med i mlijeko

Doznali smo tko je to Grabar Kitarović nudio zapošljavanje Hrvata uz plaću od 8000 eura

16.12.2019 u 15:21

Bionic
Reading

Velik interes i brojne polemike izazvala je izjava Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice RH i kandidatkinje za novi mandat na Pantovčaku, da ima dogovore sa stranim zemljama u koje će slati naše ljude na obuku i da će oni nakon toga, kada se vrate u Hrvatsku, raditi ovdje preko interneta za plaću od 8000 eura

Mnogo toga je ostalo nejasno nakon spomenute izjave pa smo u stožer predsjedničke kandidatkinje poslali upit u kojem smo zatražili da nam detaljno obrazloži o kakvom se to poslu radi i s kojim je zemljama sklopljen takav dogovor.

Službeni odgovor nismo dobili.

Ipak, neslužbeno od izvora iz stožera Kolinde Grabar Kitarović doznajemo da se kandidatkinja i aktualna predsjednica u svojoj izjavi referirala na državni posjet Izraelu u srpnju 2019., kada je premijer Benjamin Netanyahu ponudio da hrvatski IT stručnjaci dođu na obuku kako bi mogli raditi za tvrtke u Izraelu.

Kako nam je objasnio izvor u toj zemlji, imaju veću potražnju od ponude na tržištu rada za softverskim inženjeringom i traže zemlje koje imaju know how u tom poslu, a Hrvatska je jedna od njih.

Objašnjavaju da traže da ljudi dođu na obuku kako bi u Hrvatskoj mogli nastaviti raditi za izraelske tvrtke.

Neslužbeno nam je također rečeno da plaća softverskog inženjera u Izraelu iznosi oko 4700 eura, što je u konačnici u bruto iznosu negdje u korelaciji s iznosom od 8000 eura koji je spomenula Grabar Kitarović.

'Ne trebaju nam svađe, prepirke i izlike. U novom mandatu napravit ću još više, a otvorit će se i nova radna mjesta jer imam dogovore sa stranim državama da im šaljemo naše ljude na obuku i da se oni vrate u Hrvatsku, da ovdje rade preko interneta i zarađuju 8000 eura', izjavila je Grabar Kitarović na predizbornom skupu u Osijeku.

  • +13
Osijek: Predizborni skup predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednički kandidat Zoran Milanović otvoreno je poručio da Grabar Kitarović laže.

'Ne mogu, što god kažem bit će pregrubo. Naprosto, to nije program. I predsjednik ne smije zavaravati javnost programom, jer to je laž', poručio je Milanović.

S druge strane predsjednik Gordan Jandroković vjeruje predsjednici.

'Očito je da se danas izmijenio način rada, posebno mlađih generacija. Koliko ja znam, sve je više onih koji rade od kuće i zarađuju bolje od onih koji odlaze na posao. Predsjednica je ostvarila izvanredne međunarodne veze u svom mandatu. Imala je brojne kontakte ne samo s političarima, već i s biznismenima, hrvatskom dijasporom... Vjerujem da je ostvarila kontakte koji mogu osigurati takve poslove', rekao je Jandroković.