PORTRET JOSIPE RIMAC

Uspon i pad posrnule 'kninske kraljice': U HDZ je ušla sa 16, napredovala na krilima Karamarka i Brkića, slavila uz Lepu Brenu, afere odbijala kao da je od teflona. Sve dok je nisu otpuhale - vjetroelektrane

29.05.2020 u 15:34

Bionic
Reading

'Kad mlad uđeš u HDZ, onda ti policija rano pokuca na vrata', pisalo se upravo na stranicama tportala prije punih šest godina, kada se Josipa Rimac prvi put našla na udaru USKOK-a zbog viška stambenih kvadrata do kojih je došla, sumnjalo se, na sumnjiv način. Njena dotadašnja politička karijera lijepo je sažeta u jednoj rečenici - sa šesnaest godina ušla je u HDZ, s dvadeset je vodila Crveni križ u Kninu, u dvadeset i petoj osvojila je prvi od tri gradonačelnička mandata, a u trideset i četvrtoj pojavili su se prvi problemi sa zakonom

Sada, s napunjenih četrdeset godina života, evo ih opet. I pitanje je hoće li ih se ovog puta tako lako otresti, makar je sve moguće. U spomenutoj aferi oko nezakonitog stjecanja više stanova u Kninu, recimo, osuđena je bivša ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Ana Marija Radić, i to jer je obitelji bivše kninske gradonačelnice darovala stan u Kninu na koji ta obitelj nije imala pravo. A sama Rimac prošla je bez posljedica jer Uskok navodno nije uspio pronaći dovoljno dokaza, pa je na vrijeme obustavio istragu.

Ovaj bizaran slučaj zanimljiv je i po tomu što asocira na novi, nedavno aktualiziran: zlouporabe su prepoznate u tomu što je Danijel Rimac uz stan na prvom katu zgrade u Kninu, na koji je obitelj imala pravo, dobio još jedan u prizemlju s podrumom na koji nisu imali pravo, niti su ga koristili. Nezakonitost je prepoznata u činjenici da je ugovor o darovanju državne imovine sastavljen tako da se prikaže da se radilo o jednoj nekretnini.

Ne znamo imaju li Ministarstvo obrane ili Damir Krstičević komentar na ovo.

  • +35
Josipa Rimac Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Alergična na parfeme, ali i afere

Josipa Rimac rođena je, kako sama voli reći, u radničkoj obitelji Čulina u Lukaru, selu pored Oklaja, 25. veljače 1980. kao najmlađa od pet sestara. Niže razrede osnovne škole završila je u Kninu koji napušta zbog rata, ali se vraća nakon Oluje i završava srednju ekonomsku. Školovanje je dalje vodi na Ekonomski fakultet u Split pa u poslovnu školu Libertas i veleučilište VERN. U stranku se učlanjuje sa samo šesnaest godina - kako sama kaže, htjela je i ranije, samo nije bilo kategorije za pionirsku dob - a paralelno sa školovanjem započinje volontirati u Crvenom križu, u kojem se zapošljava i već s 20 postaje predsjednica, preuzevši dužnost od sestre Biserke. Kada s 25 godina postaje najmlađa gradonačelnica u Hrvatskoj, mjesto prepušta drugoj sestri Anđelki Balić, pa su Kninjani počeli zbijati šale da se u Crvenom križu radi o obiteljskoj manufakturi sestara Čulina.

Zanimljivo je da je i danas, paralelno sa svim funkcijama na kojima je prodefilirala, Rimac još uvijek potpredsjednica Crvenog križa na nacionalnoj razini.

U samom HDZ-u vrlo brzo napredovala je od obične maloljetne članice, preko predsjednice gradskog i potpredsjednice županijskog ogranka, sve do članice predsjedništva u vrijeme Jadranke Kosor i 'kraljice HDZ-a' u doba Tomislava Karamarka. Dobro se reklamirala svojim vođenjem Knina, premda je oporba upozoravala da je odvela grad iz solidnog plusa u golemi minus. Policiju i Državno odvjetništvo u to doba zatrpavale su anonimne kaznene prijave protiv nje - najčešće zbog pogodovanja različitim poduzetnicima ili prodaje gradskog zemljišta - no sve se one odbijaju od Rimac, kao da je od teflona. Uz kaznene prijave konstanta je još njeno pojavljivanje u ženskim časopisima i lifestyle rubrikama, iz kojih se doznalo da joj je otac zabranio zadržati svoje prezime kada se udala, da joj je idealan odmor na Dinari ili Promini bez struje, da preferira domaće dizajnere te da od parfema može koristiti LacosteBeige i Dolce&Gabbana One 'jer na ostale ima alergiju'. Za najromantičniju stvar koju je napravila suprugu Danijelu, djelatniku na Ininoj pumpi, kazala je da je to što je dopustila njegovoj majci da živi s njima, a na pitanje što misli o gej populaciji navela je kako je 'protiv toga' jer je 'odgojena u konzervativnoj katoličkoj obitelji te misli da takve veze nisu ni prirodne'.

