lokalni izbori

Tko će zasjesti u fotelju Milana Bandića? Ovo je jedno od zadnjih istraživanja raspoloženja zagrebačkih birača prije izbora

13.05.2021 u 19:04

Bionic
Reading

Glavni grad dobit će novog gradonačelnika, nakon 20-godišnje vladavine Milana Bandića. Najviše šanse da osvoji mandat ima Tomislav Tomašević

Gotovo tri puta manje, prema istraživanju Promocije Plus i RTL-a, ima HDZ-ov kandidat Davor Filipović – 12,7 posto. Na trećem mjestu je Joško Klisović, SDP. Razlika između njega i Filipovića manja je od jednog postotnog boda. I bitka za drugo mjesto uistinu je tijesna.

Šanse ostalih kandidata prema ovim su podacima slabije, ali treba ih uzeti u obzir.

Miroslav Škoro nakon neuspjeha na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, želi vladati najvećim gradom. Potpora mu iznosi 11,1 posto.

Jelena Pavičić Vukičević koja trenutno vodi grad je na 8,2 posto.

Tik do nje je Vesna Škare-Ožbolt s 8,1 posto, dok je Mostov kandidat Zvonimir Troskot ispod praga, podržava ga 3,1 posto birača.

Još dalje je šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, ima potporu 2,2 posto birača. Davor Nađi iz Fokusa ima 1,4 posto, a kandidat grupe birača Željko Tokić osvaja tek 0,3 posto. Neodlučnih je pet posto. 

Što u drugom krugu?

I u Zagrebu se očito do pobjede dolazi u drugom krugu, a nekoliko je opcija. U srazu Tomašević - Filipović, uvjerljivo pobjeđuje Tomašević: 59,8 prema 23,5 posto. Neodlučnih je manje od šest posto, a na birališta neće 11 posto birača, najviše onih Stranke rada i solidarnosti, te Domovinskog pokreta.

HDZ-ov kandidat privlači glasove s desna, ali zanimljivo, Mostovi birači češće daju povjerenje Tomaševiću, koji očekivano okuplja gotovo sve glasače ljevice i lijevog centra.

U slučaju sraza dvojice kandidata ljevice, Tomašević uvjerljivo pobjeđuje Klisovića: 51 prema 22,7 posto. Raste broj neodlučnih, a u ovom slučaju čak 15 posto neće izići na izbore. Riječ je o biračima desnih opcija. 

Uspije li Miroslav Škoro ući 2. krug, gubi od Tomaševića, i to uvjerljivo. Tomašević dobiva čak 62 posto, Škoro 19,4 posto. Ni neodlučni (7,8 posto) ne mogu imati utjecaj na promjenu rezultata. 

Prema istraživanju, teoretska opcija u drugom krugu je i ulazak kandidata s najviše izgleda za osvajanje mjesta gradonačelnika i aktualna vršiteljica te dužnosti. Tomislav Tomašević (57,2 posto) u tom slučaju pobjeđuje i Jelenu Pavičić Vukičević (23,2 posto), a oko 10 posto je neodlučnih, kao i onih koji neće na izbore. 

A kakvo će stanje biti u Gradskoj skupštini gdje su dosad vladali Stranka Milana Bandića i HDZ? I ovdje, prema istraživanju, najviše osvaja Možemo, 33 posto. HDZ uživa podršku od 15,2 posto, SDP 14,3 posto, Domovinski pokret je na 8,1 posto, a iznad praga je i stranka koju vodi Pavičić Vukičević (6,1 posto).

Oko praga je lista Vesne Škare Ožbolt s pet posto, Most je na 4,4, a GLAS na 1,5 posto. Svi ostali zajedno imaju 3,3 posto, dok je neodlučnih birača 9,1 posto.