ODLAZAK DRŽAVNIKA

Obama će nazočiti Peresovu pogrebu u Jeruzalemu

29.09.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama pridružit će se drugim svjetskim čelnicima i nazočiti pogrebu izraelskog državnika Shimona Peresa u Jeruzalemu, objavila je u srijedu Bijela kuća.

"Predsjednik će voditi američko izaslanstvo u Jeruzalemu koje će sudjelovati na pogrebu", objavila je Bijela kuća. Obama će otputovati u Izrael u četvrtak, a vratit će se nakon ceremonije u petak.

Bivši izraelski premijer i predsjednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir, Peres je preminuo u srijedu u 93. godini u bolnici u Tel Avivu, dva tjedna nakon što je doživio moždani udar.

Peres će biti pokopan u petak u Jeruzalemu na groblju na vrhu brda Herzl a pogrebu će osim Obame nazočiti i francuski i njemački predsjednici Francois Hollande i Joachim Gauck te brojni drugi svjetski dužnosnici.

Tijelo bivšeg izraelskog predsjednika bit će u četvrtak izloženo u izraelskom parlamentu Knessetu do pokopa kojem bi, prema izraelskim medijima koji se pozivaju na ministarstvo vanjskih poslova, trebao nazočiti i papa Franjo no ta informacija još nije službeno potvrđena, prenosi njemačka agencija dpa.