uoči premijere

[FOTO] Peugeot 408 će biti potpuno novi model: Premijera krajem lipnja

Peugeot 408 će biti potpuno neočekivan model i predstavlja Peugeot nove vrste

Peugeot 408 će biti potpuno neočekivan model i predstavlja Peugeot nove vrste

Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Francuski proizvođač kaže da ovaj 'potpuno neočekivani model predstavlja Peugeot nove vrste koji na vrlo originalan način povezuje karakteristične elemente SUV-a s dinamičnom siluetom fastbacka'

Peugeot je objavio kako će krajem ovog mjeseca svijetu pokazati svoj potpuno novi model naziva Peugeot 408. Prema uvijek dostupnim špijunskim fotografijama s posljednjih testiranja na cesti, vidljivo je da je riječ o modelu koji bi se mogao smjestiti između nedavno pristiglog modela 308 hatchbacka (postoji i karavanska izvedba 308) i crossover/SUV-a 3008.

Peugeot 408: špijunska fotografija s posljednjih testiranja na cesti

Peugeot 408: špijunska fotografija s posljednjih testiranja na cesti

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Autocar

Ako ste se pitali postoji li već ova nomenklatura u Peugeotovoj gami, onda je odgovor potvrdan. Naime, model Peugeot 408 je naziv produžene izvedbe modela 308 u Kini, pa će se po svemu sudeći za taj model morati napraviti neka razlika u samom nazivu.

Peugeot 408 je u Kini naziv produžene verzije modela Peugeot 308

Peugeot 408 je u Kini naziv produžene verzije modela Peugeot 308

Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Francuski proizvođač u sklopu Stellantis grupe kaže da ovaj 'potpuno neočekivani model predstavlja Peugeot nove vrste koji na vrlo originalan način povezuje karakteristične elemente SUV-a s dinamičnom siluetom fastbacka.'

'U razvoju novog vozila Peugeot 408, kako u dizajnerskom, tako i u inženjerskom smislu, naglasak je bio na postizanju visoke razine učinkovitosti i na želji da se korisnicima ponude neka nova iskustva. Model 408 jedinstveno je vozilo u gami Peugeot namijenjeno onima kojima automobili predstavljaju užitak.'

Ono što je poznato jest činjenica da je novi 408 napravljen na istoj platformi kao i modeli 308 i 3008, a to bi trebalo značiti da će nuditi isti niz pogonskih sklopova: motore s unutarnjim izgaranjem te elektrificirane verzije. Da podsjetimo, novi 308 treće generacije, koji je nedavno predstavljen i već je stigao na naše tržište ima na izbor nekoliko različitih kombinacija pogonskog sklopa. Što se tiče motora s unutarnjim izgaranjem tu su benzinski trocilindrični 1,2-litreni motori: PureTech 110 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem; PureTech 130 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem; PureTech 130 S&S s automatskim mjenjačem EAT8.

Novi Peugeot 308: hrvatska premijera

Novi Peugeot 308: hrvatska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Nadalje, tu je i dizelski četverocilindrični 1,5-litreni motori: BlueHDi 130 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem te BlueHDi 130 S&S s automatskim mjenjačem EAT8.

Što se elektrificiranih verzija tiče, ako je suditi po modelu 308, onda bi novi 408 mogao imati i dva punjiva hibridna (plug-in) motora. Prvi je HYBRID 225 e-EAT8, koji je kombinacija benzinskog PureTech motora od 180 KS (132 kW) i električnog motora od 81 kW povezanih s mjenjačem automatskim e-EAT8.

Peugeot 3008 Hybrid 225 e-EAT8 Road Trip

Peugeot 3008 Hybrid 225 e-EAT8 Road Trip

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Drugi je HYBRID 180 e-EAT8 kao kombinacija motora PureTech od 150 KS (110 kW) i električnog motora od 81 kW povezanih s automatskim mjenjačem e-EAT8. Uostalom i slika koju nam je Peugeot poslao nosi naziv 408 PHEV, pa mislimo da su time puno toga već otkrili javnosti.

Ipak, kako je premijera novog 408 krajem mjeseca lipnja ostaviti ćemo otvorenim o kojim se kombinacijama pogonskih sklopova točno radi.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!