test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Peugeot 3008 Hybrid 225 e-EAT8: Impresivni slabiji SUV brat modela Hybrid4

24.02.2022 u 16:10

Bionic
Reading

Ukoliko vam doista ne treba izuzetno velika ukupna snaga pogonskog sklopa od 300 KS i AWD pogon modela Hybrid4, bit će vam sasvim dovoljna i ukupna snaga od 225 KS i pogon samo na prednja dva kotača našeg ovotjednog testnog modela Hybrid

Prije otprilike pola godine na svom smo jednotjednom testu imali temeljito osvježeni SUV 3008 Hybrid4, plug-in hibridnu verziju s pogonom na sva četiri kotača, ukupne izlazne snage PHEV sustava od 300 KS. Sada je red došao na nešto manje moćnu verziju Peugeot 3008 Hybrid 225 e-EAT8 Road Trip, ukupne snage 225 KS i s pogonom na prednja dva kotača.

Da podsjetimo, Peugeot je obnovio svoj vrlo uspješan SUV model 3008, koji je od izlaska na tržište druge generacije modela iz 2016. godine osvojio brojne poklonike, prije svega atraktivnim dizajnom, ali i modernim i zanimljivim tehničkim rješenjima. Isto tako, treba reći i da je model 3008 godine 2017. osvojio prestižnu nagaradu Car of the Year.

Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

U siječnju 2021., je temeljito obnovio ovaj model kako bi ostao korak ispred konkurencije što se tiče stila, ali ono što je možda još i važnije, osvježeni 3008 je dobio novu dimenziju zahvaljujući učinkovitim verzijama plug-in hibridnih pogonskih sklopova: verzija Hybrid ima pogon na prednja dva kotača, a verzija Hybrid4 pogon na sva četiri kotača.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Druga generacija 3008, koja je izašla na tržište prije pet godina, baš kao i ova facelift verzija na sredini životnog ciklusa ove generacije, temelji se na platformi PSA EMP2 (Efficient Modular Platform 2) i najuže je povezana s drugom generacijom Opela Grandland X. Ovo se posebno odnosi na njihov zajednički plug-in hibridni pogon iste oznake Hybrid4 u verziji pogona na sva četiri kotača, kao i onoj s pogonom na prednja dva kotača, Hybrid.

Jedan od razloga zašto je Peugeot 3008 doživio promjene u vanjskom izgledu modela, koji je već ionako sam po sebi bio atraktivan i kada je izašao 2016., je usklađenje najnovijeg dizajnerskog izričaja francuske marke s ostalim moderni SUV modelima. Tu naravno mislimo na modele 2008 i 5008.

Tako je prednji kraj novog Peugeota 3008 evoluirao prema stilu koji ga je otpočetka činio prepoznatljivim i jedinstvenim. Ovaj nadahnuti dizajn, prema Peugeotu, postavlja kodove za sljedeću fazu modernosti, istovremeno poboljšavajući profinjenost i živost. Nova maska bez okvira simbolizira sve moderniji stil, a zadržava fluidan dizajn. Prema riječima dizajnera, proteže se perajama ispod farova kako bi povezao sve elemente. I na kraju, nos poklopca motora s ponosom prikazuje monogram modela, kao i cijela Peugeotova paleta.

Kako bi naglasili sportski izgled, rešetka hladnjaka ima sportski dizajn s kromiranim trakama koje postaju veće prema van. Za još sportskiji izgled, sjajni crni otvori za zrak integrirani su u novi odbojnik.

Prednja prednja svjetla također su redizajnirana da budu agresivnija i da se još više odvoje od trenutnih kodova. Uključuju LED tehnologiju od prve razine s LED Vision prednjim svjetlima, a proširuju se dnevnim svjetlima (DRL) u obliku kuke s kromiranim vrhom. Ovaj svijetlosni potpis savršeno je u skladu s trenutnim Peugeotovim stilom i prepoznatljiv je na prvi pogled.

Straga nova, nadograđena svjetla uključuju tehnologiju full LED (uključujući svjetlo za vožnju unatrag), prikazujući preoznatljive Peugeotove 3D kandže za snažni svjetlosni potpis, dok su indikatori smjera sekvencijalni. Svjetla su prekrivena prozirnim, dimljenim staklom, a crna traka u širini stražnjih lampi povezuje oba kraja stražnjeg dijela novog 3008, što pomaže vizualnom proširenju stražnjeg dijela vozila. Treba reći da na poklopcu prtljažnika naša hibridna verzija nosi oznaku Hybrid.

