gospodarski kriminal

Josipa Rimac 45 minuta iznosila obranu pred USKOK-om, odvjetnik: Zbog umora nije odgovarala na pitanja

29.05.2020 u 13:01

Bionic
Reading

Krunoslav Jakupčić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma (HŠ), Josipa Rimac, državna tajnica u Ministarstvu uprave, Ivan Melvan, šef splitske ispostave HŠ-a, Nataša Turbić, HDZ-ova načelnica Gračaca, Ante Sladić, poduzetnik iz Šibenika, Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva i Ružica Njavro, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede i Josip Ravlić, poduzetnik iz Zagreba uhićeni su u velikoj akciji PNUSKOK-a, USKOK-a i policije

23.30 Ispitan je dio od 13 uhićenih, a ostali će biti ispitani sutra. Oni će večeras biti prevezeni u prostorije PNUSKOK-a na Oranicama gdje će provesti noć, javlja HRT.

22.36 Odvjetnik Josipe Rimac Željko Gulišija rekao je za HRT da se njegovu klijenticu tereti za tri kaznena djela, trgovinu utjecajem i davanje mita. 'Iznijela je obranu iscrpno, nije odgovarala na pitanja, ne iz taktičkih razloga, nego je toliko umorna da smo htjeli ovo što prije završiti, ali je praktički odgovorila na sve', rekao je Gulišija.

Iznošenje obrane trajalo je 45 minuta, dodao je. 'Ona će ići u pritvorsku jedinicu na Oranicama i očekujem da bi se sutra trebala pojaviti kod suca istrage', rekao je Gulišija.

Rekao je kako je bila apsolutno iznenađena današnjim događajima. 'Ja isto ne vidim da je ona počinila bilo kakvo kazneno djelo, međutim, o tome ćemo nešto kasnije. Idemo dalje u borbu', poručio je Gulišija.

20.52 Josipa Rimac nešto prije 21 sat dovedena je na ispitivanje u USKOK nakon što je danas uhićena u sklopu akcije u kojoj je uhićeno ukupno 13 osoba. Po dolasku Rimac nije skrivala lice, a NovaTV doznaje od njezinog odvjetnika da će se ona aktivno braniti na ispitivanju i da neće ništa skrivati.

Josipa Rimac dovedena u USKOK Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

20.16 Odvjetnik uhićenog predsjednika uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, Vladimir Terešak, otkrio je detalje oko današnje velike policijske akcije.

'Moj branjenik je iznosio aktivnu obranu, govorio je više od dva sata i poricao krivnju. Radi se o trgovačkom društvu i izgradnji Vjetrolektrane. Hrvatske šume su naplatile dug od bivše uprave, terete ga da tu šteta nije naplaćena. On je naplatio 6 milijuna duga, ali ostala je još neka šteta. On je odveden na Oranice i USKOK će izvijestiti da li će predlagati pritvor ili ne. Vjerujem da neće biti moguće sve ispitati', kazao je njegov odvjetnik. <<<Cijeli tekst>>>

20.15 U tvrtci C.E.M.P. odbacuju navode o bilo kakvim nezakonitim radnjama što se, kažu, vrlo lako može dokazati iz postojeće dokumentacije pri svim nadležnim tijelima u ovom projektu.

'Što se tiče odnosa investitora i Hrvatskih šuma, ne samo da Hrvatske šume nikada ni po čemu nisu pogodovale investitoru u ovom projektu, već su svojim odlukama i radnjama činile izravnu financijsku štetu društvu te onemogućavale provedbu projekta odgađanjem izdavanja uporabne dozvole te primopredaje izgrađenih šumskih putova', poručili su. <<<Cijeli tekst>>>

19.50 Nakon višemjesečnog istraživanja, policija je u petak u suradnji s USKOK-om krenula u akciju uhićenja 13-člane skupine, prema njihovim sumnjama, svojevrsne korupcijske hobotnice, kojoj je na čelu bila državna tajnica u Ministarstvu uprave, bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina Josipa Rimac. <<<Cijeli tekst>>>

19.11 Vinko Gulišija, odvjetnik bivše gradonačelnice Knina i HDZ-ovke Josipe Rimac, rekao je da još uvijek čeka poziv za ispitivanje. 'S obzirom da su ispitivanja počela, pretpostavljam de će to sve biti tijekom dana', kazao je Gulišija

"Temeljem onoga što je napisano ne vidim da bi ona svojim postupanjem počinila bilo kakvo kazneno djelo. No moram vidjeti točni činjenični opis da bi o tome mogli detaljnije razgovarati", kazao je. <<<Cijeli tekst>>>

18.20 'HDZ ima nultu stopu tolerancije na korupciju, Državno odvjetništvo i policija ima punu potporu vlade i HDZ-a. Uvjeren sam da će građani prepoznati političku stranku koja se zalaže za ispravan rad svih državnih dužnosnika, postupanje državnih tijela i lokane samouporave, ako se zalažete za nultu stopu tolerancije na korupciju, jasno vam je da to ne može štetiti stranci', rekao je, prenosi N1, HDZ-ov Branko Bačić.

