utrkivanje u stilu

[FOTO/VIDEO] Upoznajte novi Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO2

27.05.2021 u 08:23

Bionic
Reading

Huracán Super Trofeo EVO2 debitira u javnosti 28. svibnja u Le Castelletu, u vrijeme druge utrke Lamborghini Super Trofeo Europe, a cijena za europsko tržište iznosi 250.000 eura, bez poreza

Ovih dana se marka supersportskih automobila Lamborghini nalazi u centru pažnje svjetske javnosti nakon najave mogućeg preuzimanja od švicarske holding kompanije Quantum Group, koju je barem zasad koncern Volkswagen, odnosno njegova podružnica Audi, odbio.

Ono što je dio gotovo svakodnevnog posla Lamborghinija jest proizvodnja fantastičnih supersportskih automobila, pa je, da stvar bude zanimljivija, Lamborghini Squadra Corse upravo jučer predstavio Huracán Super Trofeo EVO2, najnoviju verziju trkaćeg automobila koji će se koristiti u svakoj od tri kontinentalne serije Lamborghini, počevši od 2022. Radikalna aerodinamična usavršavanja i beskompromisan dizajn Lamborghini Centro Stilea čine Huracán Super Trofeo EVO2, inačicu s najviše performansi koja se utrkivala u jednoj seriji i koja je 2021. godine izborila 13. sezonu.

Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO2 Izvor: Promo fotografije / Autor: Lamborghini Squadra Corse

Squadra Corse naziv je motorsport odjela tvrtke Automobili Lamborghini. Stvoren je da bi pružio 'neusporedivu' podršku kupcima Lamborghinija na terenu. Automobile koji se natječu na najprestižnijim GT prvenstvima u cijelom svijetu dizajnira i proizvodi tvrtka Squadra Corse. Također organizira Lamborghini Super Trofeo: - najbrže svjetsko prvenstvo s jednom markom.

'Prošlo je sedam godina otkako smo predstavili prvi Huracán Super Trofeo na događanju Pebble Beach, a sada Squadra Corse dodaje novo poglavlje svojoj povijesti', komentirao je Stephan Winkelmann, predsjednik i izvršni direktor Automobila Lamborghini. 'Huracán je jedan od najvećih bestselera u povijesti marke, a Super Trofeo pomogao je povećati njegov uspjeh.'

  • +18
Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO2 Izvor: Promo fotografije / Autor: Lamborghini Squadra Corse

Od 2009. godine 950 vozača utrkivalo se u Super Trofeu, natječući se više od 310 sati na najprestižnijim stazama na svijetu. Maurizio Reggiani, glavni tehnički direktor Automobili Lamborghinija, napomenuo je: 'Super Trofeo je najbolji poligon za tehnička i aerodinamična rješenja i za cestovne automobile i za GT modele, a Huracanom Super Trofeo EVO2 definitivno smo napravili još jedan korak naprijed. U travnju 2021. proslavili smo prekretnicu 400-tim trkaćim automobilom Huracán, a cilj nam je serijom Super Trofeo EVO2 doseći njih 500 u samo nekoliko godina.'

Dizajn

Aerodinamika i dizajn su područja na kojima su se najviše koncentrirali Squadra Corse i Centro Stile. S estetskog gledišta, Huracán Super Trofeo EVO2 dovodi dizajn ekstremnih prijašnjih generacija do krajnjih granica, predviđajući stilske elemente koji će se na cestovnim automobilima predstaviti u narednim godinama.

Prednji kraj doživio je radikalnu promjenu, uključujući nove jake svjetlosne cjeline visokog intenziteta sa šesterokutnim dizajnom i izraženom 'omega' usnicom koja se spaja s rebrima od karbonskih vlakana i pojačava stilsku vezu s Huracanom STO. Novost su i usisnici za zračnu zavjesu koji optimiziraju protok zraka zadržavajući ga prianjanjem uz bokove, kao i potisnu silu (downforce).

Stražnji dio, kojim je dominiralo veliko krilo od karbonskih vlakana, nadahnut je minimalizmom i lakoćom. Okviri novih LED svjetlosnih sklopova odaju počast dizajnu Countacha, a učinkovito ih podupire lučni odbojnik od karbonskih vlakana koji skladno povezuje aerodinamične dodatke smještene iza kotača s redizajniranim rebrima difuzora.

Mitja Borkert, voditelj dizajna Lamborghinija, komentirao je: 'Kada smo pristupili projektu Huracán Super Trofeo EVO2, odmah smo pomislili na koncept ‘Racing in style’. Odnosno, kombinaciju tipične agresivnosti trkaćih automobila Huracán i klasičnih stilskih značajki Lamborghinijeve DNK. Uz to, Huracán Super Trofeo EVO2 predstavlja futuristički estetski pristup koji djelomično predviđa elemente dizajna sljedećeg asortimana cestovnih automobila.'

Inovacije se također vide u brojnim dijelovima karoserije, poput bočnih obloga i gore spomenutih stražnjih aerodinamičnih dodataka, zamjenjujući plastične materijale ugljičnim vlaknima i zadržavajući pritom maksimalnu održivost u smislu tekućih troškova. Uz to, stražnji blatobrani sada su sastavljeni od jednog elementa, koji uključuje dio bočnog spojlera, radi optimalnog kontinuiteta površine.

Pogonski sklop

Sustav kočenja, koji je dizajnirao i razvio Squadra Corse, također je doživio promjene. Čelični prednji diskovi povećani su s 380 na 390 mm; nova čeljust može primiti kočione pločice novog dizajna i veće površine za optimizaciju performansi i potrošnje. Pogon je povjeren 5,2-litrenom atmosferskom motoru V10 koji isporučuje maksimalnu snagu od 620 KS, kojim se upravlja sekvencijalnim 6-brzinskim mjenjačem X-Trac i kombinira sa stražnjim pogonom.

Giorgio Sanna, Lamborghinijev šef Motorsporta, izjavio je: 'Super Trofeo osnova je našeg koncepta utrkivanja kupaca (customer racing), sposoban uključiti i uzbuditi i mlade talente i gospodu vozače. Huracán Super Trofeo EVO2 posvećen je objema kategorijama vozača, a mi smo ga dizajnirali s preciznim ciljem da ponudi još zanimljivije iskustvo vožnje, a pritom posvećujemo najveću pažnju tekućim troškovima.'

Huracán Super Trofeo EVO2 debitira u javnosti 28. svibnja u Le Castelletu, u vrijeme druge utrke Lamborghini Super Trofeo Europe. Cijena za europsko tržište iznosi 250.000 eura, bez poreza. Kupci će imati priliku nadograditi Huracán Super Trofeo EVO namjenskim kompletom dostupnim od početka 2022. godine.