one-of-a-kind

[FOTO/VIDEO] Jedinstveni Ferrari Roma: Ljepotan iz programa Tailor Made nadahnut je tradicionalnim Japanom

26.05.2022 u 20:55

Bionic
Reading

Cool Hunting, nagrađivana neovisna američka publikacija posvećena dizajnu, kulturi i tehnologiji, odlučila je prilagoditi model Ferrari Roma, kako bi istražili dokle bi Ferrarijev prilagođeni program personalizacije mogao pomaknuti granice

Ferrari predstavlja jedinstveni model Ferrari Roma, koji je izradio njihov odjel Tailor Made. Automobil ima izuzetne detalje nadahnute tradicionalnim Japanom, zadržavajući čistu, sofisticiranu eleganciju originalnog automobila.

Ferrari Tailor Made je ekskluzivni program za one koji žele prilagoditi svaki element svog Ferrarija kako bi stvorili vozilo koje uistinu odražava njihovu osobnost i ukus. Kupcima koji sudjeluju u programu Tailor Made pomaže tim stručnjaka na čelu s osobnim dizajnerom koji tumači njihove želje uz pridržavanje estetskih standarda marke Ferrari.

Cool Hunting

Priča o ovom automobilu započela je kada su Evan Orensten i Josh Rubin, osnivači nagrađivane neovisne američke publikacije posvećene dizajnu, kulturi i tehnologiji Cool Hunting, dobili i prihvatili priliku da prilagode izvorni model Ferrari Roma, kako bi istražili dokle bi Ferrarijev prilagođeni program personalizacije mogao pomaknuti granice.

Upoznali su Flavija Manzonija, Ferrarijevog glavnog dizajnera, u Ferrari Tailor Made salonu u New Yorku. Upravo su se vratili s nekoliko istraživačkih putovanja u Japan gdje su se uronili u tradicionalne zanate i zanatske metode ove zemlje, te predložili da neke od tih ideja i jedinstvenih materijala dovedu u Tailor Made putovanje kako je zamišljao Cool Hunting.

Ferrari Roma Tailor Made Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Flavio Manzoni i njegov tim bili su inspirirani paralelama između talijanske i japanske kulture i filozofije dizajna: usmjerena predanost kvaliteti, emocionalna uključenost s klijentom i izvrsne vještine izrade koje se prenose s generacije na generaciju.

Tradicionalne japanske tehnike

Formirana je ideja - stvoriti Ferrari koji sadrži neke od jedinstvenih materijala razvijenih iz tradicionalnih japanskih tehnika uz korištenje uobičajenih Ferrarijevih inovacija kako bi ih modificirali kako bi se prilagodili zahtjevima izdržljivosti i funkcionalnosti koje zahtijeva moderni automobil visokih performansi.

Tradicionalne japanske indigo boje inspirirale su shemu boja Ferrari Rome, posebno živopisno plavu vanjsku boju koja je posebno razvijena za ovaj automobil i nazvana Indigo Metal. Ova živopisna boja savršeno naglašava čistoću oblika Ferrari Rome – čini se da svjetlost teče preko njegove karoserije, naglašavajući njegove linije kroz svjetla i nijanse.

Indigo je istaknut u japanskoj dizajnerskoj kulturi, a tradicionalna boja se proizvodi prirodno. Cool Hunting je posjetio Toyamu, jednu od samo pet preostalih farmi indiga u Tokushimi, japanskoj regiji tradicionalnog uzgoja indiga. Saznali su da boja dolazi iz zelene biljke koja, kada se ubere i fermentira, postaje sukumo, tradicionalni sušeni japanski indigo koji se miješa s lugom, sakeom i vapnenačkim prahom kako bi se stvorila autentična Hon-Ai indigo boja. Zbog svojih antimikrobnih svojstava tradicionalno se koristio za posteljinu i odjeću.

Ista paleta boja koristi se za povezivanje eksterijera i unutrašnjosti vozila u jednu suptilnu, holističku izjavu. Indigo nijansa također se nalazi u sakiori tkanini koja se koristi za umetke obloge sjedala i tepihe.

Reciklirani materijali

Sakiori je jedan od najstarijih svjetskih primjera upcyclinga (ponovno korištenje odbačenih predmeta ili materijala na način da se stvori proizvod veće kvalitete ili vrijednosti od originala), koji datira iz 1700-ih kada su pamuk i svila bili dostupni samo japanskom plemstvu i vrlo bogatim ljudima. Istrošeni kimoni su rastavljeni, njihova tkanina izrezana na niti i ponovno utkana novim vlaknima, stvarajući materijal koji je bio topao, udoban i izdržljiv. Riječ dolazi od japanskog saku (čupati) i oru (tkati).

