nevjerojatan slučaj iz bih

Ženu ugrizla riđovka, potom stala na poskoka

26.06.2019 u 17:55

Bionic
Reading

Na Trebinjskim brdima u BiH riđovka je ugrizla stariju ženu u predjelu koljena. No, dok je prilazila Hitnoj pomoći, nesretna je žena stala na još jednu otrovnicu - poskoka

Nakon što je ženu ugrizla riđovka, kamion om su je vozili prema Trebinju, dok su u međuvremenu pozvali hitnu, čiji se tim odmah uputio ka Planim Dolima, gdje se nezgoda dogodila, javlja Trebinje live.

Na čelu tima bio je doktor Vasko Kovač, koji su vozilom hitne do kamiona u kojem je bila žena stigli za svega 20 minuta, iako se, uglavnom, do tog mjesta vozi u prosjeku oko 45 minuta, jer je u pitanju makadamski put.

Dok je unesrećena izlazila iz kamiona, nagazila je na poskoka, no srećom on ju nije ugrizao.

Žena je prebačena u trebinjsku Bolnicu gdje je smještena na intenzivno liječenje. Doktor Saša Borjan kaže za TrebinjeLive.info da svake godine zabilježe u prosjeku oko osam ugriza zmija otrovnica, ali da su u proteklih sedam dana zabilježili čak tri.

  • +3
Poskok Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

'Među njih troje je i troipogodišnje dijete koje je zmija ugrizla za prst na ruci', kazao je Borjan.

Prema njegovim riječima, prilikom ugriza zmije otrovnice, najvažnije je ostati pribran i prestati sa hodanjem, te dva centimetra iznad ugriza zavezati komad robe ili nečega sličnog, kako bi se koliko-toliko ublažilo širenje otrova.

I ono najvažnije je odmah pozvati hitnu pomoć.

'Nikako ne preporučujem isisavanje otrova, jer ga u tom slučaju prikupljaju plombe u zubima, te ne treba praviti rez jer se onda otrov brže širi. Važno je i stegnuti komad odjeće polako popuštati nakon pet minuta kako ne bi došlo do gangrene', kaže Borjan.