Promatramo li dimenzije novog 3008 vidjeti ćemo da nema nikakvih razlika u odnosu na model prije facelifta. Dakle, njegove dimenzije su 4447 mm duljina, 1841 mm širina (2098 mm s otvorenim retrovizorima), 1624 mm visina (s uzdužnim krovnim nosačima), međuosovinski razmak 2675 mm, visina od podloge 219 mm. Težina našeg testnog modela Hybrid s pogonom na prednja dva kotača je 1761 kg (Hybrid4 1853 kg) s punim spremnikom goriva od 43 litre benzina.

Volumen prtljažnika Hybrid4 verzije je 395 litara, a s preklopljenim naslonima stražnjeg reda sjedala raste do 1357 litara te prostor za odlaganje kabla za punjenje od 25 l. Usporedimo li ove brojke s npr. benzinskom verzijom Puretech 130 S&S EAT8 od 520 i 1482 litara, vidjeti ćemo da se ponešto izgubilo korisnog prostora prije svega zbog smještaja stražnjeg pogona hibridnog sustava, a s druge strane čisto benzinska verzija ima spremnik goriva od 53 litre.

Naš testni model ima serijske lakometalne naplatke Detroit 18" Storm sa zimskim gumama Continental WinterContact TS 870 P dimenzija 225/55R18.

Vanjska boja našeg testnog 3008 Hybrid modela je atraktivna Metalik Bijela Perla, a kao kontrast tu je Black Diamond crni krov, s uzdužnim aluminijskim krovnim nosačima.

Unutrašnjost

Ulaskom u kabinu testnog modela pažnju odmah privlače vrlo atraktivne i kvalitetne presvlake sjedala oznake TEP/ Alcantara 'Isabella'. Sama prednja sjedala, doplatno grijana, su jako lijepo profilirana, u sportskom stilu s lumbalnim podešavanjem vozačkog sjedala. Unutrašnjost uređenja u našoj testnoj verziji Road Trip ima sjedala prošivena s narančastim koncem, a sjedalo suvozača je preklopivo u stolić 'flat folding'. Tu su i aluminijske papučice i odmorište za lijevu nogu, kao i kromirani umetci na donjem dijelu vrata i stražnjem odbojniku. Straga ima dovoljno mjesta za troje odraslih osoba, iako ne treba zaboraviti da je riječ o kompaktnom SUV-u, pa će ponešto kompromisa s osobama na prednim sjedalima malo popraviti situaciju s prostorom za noge.

Unutrašnjost je dekorirana u uzorku Brumeo sa ambijentalnim osvjetljenjem, osvjetljenjem na vratima, središnjoj konzoli, prostoru za noge sprijeda. Tu je i stropno LED svjetlo sprijeda i straga te osvjetljenje u sjenilima za sunce za vozača i suvozača.

U novom 3008 Peugotov i-Cockpit® postao je još moderniji, a radi se o 12,3-inčnom digitalnom kombiniranom instrumentu, koji je u potpunosti prilagodljiv i podesiv, a ima digitalni panel s tehnologijom 'Normally Black 'za visokokvalitetno prikazivanje s boljom čitljivošću i kontrastima. U svojim hibridnim izvedbama, PEUGEOT i-Cockpit® instrumentna ploča i zaslon osjetljiv na dodir integriraju svijet posvećen hibridima, omogućujući posebno vizualizaciju statistike potrošnje energije (električne i goriva).

Tu je već tradicionalno Peugeotovo sportsko kolo volana nepravilnog oblika presvučeno kvalitetnom kožom, koje izvrsno leži u rukama.

Novi središnji zaslon osjetljiv na dodir veličine je 10 inča. Zaslon je visoke razlučivosti, a dolazi sa serijom od sedam elegantnih klavirskih tipki – 'preklopnih prekidača' - omogućujući izravan i trajni pristup glavnim udobnim funkcijama: radio, klima uređaj, 3D povezana navigacija s glasovnom naredbom, postavke vozila, telefon, mobilne aplikacije i svjetla upozorenja. Hibridne PHEV verzije imaju posebnu tipku koja omogućuje pristup izborniku električnih funkcija.

