utaja oko 51 milijuna kuna poreza

Mega policijska akcija nazvana je 'Složna braća', poznato i zašto: Među 42 uhićenih i poznati boksači

28.10.2021 u 18:26

Bionic
Reading

Dan nakon što je policija u akciji kodnog imena "Složna braća", na području Zagreba, Splita i Dubrovnika krenula u finalizaciju akcije protiv ukupno 42 osobe zbog utaje oko 51 milijuna kuna PDV-a, gotovo svi osumnjičenici ispitani su u srijedu navečer i četvrtak ujutru na USKOK-ovim odjelima u Splitu i Zagrebu, a USKOK je protiv njih i službeno otvorio istragu

Uhićenja su izbjegla dvojica Splićana - Tomislav Šoljić, koji je u bijegu još od lipnja 2020., nakon pucnjave u Kaštel Kambelovcu, u kojoj je ubijen Marijo Boljat zvani Pajkić, a Šoljić neslužbeno osumnjičen za njegovo ubojstvo, te Šoljićev prijatelj Duje Vitaljić, kojega policija u srijedu ujutro nije pronašla na kućnoj adresi.

Dvojica navodnih organizatora Mirko Vukadin i Goran Novosel ispitani su četvrtak ujutro u prostorijama USKOK-a u Vlaškoj, a obojica su se, kako neslužbeno doznajemo, branili šutnjom. Njihovi odvjetnici Tihomir Mišić i Ljubo Pavasović Visković jučer nisu željeli komentirati optužbe protiv svojih branjenika.

USKOK je jučer poslijepodne od zagrebačkoga Županijskoga suda zatražio određivanje istražnoga zatvora protiv ukupno 23-je osumnjičenih, a ostali su pušteni da se brane sa slobode. Dio njih je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, priznao djela koja im se stavljaju na teret te su iznijeli detaljne obrane.

  • +7
Privođenje osumnjičenih za utaju poreza na Županijski sud Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Naziv akcije "Složna braća" policija joj je navodno nadjenula zbog dvojice osumnjičene braće, boksača Stipana i Luke Prtenjače, protiv kojih je također otvorena istraga zbog sumnji da su za nepostojeće usluge izdavali fakture svojih tvrtki te time pomagali u utaji PDV-a. I Stipan i Luka Prtenjača često su se pojavljivali u medijima, i kao vrlo uspješni borci u klasičnom boksu te savateu, kick-boksu, gdje su osvajali i domaće i međunarodne turnire i bili reprezentativci.

Stipan Prtenjača, pak, u medijima se pojavio i zbog svojega pomalo čudnog obrta, naime, otvorio je kozmetički salon za japansko iscrtavanje obrva, a obojica su imali i građevinske tvrtke. Sada ih obojicu USKOK tereti da su bili dio mreže koju su organizirali Vukadin i Novosel.