nisu svi sretni

Nadrealan plan: Irska vlada usmrtit će 200.000 krava za spas klime

19.06.2023 u 21:41

Bionic
Reading

Irska vlada namjerava do 2050. godine postići klimatsku neutralnost - do te godine emisije štetnih stakleničkih plinova moraju biti svedene na nulu

No da bi Irska dala svoj obol spasu klime i planeta Zemlje, morat će 'ukloniti' deset posto sve žive stoke.

U izvještaju tamošnjeg ministarstva poljoprivrede formirana je ideja da se pokolje 200.000 krava jer bez tog poteza poljoprivredni sektor neće moći postići klimatsku neutralnost.

Farmere će to skupo koštati, ali i porezne obveznike. Trošak klanja 200.000 krava, previđa se, iznosit će nevjerojatnih 600 milijuna eura. No niti uz tako izdašnu kompenzaciju irski farmeri nisu uvjereni u uspjeh ove bizarne politike.

Pat McCormack, šef nacionalne mljekarske udruge, za Newsweek je rekao da bi vladi bilo bolje da se taj novac uloži u infrastrukturu te razvoj tehnologija koje će smanjiti stakleničke plinove:

'Ako ministarstvo planira krenuti u taj plan, on mora biti na dobrovoljnoj bazi', izjavio je McCormack.

  • +12
Krave muzare, proizvodnja mlijeka Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / Cropix

Plan o klanju stoke za spas klime vrti se kao ideja od 2021. godine i tad je, prema projekcijama vlade, prisilno trebalo usmrtiti čak 1,3 milijuna goveda, a za svako grlo farmeri bi dobivali po 5000 eura.

Irska nacionalna agencija za zaštitu okoliša u veljači ove godine predložila je da se broj stoke smanji za čak 30 posto i to usmrćivanjem pola milijuna krava.