hrvatska premijera

[FOTO/VIDEO] Isprobali smo novi Peugeot 308; Velik adut 'lavlje' marke ugodno iznenadio

05.03.2022 u 10:39

Bionic
Reading

Benzinska izvedba 308 Active Business PureTech 110 S&S BVM6 ima početnu preporučenu maloprodajnu cijenu od 160.975 kn, dizelska izvedba 308 Active Business BlueHDi 130 S&S BVM6 od 184.995 kn, a ulazna hibridna izvedba 308 Active Business PHEV 180 s e-EAT8 mjenjačem od 265.757 kn

Novi Peugeot 308 stigao je na naše tržište, a mi smo bili na hrvatskoj premijeri ovog automobila od kojeg se jako puno očekuje i to ne samo kod nas. Naravno, riječ je o trećoj generaciji ovog modela iz C-segmenta. Da je riječ o prekrasnom automobilu, svjedoče brojne fotografije i videouradak. Novi Peugeot 308 se počeo prodavati na hrvatskom tržištu od 1. ožujka, a proizvodi se u tvornici u francuskom Mulhouseu.

U snažnom i privlačnom dizajnu vozila novi Peugeot 308 krasi snažan i privlačan dizajn s odlikama visoke klase, u kojem se ističe novi grb marke. Općenita optimizacija strukture donijela je više prostora i istakla dinamičnost i identitet vozila.

Peugeot 308 Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Tehnološki gledano, novi Peugeot 308 opremljen je najmodernijim sustavima za pomoć u vožnji. Novi Peugeot i-Cockpit® dodatno je razvijen i sada sadrži i-Connect® Advanced, intuitivan, povezan i napredan multimedijski sustav.

Štedljiv i vrhunskih performansi sjejnih aerodinamičnkih detalja, novi Peugeot 308 ponudom punjivih hibridnih motora te benzinskih i dizelskih motora savršeno utjelovljuje načelo 'Power of Choice' (Snaga izbora).

Vanjski dizajn i struktura

Novi 308 je razvijen na modularnoj platformi EMP2 (Efficient Modular Platform), spremnoj za ugradnju različitih vrsta pogonskih motora, što omogućuje uvođenje cijele game s električnim motorima, uključujući 100-postotnu električnu izvedbu u ovom segmentu. Već od samog puštanja u prodaju dostupne su dvije izvedbe punjivih hibridnih motora.

Platforma se sastoji od novih strukturnih elemenata koji pružaju veću učinkovitost, sigurnost, užitak u vožnji i udobnost.

Novi Peugeot 308 mijenja oblik kako bi se istaknuo u svom segmentu: duljina je 4,36 m (+11 cm) vjetrobransko staklo ima veći nagib i pomaknuto je unatrag međuosovinski razmak povećan je za 55 mm i sada iznosi 2,675 m, čime se povećava prostor za putnike u drugom redu visina je niža za 20 mm i sada iznosi 1,44 m. Obujam prtljažnika sada iznosi 412 litara uz 28 litara u pretincima ispod poda. S preklopljenim naslonima stražnjih sjedala obujam može doseći 1323 litre.

Novi 308 postiže aerodinamiku vrlo visoke razine s koeficijentom Cx od 0,28 i SCx od 0,62 m². Svi vidljivi i manje vidljivi dijelovi karoserije optimizirani su sa stilom (odbojnici, usmjerivači zraka, difuzor, okviri karoserije, osvrtna zrcala, zaštita podvozja itd.). Nastavno na to, dizajn kotača omogućuje bolju aerodinamiku i značajno pridonosi boljim voznim svojstvima. Zbog već spomenutog rasta međuosovinskog razmaka 308 sada ima izduženu siluetu i donosi više prostora putnicima u stražnjem dijelu, dok 20 mm niža visina vozila zajedno s mekšim dizajnom nosa vizualno produžuje poklopac motora.

