dvije zbunjujuće odredbe

Šest ili 12 mjeseci? Koliko na kraju traje potvrda o preboljenju? Raspetljali smo ovaj važan podatak koji je od sutra presudan za stotine tisuća građana

15.11.2021 u 11:12

Bionic
Reading

Od sutra oko 370 tisuća osoba zaposlenih u javnom i državnom sektoru neće moći na posao bez valjane covid potvrde, a njihove usluge neće moći koristiti ni građani koji ne zadovoljavaju neke uvjete. Oni koji nisu cijepljeni na posao će s covid potvrdom dobivenom na osnovi preboljenja. No tu dolazi do nesporazuma, jer mogu li na posao u javnu službu i, recimo, u poštu i oni građani koji su preboljeli covid u posljednjih šest mjeseci ili u posljednjih 12 mjeseci?

Covid potvrdu s QR kodom, bilo u digitalnom, bilo u fizičkom obliku, mogu dobiti oni koji su u posljednjih šest mjeseci preboljeli koronu i mogu to dokazati pozitivnim PCR testom.

Isključivo PCR testom, što je jasno napisano na stranici na kojoj se vade covid potvrde u digitalnom obliku.

Naime po uredbi EU-a, preboljenje se dokazuje isključivo tako i vrijedi šest mjeseci.

No Hrvatska ima svoja pravila.

Po tim pravilima, za sve one koji rade u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, a od sutra za sve zaposlene u državnim i javnim službama, vrijedi i drugi 'odgovarajući dokaz', osim covid potvrde.

  • +13
Covid potvrde Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Naime ako ste preboljeli koronu prije osam ili možda 11 mjeseci, ne možete dobiti covid potvrdu, no svejedno možete normalno na posao ili pak na roditeljski sastanak u školu.

Da biste to mogli, morate imati potvrdu liječnika primarne zdravstvene zaštite. Tu uvjet nije preboljenje u posljednjih šest, nego 12 mjeseci.

Također, uvjet nije da ste testirani PCR testom, kao što je to u slučaju covid potvrda, već se uz PCR priznaje brzi antigenski test. No tu potvrdu liječnika moguće je dobiti i ako uopće niste bili testirani u posljednjih godinu dana ili ste bili negativni.

U Odluci koja se primjenjuje od sutra stoji da nije nužno imati covid potvrdu, niti potvrdu obiteljskog liječnika o preboljenju, već vam obiteljski liječnik može napisati potvrdu da ste tzv. vjerojatni slučaj.

Dakle ako radite u državnoj i javnoj službi, a niste cijepljeni, od sutra na posao možete i uz potvrdu obiteljskog liječnika da vam je netko u obitelji bio pozitivan na covid u posljednjih godinu dana, a s tom osobom imali ste kontakt.

Osobe koje su imale 'dijagnosticirane COVID bolesnike u obitelji i imale su s tim oboljelima kontakte, proglašavane su takozvanim vjerojatnim slučajem te im bolest nije dijagnosticirana laboratorijskim testom, dokazuju potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju unutar 12 mjeseci, a na temelju medicinske dokumentacije', stoji u Odluci.

Nije navedeno odnosi li se to na slučaj u kojem ste bili službeno prijavljeni kao nečiji kontakt te u samoizolaciji ili je dovoljno priložiti svom liječniku pozitivan test nekoga od članova obitelji.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