Ministar Tomislav Ćorić kratko je rekao da pravosuđe radi svoj posao, te da je svaki ovakav događaj iskorak u borbi protiv korupcije.

'Ne bih rekao da ovakve situacije mogu utjecati na rezultat izbora, kriminal i korupcija nemaju političku boju već ime i prezime', rekao je Ćorić.

17.48 Vlada je na telefonskoj sjednici razriješila dužnosti državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac te pomoćnicu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Anu Mandac, priopćili su iz Vlade.

17.12 Šef Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić stigao je na ispitivanje u USKOK. U policijskom vozilu je sagnuo glavu kako ga fotoreporteri ne bi snimili, javlja N1.

Nešto ranije oglasio se i njegov odvjetnik Vladimir Terešak. "Do sada nismo dobili rješenje o provedbi istrage, kada budem kontaktirao s klijentom znat ću više reći, ispitivanje je zakazano za 16:45", kazao je Terešak.

Na pitanje kako će se njegov klijent braniti, kazao je aktivno. "On se ne smatra krivim, iznosit će činjenice i okolnosti", kazao je Terešak.

Policija dovozi uhićenog Krunoslava Jakupčića u zgradu USKOK-a Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

16.44 Osim vjetroelektrane Krš-Pađene, još su dva pravca istrage - poljoprivredne potpore i male gospodarske potpore, neslužbeno doznaje N1.

Jutarnji list javlja da je ukupno u akciji privedeno 13 osoba.

”Gospodin Jakupčić je uhićen, ali još nemam uvid u cijeli slučaj. Jutros su me zvali iz policije i kazali mi da je u tijeku pretres njegove kuće, a potom i službenih prostorija. Na teret mu se stavlja zlouporaba položaja i trgovanje utjecajem”, kazao je za RTL Terešak.

HRT je objavio snimku uhićenja.

O svemu se oglasila se i uprava Hrvatskih šuma.

Potvrdili su da je Jakupčić priveden na ispitivanje, ali nisu dali nikakav drugi komentar na događaj.

'Radi se o projektu koji je vezan uz bivšu upravu Šuma. Očekujemo da institucije odrade posao', poručili su iz uprave, javlja N1.

Jakupčić, inače član HDZ-a, na čelo Hrvatskih šuma došao je u veljači 2017. , a prema podacima iz imovinske kartice ima neto plaću 29 tisuća kuna što je sedam tisuća kuna više nego što ima premijer Andrej Plenković.

  • +7
Policijska pretraga zgrade Hrvatskih šuma Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Nedugo nakon njegova uhićenja u sklopu iste akcije uhićena je i Josipa Rimac, državna tajnica i Ministarstvu uprave i bivša kninska gradonačelnica. Dalmatinski portal je neslužbeno doznao je u pitanju je gradnja vjetroelektrana kod Knina koja se planirala u doba kada je Rimac bila na čelu Knina.

Djelatnici PNUSKOK-a pretresli prostorije ispostave Hrvatskih šuma u Splitu.

Kako je za tportal potvrdio odvjetnik Nediljko Ivančević, koji zastupa Ivana Melvana, šefa splitske ispostave HŠ, njegov klijent je dobrovoljno predao svu traženu dokumentaciju prilikom pretresa.

'On u ovom trenutku nije uhićen, ali će najvjerjatnije biti', kazao nam je Ivančević. Nedugo nakon toga uhićenje se dogodilo, a Ivančević je to potvrdio za Dalmatinski portal.

Osumnjičen je za zlouporabu položaja i trgovinu utjecajem.

Ružica Njavro dovedena u USKOK Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Melvana će privesti na ispitivanje na Uskok u Zagreb, a odvjetnik Ivančević kaže da očekuje da će to biti danas poslijepodne ili sutra ujutro. I njega povezuju sa spornom gradnjom vjetroelektrane kod Knina.

N1 je neslužbeno doznao da su uhićeni načelnica Gračaca Nataša Turbić, Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva i Ružica Njavro, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede i poduzetnik Josip Ravlić iz Zagreba.

Rajka Rađenović, zamjenica načelnice Nataše Turbić, kazala je da je policija zatvorila općinu.

'U Općini Gračac je bila je interventna policija, općina je zatvorena za stranke. Druge detalje ne znam, nisam vidjela jesu li priveli načelnicu, imamo jako malo informacija. Intervnetna iz njenog ureda iznosi stvari', kazala je za Jutarnji list Rađenović.

Večernji list pak piše da je uhićen i Ante Sladić, poduzetnik iz Šibenika.

O svemu se oglasio i MUP

Od petka rano ujutro u tijeku su uhićenja državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije, potvrdilo je Hini Ministarstvo unutarnjih poslova.

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) započeo je u petak rano ujutro na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca s realizacijom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, priopćila je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

U MUP-u preciziraju da su u tijeku uhićenja više fizičkih osoba, državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije.