migracijski fenomen

Papa traži 'privremene vize' za migrante u zonama sukoba

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 21.08.2017 16:06
  • Objavljeno 21.08.2017 u 16:06
Papa Franjo pozvao je na izdavanje 'privremenih viza' migrantima

Papa Franjo pozvao je na izdavanje 'privremenih viza' migrantima

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia.hr

Papa Franjo u ponedjeljak je pozvao na izdavanje 'privremenih viza' za migrante koji bježe iz područja u kojima traju sukobi, u tekstu o ovom migracijskom fenomenu u kojemu odbacuje 'kolektivne i samovoljne progone'

'Bilo bi dobro predvidjeti mogućnost izdavanja posebnih privremenih viza za osobe koje bježe pred sukobima u susjedne zemlje', ocjenuje argentinski Sveti Otac u tekstu napisanom u povodu Svjetskoga dana migranata i izbjeglica koji se obilježava 14. siječnja 2018. 

'Kolektivna i samovoljna protjerivanja migranata i izbjeglica ne predstavljaju prikladno rješenje, osobito zato što se ti ljudi protjeruju u zemlje koje im ne mogu jamčiti ni dostojanstvo ni poštivanje temeljnih ljudskih prava', smatra papa Franjo.

U tekstu nije precizirao na koju zemlju misli već je aludirao na opće stajalište koje je u studenome 2013. zauzela vatikanska diplomacija pred Svjetskom organizacijom za migracije (IOM). 

Papa smatra da se 'puno više zemalja' treba zalagati za otvaranje 'humanitarnih koridora za najranjivije među migrantima i izbjeglicama'. 

Posebno bi se trebalo voditi računa o migrantima koji dulje ostaju u zemlji

On se zauzima i za 'okupljanje obitelji, a pritom misli i na djedove i bake, braću, sestre i unuke, pri čemu treba voditi računa o ekonomskim kapacitetima' te o tomu da bi se posebno trebalo povesti računa o migrantima koji dulje ostaju u zemlji.

Papa je iskazao protivljenje 'zadržavanju osoba koje uđu na teritorij druge zemlje bez dopuštenja'.

'U zemlji koja prihvaća izbjeglice, stranci bi trebali imati pravo na zdravstvenu skrb te bi trebali biti uključeni u mirovinski sustav', piše papa Franjo, podsjećajući da bi im se trebala omogućiti i sloboda prakticiranja vjere koju su odabrali.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!