(NE)SPOJIVI SABORSKI MANDATI

O sudbini hrvatskih europarlamentaraca na plenarnoj sjednici EP-a!

  • Autor: S. Srdoč
  • Zadnja izmjena 10.08.2013 13:17
  • Objavljeno 10.08.2013 u 13:17
HRVATSKA EU PARLAMENT

HRVATSKA EU PARLAMENT

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Pravne i kadrovske službe u Bruxellesu muku muče sa statusom šest hrvatskih europarlamentaraca, koji se nisu odrekli svojih zastupničkih funkcija u Hrvatskom saboru već su ih stavili 'u mirovanje' a ujedno su potpisali deklaraciju kojom izjavljuju da ne obnašaju nikakvu funkciju nespojivu s njihovim mandatom u EP-u. Jedna od tih funkcija je i zastupničko mjesto u nacionalnim parlamentima. Stoga će se o njihovom statusu u konačnici odlučivati na pleanarnoj sjednici EP-a, doznaje tportal

'Miruje' 41 zastupnik

Čak 41 zastupnik od ukupno 151 izabranog u sedmi saziv Sabora, stavio je svoj mandat 'u mirovanje'. Osim šest europarlamentaraca, zbog nespojivosti dužnosti među njima su i premijer Zoran Milanović, ministri, župani, ravnatelji državnih institucija, ali i neki koji su mandate zamrznuli iz drugih razloga, poput Milijana Brkića nakon afere vezane uz plagiranje diplomskog rada.   

Podsjetimo, od 12 hrvatskih europarlamentaraca, zastupničke mandate u mirovanje stavili su Biljana Borzan, Tonino Picula, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Nikola Vuljanić i Ruža Tomašić

Glavni smisao izbjegavanja 'dvostrukog mandata' je da se ne može glasovati u oba parlamenta – europskom i nacionalnom. Velika Britanija i Irska jedine su države članice EU-a koje su na vlastiti zahtjev izuzete od tog pravila, pa njihovi europarlamentarci smiju istovremeno obnašati i nacionalne parlamentarne mandate.

Te dvije zemlje zatražile su derogaciju u doba kada je to još bilo izvedivo - kasnijim članicama to više nije bilo omogućeno jer je 'nespojivost' dužnosti člana Europskog parlamenta i člana nacionalnog parlamenta propisana Odlukom Vijeća EU-a iz rujna 2002. godine. 

Deklaracije o nespojivosti dužnosti, koje je potpisalo šestero hrvatskih zastupnika, nalaze se u Odboru za pravna pitanja Europskog parlamenta. Taj Odbor nadležan je za zakone o administraciji EU-a i Europskom parlamentu, uključujući Statut europarlamentaraca, parlamentarni imunitet i provjeru vjerodajnica članova EP-a nakon njihova izbora.

Planirano je da se na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, koja se održava od 9. do 12. rujna, donese konačna odluka o tome postoji li u ovom 'hrvatskom slučaju' nespojivost mandata u EP-u i Hrvatskom saboru.

Neslužbeno doznajemo da hrvatski europarlamentarci u konačnici nebi trebali imati problema jer je najvažnije to što je stavljanjemnjihovih zastupničkih mandata u mirovanje izbjegnuta mogućnostnjihovog glasovanja u Saboru. Presudnu ulogu prilikom odlučivanja vjerojatno će ipak odigrati činjenica da mandat hrvatskih članova Europskog parlamenta traje manje od godinu dana, do novih izbora nacionalnih zastupnika u EP-u u svibnju iduće godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!