremljeni 12-cilindričnim 6,5-litrenim motorom postavljenim uzdužno straga (Longitudinale Posteriore: 'LP') prije prijelaza na hibridnu eru. Posljednji pozdrav odlazećem Lamborghini V12 pogonskom sklopu isporučuje 780 KS i maksimalni okretni moment od 720 Nm pri 6750 okr./min., povezan sa sedmerostupanjskim ISR mjenjačem, pogonom na sva četiri kotača i Lamborghini Dynamic Steering sustavom koji kontrolira sva četiri kotača.

Iako još nema službene potvrde, ovaj super sportski dvojac bi trebao ubrzavati od 0 do 100 km/h za otprilike 2,8 s, a najveća brzina bi im bila blizu 355 km/h, što bi otprilike odgovaralo karakteristikama Aventadora.

Dizajn sa stilom

Dva nepogrešiva unikatna automobila stilizirao je Lamborghini Centro Stile kao suštinu maksimalne kreativnosti koristeći V12 platformu, odražavajući dizajnerske naznake koje su pridonijele ikoničnom značaju tvrtke, kao i oslanjajući se na sportski karakter inspiriran trkaćom stazom.

Invencible i Auténtica odaju počast remek-djelima Lamborghini dizajna: Sesto Elemento, hommage lakoći i motorsportu kojeg karakterizira veliko stražnje krilo; Reventón sa svojim jedinstvenim aeronautičkim stilom; i Veneno, koji potragu za aerodinamičkim savršenstvom dovodi do ekstrema.

  • +16
Lamborghini Invencible coupé i Auténtica roadster Izvor: Promo fotografije / Autor: Lamborghini

'Stvorili smo dva unikatna automobila s vlastitim jedinstvenim karakterom, inspirirana stazama i okruženjem visokooktanskih staza,' rekao je Mitja Borkert, šef dizajna Automobili Lamborghini. 'Dizajnirao ih je Lamborghini Centro Stile, iskazujući maksimalnu kreativnost na V12 platformi. Ovi jednokratni dizajni oslanjaju se na naš jedinstveni dizajnerski DNK dok još jednom podižu naše dizajnersko nasljeđe na novu razinu.'

Oba nova automobila dijele isti monokok od ugljičnih vlakana iz Aventadora, proizvedenog u Sant’Agata Bolognese, zajedno s karoserijom od potpunog ugljika koja uključuje dizajn i tehnologije koje je Lamborghini uspješno testirao u motorsportu. Impozantan poklopac motora ponavlja model Essenza SCV12, zajedno s naglašenim prednjim spliterom zajedno s okomitim podupiračima dizajniranim za upravljanje protokom zraka na najučinkovitiji način.

Šesterokut, dobro poznati motiv modernog Lamborghini dizajna, integriran je skladno, ali upadljivo u prepoznatljive vizualne elemente automobila, počevši od upečatljivog sklopa prednjih i stražnjih svjetala istaknutih inovativnim šesterokutnim LED svjetlima za vožnju. Na poklopcu motora, usisnici zraka podsjećaju na one na modelu Sesto Elemento, a isti se znakovi ponavljaju u središnjem trostrukom ispuhu s vrhovima od Inconela - posebne legure čelika visokih performansi dobivene iz zrakoplovne industrije.

Posebne boje i interijer

Unutrašnjošću obaju automobila dominiraju čiste linije, s minimalističkom armaturnom pločom poboljšanom šesterokutnim 3D ispisanim otvorima za zrak i bez instrumenata na konzoli, kako bi se naglasila lakoća kabine i usmjerilo pozornost na čisti užitak u vožnji. Sam kokpit uokviren je ugljičnim vlaknima, s digitalnim očitavanjem s posebnom grafikom za svaki automobil.

Invencible coupé karakterizira suptilan kontrast između dominantne nijanse crvene i elemenata ugljičnog izgleda pojačanih crvenim 'pahuljicama'. Karoserija Rosso Efesto crvene boje nadopunjena je pragovima i okvirima vrata od karbona, baš kao kočione čeljusti u crvenoj Rosso Mars, koje se nalaze iza kotača s jednom maticom s oblogama od ugljičnih vlakana za ventilaciju kočionog sklopa. Na klasičnim vratima u obliku škara postoje dvije istaknute šesterokutne trobojnice: počast talijanskoj zastavi koja se odražava na oblogama vrata, kao i na upravljaču.

Unutrašnjost, u istoj boji kao i karoserija, u kontrastu je s crvenom kožom Rosso Alala i crnom alcantarom Nero Cosmus, naglašenom personaliziranim vezom u bojama Rosso Alala crvenoj i Nero Ade crnoj. Na armaturnoj ploči nalazi se logotip Lamborghini u crvenoj boji Rosso Efesto: iste boje koja se koristi za poluge mjenjača na upravljaču.

Na sličan način, dok još uvijek zadržava svoj doista jedinstveni karakter, Auténtica roadster ima karoseriju u Grigio Titans sivoj boji s detaljima u Matt Black crnoj i Giallo Auge žutoj livreji: boja se ponavlja na čeljustima kočnica kao i na glavnim aerodinamičkim elementima.

To uključuje prednji razdjelnik i stražnje krilo izvedeno iz motorsporta koje optimizira aerodinamičko opterećenje, okruženo parom peraja. Profil automobila čine jedinstvenim dvije kupole s integriranim rollbarovima, inspiriranim trkaćim automobilima s otvorenim krovom iz prošlosti. Interijer na otvorenom može se pohvaliti elegantnim vezom u boji Giallo Taurus žutoj, s kontrastnim kožnim presvlakama Nero Ade crnoj i dvobojnim crno-sivim Nero Cosmus i Grigio Octans Alcantara.