program za mlade

Tomašević: Fokusirat ćemo se na izgradnju novih javnih stanova za najam koji će biti priuštivi mladima

13.05.2021 u 14:02

Bionic
Reading

Ovo su povijesni izbori za sve, a posebno za mlade, poručio je u četvrtak kandidat Zeleno-lijeve koalicije za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević nakon što su iz platforme Možemo! predstavili program za mlade te istaknuli da Zagreb mora biti grad u kojem mladi vide svoju budućnost

"Vjerujem da će mladi na ove izbore izaći u velikom broju. Ovo su povijesni izbori za sve, a posebno za mlade. Na ovim izborima će se definirati smjer za generacije, za sljedećih nekoliko desetljeća", rekao je Tomašević novinarima.

Naglasio je kako je njihova vizija Zagreba za mlade da to bude prostor u kojem mladi mogu djelovati, napredovati, doprinositi društvu.

Kao jedan od glavnih preduvjeta za povratak mladih iz Možemo! ističu priuštivo stanovanje, zbog čijeg se nedostatka mladi u Hrvatskoj najkasnije iseljavaju od svojih roditelja u cijeloj EU. Smatraju i da državne subvencije ne rješavaju taj problem, s obzirom da dokazano dižu cijene nekretnina i poništavaju učinak državne potpore, a mjera je ujedno dostupna samo kreditno sposobnim mladima.

Gradnja novih javnih stanova za najam priuštiv mladima

"Fokusirat ćemo se na izgradnju novih javnih stanova za najam koji će biti priuštivi mladima. Povećat ćemo broj gradskih javnih i neprofitnih stambenih jedinica kakvih Zagreb ima tek dva posto, a primjerice Beč i do 60 posto svog stambenog fonda, a koji će biti dostupni mladima po nekomercijalnim cijenama", objasnio je Tomašević.

Član radne grupe za mlade Borna Lozo kazao je kako u Zagrebu ne postoje gradski Centri za mlade, odnosno prostori u kojima se ciljano provode aktivnosti za mlad, najavivši da planiraju pokrenuti gradske centre za mlade na više lokacija po cijelom Zagrebu, dostupnih svim mladima bez obzira u kojem dijelu grada žive.

U centrima bi bila organizirana predavanja, radionice, edukacije, informativne i volonterske aktivnosti, kao i događaji poput izložbi, pub-kvizova, filmskih projekcija, stand-up večeri, koncerata i slično, kazao je Lozo.

Članica radne grupe za mlade Ivana Brajdić govorila je o političkoj participaciji i reprezentaciji mladih te istaknula kako je Zagreb jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ima zasebni ured za mlade, ali taj ured ne obavlja svoj posao.

Predviđa i uvođenje izvannastavne aktivnosti građanskog odgoja, a nakon osiguranja jednakih i kvalitetnih uvjeta za život mladih i znanja potrebnog za sudjelovanje u demokratskim procesima, zagovarat će spuštanje dobne granice za izlazak na lokalne izbore i izbore za mjesnu samoupravu na 16 godina starosti.