Posebne gume za novi 308 dolaze u dimenzijama od 16 do 18 cola, u kategorijama klase A i A+ smanjenog otpora kotrljanja, a sve u skladu s kriterijima koje je Marka postavila u pogledu iznimnih voznih osobina. Učinkovitost je bila u središtu pozornosti u postupku razvoja vozila. Zahvaljujući novoj platformi pomaže u smanjenju potrošnje goriva i ograničava emisiju CO2.

Kako bi se smanjile vibracije, čvrstoća karoserije poboljšana je povezivanjem strukturnih elemenata. Novi 308 više nego ikad dosad ističe užitak u vožnji zahvaljujući vrhunskim voznim svojstvima, iznimnoj udobnosti vožnje, istinskom zadovoljstvu u vožnji i savršenoj okretnosti za gradske vožnje s krugom okretanja između pločnika od 10,5 m.

Kako bi se ispunili ciljevi u pogledu aerodinamičke učinkovitosti, za novi Peugeot 308 nije se radilo na stavu i izražajnosti na vanjskom dijelu, već su se promjene radile ispod. Uložen je veliki trud u pogledu optimizacije strukture vozila i poboljšanja prešanja karoserije. Karoserija 308-ice maksimalno prianja uz arhitekturu vozila, što je posebno vidljivo na blatobranima koji su snažno izbočeni, ali nisu utjecali na širinu traga kotača.

Bok vozila jednostavan je i gladak, a prednji i stražnji blatobrani pravokutnog oblika i oštrih linija daju mu snažan karakter. Dizajn bočnog medaljona oslanja se na prepoznatljive elemente marke kroz povijest (modeli 205, 208, 308 itd.), a istodobno daje dojam dinamičnosti koja je rezultat rada na oblikovanju siluete. Stražnji dio strateški je oblikovan za postizanje boljih aerodinamičkih performansi uzevši u obzir optimalne točke prolaska za siluete limuzine na testu u zračnom tunelu. Stoga je karakteristična linija koja prelazi stražnjim dijelom vozila usklađena s tom optimalnom aerodinamikom, baš kao i završna linija na vrhu krova zbog koje je novi Peugeot 308 dobio karakterističan dugi spojler.

Ovo vozilo oštrih linija nedvojbeno pripada gami luksuznijih i dinamičnijih vozila, a sada ga krasi i novi grb marke na prednjoj maski koja mu je u potpunosti prilagođena. Njegov je položaj dodatno istaknut uzorkom rešetke koja se postupno približava prema njemu. Senzor za sustave za pomoć u vožnji predstavlja evoluciju u tehnološkom i dizajnerskom smislu.

Skriven je iza grba (tehnologija zaštitne kupole koja upotrebljava indij kompatibilan s radarskim valovima), a grb je tako središnja figura na prednjoj maski. Registarska pločica prebačena je na donji dio prednjeg dijela vozila. Prednja svjetla izvedena su u LED tehnologiji već od prve razine opreme. Stanjena i pomno oblikovana svjetla ističu dinamičan izgled i identitet koji odlikuju novi 308. U njihovom produžetku su dnevna svjetla u obliku kuke na prednjem odbojniku. Ovaj svjetlosni potpis savršeno se uklapa u trenutačni stil marke, a prepoznatljiv je već na prvi pogled, bilo danju bilo noću.

U izvedbama GT / GT Pack Full LED prednja svjetla još su tanja i opremljena su tehnologijom Peugeot Matrix LED za veću učinkovitost i sigurnost u svakodnevnoj vožnji. Stražnja svjetla izvedena su u Full LED tehnologiji i u obliku su triju linija koje stvaraju moderan svjetlosni potpis karakterističan za marku. Novi Peugeot 308 bit će dostupan u 7 boja: zelena Olivine (kao ulazna boja ne zahtijeva doplatu), Vertigo plava, Elixir crvena, Pearly bijela, Ice Floe bijela, Artense siva te Perla Nera crna.

Novi Peugeot 308 dolazi s tri razine opremljenosti: Active Business, Allure i GT.

