TOPLinski UDAR

Temperature u Europi mogle bi oboriti stogodišnje rekorde, pogledajte gdje su zabilježeni

21.07.2023 u 07:55

Bionic
Reading

Europa se ovih dana suočava s drugim toplinskim valom i temperaturama koje u pojedinim mjestima premašuju 40 stupnjeva. Portal Euronews.Green provjerio je koliko su aktualne temperature blizu najvišim zabilježenim diljem kontinenta

Veliki dijelovi južne Europe pogođeni su intenzivnim i dugotrajnim razdobljem ekstremnih vrućina. Očekuje se da će temperature u Španjolskoj danas doseći 40 stupnjeva, a na Siciliji su nadomak 40 stupnjeva Celzija. S ovim ekstremnim temperaturama dolazi niz problema, od šumskih požara, suša i dezertifikacije do smrtnih slučajeva povezanih s vrućinom.

Znanstvenici i stručnjaci za klimu upozoravaju da se ekstremne vremenske prilike, poput toplinskih valova, ubrzano šire kao posljedica klimatskih promjena.

Dok vrućine ovog ljeta nastavljaju harati Europom, mnogi se pitaju hoće li biti oboreni toplinski rekordi.

Dosad najviša zabilježena temperatura u Europi iznosila je 48,8 stupnjeva Celzija u gradu Sirakuzi na Siciliji 2021. godine.

Vremenski uvjeti prije dvije godine prisilili su cijelu Italiju da proglasi izvanredno stanje. 'Toplinska kupola' visokog tlaka koja se protezala Mediteranom stvorila je domino-efekt ekstremnih vremenskih događaja.

Prije toga Grčka je 44 godine nosila titulu neželjenog rekordera. U Ateni je tako 1977. zabilježena temperatura od 48 stupnjeva.

Ostali dijelovi južne Europe također su dostigli temperature iznad 45 stupnjeva. U portugalskom gradu Amareleji 2003. je zabilježena temperatura od 47,3 Celzijeva stupnja. A Španjolska je 2021. zabilježila temperature od 47,6 stupnjeva.

Prošla godina bila je najtoplija u Španjolskoj od početka vođenja evidencije 1961., a također i šesta najsušnija u zemlji unatoč prisutnosti vremenskog fenomena La Niña, koji je malo smanjio prosječne globalne temperature.

Sjeverne europske zemlje imaju znatno niže rekordne temperature. Island drži 'najhladniji' toplinski rekord s 30,5 stupnjeva zabilježen 1939. godine. Irska ima drugi 'najhladniji' toplinski rekord s 33,3 Celzijeva stupnja. Ova temperatura je zabilježena 1887. godine i jedini je rekord što se tiče visoke temperature iz 19. stoljeća u Europi. Najviša temperatura u Hrvatskoj od 42,8 stupnjeva zabilježena je u Pločama 1981. godine.

Kako ulazimo u vremenski ciklus El Niña, u kombinaciji s nastavkom globalnog zagrijavanja, čini se da će uskoro biti oboreni novi toplinski rekordi.

Kontinent se zagrijava dvostruko više od globalnog prosjeka od 1980-ih, prema izvješću koje su ranije ove godine objavili UN-ova Svjetska meteorološka organizacija (WMO) i europska mreža Copernicus.

Trenutačni najviši svjetski temperaturni rekord iznosi 56,7 stupnjeva izmjerenih 1913. godine u Dolini smrti u SAD-u.

Godinama se vjerovalo da je to 58 stupnjeva navodno zabilježenih u Libiji 1922. godine, sve dok tim Svjetske meteorološke organizacije (WMO) nije poništio taj rezultat nakon provedene istrage između 2010. i 2012. godine.