'To hoće li mi zet biti sutra lijep, crn, zgodan, plav, pametan, to me ne brine. Samo da mi bude zet, da mi kći zeta dovede', kazala je tada.

  • +11
Kuća Josipe Rimac u Kninu Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Uspon na krilima Karamarka i Brkića

Nakon odlaska Ive Sanadera očekivalo se da će dobro surađivati s Jadrankom Kosor, no dogodilo se upravo suprotno - javno su gotovo zaratile zbog najave kninskog koncerta Severine, što se nije svidjelo Kosor, potom zbog nekakvog broša koji je ova poslala tadašnjoj premijerki, a na koncu i zbog vrlo niskog mjesta na stranačkoj listi za izbore, što se navodno može pripisati osveti njenog nekadašnjeg mentora, šibenskog HDZ-ovca Ante Kulušića. U unutarstranačkim trvenjima stala je na stranu Tomislava Karamarka i nakon pobjede sa zadovoljstvom podigla ruku za izbacivanje Jadranke Kosor iz članstva.

U to doba povukla se iz Knina i prepustila posao svome zamjeniku Nikoli Blaževiću te prešla u Sabor uoči parlamentarnih izbora na kojima je bila direktorica HDZ-ove kampanje. Nakon izbora figurirala je kao kandidatkinja za niz visokih funkcija, no sve su joj izmicale - od ministrice branitelja do čak potpredsjednice Vlade. Proglašavana je jednom od glavnih operativki, ali i osobom od povjerenja Milijana Brkića. Na koncu je Most uložio veto čak i na njeno imenovanje za zamjenicu ministrice uprave, pa započinje njen postupan, ali konstantan politički pad. Plenković je uopće ne postavlja na listu za ponovljene parlamentarne izbore 2016. godine, a najzvučniji tresak dogodio se na lokalnim izborima 2017. godine, kada u drugom krugu u Kninu iznenađujuće gubi od nezavisnog kandidata za gradonačelnika Marka Jelića. Njena pozlata polako nestaje, no HDZ ipak ne napušta svoje ljude, pa je Rimac osvanula na mjestu državne tajnice u Ministarstvu uprave Lovre Kuščevića, što izaziva kontroverze jer je s tog mjesta između ostalog bila zadužena za izradu novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa - premda je s istim zakonom i sama imala grdnih problema i oslobođena je tek odlukom Vrhovnog suda.

U siječnju prošle godine prijavila se na natječaju za ravnatelja Nacionalnog parka Krka, ali je izgubila.

'Čik pogodi'

'Nisam sebe doživljavala kraljicom, doživljavala sam se Kninjankom, Hrvaticom. Taj moj ponos i nacionalni naboj bio je možda razlog što sam dobila taj nadimak. Ako je tako, sigurno mi ne smeta, ako je pogrdan, onda da. Sigurno ću uvijek biti član HDZ-a i članica Gradskog odbora. Iza sebe imam 11 godina vođenja stranke, moj skor je 20 dobivenih izbora i jedni izgubljeni izbori', kazala je u jednom od svojih rijetkih javnih istupa. Novinare i medije naime najčešće potpuno ignorira, izuzev kada treba pozirati u spomenutim lifestyle rubrikama, a rijetka nekontrolirana vijest iz ovog segmenta bila je snimka na kojoj uz viđenije lokalne HDZ-ovce slavi pobjedu na izborima uz pjesmu 'Čik pogodi' Lepe Brene i sličan cajkaški repertoar u izvedbi pjevačice iz Banje Luke.

U HDZ-u su tada objasnili da se doista zalažu za očuvanje i afirmaciju tradicionalnih hrvatskih vrijednosti, na koje su se pozivali prije spomenutih izbora - ali, eto, nisu za 'ultimativan ili prisilan preodgoj i mijenjanje drugačije tradicije naših sunarodnjaka i sugrađana'.

Po pitanju cajki Rimac se našla na istoj liniji s notornim Zdravkom Mamićem, s kojim je intenzivno komunicirala dok je bila bitan faktor u stranci i koji je svojedobno čak obećao milijun kuna svog novca Kninu ako ona pobijedi na izborima. Kasnije je pojasnio da se radi o njegovu osobnom novcu, no definicija toga u ovom krugu ljudi često je vrlo, vrlo fluidna.