Unutrašnje uređenje

Dizajnom sjedala novi 308 ističe udobnost i kvalitetu upotrijebljenih materijala: napredna prošarana tkanina, tehnički tekstil, alkantara, reljefna koža i koža napa u boji. Na izvedbama GT sjedala imaju prošive u boji Adamite koja se također nalazi i na armaturnoj ploči, oblogama vrata i pjenastim jastučićima konzole. Prednja sjedala dobila su oznaku AGR (Aktion für Gesunder Rücken), u serijskoj ili opcijskoj opremi, u pogledu ergonomije i mogućnosti podešavanja.Također imaju mogućnost električnog podešavanja u deset smjerova i memoriranja dvaju položaja. Obujmljujuća prednja sjedala također mogu u opcijskoj opremi imati pneumatski masažni sustav s osam masažnih točaka i različitim programima masaže. Uz sve to, radi se o grijanim sjedalima.

Povećanje međuosovinskog razmaka izravno pridonosi udobnosti putnika u drugom redu jer imaju više prostora za noge, no ipak treba uzeti u obzir da je riječ o vozilu C-segmenta i duljine ispod 4,4, m. Ni mogućnosti povezivanja ne zaostaju jer već od opreme Allure postoje dvije USB C utičnice (punjenje i punjenje / prijenos podataka) na stražnjoj strani središnje konzole.U središtu klupe (2/3-1/3) nalazi se otvor za skije u kojem je naslon za ruke s dva držača za čaše i pretincem za odlaganje telefona.

Novi 308 ističe se i tehnološki naprednim staklima: potpuno grijano vjetrobransko staklo veća debljina stakala sprijeda i straga višeslojna bočna stakla koja izoliraju zvuk u prvom redu, ovisno o izvedbi unutarnje osvrtno zrcalo bez okvira od razine opreme Allure, uključuje LED svjetla u boji cijan na izvedbama s hibridnim motorima, koje ukazuje ostalim sudionicima u prometu da vozilo ne ispušta štetne plinove.

Klima-uređaj dolazi s potpuno novim sustavom za toplinsku udobnost putnika, a uz to putnici u drugom redu imaju ventilacijske otvore na stražnjoj strani središnje konzole. S ciljem poboljšanja kvalitete zraka u vozilu novi 308 je opremljen sustavom AQS (Air Quality System) koji kontinuirano nadzire kvalitetu zraka koji ulazi u putnički prostor te sam može aktivirati recikliranje zraka. Za više bezbrižnosti od razine opreme GT naviše postoji i Clean Cabin, sustav za pročišćavanje zraka s filtracijom štetnih plinova i čestica. Kvaliteta zraka prikazuje se na središnjem dodirnom zaslonu.

Novi vrhunski audiosustav Premium FOCAL® razvijen je u partnerstvu s francuskom markom Focal specijaliziranom za audioopremu i postavljen u novi 308.

  • +58
Novi Peugeot 308: hrvatska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Novi Peugeot i-Cockpit®

Peugeot i-Cockpit® sastavni je dio identiteta marke. Sa svakom se generacijom dodatno obogaćuje i modernizira. Za novi 308 doživio je evoluciju u pogledu ergonomije, kvalitete, dizajna i tehnologije uz svoj potpuno novi multimedijski sustav naziva Peugeot i-Connect®. Novi kompaktni upravljač sadrži senzore koji mogu prepoznati drži li vozač ruke na upravljaču dok se koristi novim sustavima za pomoć u vožnji.

Upravljač je ergonomski, grijan (u opciji) i na njemu su sve komande za: radio multimediju telefon sustave za pomoć u vožnji. Digitalnu instrumentnu ploču postavljenu u razini očiju čini 10" digitalni zaslon dostupan od razine opreme Active.U izvedbi GT instrumentna ploča je trodimenzionalna.

