PRVI DETALJI

[FOTO/VIDEO] Lamborghini najavio senzacionalni LB744: Novo mjerilo za hibridne super sportske automobile

07.03.2023 u 12:25

Bionic
Reading

Za pogonski sklop ovog HPEV-a snage 1015 KS se brine atmosferski 6,5-litreni V12 motor postavljen u sredini kojeg nadopunjuju tri elektromotora, od kojih je jedan integriran u novi osam-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom

Lamborghini je otkrio prve detalje o prvom HPEV (High Performance Electrified Vehicle) hibridnom super sportskom automobilu kodnog imena LB744, koji će svoju premijeru imati uskoro u godini kada Lamborghini slavi 60. godišnjicu. S modelom LB744, Lamborghini kaže kako je postavio novo mjerilo u pogledu performansi i užitka u vožnji: potpuno nova arhitektura s novim pogonskim sklopom daje ukupno više od 1000 KS, kombinirajući snagu potpuno novog 12-cilindričnog motora s unutarnjim izgaranjem s tri električna motore i revolucionarni mjenjač s dvostrukom spojkom koji ima svoj debi na 12-cilindričnom Lamborghiniju.

Automobil prikazuje izgled bez presedana: atmosferski 6,5-litreni V12 motor postavljen u sredini nadopunjuju tri elektromotora, od kojih je jedan integriran u novi osam-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom. On je montiran poprečno i po prvi put postavljen iza motora s unutarnjim izgaranjem. U mjestu koje je tunel prijenosa još od dana Countacha, umjesto njega nalazi se litij-ionska baterija koja pokreće električne motore.

Lamborghini najavio prvi HPEV na svijetu: LB744 Izvor: Promo fotografije / Autor: Lamborghini

Električni motori povećavaju isporuku snage pri niskim okretajima i također mogu pretvoriti novi LB744 u potpuno električni automobil, smanjujući ukupne emisije CO2 za 30 posto u usporedbi s Aventadorom Ultimae.

Jedinstvena arhitektura

Lamborghini je sinonim za V12 motore od osnutka tvrtke. Prvi Lamborghinijev model s ovim karakterističnim motorom bio je kultni 350GT lansiran 1963. Prvi put da je električni motor spojen s 12-cilindričnim motorom s unutarnjim izgaranjem u Lamborghiniju 2019. sa Siánom, koji je koristio električni motor od 25 kW koji podržava prethodnu generaciju V12, pohranjujući električnu energiju u superkondenzatoru.

LB744 predstavlja hibridnu arhitekturu bez presedana i novu generaciju V12. Automobil je lansiran kao prvo elektrificirano vozilo visokih performansi - HPEV: plug-in hibridni super sportski automobil opremljen laganom litij-ionskom baterijom velike snage, smještenom unutar tunela prijenosa u središnjem dijelu šasije. To je inovativno rješenje, osmišljeno za smanjenje emisija u usporedbi s prethodnim V12 uz maksimiziranje performansi.

Novi motor L545 ima obujam od 6,5 litara i najlakši je i najsnažniji 12-cilindrični motor ikada proizveden od strane Lamborghinija. Ukupno teži samo 218 kg: 17 kg manje od Aventador jedinice. LB744 ima motor zakrenut za 180 stupnjeva u usporedbi s izgledom Aventadora. Superquadro V12 daje 825 KS pri 9250 okretaja u minuti zahvaljujući redizajniranom distribucijskom sustavu koji podržava maksimalni raspon okretaja od 9500 okretaja u minuti. Specifična snaga je 128 KS po litri, najveća snaga u povijesti Lamborghinijevih 12-cilindarskih motora, dok je maksimalni okretni moment 725 Nm pri 6750 okr./min.

Kanali za dovod zraka u cilindre su preinačeni kako bi se povećao dotok zraka i zajamčio optimalan protok zraka u komori za izgaranje. Izgaranje unutar stvarnog motora također je optimizirano, zahvaljujući regulaciji ionizacije u komori s dvije upravljačke jedinice: rješenje koje se već koristilo u Aventadoru, a sada je preneseno na novi model. Novi sustav izgaranja također karakterizira povećani omjer kompresije (12,6:1 u usporedbi s 11,8:1 za Aventador Ultimae). Dinamika tekućine ispuha također je poboljšana kako bi se smanjio protutlak pri visokim okretajima i povećala specifična izlazna snaga.

Ovako funkcionira HPEV pogonski sklop budućeg Lamborghinija LB744 Izvor: Promo fotografije / Autor: Lamborghini

Od samog početka Lamborghinijevi automobili bili su poznati po svom jedinstveno emotivnom i nepogrešivom zvuku. Posebna pažnja posvećena je 'zvučnom zapisu' novog L545 kako bi se naglasio ton motora, već melodičan pri niskim okretajima, a zatim se penje do prirodnog harmoničnog krešenda.

Električni pogon na sva četiri kotača

LB744 zadržava jednu od najjačih tradicija Lamborghinija: pogon na sva četiri kotača. Kao i motor s unutarnjim izgaranjem koji daje snagu stražnjim kotačima, par električnih motora sada ima svoj debi na prednjoj osovini, a svaki osigurava vuču jednom od prednjih kotača. Tu je i treći elektromotor smješten iznad osmostupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom koji može opskrbljivati snagu stražnjim kotačima, ovisno o odabranom načinu vožnje i uvjetima.

Kombinirani okretni moment iz motora s unutarnjim izgaranjem i tri elektromotora nudi razine performansi koje su jedinstvene čak iu domeni supersportskih automobila, sa 725 Nm koje proizvodi motor s unutarnjim izgaranjem i 350 Nm iz svakog od prednjih elektromotora. Sveukupno, pogonska jedinica daje kombiniranu maksimalnu snagu od 1015 KS.

Dva elektromotora sprijeda su uljno hlađene aksijalne fluksne jedinice i nude izniman omjer težine i snage: 18,5 kilograma iz svake od jedinica od 110 kW. Osim što daju snagu prednjim kotačima, imaju i funkciju vektoriranja zakretnog momenta, optimizirajući dinamiku vožnje i rekuperirajući energiju proizvedenu tijekom kočenja. Kada je u električnom načinu rada, LB744 ima samo prednji pogon za optimizaciju potrošnje energije, dok se električni pogon na stražnju osovinu uključuje po potrebi.

  • +8
Lamborghini LB744 Izvor: Promo fotografije / Autor: Lamborghini

Performanse bez emisija

Lamborghini LB744 opremljen je litij-ionskom baterijom visoke specifične snage (4500 W/kg) koja se nalazi unutar središnjeg tunela, držeći težište što je moguće niže i osiguravajući optimalnu raspodjelu težine. Baterija je zaštićena donjim strukturnim slojem i povezana je s prednjim elektromotorima, stražnjim elektromotorom i integriranom jedinicom za punjenje.

Baterija je duga 1550 mm, visoka 301 mm i široka 240 mm, a sadrži vrećice s ćelijama ukupnog kapaciteta 3,8 kWh. Kada napunjenost padne na nulu, može se ponovno napuniti koristeći običnu kućnu izmjeničnu struju i struju stupca za punjenje do 7 kW snage, a potpuno se napuni za samo 30 minuta. Također se može napuniti regenerativnim kočenjem s prednjih kotača ili izravno iz V12 motora u samo šest minuta.

Ubacivanje u brzinu

Usvajanje nove platforme donijelo je inovativne tehničke odluke koje uključuju mjenjač: nervni centar hibridne plug-in jedinice. Kako bi postigao svoje ciljeve, Lamborghini je razvio novu kompaktnu mjenjačku jedinicu koja može zadovoljiti potrebe tako moćne električne jedinice. Jedinicu je u potpunosti razvio i dizajnirao Lamborghini, a nakon LB744 opremit će sljedeću generaciju supersportskih automobila iz sjedišta Lamborghinija, talijanskog grada Sant'Agata Bolognese.

Lamborghinijev odjel za istraživanje i razvoj razvio je mokru dvostruku spojku kao najučinkovitije rješenje orijentirano na performanse, koje najbolje može upravljati okretnim momentom od 725 Nm pri 6750 okr./min. iz motora s unutarnjim izgaranjem.

Novi mjenjač s osam stupnjeva prijenosa postavljen je poprečno iza uzdužnog V12 motora, kako bi u tunelu ostao prostor za litij-ionsku bateriju koja napaja elektromotore. Riječ je o tehničkom rješenju koje je jedinstveno u svijetu automobila visokih performansi i stavlja Lamborghini još jednom na sam vrh automobilskog inženjerstva. Raspored pomaže zadržati međuosovinski razmak automobila i podržava učinkovitu raspodjelu težine za najbolju dinamiku vožnje.

U 60-godišnjoj povijesti Lamborghinija, samo su dva V12 automobila bila opremljena poprečnim stražnjim mjenjačem: revolucionarna Miura lansirana 1966., koja je također usvojila središnji stražnji poprečni raspored motora; i Essenza SCV12, hiperautomobil usmjeren na stazu s uzdužnim motorom i nosivim poprečnim mjenjačem.

Unutarnja struktura novog mjenjača ima dvije različite osovine za razliku od uobičajene tri. Jedan upravlja zupčanicima s parnim brojevima, a drugi upravlja neparnim brojevima. Oba zahvaćaju isti rotor. Ovakav raspored pomaže smanjiti ukupnu težinu, a istovremeno štedi prostor.

Razvoj osmerostupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom (DCT) proizlazi iz želje da se stvori jedinica koja pruža sve što je potrebno za sportsku vožnju poput brzih promjena stupnjeva prijenosa, dok uključivanje osmog omjera pomaže optimizirati potrošnju goriva i vozne karakteristike tijekom krstarenja. Posebna značajka je 'kontinuirano prebacivanje u niži stupanj prijenosa', koje spušta više stupnjeva prijenosa tijekom kočenja jednostavnim držanjem lijeve poluge, dajući vozaču osjećaj potpune kontrole.

Ostavljajući po strani električne komponente, novi DCT mjenjač je lakši i brži u pogledu brzine mijenjanja stupnjeva prijenosa u usporedbi sa sedmerostupanjskom jedinicom s dvostrukom spojkom koja se koristi u seriji Huracán. Poprečni raspored također je omogućio prostraniju unutrašnjost kabine, stvarajući više prostora iza vozača i suvozača radi poboljšanja udobnosti.

Mjenjač s dvostrukom spojkom izuzetno je kompaktan; dugačak samo 560 mm, širok 750 mm i visok 580 mm. Ukupna težina je samo 193 kg, što uključuje novu komponentu temeljnu za hibridnu arhitekturu automobila: stražnji električni motor, s maksimalnom snagom od 110 kW (150 KS) i najvećim okretnim momentom od 150 Nm.

Smješten iznad mjenjača, ovaj elektromotor služi i kao starter i generator, te opskrbljuje energijom prednje elektromotore preko baterije u tunelu prijenosa. U potpuno električnom načinu rada također može osigurati snagu stražnjim kotačima koji, uz e-motore koji pokreću prednje kotače, omogućuju pogon na sva četiri kotača s nultom emisijom. Kako sustav funkcionira ovisi o tome koji je način vožnje uključen, zahvaljujući mehanizmu za odvajanje s namjenskim sinkronizatorom koji omogućuje povezivanje s mjenjačem s dvostrukom spojkom. Kada daje dodatnu snagu V12 motoru s unutarnjim izgaranjem, elektromotor je u položaju P3, odvojen od mjenjača, dok se pomiče u položaj P2 kako bi napunio bateriju pri malim brzinama i kada je parkiran, također služi kao starter.

U položaju P3, LB744 može postati električni automobil s pogonom na četiri kotača, ovisno o odabranom načinu vožnje, nastavljajući Lamborghinijevu tradiciju pogona na četiri kotača čak i s nultom emisijom.

Prijenos za vožnju unatrag osiguravaju dva prednja elektromotora, iako ako je potreban dodatni zamah, može se uključiti i stražnji elektromotor, koji aktivira stražnju osovinu i kotače. Kao rezultat toga, novi LB744 može pokretati sva četiri kotača u načinu rada s nultom emisijom čak i pri vožnji unatrag u uvjetima slabog prianjanja.