Na središnjoj konzoli svi motori s unutarnjim izgaranjem opremljeni automatskim mjenjačima sada su serijski opremljeni biračem načina vožnje koji vozaču omogućuje odabir između Normal, Sport i Eco.

Za verzije s hibridnim motorima (kao u našem slučaju) koji se mogu puniti, birač načina vožnje omogućuje vam prebacivanje između električnog (zadano pri pokretanju) / hibridnog / sportskog načina vožnje. Za razliku od prethodno testiranog Hynbrid4 modela nema 4WD vožnje, što je i razumljivo jer naš testni model ima pogon samo na prednja dva kotača.

Pametni telefoni postali su sastavni dio vaše svakodnevice, slično kao i za novi 3008. Informacije su integrirane u središnji zaslon zahvaljujući kompatibilnosti MirrorScreen, uključujući Apple CarPlay ™ i Android Auto ™ protokole povezivanja. Za punjenje uređaja, uz bežično punjenje pametnog telefona, u prednjem redu sjedala nalazi se i USB utičnica i dvije nove USB utičnice u drugom redu sjedala.

Pogonski Hybrid sklop snage 225 KS

Uz gamu motora Hybrid4 u modelima 3008, naša je testna izvedba bila Hybrid s pogonom na prednja dva kotača, ukupne snage sustava od 225 KS (165 kW), koji ujedinjuje motor PureTech snage 180 KS (132 kW) s indirektnim multipoint ubrizgavanjem goriva te s električnim motorom snage 110 KS (80 kW) koji je smješten naprijed. Treba reći, obje PHEV verzije imaju identičnu najveću snagu elektromotora sprijeda od 81 kW (110 KS) pri 2500 okr./min. i 320 Nm okretnog momenta.

Za razliku od Hybrid4 motora, naš se motor vrti na maksimalnih 5550 okr./min. (koristi se četverocilindrični 1,6-litreni benzinski motor, ali jača verzija ima 20 KS i 50 okr./min. više). Slična analogija je i kad je riječ o ukupnom najvećem okretnom momentu obje verzije, pa tako Hybrid ima ukupno 360 Nm, a Hybrid4 osjetno viših 520 Nm.

Naš je testni Hybrid moidel imao i automatski e-EAT8 mjenjač, a na izbor imate i ručni način mijenjanja brzina polugicama na kolu volana.

Ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže se u 8,9 s (Hybrid4 u 5,9 s), a krajnja brzina je i dalje sjajnih 225 km/h (Hybrid4 ima 235 km/h). Njaveća brzina samo u električnom modu je 135 km/h. Obje PHEV verzije imaju identičnu litij-ionsku bateriju kapaciteta 13,2 kWh, za potpuno električni domet od 53/73 km u uvjetima vožnje kombinirano/grad (WLTP), dok Hybrid4 ima 55/76 km.

Emisija CO₂ je od 30-31 g po kilometru u skladu s protokolom WLTP (Hybrid4 ima 29/30 g/km). Potrošnja goriva prema Peugeotu je 1,3 do 1,4 l/100 km (WLTP), a Hybrid4 1,2-1,3 l/100 km. Iako za oba OHEV modela treba napomenuti da je ovo idealna situacija, kada imate dovoljno struje u bateriji, pa možete kombinirati rad električnog i benzinskog pogona.

Odabirom 'Hybrid' automobil može automatski odabrati svoj najučinkovitiji način pokretanja, s mogućnošću prelaska na 'Electric' za vožnju sa nultom emisijom kada se dosegne centar grada. 'E-save' mod štednje omogućava zaštitu električne energije pohranjene u visokonaponskoj bateriji (snaga 90 kW, kapacitet 13,2 kWh, napon 240–400 V/Ah) za kasniju upotrebu, npr. za vožnju na područjima koja su ograničena samo za električna vozila. 'Sport' omogućava dinamičniju vožnju kombinirajući snagu motora i elektromotora.

  • +48
Peugeot 3008 Hybrid 225 e-EAT8 Road Trip Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Naravno, ukoliko vam ne treba izuzetno velika ukupna snaga pogonskog sklopa od 300 KS i AWD pogon na sva četiri kotača kod prethodno testiranog modela Hybrid4, bit će vam sasvim dovoljna i ukupna snaga od 225 KS i pogon na samo prednja dva kotača, kao u slučaju našeg ovotjednog testnog modela Hybrid.

