RASPLET DO KRAJA SIJEČNJA

Zbog turističkog paušala trese se splitska gradska vlast, Opara grmi: 'Ja se ne bojim poduzeti nepopularne mjere'

22.01.2019 u 13:16

Bionic
Reading

Zbog odluke o visini poreza za male iznajmljivače, poznatije kao turistički paušal, ozbiljno se trese vladajuća koalicija HDZ-a i HGS-a u gradu Splitu: iz Kerumove stranke objavili su da se radi o 'nebulozi koju neće podržati', no gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je da će na tome inzistirati. Situacija će se rasplesti na sjednici Gradskog vijeća koja se mora održati do kraja siječnja

Po gradonačelnikovu prijedlogu, Split će se podijeliti na dvije zone; prva će osim centra grada obuhvaćati i njegovo šire središte, te će paušal ondje iznositi 750 kuna po krevetu godišnje, dok će u rubnim četvrtima on ostati na dosadašnjih 300 kuna.

Najnovijom poreznom reformom gradovi i općine do kraja ovog mjeseca moraju donijeti odluku o visini ovog poreza, za koji im je Ministarstvo financija odredilo raspon od 150 do 1500 kuna. Ako to ne učine, on će automatizmom iznositi 750 kuna. U Splitu, koji ima preko 30 tisuća registriranih postelja u privatnom smještaju, osim stranke Željka Keruma protiv povećanja paušala izjasnila se i oporba, dok je SDP organizirao potpisivanje peticije.

'Raspada li se koalicija? Mislim da ne. Uostalom, vidjet ćemo na paušalu', kazao je u utorak gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji žestoko brani ovaj potez.

'Recite mi bilo koju djelatnost bilo gdje u Hrvatskoj koja se oporezuje sa samo dva do tri posto. Kada se stan iznajmljuje studentima ili obiteljima s djecom, Porezna uprava razreže porez od otprilike deset posto - dakle, više se isplati iznajmljivati turistima i izbacivati studente na ulicu, a istodobno plačemo da oni nemaju gdje živjeti i pitamo se zašto rastu okolni gradovim poput Kaštela, Solina ili Podstrane. Ja se ne bojim poduzeti nepopularne mjere, za razliku od politikanata koji se žele svidjeti svima', kazao je Krstulović Opara. Kritike vlastitih koalicijskih partnera nije želio konkretno komentirati.

'Ovdje govorimo o porezu od dva do tri posto i ako bi to bio razlog stavljanja ključa u bravu, onda s biznisom nešto evidentno ne valja. Ja sam konkretan, neka svi ti eksperti iznesu svoje brojke. Slažem se da imamo kratko vrijeme za donijeti odluku, ali razlog tome je ne baš sretna odluka središnje vlasti. Mi se moramo brinuti o ispunjavanju proračuna, o njegovim prihodima i rashodima: ako ćemo biti neambiciozni i svima ispunjavati želje, otići ćemo u deficit', dodao je splitski gradonačelnik.

Upozorio je da je istim izmjenama poreznih zakona stopa poreza na nekretnine smanjena s 4 na 3 posto, čime je u gradskog proračunu stvorena rupa od 17 milijuna kuna koju ni maksimalan iznos turističkog paušala ne bi mogao nadomjestiti.

  • +18
Turisti u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'Turistički paušal izravno ćemo koristiti u gradskoj jezgri i kvartovima koji trpe najveći pritisak turista, za koji smo sigurni da će ovoga ljeta biti još veći. Samo redovito čišćenje gradske jezgre stoji 27 milijuna kuna i da paušal podignemo na maksimalnu razinu, on svejedno ne bi bio dovoljan ni za pokrivanje tog troška', objasnio je Krstulović Opara.

Kerumova Hrvatska građanska stranka, s druge strane, zatražila je da se Split podijeli na više zona i da maksimalan iznos paušala iznosi 500 kuna po krevetu. Predložili su da se zbog kratkoće rokova za ovu sezonu uvede moratorij po kojemu bi on bio jednak prošlogodišnjem, dakle 300 kuna po krevetu.

Predstavnici malih iznajmljivača oglasili su se s primjedbom da se promjene uvode previše naglo i da nisu imali vremena za prilagodbu.

O istom porezu do kraja mjeseca raspravljat će i u Dubrovniku: po prijedlogu odluke taj grad je podijeljen na četiri zone i paušal će iznositi 375 kuna u četvrtoj, 525 kuna u trećoj, 638 kuna u drugoj i 750 kuna u prvoj zoni.