Digitalna instrumentna ploča može se u potpunosti podesiti i personalizirati te ima nekoliko načina prikaza (navigacijski sustav TomTom povezan s internetom, radio/multimedija, sustavi za pomoć u vožnji, podaci o potrošnji električne energije itd.) koji se mogu mijenjati izravno na ploči.

Konstrukcija armaturne ploče za novi 308 temelji se na stilu 'high-vent' u kojem su ventilacijski otvori postavljeni direktno ispred glave putnika, u optimalnom položaju za udobnost vozača i putnika. Ovakva konstrukcija omogućuje da standardni 10" središnji dodirni zaslon, smješten nešto niže od digitalne instrumentne ploče, bude bliže vozačevoj ruci i potpuno se prirodno uklopi u armaturnu ploču.

Počevši od razine opreme Allure, novi 308 uvodi virtualne i-prekidače koji su u potpunosti podesivi i koji zamjenjuju fizičke komande klima-uređaja. Smješteni su nasuprot središnjeg zaslona, poput otvorene knjige, te stvaraju jedinstven izgled i nude vrlo posebnu tehnologiju u segmentu. Svaki i-prekidač predstavlja gumb osjetljiv na dodir za prečace kojima se otvaraju postavke klima-uređaja, kontakti iz telefona, radiostanice, pokreću aplikacije itd., a sve je konfigurirano u skladu sa željama korisnika.

Peugeot i-Cockpit® u 308 i dalje ima središnji zaslon koji je blago zakrenut prema vozaču i time optimizira ergonomiju vožnje, taman toliko da se suvozač ne osjeća isključeno. Isto vrijedi i za središnju konzolu koja je namjerno otvorena prema suvozaču. To je bio jedan od ciljeva uređenja unutrašnjosti: da se prostor ravnomjerno prilagodi za dva putnika u prvom redu.

Dizajn središnje konzole odražava kompaktnost novog klima-uređaja koji zauzima manje prostora. Sve se komande u vezi s dinamičkim svojstvima vozila nalaze na traci u obliku luka na vozačevoj strani: nova kompaktna komanda za odabir načina rada laganim dodirom (Reverse, Neutral, Drive) i dvije tipke (Parking i Manual) za 8-stupanjski automatski mjenjač komanda za odabir načina vožnje (Electric, Hybrid, Eco, Normal i Sport), ovisno o motoru.

Luk središnje konzole proteže se do mjesta namijenjenog za bežično punjenje telefona.Ostatak konzole u potpunosti je namijenjen za pretince i praktična rješenja: dva držača za čaše velikog promjera dvije USB C utičnice (punjenje i punjenje / prijenos podataka) brojni pretinci ukupne zapremnine do 34 litre naslon za ruke.

Novi 308 tako postaje jedan od referentnih modela u segmentu. Uređenjem unutrašnjosti ističe se raznolikost i bogatstvo materijala koji su upotrijebljeni. LED ambijentalno osvjetljenje (8 boja na izbor) skriveno iza središnjeg zaslona širi se sve od glavnog ukrasnog elementa do obloga na vratima koje, ovisno o razini opreme, mogu biti pjenaste, od tkanine, od Alcantare® ili izrađene od pravih komada obrađenog aluminija.

Peugeot i-Connect i i-Connect Advanced

Novi multimedijski sustav nudi svima, ovisno o njihovim željama i potrebama, najbolje iz svijeta pametnih telefona i najbolje iz automobilskog svijeta. Sustav je ergonomičan i prilagođen svakodnevnoj upotrebi, a svaki vozač (može biti najviše 8 profila) može odrediti i pohraniti svoje postavke za prikaz, osvjetljenje i ostalo.

Funkcija zrcaljenja sada je bežična i moguće je povezati dva telefona putem Bluetootha u isto vrijeme. Središnji zaslon visoke razlučivosti dijagonale 10" može se u potpunosti i na jednostavan način prilagođavati, može prikazivati više prozora te ima widgete i prečace, vrlo je jednostavan za upotrebu i brzo reagira na dodir, poput tableta. Jednostavno je pregledavati različite izbornike slijeva udesno, odozgo prema dolje kako biste pratili obavijesti, a pritiskom s 3 prsta možete otvoriti stranicu s aplikacijama. U bilo kojem trenutku možete se lako vratiti na glavnu stranicu pritiskom na dodirni gumb 'Početna', baš kao na pametnom telefonu.