Utvrđeno je inovativno rješenje kako bi sakiori postao održiv materijal. Korištena su dva vintage kimona izvorno izrađena u Amami Oshimi, otoku u južnom japanskom arhipelagu - indigo obojen kimono star otprilike 75 godina i jedan star otprilike 45 godina, obojen u indigo i proslavljenu otočku boju na bazi blata Amami Oshima Tsumugi. Umjesto tradicionalnog tkanja kimona od pamuka ili svile, on je tkan od najlona visoke čvrstoće, osiguravajući trajnost potrebnu za ovaj materijal prilikom njegove primjene u vozilu. Ovaj novi tekstil nastao je na istom mjestu odakle su izvorni materijali Hajime Shoji.

Indigo tema se prenosi na naslone za glavu Ferrari Rome - prekrasno detaljan komad izrade i dizajna koji doživljavaju isključivo oni koji sjede u automobilu. Sastoji se od dvije indigo obojene kože izrađene s Asai Roektsuom u Kyotu — jedne jedinstvene jednobojne boje izrađene tako da odgovaraju shemi boja automobila, i ručno oslikane kože metodom Roketsu, koja se može pratiti do 8. stoljeća. To je metoda bojenja otporna na vosak koja formira zamršene uzorke koji se ponavljaju oko jedne boje, a obično se koristila za ukrašavanje svile ili pamuka kimona i obija. Kože su zatim poslane u Italiju, gdje su ih talijanski obrtnici izrezali na trake i ručno tkali u procesu zvanom intreccio, formirajući elegantno, jedinstveno umjetničko djelo.

  • +4
Ferrari Roma Tailor Made Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Unutarnje kvake na vratima Ferrari Roma također su inspirirane Japanom - zatvorene su u čvrsto ručno tkane trake od crne kože u znak počasti tsukamiju, drevnoj umjetnosti omatanja drški Katana mačeva.

Jedinstveni dizajn unutrašnjosti

Cool Hunting tim je dodatno inspiriran posjetom Kaikadu, obiteljskoj tvrtki sa sjedištem u Kyotu poznatom po svojim kultnim bakrenim kanisterima za čaj. Sada koje proizvodi peta i šesta generacija obitelji, kanisteri su tako vješto izrađeni da tvore vakuumsku brtvu dok poklopac lagano pada na tijelo. Bakar također usvaja jedinstvenu prirodnu patinu s upotrebom. Inspirirana ovim, bakrene ploče nalaze se u detaljima na okvirima vrata mjenjača Ferrari Roma i polugama, koje su obložene u Japanu. Obris dvostrukih kokpita, felge kotača i kamon također su izrađeni u ovoj boji.

Jedinstveni grb na pločici s posvetom automobila na središnjem naslonu za ruke i pragovima vrata je 'kamon' po narudžbi, simbol koji se prenosi s generacije na generaciju u Japanu. Dizajniran od strane Kyogena, predstavlja kotač iz volovske kočije (popularan prijevoz među aristokratima tijekom razdoblja Heian, 794.-1185. godine) u kombinaciji s osam klipova V8 motora Ferrarija Roma koji tvore njegove žbice. Numerička tema se nastavlja u osam valnih vrhova koji okružuju kotač - simboli sreće, moći i otpornosti.

Talijanska i japanska kultura dizajna

Ovaj suptilni, ali iznimno detaljan Ferrari Roma spaja talijansku i japansku kulturu dizajna u skladnom obliku. To je prekrasan primjer neograničenog bogatstva kombinacija i mogućnosti koje su dostupne kroz Ferrari Tailor Made program.

Ferrari Roma odlikuje se profinjenim proporcijama i bezvremenskim dizajnom u kombinaciji s neusporedivim performansama i rukovanjem. Ne samo da je Ferrari Roma ikona talijanskog dizajna, već predstavlja i vrhunac performansi u ovoj kategoriji, zahvaljujući svom V8 motoru s turbo punjačem snage 620 KS iz obitelji motora koji je osvojio ukupno četiri nagrade za Međunarodni motor godine u nizu.

Ferrari Roma po mjeri posebno izrađen za Cool Hunting bit će izložen u Ferrari Tailor Made Showroomu tijekom Tjedna dizajna u New Yorku (NYC X DESIGN), slaveći prostor u kojem je započela ova nevjerojatno dinamična suradnja, okupljajući različite kulturne i kreativne snage iz različitim dijelovima svijeta na jedinstven i poseban način.