SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Maserati predstavio novi SUV Grecale

23.03.2022 u 16:05

Bionic
Reading

Tri verzije će biti predstavljene prilikom lansiranja: GT, pokretan četverocilindričnim blagim hibridnim motorom snage 300 KS; Modena, s četverocilindričnim blagim hibridnim motorom od 330 KS; i moćni Trofeo, opremljen 3,0-litrenim benzinskim V6 motorom od 530 KS visokih performansi baziranim na Nettuno motoru

Maserati je predstavio svoj potpuno novi SUV model Grecale. Ako se pitate znači li što njegovo ime, onda treba reći da je dobio svoje ime od sjevernoistočnog povjetarca koji puše uz obalu Sicilije.

Talijanski proizvođač sportskih automobila kaže za svoj potpuno novi model da 'postiže pravu ravnotežu između svestranosti, elegancije, performansi i inovacije, jamčeći performanse, udobnost i sigurnost, sve u isto vrijeme. Ove značajke kombinirane su s off-road sposobnostima i beskompromisnim užitkom u vožnji.'

Maserati Grecale Trofeo Izvor: Promo fotografije / Autor: Maserati

Široka paleta pogonskih sklopova

Novi Grecale nudi iznimno širok raspon motora: konvencionalni s unutarnjim izgaranjem, hibridni i, za godinu dana, Grecale će također biti prvi potpuno električni SUV u povijesti Maseratija.

Tri verzije bit će predstavljene prilikom lansiranja: GT, pokretan četverocilindričnim blagim hibridnim motorom koji može isporučiti 300 KS, za one koji traže urbani suvremeni minimalizam; Modena, s četverocilindričnim blagim hibridnim motorom od 330 KS namijenjen ljubiteljima prirode koji maksimalno iskorištavaju svoje slobodno vrijeme; i moćni Trofeo, opremljen 3,0-litrenim benzinskim V6 motorom od 530 KS visokih performansi baziranim na Nettuno motoru ugrađenom u model MC20, i predstavlja čisti adrenalin.

Prilikom lansiranja, Grecale je također dostupan u PrimaSerie Launch Edition, ograničenom izdanju s ekskluzivnim sadržajem. Za kompletiranje asortimana, Grecale Folgore, potpuno je električna verzija s 400V tehnologijom.

Novi SUV ističe se u smislu prostranosti i udobnosti, može se pohvaliti impresivnim skupom značajki 'najboljih u klasi'. Najbolji je u klasi u smislu unutarnjeg prostora, voznosti, upravljanja, ubrzanja (0-100 km/h za 3,8 sekundi – na Trofeu), najveće brzine (285 km/h – opet na Trofeu), kvalitete zvuka i široku upotrebu finih materijala kao što su drvo, ugljična vlakna i koža.

Svako se putovanje pretvara u jedinstvenu avanturu koja spaja dinamičnu udobnost i nezaboravno iskustvo vožnje, što je omogućeno izvanrednim upravljanjem koje pruža novi, potpuno Maseratijev sustav dinamičkog upravljačkog modula (VDCM) i kontrola od 360° koju nudi nad automobilom. Opcija potpune kontrole pretvara se u jasnu razliku između različitih načina vožnje: Comfort, GT, Sport, Corsa (samo Trofeo) i Off-Road.

  • +36
Maserati Grecale Izvor: Promo fotografije / Autor: Maserati

Vanjski izgled i unutrašnje uređenje

Dizajn Grecalea obuhvaća Maseratijev novi vizualni simbol, koji razlikuje svaki novi model počevši od modela MC20. Sprijeda se nalazi niska i impozantna rešetka. Profil je poznat po kontrastu između čistoće i tehnike, s vrlo fluidnim tijelom s vijugavim, vizualnim oblicima i tehničkim komponentama naglašenim upotrebom ugljičnih vlakana. Straga, bumerang stražnja svjetla inspirirana su Giugiarovim 3200 GT i uklapaju se u trapezoidnu liniju, koju čini još upečatljiviji coupé efekt kabine i završna obrada poput sportskog automobila.

Njegove su dimenzije glavni čimbenik: u GT verziji Grecale je dugačak 4846 mm s međuosovinskim razmakom od 2901 mm, visinom od 1670 mm, širinom od 2163 mm (uključujući bočne retrovizore), s tragom stražnjih kotača od 1948 mm (a još veći u Trofeju).