Na vrhu zaslona uvijek se nalazi traka s podacima o vanjskoj temperaturi, temperaturi klima-uređaja, položaju na stranicama s widgetima, podacima o povezanosti s internetom, obavijestima i vremenu.

Peugeot i-Connect Advanced pruža vrhunsko iskustvo u tehnološkom smislu zahvaljujući učinkovitom i kvalitetnom navigacijskom sustavu TomTom koji je povezan s internetom.Za optimalnu čitljivost karta se prikazuje na cijelom 10" zaslonu, a njezino je ažuriranje bežično.

Naredba 'OK PEUGEOT' za glasovno prepoznavanje prirodnog govora može se upotrebljavati u svakodnevnom životu za veću sigurnost i jednostavniju vožnju, a omogućuje i pristup svim zahtjevima koji se odnose na funkcije multimedijskog sustava. Sustav sadrži i upute za uporabu vozila kao i različite vodiče kako bi se zajamčila pravilna upotreba i pružili odgovori na pitanja korisnika.

Sustavi za pomoć u vožnji

Novi 308 opremljen je sustavima za pomoć u vožnji najnovije generacije koji upotpunjuju ponudu tehnologije ugrađene u vozilo, a rezultat su vrhunskog znanja i iskustva marke.

S paketom Drive Assist 2.0 ide se korak dalje prema poluautonomnoj vožnji. Sastoji se od prilagodljivog tempomata s funkcijom Stop & Go (automatski mjenjač EAT8) i sustava za održavanje vozila u voznom traku, a tu su i 3 nove funkcije za vožnju na odvojenim kolnicima: poluautomatska promjena vozne trake: vozaču se predlaže da pretekne vozilo ispred sebe, a zatim se vrati u traku, u rasponu od 70 km/h do 180 km/h preporučivanje brzine unaprijed: sustav vozaču predlaže prilagodbu brzine (ubrzanje ili usporavanje) u skladu sa znakovima ograničenja brzine prilagođavanje brzine u zavoju: optimizira brzinu ovisno o krivulji zavoja, do 180 km/h.

Novi 308 dolazi s novom opremom (u seriji ili opciji) kakva se obično nalazi samo u višim segmentima: dalekosežni nadzor mrtvog kuta (75 metara); upozorenje na promet iza vozila (pri vožnji unatrag daje upozorenje na opasnost u blizini); nova kamera za vožnju unatrag visoke razlučivosti s vidnim poljem od 180° i ugrađenom mlaznicom za čišćenje; pomoć pri parkiranju s vidnim poljem od 360° zahvaljujući 4 kamere (sprijeda, straga i sa strane); otključavanje i pokretanje bez ključa (u blizini vozila); potpuno grijano vjetrobransko staklo i grijani upravljač; upućivanje poziva u slučaju nužde 'E-call+' s informacijama o broju putnika i lokaciji, uključujući smjer vozila u voznoj traci; pamćenje položaja osvrtnih zrcala pri vožnji unatrag.

