OGRANIČENO IZDANJE

[FOTO/VIDEO] Lamborghini Sián Roadster; tehnologija budućnosti pod otvorenim nebom u automobilu iz snova

09.07.2020 u 13:47

Bionic
Reading

Napredna tehnologija superkondenzatora kombinira se s V12 motorom i povećava snagu od 785 KS u kombinaciji s dodatnih 34 KS iz hibridnog sustava na ukupnu snagu sustava od 819 KS uz maksimalnu brzinu od preko 350 km/h

Automobili Lamborghini je jučer održao svjetsku prezentaciju dvosjeda Lamborghini Sián Roadster, limitiranog izdanja hibridnog super-sportskog automobila otvorenog krova dizajniranog oko Lamborghinijeva ikoničnog V12 motora, s jedinstvenim hibridnim tehnologijama koje pružaju nenadmašne Lamborghini i hibridne performanse. Dizajn Sián Roadstera bez krova postavlja doista ekskluzivnu skupinu vozača sretnika u jedan od najspektakularnijih kokpita ikad: uvijek otvorenog prema nebu, s neponovljivim rezonirajućim zvukom dosad najmoćnijeg Lamborghinijevog V12 motora i uživajući u izvanrednim performansama Sián Roadstera na Lamborghinijevom putu do buduće hibridizacije.

Inače, legendarni talijanski proizvođač super-sportskih automobila Lamborghini, kojeg je osnovao još legendarniji talijanski industrijalac Ferruccio Lamborghini godine 1963., je od 1998. godine dio Volkswagen Grupe, preko svoje marke premium automobila Audi.

'Sián Roadster utjelovljuje duh Lamborghinija', kaže Stefano Domenicali, predsjednik tvrtke Automobili Lamborghini i glavni izvršni direktor. 'To je izraz prekrasnog dizajna i izvanrednih performansi, ali najvažnije je utjelovljenje važnih budućih tehnologija. Siánov inovativni hibridni pogonski sklop najavljuje smjer Lamborghinijevim super-sportskim automobilima, a otvoreni Sián Roadster potvrđuje želju za ultimativnim načinom života Lamborghinija dok idemo prema sutrašnjici tražeći nova rješenja.'

Sián Roadster je premijerno prikazan u Blu Uranus plavoj boji, a posebno ju je odabrao Lamborghinijev Centro Stile, koji zajedno sa odjela Ad Personam radi sa svim Siánovim klijentima, kako bi u potpunosti personalizirao boju i završni izgled svog Roadstera. Zaokružujući plavetnilo neba i zelenilo polja, izazivajući slobodu i ushićenje vožnje koje pruža izvedba otvorenog krova Sián Roadstera, automobil je opremljen zlatnom Oro Electrum bojom naplataka, koju je Lamborghini odabrao za označavanje elektrifikacije. Komplementarna unutrašnjost je elegantna kombinacija bijele boje s plavim Blu Glauco detaljima i aluminijskim elementima u zlatnoj Oro Electrum boji, novodizajnirani otvori za zrak koji se proizvode 3D ispisom omogućuju prilagođavanje inicijalima klijenta.

Dizajn za budućnost

Lamborghini Sián Roadster potvrđuje futuristički dizajn coupéa, ali kao pravi roadster dodaje novu čistoću kabini na otvorenom. Pogled iz zraka na Sián Roadster potiče od ikonične 'periskopske' linije nadahnute prvim modelom Countach, koje se dijagonalno kreću od kokpita do stražnjeg dijela i kulminiraju aerodinamičnim 'airstreamer grbama' iza vozača i suvozača. Siánovi dugi skulpturirani obrisi i karakteristična aero krila daju Sián Roadsteru nepogrešivo moćan profil. Automobil s niskim prednjim dijelom, s integriranim razdjelnikom (splitterom) od ugljičnih vlakana, u koji su smješteni uočljivi Lamborghini farovi u obliku slova Y.

Čist i neometan dizajn Siána jasna je izjava o optimiziranoj aerodinamičkoj učinkovitosti i tehnološkoj moći automobila: strujanje zraka usmjerava se kroz prednje razdjelnike i prednji poklopac, kroz bočne usisne otvore i izlaze i preko stražnjeg spojlera, bez gubitka aerodinamičke učinkovitost dizajna bez krova. Aktivna zakrilca za hlađenje na stražnjoj strani koriste jedinstvenu tehnologiju znanosti o materijalu koju je patentirao Lamborghini: rad krilaca pokreće reakcija elemenata pametnih materijala na temperaturu generiranu u ispušnom sustavu, uzrokujući da se oni okreću i pružaju elegantno i lagano rješenje hlađenja.