Punjenje strujom plug-in hibridnog sustava

Kao i svaki plug-in hibridni pogonski sklop zahtijeva neizostavno punjenje strujom. Njegova Li-ionska baterija, rekli smo već, ima kapacitet od 13,2 kWh, a na raspolaganju su dvije vrste ugrađenih punjača koji udovoljavaju svim potrebama kupaca i rješenja za punjenje, s jednofaznim punjačem od 3,7 kW kao standardom i jednofaznim punjačem od 7,4 kW kao opcija.

Procijenjeno vrijeme punjenja je sljedeće: sa 7,4 kW zidnom kutijom: postizanje punog napunjenja za 1h45 s jednofaznim (7,4kW) ugrađenim punjačem, s ojačanom utičnicom (16A): za potpuno punjenje u 4 sata s jednofaznim (3,7kW) ugrađenim punjačem, ​​sa standardnom utičnicom (8A): za potpuno punjenje u 7 sati s jednofaznim (3,7kW) ugrađenim punjačem.

Treba naposlijetku spomenuti još jedan adut PHEV sustava, a to je TCO (ukupni trošak vlasništva ili cijena po upotrebi) koji se već koristi za profesionalne kupce i naravno primjenjiv je i za privatne kupce. Troškovi kupnje priključnog hibridnog vozila su veći, ali moraju se uzeti u obzir svi čimbenici: raznolikost poreznih poticaja (ekološki bonusi, bonusi, subvencije poduzećima), troškovi održavanja, niži troškovi energije.

Naravno, kao i kod svih automobila s plug-in hibridnim pogonom zbog malenog kapaciteta njihovih baterija uvijek će vam nedostajati ona, uvjetno rečeno kratkotrajna, maksimalna snaga hibridnog sustava, pa ćete se voziti na benzinski motor sve dok ponovno ne dopunite svoju bateriju. Ipak, potpuno električni pogon je moguće iskoristiti praksom i dobrim ekonomiziranjem, pa za one koji se svakodnevno voze do posla i natrag, uštede će biti velike.

Pametna sigurnosna tehnologija

Već je mnogo puta naglašeno kako novi 3008 uključuje sve najnovije generacije pomoćnih sredstava u vožnji kao dio svog spektra ugrađenih tehnologija: Night Vision, jedinstven u segmentu kompaktnih SUV-ova, otkriva živa bića (pješake / životinje) ispred vozila noću ili u smanjenoj vidljivosti. Domet sustava jamči otkrivanje do 200-250 m, izvan dometa dugih svjetala, sa središnjim prikazom infracrvenog pogleda u digitalnim slušalicama, a time i u vidnom polju vozača.

Prilagodljivi tempomat s funkcijom Stop & Go (automatski mjenjač EAT8), dodaje automatsko ponovno pokretanje vozila ako je zaustavljanje bilo kraće od 3 sekunde. Inače, jednostavnim pritiskom na papučicu gasa ili tipkom na upravljaču ponovno pokreće funkciju. Funkciji je moguće pristupiti od 0 km/h.

Dostupno u sklopu Drive Assist Plus paketa su: Pomoć pri pozicioniranju trake (povezana s ACC Stop & Go), sustav omogućuje vozaču da odabere položaj u traci i zahtijeva od vozača da drži ruke na upravljaču. Dostupno u sklopu Drive Assist Plus paketa su: Automatska kočenja u nuždi najnovije generacije (otkriva pješake i bicikliste, danju i noću, od 5 km / h do 140 km / h, ovisno o verziji) s upozorenjem na opasnost od sudara, Prošireno prepoznavanje prometnih znakova (zaustavljanje, jednosmjerno, bez pretjecanja, itd.).

Za kraj, cijena ulaznog modela 3008 s benzinskim motorom PureTech 130 S&S Active Business kreće od 225.427 kn. Dizelska verzija BlueHDi 130 S&S Active Business kreće od 238.472 kn, a ulazna PHEV verzija 3008 kreće od modela Hybrid 225 e-EAT8 Road Trip kreće od 341.525 kn, a naša testna verzija iste razine opreme sa svim dodatnim opcijama stoji 354.832.

I da, i s ovim vozilom s obzirom da je riječ o plug-in hibridnom pogonu možete aplicirati za poticajne mjere Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 40.000 kn.