analiza žarka puhovskog

'Plenkoviću se radilo o glavi i zasad se izvukao - progurao je najlošiju kandidatkinju u drugi krug'

23.12.2019 u 11:45

Bionic
Reading

Pobjeda Kolinde Grabar Kitarović nad Miroslavom Škorom u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju osobni je uspjeh i predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića koji je sav svoj politički kapital uložio u ove izbore jer snažno podupire nastojanja aktualne predsjednice da bude reizabrana i osvoji drugi mandat

Plenković je odnio preliminarnu pobjedu nad protivnicima zdesna unutar HDZ-a i izvan njega. Politički analitičar Žarko Puhovski navodi dva razloga. 'Prvo, jer Miroslav Škoro nije ušao u drugi krug, što je za Andreja Plenkovića bilo najopasnije jer bi moglo doći do neke vrste cijepanja HDZ-a u drugom krugu. I drugo, što je pokazao da je i u tim uvjetima djelomičnog osipanja HDZ-a dovoljno jak da najlošiju kandidatkinju progura u drugi krug', smatra Puhovski.

Plenković je u izbornoj noći tijekom obraćanja predsjednice i kandidatkinje za novi mandat stajao u prvom redu i jasno dao do znanja da čvrsto stoji iza HDZ-ove kandidatkinje. U prošlosti nije bio rijedak slučaj da vodstvo HDZ-a ne podupire snažno svog predsjedničkog kandidata.

'Njemu se radilo o glavi i on je to znao. Za sada se izvukao. Od sada pa nadalje rastu mu šanse da igra na podijeljenost onih koji su u HDZ-u protiv njega. Njegove šanse da ostane na čelu HDZ-a znatno su veće nego što su bile prije nekoliko sati', vjeruje Puhovski.

Puhovski smatra da sada ni eventualni poraz Kolinde Grabar Kitarović u drugom krugu od Zorana Milanovića ne bi značio političku smrt za Plenkovića.

'Politička smrt bila bi samo da je Grabar Kitarović izgubila od Škore, a ovo bi bio neuspjeh i oslabilo bi mu šanse, ali bi Plenković potom mogao uživati u tome što bi ga Milanović gurnuo u desno. Do sada je igrao ulogu ljevice prema radikalnoj desnici i njemu bi to olakšalo ideološku poziciju', kazuje nam Puhovski.

Nakon tijesnog poraza u prvom krugu predsjedničkih izbora Škoro je najavio izlazak na parlamentarne izbore. Značajan politički kapital je 465 tisuća glasova koje je osvojio u nedjelju. Sada se otvara pitanje može li Škoro okupiti oko sebe taj dio biračkog tijela što se nalazi desnije od glavne struje HDZ-a koju predvodi Plenković. Je li Škoro prijetnja Plenkovićevu HDZ-u?

'Škoro pokušava stvoriti neku vrstu koalicije jer su do sada suverenisti, i kako se sve to zove, bili međusobno, kao rog u vreći, sukobljavani i stalno na razini niskih postotaka podrške od 0,5 do maksimalno tri posto. Škoro može manipulirati podrškom od 15 do 20 posto. Pitanje je što će biti s Mostom. Hoće li pokušati biti jezgrom tog okupljanja ili će mu dio tih potencijalnih kandidata za zajedništvo biti previše desno', promišlja Puhovski i naglašava da će na toj točki biti velikih problema. Analitičar naglašava i da je pitanje ima li Škoro organizacijskih i taktičkih sposobnosti koje su potrebne za to.

'Ako uspije, to bi opet odgovaralo Plenkoviću jer bi se riješio dijela ljudi iz HDZ-a koji mu smetaju', dodaje.

  • +70
Atmosfera u stožeru Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Smatra da se u drugom krugu ne mogu očekivati crni labudovi, kao što je to bilo na europarlamentarnim izborima, odnosno da se iznutra pokuša sabotirati Kolindu Grabar Kitarović, a s Plenkovićem kao krajnjom metom.

'Nema govora o tome jer ta histerija straha od komunjare Zorana Milanovića - što nema veze s realnošću, ali postoji - je prevelika', mišljenja je analitičar.

Puhovski smatra da Plenković neće imati velikih problema na unutarstranačkim izborima ako se stvari nastave bez nekih senzacija, a to znači da Kolinda Grabar Kitarović dobije izbore te on bude stalno u javnoj igri kao premijer države koja predsjeda Europskom unijom. Vjeruje da je Plenkovićeva pozicija sada dobra.

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ujutro u ponedjeljak poslao je znakovitu poruku rekavši da se HDZ treba odlučiti želi li biti desni ili lijevi centar, što je zapravo mantra desnice koja smatra da je stranka pod Plenkovićevim vodstvom otišla previše ulijevo.

'Sve se vrti oko te sretne, nesretne, kako hoćete, Istanbulske konvencije. Ispalo je da im je - vjerojatno nehotice - Milanović lukavo stavio kukavičje jaje. Milanović je mogao tu konvenciju, kada je bio premijer, sa svojom većinom u Saboru usvojiti bez problema, ali ostavio ju je HDZ-u. Sada je Plenković postao prva meta hrvatske desnice, svakako prije Davora Bernardića i možda prije Milanovića, i to je još uvijek njegov problem. Taktički gledano, on živi od toga što su njegovi protivnici posvađani, tako da je mala šansa da se uspostavi koalicija u stranci protiv njega', poručio je Puhovski.