Ekstremni i snažni stražnji dio automobila uključuje Lamborghinijev povijesni šesterokutni dizajn, uključujući šest šesterokutnih stražnjih svjetala nadahnutih modelom Countach. Stražnje krilo integrirano je u profil i izvlači se samo tijekom vožnje kako bi se poboljšale performanse.

Elektrifikacija i hibridne tehnologije za novo sutra

U niskoj, moćnoj šasiji nalazi se sljedeća generacija V12 agregata: 'Sián' na lokalnom bolonjskom dijalektu, što znači 'bljeskalica' ili 'osvjetljavanje', elektrifikaciju Sián Roadstera označava kao dio buduće hibridne strategije, zadržavajući izvanrednu emociju i dinamičnost performanse svojstvene prirodno sportskim Lamborghinijevim super-sportskim automobilima.

Sián Roadsterov hibridni sustav pruža najveću moguću snagu putem najlakšeg rješenja, kombinirajući motor V12 s novim pogonskim sklopom. 48-voltni e-motor, snage 34 KS, ugrađen je u mjenjač kako bi odmah reagirao i poboljšao radni učinak. Elektromotor također podržava manevre pri malim brzinama, kao što su vožnja unatrag i parkiranje s električnim pogonom.

Sián Roadsterova sportska Lamborghinijeva inovativna aplikacija superkondenzatora je prva svjetska tehnologija koja pohranjuje deset puta veću snagu litij-ionske baterije. Smješten u pregradu između kokpita i motora osigurava savršenu raspodjelu težine. Tri puta je snažniji od baterije iste težine i tri puta lakši od baterije koja proizvodi istu snagu, električni sustav s superkondenzatorom i e-motorom teži samo 34 kg, čime pruža nevjerojatan omjer težine i snage od 1,0 kg/KS. Simetrični protok snage osigurava jednaku učinkovitost u oba ciklusa punjenja i pražnjenja, što je najlakše i najučinkovitije hibridno rješenje.

Ova napredna tehnologija kombinira se s V12 motorom koji uključuje usisne ventile od titana i povećava snagu od 785 KS (577 kW) pri 8500 okr./min. U kombinaciji s dodatnih 34 KS iz hibridnog sustava, Sián Roadster isporučuje ukupno 819 KS (602 kW) i postiže maksimalnu brzinu od preko 350 km/h.

Lamborghini Sián Roadster uključuje visoko sofisticirani regenerativni sustav kočenja, posebno razvijen od strane tvrtke Lamborghini. Simetrično ponašanje superkondenzatora, koji se, suprotno uobičajenim litij-ionskim baterijama, može puniti i prazniti istom snagom, u potpunosti napuni Siánov sustav skladištenja energije svaki put kada vozilo koči. Pohranjena energija je trenutno dostupna za povećanje snage, omogućavajući vozaču da odmah iskoristi povećani okretni moment pri ubrzavanju vožnje, do 130 km/h kada se e-motor automatski isključi, poboljšavajući manevarsku elastičnost i čineći ga više od 10 posto bržim nego automobil bez ovog sustava.

Inovativni sustav omogućuje trenutno ubrzanje pri malim brzinama, uz poboljšanu silu prianjanja koju pruža kombinacija V12 motora i hibridnog sustava. Sián Roadster ubrzava od 0 do 100 km/h za manje od 2,9 sekundi. Poboljšanje elastičnosti manevara još je vidljivije, na primjer, sila prianjanja je poboljšana za do 10 posto u trećem stupnju prijenosa.

Lamborghini Sián Roadster koristi povećanu razinu udobnosti u vožnji koju omogućava hibridni sustav, uz dinamično upravljanje i performanse. Trenutak kada se osjeti usporavanje i nedostajući zakretni moment tijekom promjene brzine pokretanog tradicionalnim motorom za izgaranje, eliminira se punjenjem okretnog momenta koji omogućuje hibridni e-motor, pa će vozač-pilot osjetiti samo povlačenje unazad kod ubrzanja, eliminirajući neugodne trzaje.

  • +14
Lamborghini Sián Roadster Izvor: Promo fotografije / Autor: Lamborghini