Terra dei motori

[FOTO] Talijanska pokrajina Emilia-Romagna svjetski je fenomen, ne zovu je bez razloga 'zemlja motora'

07.06.2022 u 08:44

Bionic
Reading

Ovdje je rođen i izrastao mit koji je postao jedan od najvećih simbola Made in Italy, marka Ferrari. No tu su i svjetski poznate marke Maserati, Pagani, Lamborghini, De Tomaso, Ducati, Dallara ili Tazzari

Talijani su poznati kao strastveni navijači kad je riječ o sportu, naročito nacionalnom poput na primjer nogometa. No isto tako jedna velika većina navijača, onih pravih koji se nazivaju Tifosi, strastveno navija za talijansku momčad Scuderia Ferrari u Formuli 1, ali i drugih talijanskih marki automobila kao što su Maserati, Lamborghini koje nastupaju u raznim natjecanjima automobilističkog sporta ili motociklističke marke Ducati.

Ipak, u ovom članku se nećemo baviti strastvenim talijanskim navijačima, već onome što ih zapravo veže, a to je velika strast prema automobilima, njihovim motorima koji ih pokreću, ali i motociklima.

Isto tako, ono što je zajedničko svjetski poznatim talijanskim brendovima poput marki Ferrari, Maserati, Pagani, Lamborghini, De Tomaso, Ducati, Dallara ili Tazzari, jest činjenica da je svakoj od ovih marki njihovo sjedište u jednoj talijanskoj pokrajini, koja se zove Emilia-Romagna s glavnim gradom Bolognom.

Zemlja motora

Kaže se da je Emilia-Romagna zapravo Zemlja motora (tal. Terra dei Motori). Ovdje je rođen i izrastao mit koji je postao jedan od najvećih simbola Made in Italy, marka Ferrari.

U ovoj veličanstvenoj regiji za ljubitelje motora nalaze se, osim Motor showa, trkalište Imola (Autodromo Enzo i Dino Ferrari), trkalište Varano, Autodromo Modena, Misano World Circuit Marco Simoncelli i nova trkaća staza Marzaglia, ali i dva magneta za entuzijaste: Museo Ferrari i Museo Casa Enzo Ferrari.

Motor Valley Fest 2022

Događaj koji se održao od 26. do 29. svibnja 2022. u Modeni sredstvo je promocije Made in Italy i dio je komunikacijske kampanje proizašle iz sporazuma između Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje, Ice – Agencije za promociju u inozemstvu i internacionalizaciju talijanskih tvrtki, regije Emilia-Romagna i Apt Servizi Emilia Romagna, za međunarodno unapređenje talijanskog automobilskog sektora.

Formula 'Fest' potvrđena je izložbama automobila brendova Motor Valley, tematskim susretima, paradama, izložbama trkaćih automobila i formatom Innovation & Talents, mrežnim područjem posvećenim talentima, start-upovima i sveučilišnom svijetu, za karijerno vođenje u automobilskom sektoru, općenito cjelokupnog talijanskog automobilskog sustava.

Kao što samo ime govori, Zemlja motora obuhvaća cijelu regiju Emilia-Romagna, koja se proteže od pokrajine Parme do Riminija, duž Via Emilia. Tvrtke u okrugu, uglavnom koncentrirane u gradskom području gradova Bologna, Modena, Cento i Argenta, predstavljaju izvrsnost svjetske klase u području istraživanja, razvoja i proizvodnje tehnologije za automobilski sektor, kako zanatski tako i industrijski, ali to nisu jedini elementi koji animiraju Zemlju motora. Teritorij je zapravo prošaran muzejima, privatnim zbirkama i prestižnim međunarodnim krugovima s jakim kulturnim utjecajem i značajnim turističkim interesom.

  • +16
'Zemlja motora' Izvor: Promo fotografije / Autor: Motor Valley

Svjetski poznata imena osnivača čuvenih marki

Povijest Emilia-Romagne je notorno isprepletena s vrlo snažnom tradicijom mehaničara i automobilizma: zemlja poljoprivrednika, regija je postala automobilska ikona zahvaljujući tehnološkom razvoju koji je utjecao na svijet poljoprivrede i cestovnih vozila.

Novi poljoprivredni strojevi počinju poticati maštu i praktičnost seljaka Emilia-Romagna, približavajući ih svijetu mehanike; mnogi od njih stoga iznova izmišljaju mehaniku i odavde započinju tradiciju koja se razvila tijekom prošlog stoljeća, rađajući tvrtke namijenjene obilježavanju povijesti međunarodnog automobilskog inženjerstva.

Često se ove tvrtke rađaju iz domišljatosti i inicijative imena, koja su kasnije postala istaknuta, koja su postala protagonisti u povijesti talijanskog i svjetskog motorsporta: Gian Paolo Dallara, Enzo Ferrari, braća Maserati, Horacio Pagani, Ferruccio Lamborghini, Antonio Cavalieri Ducati i Giorgio Tazzari. Zemlja motora suvremeni je izraz ove neprocjenjive teritorijalne i kulturne baštine.