ljudi se cijepe u susjedstvu

Vlast u BiH na meti žestokih kritika zbog nedostatka cjepiva

30.03.2021 u 16:03

Bionic
Reading

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegine Zoran Tegetija suočio se u utorak s oštrim kritikama u parlamentu zbog katastrofalne epidemiološke situacije u BiH kao i činjenice da tamo još nema potrebnog cjepiva, no on je kritike otklonio rekavši kako ne snosi nikakvu odgovornost

"Je li vas sram biti na čelu Vijeća ministara koje je, zajedno s ostalim odgovornima natjeralo ljude da voze i tisuću kilometara da bi povećali šansu za život bližnjih cijepeći se u susjedstvu umjesto da to pravo imaju u svojoj zemlji", pitao je Tegeltiju na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH zastupnik Saša Magazinović (SDP BiH).

Protekog vikenda na tisuće državljana BiH pohrlilo je u Srbiju kako bi se tamo cijepili protiv koronavirusa. Na to su se odlučili kada je postalo jasno da nema nikakvih naznaka kada bi u BiH moglo početi masovnije procjepljivanje, jer nabavka cjepiva posredstvom mehanizma COVAX kasni, a vlasti ne uspijevaju uspostaviti izravan kontakt s proizvođačima kako bi taj problem premostili.

BiH je do sada dobila tek nešto manje od 50 tisuća doza cjepiva AstraZenece i Pfizera, dok je Republika Srpska za sebe nabavila dodatnih 40 tisuća doza Sputnjika V, no sve je to malo u odnosu na stvarne potrebe.

Tegeltija je na zastupničke kritike odgovorio kako je on učinio sve što je bila njegova zakonska obveza, a krivnju za sve je prebacio na farmaceutske tvrtke koje nisu poštovale utvrđene rokove isporuke. "Što se tiče mene i odgovornosti koja mi pokušava pripisati meni i mojoj stranki, to ne stoji", kazao je Tegeltija koji je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Isticanje u raspravi činjenice da su samo u protekla 24 sata u BiH umrle 92 zaražene osobe, a dan ranije 93, Tegeltija nije komentirao.

  • +4
Koronavirus u BiH Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Na val kritika i ogorčenih komentara na odvojenoj je sjednici Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH naišao i entitetski ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ BiH).

Zastupnici su ga prozvali zbog činjenice da se tijekom godine dana trajanja epidemije tek rijetko pojavljivao ne nudeći nikakva rješenja, ali je zato među prvima primio cjepivo koje je BiH donirao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Mandić je ogovorio da se primajući to cjepivo "nije osjećao lagodno" ali je, slično Tegeltiji, odbacio osobnu odgovornost za sadašnje stanje u BiH pa tako i za nedostatak cjepiva. Kazao je kako je problem u dobavljačima, a neki od njih uopće ne žele razgovarati s Federacijom BiH.

"Nama je tvrtka Pfizer jasno rekla da žele razgovarati samo s državom", kazao je Mandić aludirajući na činjenicu da je pitanje zdravlja u BiH prepušteno entitetima. Za činjenicu da je RS barem posegnula za ruskim cjepivom imao je komentar kako u tom entitetu imaju veleprometnika koji je za to bio registriran pa im je bilo lakše.

Zastupnik Danir Mašić (SDP BiH) predbacio mu je da je suodgovoran prije svega zbog činjenice da se BiH posljednja u Europi uključila u dodatne pregovore o nabavci cjepiva, a čak i tome, kao i o ishodu tih razgovora, zapravo se ništa ne zna i o tome se doznaje preko portala.