UOČI PREMIJERE

Dacia će predstaviti električni automobil niske cijene; hoće li Duster imati i verziju na struju?

20.02.2020 u 08:05

Bionic
Reading

Procjenjuje se kako od svih masovno proizvođenih marki na tržištu Dacia mora najviše raditi na svojim ekološkim standardima kako bi se uklopili u ciljane ekološke parametre za 2020. godinu

Dacia, marka kvalitetnih i po cijeni prihvatljivih automobila u sklopu Renault Grupe, predstavit će svoju verziju potpuno električnog vozila, koja bi po cijeni mogla biti sjajno prihvaćena. Objavljeno je kako će to prvo električno vozilo pod markom Dacia biti predstavljeno već na salonu automobila u Ženevi početkom ožujka.

Dacia 'urban city car' ili gradski automobil na tržište bi trebao stići, pretpostavlja se, 2021. ili 2022. godine, izjavio je Renault analitičarima 14. veljače, kada je proizvođač automobila objavio svoje financijske rezultate za 2019. godinu.

Direktori Dacije i Renaulta nisu pružili daljnje detalje uoči Ženeve, ali izvještaji automobilskih medija kažu da će to biti verzija gradskog električnog automobila K-ZE koji u Kini proizvodi i prodaje kineski Renault i njegovi kineski partneri u zajedničkom ulaganju. Renault City K-ZE se u Kini prodaje po cijeni od otprilike 8000 eura.

Dacia trenutno nema elektrificirana vozila u svojoj ponudi cjenovno prihvatljivih automobila, koja se temelji na starijoj tehnologiji iz Renault Grupe. Marka je uključena u Renaultov emisijski bazen, ali njezina vozila imaju relativno visoku emisiju CO2, jer marka nema hibridne ili druge skupe elektrificirane pogonske sklopove.

No treba reći da je Dacia u siječnju ove godine na salonu automobila u Briselu predstavila model Duster s ekološki prihvatljivim bi-fuel benzinskim i LPG (ukapljeni naftni plin ili UNP) TCe 100 ECO-G motorom. Cijena tako opremljenog Dustera je u Francuskoj samo 12.490 eura sa svim davanjima. Nadalje, osim Dustera ovaj motor se ugrađuje i u modele Sandero, Sandero Stepway, Logan i Logan MCV. Prema tehničkim karakteristikama Duster s ovim motorom ima emisiju CO2 od samo 125/111 (g/km), a potrošnja mu je u kombiniranim uvjetima 5,5/6,9 l/100 km.

Analitičari iz Evercore ISI su prošle godine procijenili kako od svih masovno proizvođenih marki na tržištu prema izvještajima za 2018. godinu Dacia mora najviše raditi na svojim ekološkim standardima kako bi se uklopili u ciljane ekološke parametre za 2020. godinu.

Direktori Dacije rekli su da svaki električni automobil u njihovoj paleti modela mora biti pristupačan i cijenom znatno povoljnijim od električnog automobila Renault Zoe, koji u Hrvatskoj stoji od 247.900 kn (s PDV-om i PPMV-om od 0 kn). Naravno radi se o ulaznom modelu ZOE Life R110 s baterijom kapaciteta 52 kWh, dok najskuplji model ZOE Intens R135 stoji 275.900 kn. Uz povremeni popust proizvođača i eventualne državne poticaje od 80.000 kuna cijena novog modela ZOE u idelanom slučaju stoji od 147.900 do 175.900 kuna.

Bivši direktor Renaulta Thierry Bollore rekao je prošle jeseni na sajmu automobila u Frankfurtu da Renault radi na električnom vozilu koje će se prodavati po cijeni od 10.000 eura u Europi.

Inače, model K-ZE je inačica baterijom pogonjenog mini automobila Renault Kwid koji se prodaje u Indiji i Brazilu. Kwid je izgrađen na CMF-A platformi Alijanse Renault-Nissan. Modelu Kwid se ove godine u Indiji pridružio model Triber, veća verzija za sedam putnika. Nije jasno hoće li Kwid ili Triber ispunjavati europske sigurnosne ili druge homologacijske standarde, no Renault nije isključio dovođenje modela K-ZE u Europu.

Izvještaj analitičke firme Inovev kaže da bi se mini automobilski segment u Europi mogao prebaciti na električna vozila, jer se ova malena vozila uglavnom koriste u urbanim područjima, pa kratki raspon vožnje neće biti nedostatak.

Očekuje se da će Volkswagen dodati ID mini automobil svojoj dolazećoj obitelji namjenskih EV-ova, a sljedeći mini automobili PSA Grupe, odnosno Peugeota i Citroëna vjerojatno će imati verzije s potpuno električnim pogonom.

Renault je u srijedu objavio kako će na salonu automobila u Ženevi predstaviti baterijsku inačicu svog miniautomobila Twingo (uostalom njegov dvojnik Smart ionako već ima samo električni pogonski sklop), zajedno s električnom Dacijom, Renaultovim električnim konceptnim automobilom nazvanim Morphoz koji ilustrira Renaultovu viziju buduće mobilnosti i plug-in hibridnu verziju Megane karavana.

  • +10
Dacia Duster EV Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dacia/Grafička obrada:Z.M.