pandemijske podjelE

Sociolog Dragan Bagić o covid pobunjenicima: Skrivaju komociju i lijenost iza priče o ljudskim pravima. Neodgovorno

15.11.2021 u 13:47

Bionic
Reading

Uvođenje covid potvrda u širu upotrebu izazvalo je dosta nezadovoljstva diljem Hrvatske. Održani su brojni antivakserski i ini prosvjedi, a na istoj strani, suprotnoj od HDZ-ove vlade, našli su se predsjednik Zoran Milanović i hrvatski biskupi. Sociologa Dragana Bagića s Filozofskog fakulteta u Zagrebu pitali smo je li na djelu narušavanje ljudskih prava ili su mjere nužne i opravdane u takvoj situaciji

'Sigurno je to da su mjere narušavanje ljudskih prava i sloboda, dapače imali smo još veće narušavanje prošle godine, tijekom prvog lockdowna, kad su apsolutno sva prava i slobode bili ograničeni svima, kad praktički niste smjeli izaći iz kuće i imali ste ograničen prostor kretanja... Sloboda kretanja, jedna od temeljnih sloboda, bila je ekstremno ograničena do te mjere da niste mogli napustiti svoje naselje', objašnjava za tportal Dragan Bagić, sociolog koji se u svom znanstvenom radu između ostaloga bavio epidemiološkim mjerama, dodavši da je evidentno to da se prava i slobode pojedinca ograničavaju. Stava je da je to notorna činjenica i da to nitko ne spori.

Prema mišljenju našeg sugovornika, ono o čemu se može raspravljati jest koje je od tih ograničenja i opravdano.

'Odnosno, što bi ustavnopravni stručnjaci rekli, a to je kriterij o kojem svi moramo razmišljati jest - je li razmjerno. Je li to ograničenje koje se uvodi opravdano i proporcionalno koristima, učincima ili opasnostima koje se time nastoji otkloniti', objašnjava Bagić.

Stava je da je to jedino relevantno pitanje o kojem ima smisla raspravljati. Postojanje ograničenja notorna je činjenica i besmisleno je tu tvrditi ili osporavati nešto, napominje.

'Ključno je pitanje je li to opravdano, razmjerno i učinkovito? Moje je mišljenje da su covid potvrde opravdan i razmjeran mehanizam jer svakom daju mogućnost da zapravo bez ograničenja obavlja što želi, samo postoje neki preduvjeti - ili ste se trebali cijepiti na vrijeme ili se trebate testirati. Svatko može obavljati što želi i u tom smislu nema ograničenja kao u lockdownu, kad ga nikako niste mogli nadvladati. Sada vam netko treba pročačkati po nosu, što i nije neko veliko ograničenje. Mogu prihvatiti to da se netko ne želi cijepiti, ali odluku da se ne cijepite možete kompenzirati testiranjima i nemate problema', poručuje sociolog.

  • +49
Tihi bijeli marš protiv covid potvrda Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Dodaje da u javnom sektoru, u kojem su uvedene covid potvrde, država najavljuje da će ta testiranja i plaćati, prema tome nemate ni trošak. 'Jedino imate logistički problem da se odete na vrijeme, unaprijed testirati', kazuje Bagić.

Ne dijele međutim svi njegovo mišljenje. Brojni građani na prosvjedima su posljednjih dana iskazali svoje protivljenje uvođenju covid potvrda, neki su ih čak i palili. Zamah su im dali predsjednik Milanović, izjavivši da su covid potvrde teror, i biskupi, ocijenivši da se 'posljednjih dana stvorilo ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti te da je tematiziranje gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa zbog toga što se neki nisu cijepili dodatno opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu'. Uoči uvođenja šire primjere covid potvrda istaknuto je da je potrebno uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji 'iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja'.

Bagićevo je mišljenje da je uvođenje covid potvrda primjereno i proporcionalno ograničenje. Ono o čemu se tu može raspravljati i što je diskutabilno nešto je drugo: dolazi li ta mjera prekasno i bi li bila učinkovitija da je uvedena dva mjeseca prije, pa ne bi došlo do ovolikog širenja virusa.

'Mišljenja sam da mjera dolazi prekasno i da ju je trebalo uvesti nešto ranije, vjerojatno u školama kada i u zdravstvenom sustavu, sigurno prije mjesec-dva, i onda bi se mogli očekivati neki efekti. Sada će efekti biti manji i naravno same reakcije su opravdanije jer se može propitivati učinkovitost mjere', smatra Bagić.

Sada se epidemija već razmahala i teže ju je kontrolirati.

Bagić ističe da same covid potvrde nisu stvarno ograničenje.

'Stvarno ograničenje bilo bi da to ne možete nikako kompenzirati. Zahtijevati sada tu razinu komocije da ne prihvaćate nikakvu obvezu da se idete testirati... to je ulazak u zonu u kojoj odbijamo bilo kakve mjere i narušavanje naše komocije. Na razini države i sustava to se ne može prihvatiti kao valjan argument - 'jer je meni to malo neugodno' i 'jer se meni se to malo ne da', i neodgovorno je tu komociju i lijenost skrivati iza narativa o ljudskim pravima', poručuje Bagić.

Međutim pandemija stvara procijep u društvu.

'Stvara se mobilizacija u društvu onih koji su protiv bilo kakvih ograničenja, koji nisu spremni na narušavanje bilo kakve vlastite komocije i koji nisu spremni ni na kakvu malu žrtvu da bi se riješio društveni problem te onih koji su spremni na to', zaključio je Bagić.