Naravno, novi 308 nudi, ovisno o izvedbi, cjelovitu gamu opreme; sustave za pomoć u vožnji te opremu za sigurnost i udobnost: prilagodljivi tempomat s funkcijom Stop & Go (koji dolazi s automatskim mjenjačem EAT8) uz prilagodljivo održavanje udaljenosti između vozila; prilagodljivi tempomat s funkcijom kočenja do 30 km/h dostupnom uz ručni mjenjač uz prilagodljivo održavanje udaljenosti između vozila; automatsko kočenje u nuždi (prepoznaje pješake i bicikliste, danju i noću, pri brzini od 7 km/h do 140 km/h, ovisno o izvedbi) i upozorenje na opasnost od sudara; upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka (ili prelazak ruba ceste) s ispravljanjem putanje; sustav praćenja pozornosti kojim se prati koliko je vozač pozoran tijekom dugačkih vožnji i pri brzinama većim od 65 km/h, a to se postiže analizama mikropokreta upravljača; automatsko uključivanje dugih svjetala; prošireno prepoznavanje prometnih znakova (zaustavljanje, zabranjen smjer, zabrana pretjecanja, kraj zabrane pretjecanja...); krovni otvor sa sjenilom perimetrijski i volumetrijski alarm i dodatno zaključavanje vrata; automatska električna parkirna kočnica na svim izvedbama.

Pogonski sklopovi Peugeota 308

Novi 308 je dostupan s dva punjiva hibridna (plug-in) motora kao prepoznatljive ikone načela 'Power of Choice'. Prvi je HYBRID 225 e-EAT8 / pogon na 2 kotača / kombinacija motora PureTech od 180 KS (132 kW) i električnog motora od 81 kW povezanih s mjenjačem e-EAT8 / od 26 g emisije C02 po km i do 59 km dosega u potpuno električnoj vožnji.

Drugi je HYBRID 180 e-EAT8 / pogon na 2 kotača / kombinacija motora PureTech od 150 KS (110 kW) i električnog motora od 81 kW povezanih s mjenjačem e-EAT8 / od 25 g emisije C02 po km i do 60 km dosega u potpuno električnoj vožnji.

Litij-ionska baterija kapaciteta je 12,4 kWh i snage 102 kWh, a u vozilu postoje dvije vrste ugrađenih punjača koji zadovoljavaju sve potrebe kupaca i odgovaraju svim njihovim sustavima za punjenje. To su jednofazni punjač od 3,7 kW u serijskoj opremi i jednofazni punjač od 7,4 kW u opcijskoj opremi. Procijenjeno vrijeme punjenja: uređaj Wall Box (32 A) od 7,4 kW omogućuje potpuno punjenje za 1 h 55 min putem jednofaznog ugrađenog punjača (7,4 kW) jača utičnica (16 A) omogućuje potpuno punjenje za 3 h 50 min putem jednofaznog ugrađenog punjača (3,7 kW) standardna utičnica (8 A) omogućuje potpuno punjenje za 7 h 5 min putem jednofaznog ugrađenog punjača (3,7 kW).

Benzinski i dizelski motori

Novi 308 je dostupan i s motorima s unutarnjim izgaranjem u kojima emisija CO2 kreće od 117 g/km. Udovoljava najnovijim propisima norme Euro 6. Benzinski trocilindrični 1,2-litreni motori: PureTech 110 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem; PureTech 130 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem; PureTech 130 S&S s automatskim mjenjačem EAT8.

Dizelski četverocilindrični 1,5-litreni motori: BlueHDi 130 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem te BlueHDi 130 S&S s automatskim mjenjačem EAT8. Upravo smo ovaj potonji model i isprobali, pa iako smo već ranije vozili ovaj motor u nekoliko kombinacija vozila iz Stellantis grupe, u novom 308 s automatskim mjenjačem, prilagođenim ovjesom primjerene tvrdoće, sve to funkcinira prilično uvjerljivo.

Što se cijena na hrvatskom tržištu tiče, benzinska izvedba Peugeot 308 Active Business PureTech 110 S&S BVM6 ima početnu preporučenu maloprodajnu cijenu od 160.975 kn, dizelska izvedba Peugeot 308 Active Business BlueHDi 130 S&S BVM6 ima početnu cijenu od 184.995 kn, a ista verzija s EAT8 mjenjačem kreće od 201.925 kn. Ulazna hibridna izvedba Peugeot 308 Active Business PHEV 180 s e-EAT8 mjenjačem ima početnu cijenu od 265.757 kn, dok jača hibridna verzija GT PHEV 225 e-EAT8 kreće od 321.991 kn.