Maserati Grecale Folgore: potpuno električna verzija Izvor: Promo fotografije / Autor: Maserati

Novi Grecale dolazi prilikom lansiranja u tri boje: GT verzija dolazi u brončanoj Bronzo Opaco, svilenkastoj mat nijansi; Modena je Grigio Cangiante (iridescentno siva), što je omogućeno umetnutom troslojnom bojom s efektima inspiriranim svježinom ljetnog svjetla; Trofeo dolazi u žutoj Giallo Corse, snažnom izrazu neraskidive veze između Maseratija i Modene, nijansi koja kombinira dvije boje grba grada, zahvaljujući žutoj bazi i plavom liskunu, za sportskiji izgled.

U unutrašnjosti, u kabini, izvanredne tehničke specifikacije uključuju tradicionalni Maseratijev brojčanik. Po prvi put digitalno, pretvara se u pravog vratara u automobilu zahvaljujući glasovnoj kontroli.

Sve postaje na dodir, uz izuzetnu estetsku čistoću. Tehnologija se kontrolira putem zaslona: veliki središnji zaslon od 12,3”, najveći ikada viđen u Maseratiju, još jedan zaslon od 8,8” za dodatne kontrole i treći za putnike na stražnjim sjedalima. Iskustvom u automobilu upravlja se putem multimedijskog sustava Maserati Intelligent Assistant (MIA), najsuvremenijeg infotainmenta i Maserati Connecta.

Zvuk u automobilu gurnut je do apsolutnih granica užitka zahvaljujući sveobuhvatnom zvučnom doživljaju, osiguranom tipičnim Maseratijevim 'urlanjem' i impresivnim Sonus faber 3D zvučnim sustavom. Sustav Sonus faber – kao standard na Premium razini – uključuje 14 zvučnika ili 21 zvučnik na zahtjev na razini High Premium.

Inženjeri u Maserati Innovation Lab u Modeni surađivali su talijanskim umjetnikom Dardustom na dizajnu zvuka u automobilu. Zajednički napor koji se oblikovao u prijenosu između tehnologije i dizajna zvuka, za prilagodbu 'zvona' - zvučnih upozorenja koje korisnik prima kao dio izvanrednog iskustva vožnje na Grecaleu.

Poseban Maserati za posebne kupce: Grecale Mission from Mars

Inovativan po prirodi, Maserati je odabrao Fuoriserie program za stvaranje jedinstvenog modela. Maserati Fuoriserie je prazna ploča i marka nudi širok raspon dizajna i boja za njega. Ostalo se svodi na inspiraciju pojedinačnih kupaca (i Marsovaca!), koji dobivaju priliku da zauzmu stav trendsetera i izraze svoju osobnu kreativnost.

Crvena prašina planeta Marsa i njegove oksidirane stijene unakrsno oplode Grecale Mission from Mars: metalik s posebnom teksturom je boja inspirirana mineralnom prašinom, a erozija metala koristi se na komponentama iznutra i izvana. Eksterijeri su obojani u Galactic Orange, Fuoriserie interpretaciji karoserije u višeslojnoj boji. Njegova vrlo tekuća baza podsjeća na rastaljeni metal, na vrhu intenzivne, futurističke i gotovo mat narančastocrvene smole.

Za kompletiranje eksterijera, Grecale Mission from Mars ima posebne Vortex kotače. Ovo nije puko prilagođavanje naplatka kotača iz kromatske perspektive, već istinsko prepričavanje mehaničke obrade samog materijala; njegovo uklanjanje ostavlja iza sebe vrtložni dizajn, podsjećajući na pomak zraka uzrokovan pokretanjem i brzinom. Sirova površina zaštićena je prozirnim završnim premazom crne tinte. S druge strane, siva guma je napravljena od posebne mješavine posvećene planetu Marsu.

Značke su specifične, a trozubac na C-stupu stapa se u karoseriju, dajući joj 2D izgled, u većim omjerima nego inače. Dizajn logotipa Trident je revidiran s efektom glitcha, koji simbolizira ritam valova i informacija koje dolaze iz svemira, te podsjeća na osjećaj kretanja pri vrlo velikoj brzini. Efekt zrcala sličan je solarnoj leći, ovdje ugrađenoj u tamnonarančastu karoseriju.